K

Kalmia latifolia = Lepelboom

Bloeit wit tot licht roze in mei - juni en wordt 2 m hoog. Langzame groeier, die wintergroen en winterhard is. De standplaats dient half schaduw  tot schaduw te zijn in een humusrijke lichtzure grond.

Kattenstaart = Lythrum salicaria

Bloeit paars in juni/augustus en wordt 1,50 meter hoog. Wil op een vochthoudende tot vochtige grond en en een plek in de zon. Is een vaste plant die niet giftig is en niet wintergroen. 5 - 7 stuks per m2 en is zeer geschikt langs vijvers. Vermeerderen door te splitsen of te zaaien.

Kerria japonica  = Ranonkelstruik

Winterharde struik die niet wintergroen is. Bloeit geel in het voorjaar en voor een tweede keer later in het jaar. Wordt ongeveer 1.75 m tot 2 m hoog. Wil een standplaats in de zon - halfschaduw in humusrijk, niet te droge grond. De worteluitlopers dienen regelmatig afgestoken te worden, anders komt hij overal in de tuin op. Snoei om de drie jaar na de eerste bloei ongeveer 1/3 van de takken tot vlak boven de grond terug. De heester blijft dan mooi van vorm. Vermeerderen door wortelstekken.

Kumquat Fortunella Margarita 

Groene kuipplant die vorstgevoelig is. Langzame groeier die gelijk bloeit en vruchten draagt. Wil een plek in de zon en grond die geen kalk bevat. De vrucht heeft smaakvol vruchtvlees en wordt in zijn geheel opgegeten. Vruchten rijpen tot einde van de winter als ze helemaal oranje zijn. Men kan de vruchten gebruiken voor het bereiden van jams/marmelade.  

Kniphofia `Alcazar`= Vuurpijl, Fakkellelie    

Bloeit oranje in juli/september en wordt 1 m hoog. Wil een plek in de zon op goede humusrijke doorlaatbare grond en is niet groenblijvend. In het voorjaar afgestorven loof afknippen en in het najaar de uitgebloeide bloemstengels afknippen. 5 stuks op 1 vierkante meter. Vermeerderen door zaaien of te delen in het voorjaar.