Home

-


Tuinieren in juni* Slakken bestrijden

* Phlox terugknippen

* Onkruid wieden

* Tomaten dieven

* Buxus op een bewolkte dag snoeien

* Half juni en voor 21 juni hagen snoeien

* Gazon twee keer per week maaien

* Sering na de bloei snoeien

* Rozen nakijken op luis

* Border bemesten

* Potten elke dag water gevenAchillea ptarmica 'Major' = Wilde bertram (Vaste plant)

Uitspraak = AL-CHIEL-LEA


Bloeit wit met een geel hart in juni-augustus en wordt 50 cm hoog. Wil een plek in de zon en de grond dient niet arm te zijn. Is winterhard en niet wintergroen. Per vierkante meter 7-9 stuks. Vermeerderen door te delen in het voor of najaar.
Cosmos atrosanguineus = Cosmea (Knol)


Bloeit donkerrood in juni-oktober en wordt 30 a 50 cm hoog. De bloemen ruiken naar chocolade. Is bladverliezend en matig winterhard. Standplaats in de zon halfschaduw, op normale vochtige bodem, die goed doorlatend is. Snoei de uitgebloeide bloemen steeds weg, voor herbloei. Vorstvrij bewaren in een laagje turfmolm, of afdekken met een dikke laag blad of stro. Na ijsheiligen ondiep weer planten. Vermeerderen door te zaaien vanaf april of door de vlezige wortelknollen af te nemen en te herplanten. Per vierkante meter 9 stuks.Lilly Rose ® = Roos


Bloeit geurend in juni-oktober en wordt 30 à 40 cm hoog. Standplaats zonnig in rijke grond. Is niet wintergroen en wel winterhard. Geef extra mest in de lente en plant bij meerdere 35 cm tussen ruimte. Heeft kleine stekels en is een veredeling uit Japan die in 2017 geïntroduceerd is in Europa. Bloeit de zomer lang tot aan eerste vorst. Vermeerderen is niet toegestaan zonder toestemming. In het voorjaar terugsnoeien.
Salvia microphylla 'Hot Lips' = Salie (Vaste plant)


Bloeit rood met wit in juni-september en wordt tussen de 70 cm en 1 meter hoog. Bij warme temperaturen zal het wit van de bloemen meer verdwijnen. Standplaats in de zon op een vruchtbare goed doorlaatbare grond. Is niet groenblijvend en niet winterhard. Snoei in het voorjaar het dode blad weg en geef een gift van mest. Per vierkante meter 7-9 stuks. Vermeerderen door in het voorjaar te delen.Astrantia major 'Star of Beaty' = Zeeuws knoopje (Vaste plant)


Bloeit roze-rood in juni-september en wordt 60-70 cm hoog. Standplaats in de zon-halfschaduw op rijke goed doorlaatbare bodem. Is bladverliezend en goed winterhard. Per vierkante meter 5-7 stuks. Vermeerderen door te zaaien in het najaar ter plekke, of door deling in het voorjaar.Coreopsis grandiflora 'Sunray' = Meisjesogen (Vaste plant)

Uitspraak = KO-REE-OP-SIS


Bloeit geel in juni-september en wordt 50 cm hoog. Is groenblijvend en winterhard. Standplaats in de zon op een goed doorlatende, voedselrijke grond. Per vierkante meter 7-9 stuks. Vermeerderen door te zaaien ter plekke in mei-juli of door te delen aan het einde van de zomer.Gaillarda 'SpinTop Yellow Touch' = Kokardebloem


Bloeit geel met oranje in juni-september en wordt 35 cm hoog. Standplaats in de zon-halfschaduw, op vochtige goed doorlaatbare grond. Is bladverliezend en winterhard. De bloemen zijn aantrekkelijk voor bijen, hommels en vlinders. Vermeerderen door te delen in het voorjaar, of door te zaaien eind april begin mei of juli-september ter plekke. De zaden zijn lichtkiemers, dus dun bedekken. Per vierkante meter 7 stuks.Rudbeckia triloba 'Prarie Glow' = Zonnehoed (Vaste plant)

Bloeit oranje-rood in juni-oktober en wordt 100 cm hoog. Trekt insecten aan. Wil een standplaats in de zon op grond dat humusrijk en goed doorlaatbaar is en is bladverliezend. De bloemen geuren niet. Geef matig water en is windbestendig. Per vierkante meter 6-9 stuks. Vermeerderen door te zaaien in de volle grond in september-oktober of door te delen in het voorjaar.Rudbeckia Kissing Smiley = Zonnehoed (Vaste plant)


Bloeit geel-oranje met bruin-rood hart, in juli-september en wordt 50-60 cm hoog. Trekt insecten aan. Standplaats zon op grond dat humusrijk en goed doorlaatbaar is. Is winterhard en niet groenblijvend. Geef matig water en is windbestendig. Per vierkante meter 6-9 stuks. Vermeerderen door te zaaien in de volle grond in september-oktober. Vermeerderen door te scheuren in het voorjaar, of door te zaaien in september-oktober.Achillea filipendulina = Geel duizendblad (Vaste plant)

