Home



Tuinieren in juli



* Rozen bijmesten voor een tweede bloei te stimuleren 

* Radijsjes zaaien 

* Geef een-jarige vloeibare mest en knijp/knip de uitgebloeide bloemetjes weg 

* Geef vogels te drinken door een schaal met water te plaatsen 

* Zaden drogen en droog bewaren 

* Gooi aangetaste bladeren van de rozen weg maar niet op de composthoop 

* Zet plantensteunen bij planten die wel steun kunnen krijgen 

* Ooievaarsbek terugsnoeien voor herbloei 

* Haal het blad weg die voor de tomaten staan 

* Onkruid wieden 

* Gooi bij warm weer een emmer water over de composthoop 

* Bij warm weer de vijver bijvullen 

* Dun waterlelies uit als het blad niet meer plat ligt





Leycesteria formosa = Fazantenbes (Heester)

Uitspraak = LEE-SE-STEER-IA


Bloei in juli-september wit met paarse schutbladeren. De bloemen verschijnen met hangende schijnaren in juli-september en wordt 1,50 meter hoog. Geeft na de bloei kleine kruisbesachtige purperblauwe vruchten wat vogels aantrekt. Wil een plek die beschut is en in de zon, op een voedselrijke, vochthoudende tot vochtige bodem. Is niet wintergroen, is vorstgevoelig. Bloeit het beste op jonge scheuten Vroeg in het voorjaar snoeien door alle overjarige scheuten verwijderen. Vermeerderen door stekken in maart/april/mei of door een zomerstek, zaaien in september-november.



Pennisetum setaceum 'Rubrum' = Lampenpoetsergras (Siergras)

Uitspraak = PEN-NIE-SEE-TUM


Bloeit grijs-rood in juli oktober en wordt 1 meter hoog en 1,50 breed. Standplaats zon-halfschaduw, op een beschutte plek. Grondsoort licht humeus, die goed water doorlatend is en licht vochtig blijft. Is donkerbladig, matig winterhard en niet groenblijvend. Breng in het najaar een mulchlaag aan tegen de vorst en snoei na de winter het gras kort. Per vierkante meter 5 stuks. Vermeerderen door te delen in het voorjaar.



Hydrangea paniculata 'Phantom' = Pluimhortensia (Sierheester)

Uitspraak = HIE-DRAN-GEE-JA


Bloeit in juli-september wit en later verkleurend naar roze. Wordt 2 à 3 meter hoog en 1,5 à 2 meter breed. Is bladverliezend en winterhard. Standplaats zon-halfschaduw in lichtzure vochtige grond. Geef in de volle zon voldoende water van onderaf om verbranding te voorkomen. In het voorjaar flink terugsnoeien voor bloei op 20 à 30 cm. De Hydrangea paniculata 'Phantom' bloeit op 1-jarig hout. Vermeerderen door de gesnoeide stengels te stekken.




Hydrangea paniculata 'Pinky Winky' = Pluimhortensia (Sierheester)

Uitspraak = HIE-DRAN-GEE-JA


Bloeit wit in juli-september en de bloemen verkleuren later naar donkerroze. Wordt 1,25 à 2 meter hoog en 2,50 breed. Is niet wintergroen, wel winterhard en wil een plek in de zon--halfschaduw. Geef in de volle zon voldoende water van onderaf om verbranding te voorkomen. Grondsoort lichtzure vochtige grond. Bloeit op nieuw hout. Snoeien in maart tot 20 a 30 cm boven de grond. Vermeerderen door de gesnoeide stengels te stekken.



Monarda 'Croftway Pink' = Bergamotplant (Vaste plant)


Bloeit roze in juli-augustus en wordt 1 meter hoog. Standplaats zon halfschaduw op een droge, zanderige, goed doorlatende grond. Is niet groenblijvend en wel winterhard. In het voorjaar het loof afknippen. De bloemen trekken insecten aan en is meeldauw gevoelig. Per vierkante meter 7-9 stuks. Vermeerderen om de twee à drie jaar in het voorjaar scheuren.



