L

Laburnum anagyroides - Goudenregen (Struik/boom)

Bloeit in mei-juni geel en groeit als struik of een boom van 9 meter hoog. Is niet wintergroen, maar wel winterhard. De zaden en de vruchten zijn giftig. Groeit op alle grondsoorten, behalve op een te natte bodem. De bodem dient doorlatend te zijn op een plek die halfschaduw is. Snoeien is niet nodig. Het volstaat met het verwijderen van dode takken. Holle takken die na het snoeien ontstaan, kunnen gaan rotten als er water in blijft staan. Vermeerderen door zaaien, maar komt vaak heel wild terug die nauwelijks bloeit.

Lagerstroemia indica 'With Love Babe' = Indische sering (Heester)

Bloeit zachtroze in juli-oktober en wordt 40 cm hoog. Standplaats in de zon, beschut op vruchtbare, goed doorlatende grond. Is groenblijvend en dient n de winter beschermt te worden. Kwekersrechtelijk beschermd. Vermeerderen mag dus niet zonder toestemming. Per vierkante meter 3 stuks.

Lamium galeobdolon subspecies argentatum - Bonte gele dovenetel (Vaste plant)

Bloeit geel in april-juni en wordt 20-30 cm hoog. Standplaats halfschaduw - schaduw, op matig voedselrijke lichte, zandige bodem. Is groenblijvend.  Heeft bonte bladeren die behaard zijn maar heeft geen brandharen. Vermeerderen door een klein stukje wortel of afleggen. Let op: zeer dominant, moet in de perken gehouden worden.  

Lamium purpureum = Paarse dovenetel (één- of tweejarige plant)

Lichtpaarse bloemen in maart tot en met oktober. De bladeren lijken op een brandnetel, maar prikken niet. Wordt 10 tot 30 cm hoog en is 1-jarig. Standplaats: zonnig tot halfschaduw en de bodem dient matig droog - vochtig en voedselrijk te zijn. Trekt bijen en vlinders aan. Vermeerderen via zaad. 

Laurus nobilis = Laurier (Heester)

Bloeit crème - wit in maart - mei en wil een standplaats in de zon - halfschaduw. Grondsoort: goed doorlatende - humusrijke grond, op een windvrije plek. Bescherming tegen de gure koude wind in de volle grond is nodig. Hoogte is 3 à 4 meter en om hem in bolvorm te houden snoeit u in april - juni. Als de Laurus nobilis in een pot staat, geeft u mest in het voorjaar en indien het nodig is verpot u in het voorjaar. Kan tegen - 5 graden vorst, maar heeft daarna bescherming nodig. Vermeerderen door stekken te nemen in september.

Lavandula angustifolia `Felice`= Lavendel 

Bloeit helder violet blauw in juni-september en wordt 60 cm hoog. Standplaats in de zon op een kalkrijke, goed gedraineerde grond. Jonge planten snoeit u 1 a 2 keer in het voorjaar de toppen eruit. In september snoeit u al de oude bloemen weg. Zo houdt u een frisse bossige Lavendel over die ouder wordt. Is een vaste plant die winterhard en wintergroen is . Vermeerderen door stekken in augustus.

Lavandula 'Giant Summer' = Kuiflavandel (Halfheester)

Bloeit lila in mei-september en wordt 50 cm hoog. Wil een plek in de zon op een kalkrijke droge grond. Is wintergroen, maar niet winterhard. Snoeien doet u na de bloei. Regelmatig toppen voor bossige groei en het stimuleren van nieuwe groei onderin. Per vierkante meter 5 - 7 stuks en vermeerderen d.m.v. stekken van zacht hout in het voorjaar, of hard hout in voorjaar of de herfst. Dit gaat makkelijker dan zaaien.