Uitspraak = AA-GIL-LEA


Bloeit geel in juni-september en wordt 80-120 cm hoog. Wil een plek in de zon op zanderige bodem dat afwaterend is. Jaarlijks een gift met kalk geven. Is winterhard, maar niet wintergroen. Is giftig als men er grote hoeveelheden van eet. Per vierkante meter 7-9 stuks. Vermeerderen door te zaaien in het voorjaar-herfst in de volle grond, of door op te graven na de bloei om de twee à drie jaar en te splitsen. Door te splitsen zal de plant ook uitbundig bloeien. Is weinig gevoelig voor ziektes en trekt bijen aan.Alstroemeria 'Indian Summer' = Incalelie (Knolvormende vaste plant)


Bloeit in juni-september oranje-rood-geel en wordt 70 cm hoog. Is redelijk winterhard, niet wintergroen en wil een plek in de zon-halfschaduw. De grond dient goed doorlatend, liefst iets zuur te zijn. Per vierkante meter 8 stuks. Dek de Incalelie in de winter af. Vermeerderen door wortelstekken in maart-aprilTrachelospermum Jasminoides = Toscaanse jasmijn (Klimmer)


Bloeit geurend wit in juni-september en wordt 5 meter hoog. Is wintergroen en winterhard tot - 10 graden. Mocht de Jasmijn invriezen, snoei dan deze takken terug in het voorjaar. De standplaats is in de zon op een warme plek, in een goede tuingrond. De plant zoekt met zijn ranken iets om te klimmen. Snoei de oude takken licht terug na de bloei. Geef in het voor en najaar wat mest. De Trachelospermum Jasminoides kan last krijgen van dopluis. Vermeerderen door af te leggen.Rosa 'The Fairy' = Bodembedekkende roos


Bloeit roze in juni-oktober en wordt omgeveer 50 cm hoog. 40 cm hoog. Standplaats zon-halfschaduw, op humusrijke, doorlatende grond. In het voorjaar terugsnoeien tot ongeveer 15 centimeter. Bemesten na de snoei en tijdens het groeiseizoen. Per vierkante meter 5 stuks.Tradescantia virginiana = Eendagsbloem (Vaste plant)

Uitspraak = TRA-DES-KAN-TIA


Bloeit blauw of wit met bloemen die maar 1 dag bloeien, in juni-september en wordt 50 cm hoog. Is winterhard, niet wintergroen en niet giftig. Is gevoelig voor de wind en wil een plek in de zon op een goed doorlatende, voedselrijke grond. Woekert niet of nauwelijks. Vermeeren door af te steken of door te scheuren in het najaar. Per vierkante meter 7-9 stuksPhacelia tanacetifolia = Bijenvoer (1-jarig)

Uitspraak = FA-SEE-LIA


Bloeit lila en bloei verschillend naar gelang de zaai tijd. Wordt 50-70 cm hoog en is vorstgevoelig. Trekt bijen, hommels en vlinders aan vanwege het nectar. Bijenvoer maakt ook stuifmeel, waar de bijen gebruik van maken voor het voeren van hun larven. Standplaats volle zon op een licht voedselrijke bodem die matig vochtig is. Men kan de plant gebruiken als groenbemester. Spit na de bloei de plant onder, zodat er meer voeding in de grond komt. De Phacelia heeft behaarde bladeren waardoor er elke soms irritaties veroorzaken. Vermeerderen door te zaaien vanaf half maart tot half augustus.Incarvillea delavayi = Tuingloxinia (Vaste plant)

Uitspraak = IN-KAR-VIEL-LEA DEE-LA-VA-JIE


Bloeit paars-roze met gele keel in juni-juli en wordt 50-70 cm hoog. Standplaats zon op goed doorlaatbare grond. Is bladverliezend en redelijk winterhard. Uitgebloeide bloemen verwijderen voor herbloei. Is insekten lokkend. Aantal per vierkante is 9 stuks. Vermeerderen door te zaaien of door te delen. In de herfst de wortel opgraven en delen als er meer dan één groeipunt is.Delphinium 'Casa Blanca' = Ridderspoor (Half heester)

Uitspraak = DEL-FIE-NIE-UM


Bloeit wit in juni-juli en wordt 120 cm hoog. Standplaats zon op vruchtbare grond die goed waterdoorlatend is. Is bladverliezend en winterhard. Trekt bijen, hommels en vlinders aan. Snoei na de bloei de stengels weg voor herbloei. Geef in het najaar een gift van kalk. Is meeldauw en slak gevoelig. Vermeerderen door te zaaien, maar kunnen zwakker en niet zaaiecht terugkomen, of door te delen in februari-maart, wat sowieso moet om de twee jaar. Aantal per vierkante meter is 7 stuks.


