K

Kalmia latifolia = Lepelboom (Sierheester)

Bloeit wit tot licht roze in mei - juni en wordt 2 m hoog. Langzame groeier, die wintergroen en winterhard is. De standplaats dient half schaduw tot schaduw te zijn in een humusrijke lichtzure grond. Vermeerderen via afleggen (duurt erg lang).

Kattenstaart = Lythrum salicaria

Bloeit paars in juni/augustus en wordt 1,50 meter hoog. Wil op een vochthoudende tot vochtige grond en en een plek in de zon. Is een vaste plant die niet giftig is en niet wintergroen. 5 - 7 stuks per m2 en is zeer geschikt langs vijvers. Vermeerderen door te splitsen of te zaaien.

Kerria japonica = Ranonkelstruik (Sierheester)

Winterharde struik die niet wintergroen is. Bloeit geel in het voorjaar en voor een tweede keer later in het jaar. Wordt ongeveer 1.75 m tot 2 m hoog. Wil een standplaats in de zon - halfschaduw in humusrijk, niet te droge grond. De worteluitlopers dienen regelmatig afgestoken te worden, anders komt hij overal in de tuin op. Snoei om de drie jaar na de eerste bloei ongeveer 1/3 van de takken tot vlak boven de grond terug. De heester blijft dan mooi van vorm. Vermeerderen door wortelstekken.

Kumquat Fortunella Margarita 

Groene kuipplant die vorstgevoelig is. Langzame groeier die gelijk bloeit en vruchten draagt. Wil een plek in de zon en grond die geen kalk bevat. De vrucht heeft smaakvol vruchtvlees en wordt in zijn geheel opgegeten. Vruchten rijpen tot einde van de winter als ze helemaal oranje zijn. Men kan de vruchten gebruiken voor het bereiden van jams/marmelade. 

Kniphofia `Alcazar`= Vuurpijl, Fakkellelie   

Bloeit oranje in juli/september en wordt 1 m hoog. Wil een plek in de zon op goede humusrijke doorlaatbare grond en is niet groenblijvend. In het voorjaar afgestorven loof afknippen en in het najaar de uitgebloeide bloemstengels afknippen. 5 stuks op 1 vierkante meter. Vermeerderen door zaaien of te delen in het voorjaar.

Kniphofia 'First Sunrise' - Vuurpijl-Fakkellelie (Vaste plant)

Bloeit oranje, rood, wit, geel of tweekleurig in juni-juli en wordt 75 cm hoog. Wil een plek in de zon op een droge, normale grond. Is winterhard, maar niet wintergroen. Vermeerderen door te scheuren. Zes stuks per vierkante meter. Snoei na de bloei de bloeiaar weg en er vormt een tweede bloei. Zorg in de winter dat de plant op goed doorlatende grond staat en bescherm met coniferen takken. De Kniphofia heeft een hekel aan natte voeten. 

Krokus = Krokus (Bol)

Je krokus bloeit in vele kleuren. Geel, wit en paars. Het knolgewas verwildert en je hoeft het niet uit de grond te halen na de bloei. De eerste bloei is meestal in februari en gaat door tot eind maart. Je plant ze twee tot driemaal zo diep plant als de knol groot is. 

Encyclopedie