Angelica gigas = Engelwortel (Twee-jarig)


Bloeit donkerrood in juli-september en wordt 1,20 à 1,80 meter hoog. Standplaats is zon-halfschaduw op humusrijke grond. De Angelica Gigas is niet wintergroen en wel winterhard. Per vierkante meter 3 stuks. Vermeerderen door ter plekke te zaaien vanaf augustus.




Lagerstroemia indica 'With Love Babe' = (Heester)


Bloeit zachtroze in juli-oktober en wordt 40 cm hoog. Standplaats in de zon, beschut op vruchtbare, goed doorlatende grond. Is groenblijvend en dient n de winter beschermt te worden. Kwekersrechtelijk beschermd. Vermeerderen mag dus niet zonder toestemming. Per vierkante meter 3 stuks.




Echinacea purperea sensation pink = Zonnehoed (Vaste plant)

Uitspraak = EE-GIE-NA-SEE-AA


Bloeit donkerroze in juli-september en wordt 90 cm hoog. Is een vaste plant die niet groenblijvend is en wel winterhard. Standplaats zonnig op een droge tot normale grond met voldoende voeding. Vlinder en bij vriendelijk. Per vierkante meter 11 stuks. Vermeerderen door te delen in het voorjaar of zaaien ter plekke in september-oktober.




Echinacea Sombrero `Lemon Yello`= Zonnehoed (Vaste plant)

Uitspraak = EE-GIE-NA-SEE-AA


Bloeit geel in juli-september en wordt 60 cm hoog. Niet groenblijvend en goed winterhard. Standplaats zonnig op een droge tot normale grond met voldoende voeding. Vlinder en bij vriendelijk. Per vierkante meter 7 - 9 stuks. Kwekersrechtelijk beschermd. Vermeerderen mag dus niet zonder toestemming.



Echinacea purpurea 'Sombrero Adobe Orange' = Zonnehoed (Vaste plant)

Uitspraak = EE-GIE-NA-SEE-AA


Bloeit oranje in juli-september en wordt 50 cm hoog. Kortlevend plant die goed winterhard is. Standplaats zonnig op een droge tot normale grond met voldoende voeding. Vlinder en bij vriendelijk. Per vierkante meter 11 stuks. Is niet wintergroen en goed winterhard. De plant is gewonnen door Darwin Perennials uit West Chicago, Illinois (USA). Florensis uit Hendrik-Ido-Ambacht brengt de plant in de handel en is de inzender voor de noviteitenkeuring. Kwekersrechtelijk beschermd. Vermeerderen mag dus niet zonder toestemming.



Leycesteria formosa = Fazantebes (Sierheester)

Uitspraak = LIJ-SE-STEE-RIA


Bloeit wit met rode schutbladeren in juli-september en wordt 1,5 a 2 meter hoog. Wil een standplaats in de zon-halfschaduw dat beschut is en het liefste op het zuiden. De grond dient goed doorlaatbaar te zijn.  Is niet wintergroen en redelijk winterhard. Na de bloei zal de sierheester bessen geven die van rood naar zwart verkleuren. De bessen zijn een lekkernij voor vogels. Snoei in het voorjaar goed terug. Vermeerderen door te zaaien in september-november, of door stekken in maart-april-mei.



Hydrangea quercifolia = Eikenbladhortensia (Sierheester)


Bloeit wit in juli-september en wordt 2 meter hoog. Later verkleuren de bloemen roodachtig. Standplaats gefilterd zonlicht tot halfschaduw en een zeer goed doorlaatbare voedzame grond. Bloeit op meerjarig hout. Snoei alleen dode of zwakke takken weg in het voorjaar. Is bladverliezend en goed winterhard, maar bescherm heester tegen koude oosten of noordenwind. Per vierkante meter 4 stuks. Geef een gift van compost in het najaar. Vermeerderen door half verhouten stekken te nemen in eind augustus, begin september. Zet de stekken buiten in een koude bak. Half verhouten stekken en laat ze wortelen in stekgrond. Dit kan prima buiten in de koude bak gebeuren.