Delphinium  'Magic Fountains' = Ridderspoor (Half heester)

Uitspraak = DEL-FIE-NIE-UM


Bloeit blauw-wit in juni-september en wordt 90-120 cm hoog. Standplaats zon op vruchtbare grond die goed waterdoorlatend is. Is bladverliezend en winterhard. Trekt bijen, hommels en vlinders aan. Snoei na de bloei de stengels weg voor herbloei. Geef in het najaar een gift van kalk. Is meeldauw en slak gevoelig. Vermeerderen door te zaaien, maar kunnen zwakker en niet zaaiecht terugkomen, of door te delen in februari-maart, wat sowieso moet om de twee jaar. Aantal per vierkante meter is 3-5 stuks.Phygelius 'Yellow Sovereign' = Kaapse fuchsia (Half heester)

Uitspraak = PIE-GEE-LIE-US


Bloeit zacht geel in juni-september en wordt 50 cm hoog. Standplaats zonnig, niet te warm, op een goed gedraineerde niet te droge grond. Zorg dat de  de plek beschut is. Bij  strenge vorst afdekken. Vermeerderen door stekken van zachthout in de late lente. Snoeien In het voorjaar terugknippen tot de basis.Cornus kousa 'China Girl' = Japanse Kornoelje (Heester)

Uitspraak = KOR-NUS


Bloeit in juni-juli geel/wit en wordt 4 meter hoog. Wil een plek in de zon-halfschaduw en beschut. Is winterhard, maar niet wintergroen en draagt na de bloei rode vruchten die eetbaar zijn. Het vruchtvlees smaakt exotisch en zoet, maar is wel wat melig. Als je de vruchten eet, eet dan niet de schil. In de herfst verkleurt de Japanse grootbloemige kornoelje naar gele en scharlakenrode tinten.Lewisia cotyledon = Bitterkruid (Vaste plant)


Bloeit in juni-augustus in verschillende tinten en wordt 25 cm hoog. Standplaats half schaduw op een droge grond. Matig voedzame grond, die goed water doorlaat, zodat de wortels niet kunnen verrotten. Is wintergroen en winterhard. Vermeerderen door te zaaien, wortel uitlopers, nieuwe rozetten scheuren en herplanten. Per vierkante meter 25 stuks.Gentiana x scabra "Royal Stripes" - Ruwe gentiaan (Bodembedekker)


Bloeit blauw met wit in juni-oktober en wordt 15 cm hoog en 30 cm breed.Trekt vlinders aan. Standplaats zon-halfschaduw op zure doorlaatbare grond. Niet wintergroen, wel winterhard.
Zaluzianskya ovata = Nachtphlox (Vaste plant)


Bloeit geurend wit in juni-september en wordt 40 cm hoog. Gaat open bij schemer en geurt.Standplaats zon op goed doorlaatbare grond. Niet winterhard, binnen overwinteren op een lichte plek met weinig water. In het voorjaar terugsnoeien. Per vierkante meter 7-9 stuks. Vermeerderen door te scheuren.


Astrantia major ‘Hadspen Blood’ = Zeeuws knoopje

Bloeit in juni-september donkerrood en wordt 50 cm hoog. Geeft na de bloei vaak een herbloei. Geef in het voorjaar wat mest. Standplaats zon-halfschaduw op een vochtige voedzame grond. Is niet wintergroen en wel winterhard. Aantal planten per vierkante meter: 7-9 stuks. Vermeerderen door te delen, stekken of zaaien. Zaaien geef geen garantie op dezelfde kleur, omdat de kleur kan variëren.
Geranium endressii 'Wargrave Pink' = Ooievaarsbek (Vaste plant)


Geranium endressii 'Wargrave Pink' wordt ongeveer 35 cm hoog en bloeit roze in juni-september. Standplaats is zon-halfschaduw op iedere goed doorlaatbare niet te vruchtbare grondsoort. Is goed winterhard en is wintergroen. Vermeerderen door te delen. Per vierkante meter 7 stuks.

 
Astrantia major 'Ruby Wedding' = Zeeuws knoopje (Vaste plant)


Bloeit met purperrode bloemen in juni-augustus en wordt 30 a 40 cm hoog. Standplaats zon-halfschaduw en de grond dient iets vochthoudend, voedzaam te zijn. Is niet wintergroen en goed winterhard. Vermeerderen door te scheuren. Negen stuks per vierkante meter. 
Kniphofia 'First Sunrise' - Vuurpijl-Fakkellelie (Vaste plant)

Bloeit oranje, rood, wit, geel of tweekleurig in juni-juli en wordt 75 cm hoog. Wil een plek in de zon op een droge, normale grond. Is winterhard, maar niet wintergroen. Vermeerderen door te scheuren. Zes stuks per vierkante meter. Snoei na de bloei de bloeiaar weg en er vormt een tweede bloei. Zorg in de winter dat de plant op goed doorlatende grond staat en bescherm met coniferen takken. De Kniphofia heeft een hekel aan natte voeten.


Bougainvillea = Bougainville (Kuipplant)

Uitspraak = BOU-GAIN-VIL-LEA


Bloeit rood, oranje, paars, donkerroze of wit in juni-september. Is niet wintergroen, niet winterhard en de grondsoort moet goed doorlatend zijn op een zonnige plek. Geef elke twee weken mest in juni-september. Snoeien doet u na de bloei door lange zijscheuten met de helft terug te knippen, of alle zijscheuten terugknippen tot aan 3 of 4 bladknoppen. De snoeibeurt kan ook in het voorjaar gedaan worden,  voordat de nieuwe groei begint. De Bougainvillea bloeit op nieuw hout. Bij overwintering de Bougainvillea met een droge kluit naar binnen halen en op een lichte, vorstvrije ruimte bij 10 à 12 graden. Tijdens de winterperiode weinig water geven als de grond licht is uitgedroogd. Geef vanaf maart/april wanneer er nieuwe groeischeuten verschijnen wat meer water.Papaver nudicaule "Gartenzwerg" = IJslandse papaver (Vaste plant)


