Tuinieren in juni

* Slakken bestrijden

* Phlox terugknippen

* Onkruid wieden

* Tomaten dieven

* Buxus op een bewolkte dag snoeien

* Half juni en voor 21 juni hagen snoeien

* Gazon twee keer per week maaien

* Sering na de bloei snoeien

* Rozen nakijken op luis

* Border bemesten

* Potten elke dag water geven


Campanula poscharskyana 'White Star' - klokjesbloem (Vaste plant) 

Uitspraak - KAM-PA-NU-LA
Bloeit wit in juni - augustus en word 20 cm hoog. 
De bloemen geuren niet. Verwijder steeds de uitgebloeide bloemen, dit bevordert de bloei. Is een vaste plant die een plek wil in de zon - halfschaduw. De grond dient goed doorlatend te zijn met voldoende voedingsstoffen. Is winterhard, maar niet wintergroen. 7 stuks op 1 vierkantemeter. Vermeerderen door te delen.

Campanula carpatica 'Blaue Clips' - Karpatenklokje (Vaste plant)

Uitspraak - KAM-PA-NU-LA

Bloeit blauw in juni - augustus en wordt 20 cm hoog. De bloemen geuren niet. Verwijder steeds de uitgebloeide bloemen, dit bevordert de bloei. Is een vaste plant die een plek wil in de zon - halfschaduw. De grond dient goed doorlatend te zijn met voldoende voedingsstoffen. Is winterhard, maar niet wintergroen. 7 stuks op 1 vierkante meter. Vermeerderen door te delen.

Geum coccineum - Nagelkruid (Vaste plant)

Uitspraak = GEE-U-UM KOK-KIE-NEE-UM

Een vaste wintergroene plant die graag in de zon tot halfschaduw staat. De grond dient droog tot vochthoudend en voedselrijk te zijn. Bloeit oranje van juni t/m september. Wordt 40 cm hoog en kan tot - 25 gr. verdragen. 8 - 11 st. per m2. Delen om de 4 a 5 jaar of in de herfst en de jonge delen weer terug planten.

Catalpa bignoniodes - Trompetboom

Uitspraak = KA-TAL-PA

Bloeit wit met pluimen in juni - juli en wordt 10 tot 15 meter hoog. Standplaats in de zon, windbeschut op klei of zandgrond. Is winterhard niet wintergroen Bij kneuzing van het blad komt er een geur vrij waar muggen een hekel aan hebben. Snoeien om de twee jaar tot 10 cm boven de ent.

Thalictrum delavayi - Ruit (Vaste plant)

Uitspraak = TA-LIK-TRUM DEE-LA-VAA-JAI

Bloeit paars in juni - september en wordt hoog na een aantal jaar 1,50. Standplaats uit de wind in de zon - lichtschaduw op voedzame/humusrijke grond die niet uitdroogt. Winterhard en bladverliezend. Geef steun bij wind en knip in het voorjaar de afgestorven delen weg. Is insecten lokkend en heeft soms last van meeldauw. Per vierkante meter 7 stuks. Vermeerderen door te delen in het voorjaar.

Gunnera manicata - Mammoetblad of Reuzenrabarber (Vaste plant)

Bloeit roze in juni - augustus met opstaande kolven die wel 40 tot 60 cm zijn. Planthoogte 4 a 6 meter. Vaste plant, niet wintergroen, toepassing aan de rand van een vijver. Per vierkante meter is 1 stuks.


Aquilegia ‘Biedermeier’ - Akelei (Vaste plant)

Uitspraak = A-KWA-LEE-GIA

Bloeit paars met geel in juni/juli en wordt 40 cm hoog. Standplaats zon/halfschaduw en de bodem moet voedselrijk, vochthoudend tot vochtig zijn. Vermeerderen door te zaaien vanaf april. Zaad niet bedekken. Niet soortecht, geeft kruisbestuiving met gemend kleuren. 

Rosa 'Pierre de Ronsard' - Klimroos

Bloeit geurend zalm - roze van juni tot oktober en wordt 2,50 hoog. Is zacht geurend. Wil een plek in de zon.
Deutzia hybrida Strawberry Field - Bruidsbloem (Heester)

Uitspraak = DUIT-TSIA 

Donker roze bloei met een wit randje in juni - juli op oud hout. Is winterhard, niet wintergroen en wordt 1,5 m hoog. Standplaats dient zon - halfschaduw te zijn op een grond die humus, voedselrijk en voldoende vocht bevat maar wel waterdoorlatend. Door verjongingssnoei na ongeveer drie jaar toe te passen, blijft de heester compact en bloeit rijk. Snoei enkele oude takken vlak bij de grond af, net boven een uitloper. Bemesten in het voorjaar en tijdens de bloei.

Lythrum salicaria - Kattenstaart (Vaste plant)

Uitspraak = LIE-TRUM SAL-IE-KAA-RIA

Bloeit paars in juni/augustus en wordt 1,50 meter hoog. Wil op een vochthoudende tot vochtige grond staan en een plek in de zon. Is een vaste plant die niet giftig is en niet wintergroen. Per vierkante meter 5 - 7 stuks en is zeer geschikt langs vijvers. Vermeerderen door te splitsen of te zaaien.


Volgende