Echinacea purperea = Zonnehoed (Vaste plant)


Bloeit purper-roze in juli-september en wordt 80-100 cm hoog. Vlinder lokkend. Wil een standplaats in de zon op een goed doorlatende, voedselrijke grond. Is niet groenblijvend wel winterhard. Is kortlevend, dus verjongen is noodzakelijk als u de plant wilt behouden. Opnemen en delen, komt de bloei ten goede. Vermeerderen door te delen in het voorjaar of zaaien ter plekke in september-oktober. Per vierkante meter 9-12 stuks.



Helenium ‘Crimson Beauty’ = Zonnekruid (Vaste plant)


Bloeit geel-oranje in juli-september en wordt 70 cm hoog. Standplaats in de zon op een niet te droge of natte, voedselrijke en humusrijke bodem. Niet groenblijvend en is winterhard. Bijen en vlinder lokkend. Per vierkante meter 5-7stuks. Vermeerderen door te scheuren in het voorjaar of ter plekke zaaien in september-oktober.




Echinacea Purperea 'Mooods Glory' = Zonnehoed (Vaste plant)


Bloeit wit in juli-augustus en wordt 80 cm hoog. Standplaats zon in goed doorlaatbare humusrijke grond. Vaste plant die winterhard is en bladverliezend. Vermeerderen door te delen of te zaaien in de herfst of de lente, of door wortelstekken in de late herfst of vroege winter. Snoei uitgebloeide stengels terug om de vernieuwde bloei te stimuleren. Is over het algemeen ziektevrij. Per vierkante meter 7 stuks.




Bloemen tuin


Een prachtige tuin vol met weelderige bloemen willen we allemaal. Het aanleggen van zo'n tuin met bloemen kost weinig tijd. Kies een mix van bloemen, zodat je het hele jaar door bloeiende planten in je tuin hebt.



Tuinboog


Deze tuinboog met een bank is een echte blikvanger in elke tuin, patio, terras, enz. Plaats daar een mooie klimmer tegenaan en u zit romantisch in de tuin.




Agapanthus "Whitney' = Afrikaanse lelie (Vaste plant)


Bloeit wit in juni-september en wordt ongeveer 55 cm hoog. Standplaats in de zon op iedere goede grond. Geef mest voor een rijke bloei. Is niet winterhard maar wel wintergroen. Overwinteren op een koele en vorstvrije plek. Per vierkante meter 5-8 stuks. Vermeerderen door voorzichtig te scheuren of delen in september na de bloei. Het is een fabeltje dat de plant in een ruimere pot moet staan voor meer bloei.

 



Agapanthus 'Charlotte' = Afrikaanse lelie (Vaste plant)


Bloeit blauw in juni-september en wordt ongeveer 55 cm hoog. Standplaats in de zon op iedere goede grond. Geef mest voor een rijke bloei. Is niet winterhard maar wel wintergroen. Overwinteren op een koele en vorstvrije plek. Per vierkante meter 5-8 stuks. Vermeerderen door voorzichtig te scheuren of delen in september na de bloei. Het is een fabeltje dat de plant in een ruimere pot moet staan voor meer bloei.



Zinnia elegans = Dahliabloemige Zinnia (1-jarig)


De bloemen van deze Zinnia lijken op een dahlia en bloeien in de kleuren rood, roze, oranje of geel. Bloeit in juli-oktober en wordt 75 cm hoog. Standplaats in de zon op voedselrijke bodem met een goede afwatering. Door de dode bloemen steeds weg te knippen, verlengt u de bloei. Vlinders, hommels en bijen houden van de Zinnia. Vermeerderen door te zaaien in mei-juni. Kan schimmelziekte krijgen. Geef de Zinnia de ruimte om dit te voorkomen.



Ocimum basilicum 'Dark Opal' = Bassilicum rood (1-jarig)

Uitspraak = OO-KI-MUM


Basilicum wil een plek uit de wind, in de zon en heeft warmte nodig.  Is 1-jarig en vorstgevoelig. Uitplanten in de tuin pas na half mei. Door de blaadjes steeds te oogsten, kom de plant niet in bloei. Bovendien blijft deze dan bossig van vorm. Vermeerderen door te zaaien in de volle grond in mei.