Bloeit in juni-september wit, oranje, geel of oranjerode, en wordt 20-40 cm hoog. Is redelijk winterhard en bladverliezend. De standplaats dient zon te zijn in een goed doorlaatbare, niet te natte, lichte grond.  7-9 stuks per vierkante meter. Trekt insekten aan.  Vermeerderen door wortelstek of te zaaien.     Delphinium `Dasante Blue` = Ridderspoor (Meerjarig)

Uitspraak = DEL-FIE-NIE-UM


Bloeit in juni-augustus blauw en wordt 1 meter hoog. Standplaats volle zon en na de bloei terugsnoeien en bemesten zorgt meestal voor een tweede bloei. Stelt weinig eisen aan de grond. Is vatbaar voor slakken en meeldauw. Bladverliezend en goed winterhard. Vermeerderen door binnen te zaaien in binnenshuis te zaaien in maart-juni, of in mei en juni buiten in de volle grond.  Geranium 'Gerwat' (Rozanne) = Geranium (Vaste plant)


Is vooral bekend onder de naam Geranium 'Rozanne'. Bloeit blauw in juni-oktober en wordt 30 cm hoog. Standplaats is in de zon-halfschaduw, in elke goede tuingrond. Is niet wintergroen en redelijk winterhard. Aantal per vierkante meter is 7 - 9 stuks. Vermeerderen door te delen in het voorjaar.Dactylorhiza =  Gevlekte Rietorchis (Vaste plant)

Uitspraak = DAK-TIE-LOR-HIE-ZA


Bloeit roze-paars in juni-juli en wordt 20-60 hoog. Op vochtige tot natte, matig voedselrijke, zwak zure tot liefst kalkhoudende grond. Is niet wintergroen maar wel winterhard. Draagt gevlekte bladeren. 25 st. per m2.Echinacea purpurea 'Mistral' = Rode Zonnehoed (Vaste plant)

Uitspraak = EE-GIE-NA-SEA


Bloeit roze in juni-september en wordt 60 cm hoog. Wil een plek in de zon in humeuze, goed doorlatende grond. Is niet wintergroen maar wel winterhard. Vermeerderen door te zaaien in het voorjaar, scheuren in de herfst of door wortelstek in de winter. 7 - 9 stuks/m²Rosa  'Bluesy' = Miniatuurroos (Heester)


Bloeit paars in juni-oktober en wordt 40-50 cm hoog. Standplaats zon-halfschaduw op een normale vochtige bodem. Is bladverliezend, winterhard en dient in het voorjaar teruggesnoeid te worden. Snoei dunne takken weg en zorg dat het hart van de struik open is door de overtollige takken weg te halen. Snoei de resterende takken in tot 5 a 7 centimeter. Haal blad wat afvalt steeds weg en gooi dit niet op de composthoop. Na de snoei wekelijks bemesten.

Hydrangea 'Forever & Ever Peppermint' = Hortensia (vaste plant)

Uitspraak = HIE-DRAN-GEAA


Bloeit roze of blauw in juni en gaat door tot de vorstperiode. Wordt 80 cm hoog. De kleur is afhankelijk van de zuurgraad van de bodem en de standplaats is halfschaduw. Snoeien in het voorjaar na de vorst van enkele kale takken tot 15 cm boven de grond. De Hydrangea 'Forever & Ever Peppermint bloeit op 1-jarig en meerderjarig hout. Uitgebloeide bloemen na de bloei wegsnoeien kan een twee bloei bevorderen. Drie stuks op 1 vierkante meter en vermeerderen door te stekken. Deze Hyndrangea is niet wintergroen maar wel winterhard.Actinidia kolomikta = Sierkiwi (Klimplant)

Uitspraak = AK-TIE-NIE-DIE-AA KOO-LOO-MIK-TAA


Actinidia kolomikta behoort tot de Kiwi's. Wordt 3 a 4 meter hoog en moet het van het blad hebben. Het blad verkleurt pas na een aantal jaar driekleurig. In het najaar kleuren de bladeren egaal van kleur. Standplaats zon op een beschutte plek. Is winterhard en is bladverliezend.  De zoete eetbare vruchten worden ook bij een alleenstaande plant gevormd, zodat zelfbestuiving mogelijk is. Vermeerderen door te zaaien in november - juni. De zaden eerst 4-8 weken in de koelkast bewaren en vervolgens zaaien in zaai- en stekgrond bij kamertemperatuur. Als er na enkele weken geen kieming optreedt, kunt u de zaden opnieuw in de koelkast bewaren. Na 4-8 weken weer warm zetten. Met de overgang van kou (winter) naar warmte (lente) moet de kiemingsrust doorbroken worden en mogelijk zijn daar meerdere koude periodes voor nodig.  Zaaitijd november - juni. Aantal per vierkante meter is 2 stuks.Philadelphus 'Minnesota Snowflake' = Boerenjasmijn (Heester)