Lavandula stoechas `Belle provence avignon`= Vlinderlavendel

Geurende paarse bloei in juni-september en wordt ongeveer 60 a 90 cm hoog. Standplaats in de zon op kalkrijke, goed gedraineerde grond. De bloemen zijn aantrekkelijk voor bijen en vlinders. Jonge planten snoeit u 1 a 2 keer in het voorjaar de toppen eruit. In september snoeit u al de oude bloemen weg. Zo houdt u een frisse bossige Lavendel over die ouder wordt. Is een vaste plant die winterhard en wintergroen is. Vermeerderen door stekken in augustus.

Lavatera Rosea = Struikmalva

Een zeer fraaie, rijkbloeiende plant. Deze niet wintergroene heester bloeit roze van mei/oktober en houdt van een zonnige, beschutte standplaats. De bloemtrossen geven de hele zomerperiode kleur aan de tuin. Hoogte 1,50 a 2 meter en 1,5 m breed. Grondsoort: goed doorlatende grond. De Lavatera in het voorjaar snoeien om vorstschade te vermijden. Lavatera bloeit op de jonge scheuten. Knip in maart alle takken terug tot ca 35 cm boven de grond. Snoeien boven een oog knipt, dat naar buiten wijst, zal de plant breed doen uitgroeien. Om smaller te laten groeien, knip je dus terug boven een binnenoog. Om de bloei te verlengen knip je telkens de uitgebloeide bloemen weg. Bescherm de wortels tegen vorstschade door een mulchlaag aan te brengen.

Leucojum aestivum = Zomerklokje

Bloeit wit in mei/juni en wordt 20-35 cm hoog. Wil een vochtige beschutte plek in de lichte schaduw.

Leucothoe axillaris 'Curly Red' = Druifheide (Heester)

Leucothoe axillaris 'Curly Red' wordt 40 à 50 cm hoog. Krijgt in het najaar een roodbruine herfstkleur en kleurt in het voorjaar rozerood.  Is winterhard en wil een plek die zonnig is. De grondsoort dient licht zurig, vochtig en goed doorlatend te zijn. Snoeien na de bloei door het oude hout regelmatig weg te knippen. Zo ontstaan er mooie jonge bladeren. Vermeerderen kan uit zomerstek. Aantal per vierkante meter 4 à 5 stuks.

Leucothoe ‘Zeblid’ = Druifheide (Heester)

Geeft witte bloemetjes is mei en het jonge blad is paars, in de zomer groen en verkleurt in de winter tot rood. Wordt 30 cm hoog. De standplaats dient zon/lichte schaduw/half schaduw te zijn op een beschutte plek, in humusrijke, zure, vruchtbare grond. Hoe meer zon,  hoe mooier de bladverkleuring wordt in de herfst. De standplaats dient dan wel vochthoudend te zijn. Is winterhard en wintergroen. Snoei uitgebloeide takken na de bloei terug tot een krachtige zijscheut. Oudere takken kunnen tot de grond weg gesnoeid worden. Vermeerderen door een zomerstek.

Lewisia cotyledon = Bitterkruid (Vaste plant)

Bloeit in juni-augustus in verschillende tinten en wordt 25 cm hoog. Standplaats half schaduw op een droge grond. Matig voedzame grond, die goed water doorlaat, zodat de wortels niet kunnen verrotten. Is wintergroen en winterhard. Vermeerderen door te zaaien, wortel uitlopers, nieuwe rozetten scheuren en herplanten. Per vierkante meter 25 stuks.

Leycesteria formosa = Fazantenbes (Heester)

Bloei in juli-september wit met paarse schutbladeren. De bloemen verschijnen met hangende schijnaren in juli-september en wordt 1,50 meter hoog. Geeft na de bloei kleine kruisbesachtige purperblauwe vruchten wat vogels aantrekt. Wil een plek die beschut is en in de zon, op een voedselrijke, vochthoudende tot vochtige bodem. Is niet wintergroen, is vorstgevoelig. Bloeit het beste op jonge scheuten Vroeg in het voorjaar snoeien door alle overjarige scheuten verwijderen. Vermeerderen door stekken in maart/april/mei of door een zomerstek, zaaien in september-november. 