 



Petunia Ramblin = Petunia (1-jarig)


Bloeit vroeg in de zomer, tot eind september en wil om de week een gift van mest. Laat de grond niet uitdrogen en haal de uitgebloeide bloemen en dwalende lange stengels steeds weg. Wil een plek in de zon en is 1-jarig.

 



Mentha aquatica = Watermunt (Waterplant)

Bloeit paars in juli/spetember en wordt 40 cm hoog. Is niet wintergroen, wel winterhard en wil een plek in de zon. Ruikt sterk naar pepermunt. Watermunt staat op vochtige, soms zelfs brakke bodems. Is een woekeraar. Vermeerderen door te stekken in het voorjaar-zomer, of zaaien in mei-juli. Aantal per vierkante meter is 5 stuks.

 



Hemerocallis 'Green Flutter' = Daglelie (Vaste plant)

Uitspraak = HEE=ME-ROO-CAL-LIES


Bloeit geel-groen met niet geurende bloemen in juli met een herbloei in de maand september. Wordt 45 tot 50 cm hoog en blijft groen in de winter. Is een vaste plant en wil een plek in de zon-halfschaduw. Kan op elke grondsoort, mits deze goed doorlatend is. Aantal per vierkante meter is 5 a 7 stuks. Verwijder de dode bloemen na de bloei. Gaat de bloei achteruit dan de plant opnemen, scheuren en elders uitplanten in maart. Vermeerderen door te rooien en te scheuren in maart.



Dahlia hybriden = Dalia (Knol)


Bloeit in verschillende kleuren en hoogtes van in juli-oktober. Plant Dahliaknollen eind april in de volle grond. Plant ze net onder het grondoppervlak. Standplaats in de zon en vruchtbare humusrijke grond. Geef rond de tijd dat de bloemknoppen ontstaan een gift van gedroogde koemestkorrels. Het liefste geen kunstmest, want van teveel aan stikstof groeit de dahlia in de hoogte, met lange en dunne uitlopers. Om veel zijscheuten te krijgen moeten de groeitoppen worden weggenomen. Uitgebloeide bloemen moeten worden verwijderd om de bloei te laten aanhouden. Als de eerste nachtvorsten zijn geweest knip je het loof er af en haal je de knollen uit de grond. Bewaar ze vorstvrij op een niet te warme plaats. Vermeerderen door te delen in het voorjaar, of door zaaien half april. Uit zaad geeft geen garantie op zaai echtheid.



Hydrangea macrophylla 'Zorro' = Hortensia (Sierheerster)

Uitspraak = HIE-DRAN-GEA


Heeft bijna zwarte stengels en bloeit roze in neutrale grond, in juli-september op twee-jarig hout. Bij een zure grond zullen de bloemen blauw kleuren. De hoogte is 120 a 150 cm en de standplaats dient humeus en vochthoudend te zijn. Is niet wintergroen en het loof en de nieuwe knoppen zijn licht vorst gevoelig. Snoei is niet nodig. Knip alleen de dode bloemen weg in het voorjaar. Vermeerderen door te stekken in maart-april.








 



Leucothoe axillaris 'Curly Red' = Druifheide (Sierheerster)

Uitspraak = LEU-KO-TOE

Leucothoe axillaris 'Curly Red' wordt 40 a 50 cm hoog. Krijgt in het najaar een roodbruine herfstkleur en kleurt in het voorjaar rozerood. Is winterhard en wil graag een plek die zonnig is. De grondsoort dient licht zurig, vochtig en goed doorlatend te zijn. Snoeien na de bloei door het oude hout regelmatig weg te knippen. Zo ontstaan er mooie jonge bladeren. Vermeerderen kan uit zomerstek. Aantal per vierkante meter 4 a 5 stuks.