Uitspraak = FIE-LAA-DEL-FUS


Bloeit wit in juni-juli en wordt 1,50 meter hoog. Is niet wintergroen, is winterhard en niet giftig. Standplaats is lichte schaduw-zon, op een voedselrijke, vochthoudende tot vochtige bodem. Snoeien na de bloei van de oudste takken weg om de plant jong te houden. Vermeerderen: winterstek/houtachtige stek, zomerstek/kruidachtige stek.Cotinus coggygria 'Royal Purple' = Pruikenboom (Sierheerster)

Uitspraak - KOO-TIE-NUS KOG-GIE-GRIEA


Bloeit geel-groen in juni-juli en wordt 4,50 hoog op een matig voedselrijke, droge tot vochthoudende, zandige bodem. Standplaats in de zon, maar de grond dient wel vochthoudend te zijn. Kan in april-mei nachtvorst schade oplopen. Draagt paars blad en valt onder de heesters. Is niet wintergroen en niet giftig. Snoeien na de bloei bij ruimte gebrek, anders ongemoeid laten.Helenium 'Moerheim Beauty' = Zonnekruid (Vaste plant)

Uitspraak = HEE-LEE-NIE-UM


Bloeit rood/bruin in juni/september en wordt 1 meter hoog. Standplaats dient in de zon te zijn op een normale niet te droge plek. Geef wel een jaarlijkse mestgift. De bloemen worden door de vlinders en bijen druk bezocht. Is een vaste plant die niet wintergroen is. Aantal per vierkante meter is 5 stuks. Vermeerderen door te scheuren in het voorjaar.Escallonia leavis Pink Elle ('Lades') = Escallonia (Heester)


Bloeit in juni/augustus roze vervagend naar wit en wordt 1 m hoog en breed. Standplaats in de volle zon of halfschaduw, beschut en is goed winterhard. Is groenblijvend en u dient geregeld oude takken te snoeien. Aantal per vierkante meter is 3 stuks.Lythrum salicaria = Kattenstaart (Vaste plant)

Uitspraak = LIE-TRUM


Bloeit paars in juni/augustus en wordt 1,50 meter hoog. Wil op een vochthoudende tot vochtige grond en een plek in de zon. Is een vaste plant die niet giftig is en niet wintergroen. Per vierkante meter 5 - 7 stuks en is zeer geschikt langs vijvers. Vermeerderen door te splitsen of te zaaien.Deutzia hybrida Strawberry Field = Bruidsbloem (Heester)


Donker roze bloei met een wit randje in juni - juli op oud hout. Is winterhard, niet wintergroen en wordt 1,5 m hoog. Standplaats dient zon - halfschaduw te zijn op een grond die humus, voedselrijk en voldoende vocht bevat maar wel waterdoorlatend. Door verjongingssnoei na ongeveer drie jaar toe te passen, blijft de heester compact en bloeit rijk. Snoei enkele oude takken vlak bij de grond af, net boven een uitloper. Bemesten in het voorjaar en tijdens de bloei.Rosa 'Pierre de Ronsard' = Klimroos


Bloeit geurend zalm - roze van juni tot oktober en wordt 2,50 hoog. Is zacht geurend. Wil een plek in de zon.
Malva sylvestris 'Zebrina' = Groot kaasjeskruid (Vaste plant)

Bloeit rood - roze in juni  - augustus en wordt 60 - 100 cm hoog. Standplaats zon - halfschaduw, op niet te vruchtbare, zo mogelijk kalkhoudende bodem. Is een winterharde vaste plant die niet wintergroen is. Vlinder lokkend en anti konijn plant. 7 stuks per m2. Vermeerderen door te zaaien in de  volle grond voor de winter. De kou moet over de zaden komen. Kieming vindt in het voorjaar plaats.Aquilegia ‘Biedermeier’ = Akelei (Vaste plant)

Uitspraak = AA-KWA-LEE-GIA


Bloeit paars met geel in juni/juli en wordt 40 cm hoog. Standplaats zon/halfschaduw en de bodem moet voedselrijk, vochthoudend tot vochtig zijn. Aantal per vierkante meters is 7. Vermeerderen door te zaaien vanaf april. Zaad niet bedekken. Niet soortecht, geeft kruisbestuiving met gemend kleuren. Gunnera manicata = Mammoetblad of Reuzenrabarber (Vaste plant)


Bloeit roze in juni-augustus met opstaande kolven die wel 40 tot 60 cm zijn. Planthoogte 4 a 6 meter. Vaste plant, niet wintergroen, toepassing aan de rand van een vijver. Per vierkante meter is 1 stuks.Geum coccineum = Nagelkruid (Vaste plant)


Een vaste wintergroene plant die graag in de zon tot halfschaduw staat. De grond dient droog tot vochthoudend en voedselrijk te zijn. Bloeit oranje van juni t/m september. Wordt 40 cm hoog en kan tot - 25 gr. verdragen. 8-11 st. per m2. Delen om de 4 a 5 jaar of in de herfst en de jonge delen weer terug planten.Lysimachia-punctata = Puntwederik (Vaste plant)