Lilly rose - Struikroos

Bloeit roze in juni-oktober en wordt 35 a 40 cm hoog. Standplaats zon-halfschaduw op losse voedingsrijke bodem. Is robuust tegen rozenziektes. Uitdunnen naar behoefte na de bloei. 

Liriope muscari = Leliegras (Vaste plant)

Bloeit met paarse aren in augustus/oktober.  Is winterhard maar dient enige bescherming te hebben als de wind ijzig koud is. Is wintergroen en wordt 30 cm hoog. Standplaats half schaduw/schaduw, op goede tuingrond die humus bevat, vochtig en goed waterdoorlatend is. 9 stuks per m2 Snoei in het voorjaar de aren en de dorre bladeren weg. Planten na een aantal jaren opnemen en scheuren, als de bloei achteruit gaat. Vermeerderen door te  te delen in het voorjaar.

Lobelia fan pink = Lobelia (Vaste plant, maar ook als twee-jarige genoemd)

Bloeit roze in augustus-oktober en wordt 80 cm hoog. Standplaats zon-halfschaduw op voedzame, humusrijke grond die goed waterdoorlatend is. Laat de grond niet uitdrogen. Niet winterhard en niet groenblijvend. Haal regelmatig de uitgebloeide bloemen weg voor hernieuwde bloei en geef af en toe wat mest. Lobelia`s zijn gevoelig voor emelten en slakken. Per vierkante meter 7-9 stuks. Vermeerderen door te scheuren in het voorjaar.

Lonicera henryi ,Copper Beauty'- Kamperfoelie (Klimplant)

Bloeit wit-geel in juni-juli en wordt 5 meter hoog. Is half wintergroen, winterhard en wil een plek in de zon-halfschaduw op humusrijke grond. Is niet zelfhechtend dus heeft hulp nodig bij het klimmen. Snoei één derde na de bloei de bloeiende takken terug.

Lonicera sempervirens = Pijpkamperfoelie

Bloeit oranje/scharlaken in juni/augustus. Winterhard, niet wintergroen en wordt 3 m hoog. Standplaats halfschaduw, op alle gronden maar het liefst op klei. Zorg dat de voet koel en vochtig blijft. Als er gesnoeid dient te worden doet u dit na de bloei en oud hout verwijderen in de winter. Kan last krijgen van bladluis. Vermeerderen uit zomer of een winterstek, afleggen of zaaien.

Lonicera Tatarica = Tataarse struikkamperfoelie

Bloeit licht roze in mei - juni en wordt 3 m hoog. Wil een plek in de zon - half schaduw. De vruchten rood en bolvormig in vorm. Deze vruchten verschijnen van half zomer tot vroege herfst. Op een grond die droog tot vochthoudend is en matig tot voedselrijk. Is winterhard maar niet wintergroen. Hoeft niet gesnoeid te worden, maar indien nodig doet u dit na de bloei. Vermeerderen door te stekken of af te leggen.

Lonicera henryi 'Copper Beauty' = Kamperfoelie

Is redelijk wintergroen zolang het niet te hard vriest. Verliest bij strenge vorst zijn blad. Bloeit geel, roze met wit in de periode juni-september en wordt ongeveer 400 tot 500 cm hoog. De bloemen van deze klimplant zijn in trek bij insecten en de vruchtkleur blauwzwart. Heeft koperkleurig jong blad. Houdt van een humusrijke/normale grond, op zonnige en schaduwrijke plekken. Is niet zelfhechtend. Aantal per vierkante meter: 1. Snoeien doet u wee maal per jaar. Dit zorgt voor een mooie vertakking. Hierdoor zal deze mooi dicht groeien en zullen er geen kale plekken ontstaan. De eerste maal snoeit u in maart/april en de tweede maal in september. Om de plant te verjongen, snoei je de oude twijgen terug tot op zo’n 30 cm boven de grond. Vermeerderen verboden Kwekersrechtelijk beschermde plant onder nummer 2001-3111. Vermeerderen zonder licentie verboden.