Acer palmatum `Taylor` = Japanse esdoorn (Sierheester)


Wordt 2 m hoog en staat graag in de halfschaduw, bij voorkeur in een vochthoudende lichtzure bodem, en enigszins beschut tegen stevige wind. Is goed winterhard en eventueel snoeien doet u in november. De jonge planten dient u te beschermen tegen noordelijke en oostelijke wind.










 

Solanum melongena = Aubergine - Eierplant (Groente)


Wordt 1 meter hoog en wil een plekje in de zon. In Nederland wordt de Aubergine als 1 jarige gekweekt. De vruchten worden alleen rijp bij warme zomers. De vruchten ontstaan uit paarse bloemen. Oogsten bij volledige kleur en de schil dof wordt. Zaaien in het voorjaar.




Scirpus cernuus - Naaldgras (zuurstofplant)

Uitspraak = SKIR-PUS KER-NUUS


Een onderwaterplantje dat bloeit boven water met kleine witte bloemetjes. Is redelijk winterhard, maar als je het dieper plaatst in uw vijver kan het de winter overleven. Vermeerderen door te scheuren in het voorjaar, of te zaaien het liefste binnenshuis. Het zaad kiemt bij 18 graden.



Cosmos bipinnatus = Cosmea (1-jarig)


Eenjarige die bloeit in juli-oktober wit, lila en roze en wordt 90 cm hoog. Wil een plekje in de zon dat voedselrijk is en niet te nat. Vermeerderen door te zaaien buiten in mei-juni. Bloeit hetzelfde jaar.



Hippuris Vulgaris = Lidsteng (Waterplant)

Uitspraak = HIP-PUU-RIS


Wordt 20 tot 30 cm hoog en wil een plek in de zon-halfschaduw. Deze zuurstofplant wil een plek in de vijver, op een diepte van 0-60 cm onder water. Kan zich flink uitbreiden. Plaats de plant daarom in een mand. Vermeerderen door wortelstokken in het voorjaar..



Hydrocotyle `Nova zealandiae` = Waternavel (Waterplant)

Uitspraak = HIE-DRO-KO-TIE-LE


De Waternavel word 5 tot 10 cm hoog en wil een plek in de zon-halfschaduw. Plant de Waternavel 10 tot 80 cm onder water. Is normaal winterhard en dient als zuurstofplant voor in de vijver.



Myriophyllum Brasiliensis = Braziliaans Vederkruid (Zuurstofplant)

Uitspraak = MIE-RIO-FIEL-LUM


Plaatsing in de vijver op 0 tot 80 cm diepte en wordt 10 tot 15 cm hoog. Is een zuurstofplantje. Ze nemen voedingstoffen op en geven zuurstof af en verlangen een plekje in de halfschaduw-zon. Vermeerderen door te toppen en te stekken in het voorjaar.



Hortensia beschermen


Bescherm Hortensia`s tegen de brandende zon. Je kunt denken aan een paraplu te plaatsen of een doek te spannen.




Acer Palmatum 'Shaina' = Japanse Esdoorn (Sierheester)

Uitspraak = AT-SER


Wordt 1,20 tot 1,80 m hoog en wil een plek in de half schaduw op humeuze grond. De grond dient goed doorlatend te zijn. Bladkleur is rood bruin en het is een langzame groeier. Snoeien doet u zo weinig mogelijk. Kleurt rood-oranje in de herfst.




Festuca glauca 'Intense Blue` = Zwenkgras/Schapengras (Siergras)

Uitspraak = FES-TU-KA


Standplaats volle zon - lichte schaduw op een grondsoort van droge zanderige, goed doorlaatbare grond. Bloeit in juni-juli geel aan aren. Is wintergroen en winterhard. Wordt 40 cm hoog. Haal in het voorjaar met de hand de dode bladeren eruit. Verplanten van de Festuca doet u in maart. Vermeerderen doet u door de pol te delen in maart. De Festuca wil in het centrum wel eens gaan afsterven. Om dit te voorkomen, deelt u de pol om de twee a drie jaar in maart. 



Schermhortensia


Bij schermhortensia’s bestaan de bloemschermen uit kleine bloemetjes in het midden en grotere aan de buitenkant. De grote bloemen zijn bestemd om bijen naar de kleine bloemetjes te lokken.