Gele bloei in juni/augustus. Woekerende plant met veel ondergrondse uitlopers. Wordt 40 cm tot 1 m hoog. De standplaats dient zonnig tot licht beschaduwd te zijn, op vochtige, matig voedselrijke grond. Is niet wintergroen. 5 a 7 stuks op 1 vierkante meter. Vermeerderen door te delen of te scheuren.Hydrangea arborescens `Invincibell` Pink Annabelle = Hortensia (Heester)


Bloeit roze in juni/september en wordt 1 m hoog en breed. Kan zon tot halfschaduw staan en is winterhard. De grond dient vochtig, vruchtbaar en doorlatend te zijn. Een plek in de volle zon moet voldoende vochtig zijn. Als u na de bloei deze Hydrangea terugsnoeit, komen er na 6 weken weer nieuwe bloemen.Rosa `Leonardo da Vinci`= Trosroos


Doorbloeiende trosroos die van juni/september donkerroze bloeit. Hij is sterk en geurt licht. Rosa 'Leonardo da Vinci' is ook bekend onder de naam Rosa `Meideauri`. Wordt 70 a 90 cm en wil een standplaats in de zon op een goede tuingrond. 3 tot 5 stuks op 1 vierkante meter.Rosa `Nostalgie`= Grootbloemige trosroos

Bloeit twee kleuren roze/wit van juni/oktober. Standplaats zon/halfschaduw op goed doorlaatbare, humeuze grond. Wordt 60-80 cm hoog. Snoeien in maart tot 15 cm en na de bloei tot 30 cm terugknippen. Geurt goed en is doorbloeiend.Clematis 'Jackmanii Purpurea' = Bosrank (Klimplant)


Bloeit paars van juni/augustus en wordt 3 m hoog. Standplaats zon/halfschaduw. Is winterhard en bladverliezend. Wortelhals beschermen tegen de zon.Spirea japonica `Anthony Waterer` = Spierstruik (Dwergheester)


Wordt 60 cm hoog en bloeit roze in juni/augustus. Standplaats in de zon op vruchtbare, matig vochtige grond. In het voorjaar terugsnoeien om rijke bloei te krijgen. Geef in het voorjaar een bemesting en breng mulch aan. Kan - 15 graden verdragen en is bladverliezend. Vermeerdering door het nemen van houtige winterstekken of scheutstekken. 5 stuks op 1 vierkante meter.Rosa `Rumba` = Roos


Bloeit oranje/geel in juni/augustus. Wordt ongeveer 70 cm hoog en verlangt een plek in de zon/halfschaduw, op normale tot vochtige, kalkrijke bodem. Heeft geurende bloemen, is bladverliezend en winterhard.
Rosa `Handel` = Klimroos


Bloeit roze/wit in juni/oktober en heeft een geur die matig zoet is. Klimt tot 3 meter hoog en wil een standplaats in de zon. De grond dient humusrijk, vochtig en doorlaatbaar te zijn. Is een zeer goede doorbloeier en is gevoelig voor sterroetdauw. De stengels zijn bijna doornloos.Campanula glomerata 'Acaulis' = Kluwenklokje (Bodembedekker)

Uitspraak = KAM-PA-NU-LA


Bloeit paars-blauw in juni/augustus en wil een plek in de zon op vochthoudende grond, die voedselrijk en goed gedraineerd is. Neemt ook genoegen met lichte schaduw. Het is een vaste plant die niet wintergroen is, maar wel winterhard. Hoogte is 30 cm. 8-11 st. per m2 Vermeerderen door deling of door stekken in het vroege voorjaar.Coreopsis grandiflora 'Sonnenkind' = Meisjesogen (Vaste plant)

Uitspraak = KO-REE-OP-SIS


Bloeit geel in juni/september en wordt 40 cm hoog. Vaste plant die groenblijvend is en matig winterhard. Wil een plek in de zon op een grond die vochthoudend, goed doorlatend en voedselrijk is. Natte winters overleven de meisjesogen niet. Snijd de uitgebloeide bloemstengels in de herfst tot op de grond af en verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen uit de plant dat verlengt de bloeiperiode. 7 a 9 st. per m2  Vermeerderen door te zaaien of te delen.Campanula carpatica 'Blaue Clips' = karpatenklokje (Vaste plant)


Bloeit blauw in juni/augustus en wordt 20 cm hoog. De bloemen geuren niet. Verwijder steeds de uitgebloeide bloemen, dit bevordert de bloei. Is en vaste plant die een plek wil in de zon/halfschaduw. De grond dient goed doorlatend te zijn met voldoende voedingsstoffen. Is winterhard, maar niet wintergroen. 7 stuks op 1 m2. Vermeerderen door te delen.
Astilbe = Prachtspiraea (Vaste plant)


Astilbe kan al vanaf juni bloeien tot en met augustus. Wordt 50 cm breed en 1 m hoog. Ze bestaan er in verschillende kleuren. Ze willen een standplaats in de halfschaduw op een vochthoudende, humusrijke grond die niet mag uitdrogen. Om de 5 jaar scheuren, anders loopt de bloeikracht achteruit. Is niet wintergroen, maar wel winterhard. Jonge scheuten kunnen in het najaar wel invriezen. Vermeerderen door te scheuren in het voorjaar.Acaena microphylla = Stekelnootje (bodembedekker)