Lonicera sempervirens = Pijpkamperfoelie

Bloeit oranjescharlaken in juni/augustus. Winterhard, niet wintergroen en wordt 3 m hoog. Standplaats halfschaduw, op alle gronden maar het liefst op klei met in het voorjaar een gift van klei. Zorg dat de voet koel en vochtig blijft. Als er gesnoeid dient te worden doet u dit na de bloei en oud hout verwijderen in de winter. Kan last krijgen van bladluis. Vermeerderen uit zomer of een winterstek, afleggen of zaaien.

Lunaria annua = Judaspenning (2-jarig)

Tweejarige plant die paars bloeit in april - juni. Wordt 70 cm tot 1 meter hoog en is goed winterhard. Standplaats zon - halfschaduw op normale tot vochtige bodem, die neutraal is. Is niet wintergroen en wordt vermeerderd door in juni - augustus ter plekke te zaaien. Vermeerderen door in juni - augustus ter plekke te zaaien. Per vierkante meter 7 stuks.

Lunaria annua 'Sissinghurst White' - Judaspenning (Twee-jarig)

Bloeit wit in mei - juni en wordt 90/120 hoog. Standplaats halfschaduw waar de grond niet teveel uitdroogt in de zomer. Vermeerderen door te zaaien in mei - juni ter plekke. Zaad nauwelijks afdekken want het is een lichtkiemer.

Lupinus 'Gallery Red' = Lupine (Vaste plant)

Bloeit rood in mei - juni en krijgt na de bloei lange peulen. Is winterhard, maar niet wintergroen. Wordt 45 tot 60 cm hoog en is niet lang levend.  Bloeit pas in het tweede jaar en wil graag op een plek in de zon - halfschaduw. Grondsoort: vruchtbaar - zuur, voldoende vochtig. Houdt niet van winters die nat zijn en is hertenbestendig.  Per vierkante meter 4 stuks. Vermeerderen door te zaaien in mei - juni en ter plekke in juni - juli. Zaden aanvijlen of 24 uur voor weken.

Lychnis coronaria = Prikneus

Bloeit roze-wit of paars in juni/augustus. Wordt 50 tot 70 cm hoog. Standplaats in de zon - halfschaduw op een droge arme, goede voedselrijke grond. Is winterhard en wintergroen. Heeft grijsbehaard blad. Kortlevende vaste plant, die zich uitzaait. Vermeerderen door zaaien, stekken of scheuren. zelden last van ziektes of plagen

Lysimachia clethroides - Wederik (Vaste plant)

Bloeit wit in juli-september en wordt 90 cm hoog. Wil een plek in de zon-halfschaduw op goed doorlaatbare vochtige grond, die humus mag bevatten. De grond hoeft niet rijk aan voedsel te zijn. Kan gaan woekeren. Per vierkante meter 7 stuks. Niet groenblijvend wel winterhard. Vermeerderen door te scheuren en te delen in het voor of najaar.

Lysimachia-punctata - Puntwederik (Vaste plant)

Gele bloei in juni/augustus. Woekerende plant met veel ondergrondse uitlopers. Wordt 40 cm tot 1 m hoog. De standplaats dient zonnig tot licht beschaduwd te zijn, op vochtige, matig voedselrijke grond. Is niet wintergroen. 5 a 7 stuks op 1 vierkante meter. Vermeerderen door te delen en te scheuren.

Lythrum salicaria - Kattenstaart

Bloeit paars in juni/augustus en wordt 1,50 meter hoog. Wil op een vochthoudende tot vochtige grond en een plek in de zon. Is een vaste plant die niet giftig is en niet wintergroen. Per vierkante meter 5 - 7 stuks en is zeer geschikt langs vijvers. Vermeerderen door te splitsen of te zaaien.

Encyclopedie