Uitspraak = AA-KA-EEA


Bloeit rood in juni/augustus en wordt 10 cm hoog. Wil een plek in de zon tot schaduw op een goed doorlaatbare voedselrijke bodem. Blijft in de winter groen, is winterhard en is een vaste plant. 9 stuks op 1 m2 Vermeerderen door zaaien, stekken, afleggen en scheuren.Eryngium zabelii 'Big Blue' = Kruisdistel (Vaste plant)

Uitspraak = EE-RIEN-GIE-UM


Bloeit violet-blauw in juni/augustus en wordt 60 cm hoog. Wil een plek in de zon op droge tot vochtige, matig voedselrijke, kalkhoudende, goed doorlatende grond. Trekt bijen en vlinders aan. Aantal per m2 9 stuks. Vermeerderen door te zaaien.Clematis tangutica = Bosrank (Klimplant)

Uitspraak = KLE-MAA-TIS


Bloeit geel in juni/oktober en wordt 3 meter. Bloeit makkelijk en na de bloei komen er prachtige pluiszaden. Standplaats zon/halfschaduw op humusrijke/normale grond. Bescherm de voet tegen de felle zon. Snoeien mag in maart/april. Plant de Clematis wat dieper dan dat deze in de pot heeft gestaan, i.v.m. het voorkomen van verwelkingsziekte. Als u de plant goed bemest en voldoende water geeft, kunt u de kans op de ziekte verminderen. Is winterhard niet wintergroen. Vermeerderen door zaaien of stekken.Fuchsia 'Riccartonii' = Bellenplant (Vaste plant)

Uitspraak= FUK-SIA


Bloeit rood/violet in juni/oktober en is een vaste plant die ongeveer 80 cm hoog wordt. Standplaats halfschaduw op een voedzame, humusrijke bodem. Verdraagt warmte en een tijdelijk droge bodem. Winterhard tot - 15 graden. Per vierkante meter 3 tot 5 stuks. 


 

Chamaerops humilis = Europese Dwergpalm

Uitspraak= GAA-MAA-EE-ROPS HUU-MIE-LIS


Bloeit in het begin van de zomer. De mannelijke bloemen ruiken naar parfum en  zijn langer dan de vrouwelijke bloemen. Is een tweehuizige palm dus voor de vruchtzetting heb je een vrouwelijke en een mannelijke nodig. De vruchten lijken op dadels en zijn niet eetbaar. De bestuiving komt door de wind. Komt van oorsprong uit de middellandse zeegebied. Winterhard tot -16C° , maar men adviseert bij - 10 graden de palm al in te pakken. Wil een standplaats in de zon op humeuze grond. Vermeerderen door te zaaien.Campanula 'get mee' = Klokjesbloem (Bodembedekker)


Die dubbele ‘ee’ blijft een raadsel. ‘Get Mee’ is echt de Amerikaanse naam. De Amerikaan Poul Madsen begon deze Campanula te kweken. Het is een beschermde rasnaam. Bloeit wit of paars in juni/juli met een nabloei in september en wordt 15 cm hoog. Haal steeds de uitgebloeide bloemetjes weg voor herbloei. Een vaste plant die in de zon/halfschaduw en op humeuze grond wil staan. Via ondergronds kruipende uitlopers zal de Campanula zicht uitbreiden.


 

Potentilla `Gibson`s Scarlet = Ganzerik (Vaste plant)


Bloeit bloedrood in juni-juli en wordt ongeveer 40-50 cm hoog. Standplaats zon op een min of meer voedselrijke grond. Is een vaste plant die niet wintergroen is. 7 - 9 stuks/m² Vermeerderen door te scheuren en te herplanten.Lavandula angustifolia `Felice`= Lavendel (Halfheester)


Bloeit helder violet blauw in juni-september en wordt 60 cm hoog. Standplaats in de zon op een kalkrijke, goed gedraineerde grond. Jonge planten snoeit u 1 a 2 keer in het voorjaar de toppen eruit. In september snoeit u al de oude bloemen weg. Zo houdt u een frisse bossige Lavendel over die ouder wordt. Is een vaste plant die winterhard en wintergroen is . Vermeerderen door stekken in augustus.Lavandula stoechas `Belle provence avignon`= Vlinderlavendel (Halfheester)


Geurende paarse bloei in juni-september en wordt ongeveer 60 a 90 cm hoog. Standplaats in de zon op kalkrijke, goed gedraineerde grond. De bloemen zijn aantrekkelijk voor bijen en vlinders. Jonge planten snoeit u 1 a 2 keer in het voorjaar de toppen eruit. In september snoeit u al de oude bloemen weg. Zo houdt u een frisse bossige Lavendel over die ouder wordt. Is een vaste plant die winterhard en wintergroen is. Vermeerderen door stekken in augustus.Verbascum 'Buttercup' = Toorts (Vaste plant)


Bloeit geel in juni-augustus en wordt 1 meter hoog. Standplaats in de zon op een vochthoudende, goed doorlaatbare, voedselrijke grond. Vaste plant die niet wintergroen is. Heeft in de winter bescherming nodig tegen veel regen en sneeuw. Aantal per m2 is 5 stuks. Vermeerderen door zaaien in het voor of nazomer, of door deling na de bloei.  Tropaeolum majus = Oostindische kers (1-jarig)


Een 1-jarige plant die geel, oranje en rood bloeit, in juni/oktober. Worden bij de lagere soorten 30 - 40 cm hoog en de rankende soorten 1,5 m - 2 m hoog. Is niet wintergroen, niet winterhard en wil een plek die zonnig halfschaduw is op een normale bodem. Trekt bijen aan. Zaaien vanaf mei.Hydrangea macrophylla `Teller` Rose = Hortensia (Vaste plant)

Uitspraak = HIE-DRAN-GEA


Bloeit van juni/oktober grote schermen met fertiele en infertiele bloemen. Standplaats licht tot halfschaduw. Is bladverliezend, wintervast en wordt 125 cm hoog en breed. Standplaats zure, normale, vochtige bodem op een lichte tot halfschaduw plek. hhd
Centranthus ruber = Spoorbloem, (Rode valeriaan) (Vaste plant)

Uitspraak = SEN-TRAN-THUS RU-BER


Bloeit diep roze of rode bloei in juni/augustus en wordt 60 a 90 cm hoog. De grond dient droog en kalkrijk te zijn op een plek die zonnig is. Aantal per vierkante meter 7 stuks. Vermeerderen door te scheuren/tamelijk moeilijk te scheuren.Lonicera sempervirens = Pijpkamperfoelie (Klimplant)

Uitspraak = LOO-NIE-KEERA SEM-PER-VIE-RENS


Bloeit oranje/scharlaken in juni/augustus. Winterhard, niet wintergroen en wordt 3 m hoog. Standplaats halfschaduw, op alle gronden maar het liefst op klei. Zorg dat de voet koel en vochtig blijft. Als er gesnoeid dient te worden doet u dit na de bloei en oud hout verwijderen in de winter. Kan last krijgen van bladluis. Vermeerderen uit zomer of een winterstek, afleggen of zaaien.Digitalis = Vingerhoedskruid (Twee-jarige)

Uitspraak = DIE-GIE-TAA-LIS


Bloeit roze/wit/roodpaars in juni/september en wordt 80 cm tot 2 m hoog. Winterharde, groenblijvende plant die twee-jarig is. Plant wordt druk bezocht door hommels en bijen. De zaden en bladeren zijn zeer giftig. Standplaats zon/halfschaduw/schaduw, op een normale tot vochtige bodem. Geeft het eerste jaar een bladrozet en in het tweede jaar bloemen. Vermeerderen door te zaaien ter plekke in september/november.Verbascum nigrum = Zwarte toorts (Heemplant)

Uitspraak VER-BAS-KUM NIE-GRUM


Bloeit geel met bloedrood hart in juni/september en wordt 60 cm tot 1,50 hoog. Is overblijvend, kortlevend, niet wintergroen en wil een plek die droog is, in de zon en matig voedselrijk. Vermeerderen door te zaaien of delen. Zaaien ter plekke in september/oktober.Althea velour dubbel = Stokroos (1-jarig)

Eenjarige met dubbele bloemen die bloeien van juni/oktober. Hoogte 1,50 - 2,50 m, op een goede tuingrond die niet te nat is en in de zon. Gevoelig voor roest. Vermeerderen door buiten te zaaien half april tot half mei.Euonymus fortunei Silverstone = Kardinaalshoed (Heester)

Uitspraak = UI-JO-NIE-MUS


Groenblijvende bontgekleurde plant die 40 cm hoog wordt. Wil een plek zowel in de zon/halfschaduw/schaduw, maar hoe meer zon hoe witter het blad zal zijn. Zet de plant beschut en uit de koude wind. Kan gesnoeid worden. Aantal planten: 9 per stuks m2.


3

Lonicera henryi 'Copper Beauty' = Kamperfoelie (Klimplant)


Is redelijk wintergroen zolang het niet te hard vriest. Verliest bij strenge vorst zijn blad. Bloeit geel, roze met wit in de periode juni-september en wordt ongeveer 400 tot 500 cm hoog. De bloemen van deze klimplant zijn in trek bij insecten en de vruchtkleur blauwzwart. Heeft koperkleurig jong blad. Houdt van een humusrijke/normale grond, op zonnige en schaduwrijke plekken. Is niet zelfhechtend. Aantal per vierkante meter: 1. Snoeien doet u wee maal per jaar. Dit zorgt voor een mooie vertakking. Hierdoor zal deze mooi dicht groeien en zullen er geen kale plekken ontstaan. De eerste maal snoeit u in maart/april en de tweede maal in september. Om de plant te verjongen, snoei je de oude twijgen terug tot op zo’n 30 cm boven de grond. Vermeerderen zonder licentie verboden.Cistus creticus = Rotsroos (Kleinblijvende heester)

Uitspraak = SIS-TUS KRE-TIE-KUS


Bloeit lila-rose in juni/augustus. Droogte minnend struikje, vraagt droge en een warme plaats. Standplaats zon, doorlatend, zuur en beschut. Wordt 100 cm hoog en is matig winterhard. Bladhoudende en geurende heester. Cistus is een ideale kustplant en verdraagt wind uitstekend. Snoeien: niet of meteen na de bloei. Zaaien in koude bak of zaaien in het voorjaar.
Terug