Acer palmatum 'Butterfly' = Japanse esdoorn (Sierheester)

Uitspraak AT-CER


Heeft bontbladige bladeren met een witte rand. De witte rand wordt in het najaar scharlaken rood. Wordt 3 meter hoog en 1 tot 1,5 m breed. Is een langzame groeier. Wil een plek in de zon - lichte schaduw en bij voorkeur in een vochthoudende lichtzure bodem. Enigszins beschut tegen de stevige wind. Snoeien doet u in het voorjaar maar niet te diep.



Acer palmatum 'Beni Maiko' = Japanse esdoorn (Sierheester)

Uitspraak = AT-CER


In het voorjaar rozerood blad en in de zomer donker rood- groen blad. Hoogte is 1,5 tot 2 meter en wordt 1 m breed. Voor een compacte groei de lange scheuten snoeien in maart. Verdraagt zon en halfschaduw. Is winterhard, maar als de struik in een pot staat, dient u deze te beschermen. Is niet wintergroen. Houdt van zanderige humusrijke grond. Indien niet aanwezig, tuinturf in het plantgat doen. Groeit langzaam.



Acer shirasawanum 'aureum' = Japanse esdoorn (Sierheester)

Uitspraak = AT-CER


Japanse esdoorn met geelgroen blad, die 2,20 m - 2,50 m hoog wordt. Bloeit zeer onopvallend in mei. Standplaats zon - halfschaduw, op lemige grond, zandgrond, veengrond. Zo weinig mogelijk snoeien, is niet windbestendig en niet wintergroen. Krijgt roodoranje bladeren in het najaar. Zeer trage groeier en is niet giftig.


 





Hybiscus syriacus 'Hamabo'= Altheastruik (Heester)

Uitspraak = HIE-BIS-KUS


Wordt 3 meter hoog en bloeit wit-roze met een rood hartje in juli-september.  Wil een standplaats in de zon-halfschaduw op een vrijwel iedere grond dat rijk is aan humus. Is bladverliezend en winterhard. Snoei in maart de takken af, voor een compacte groei. Trekt insecten aan op de enkelvoudige bloemen. Vermeerderen door te stekken van de wortels in het najaar, of te zaaien in het voorjaar.


 


Buddleja davidii 'Black Knight' = Vlinderstruik


Bloeit donkerviolet (op de foto paars) in juli/september en wordt 1,75 hoog. Standplaats in de zon op neutrale grond. Is geurend en trekt bijen en vlinders aan. Goed winterhard en bladverliezend. Snoei de uitgebloeide aren of pluimen weg om een tweede bloei te stimuleren. In april na de vorstperiode kunt u de Vlinderstruik snoeien tot 50 cm boven de grond. Vermeerderen door de toppen van de afgeknipte takken in het voorjaar in vochtige aarde steken.




Echinacea paradoxa = Gele Zonnehoed (Vaste plant)

Uitspraak = EE-GIE-NA-SEE-JA


Bloeit donkergeel met later hangende bloemblaadjes, in juli-september en wordt 80 cm hoog. Wil een plek in de zon op kalkrijke en goed doorlatende grond. Zorg voor een jaarlijkse voeding voor rijke bloei. Niet wintergroen. Vermeerderen door zaaien in het voorjaar, scheuren in de herfst of door wortelstek in de winter. Zet 9 stuks op m2.



Clematis `Triternata Rubromarginata` = Bosrank (Klimmer)


Bloeit met geurende paars-witte bloemen in juli-september. Standplaats half schaduw-zon, op een goede tuingrond die niet te nat is. Wordt 3 meter hoog, is bladverliezend in de winter en winterhard. Snoeien februari-maart. Vermeerderen door te stekken of afleggen  in het voorjaar. Per vierkante meter 3 stuks. 



Nerium oleander = oleander (Orangerieplant)


Nerium oleander bloeit rood, roze, geel, oranje of wit in juli/augustus. Tussen mei en oktober buiten zetten, op een plek die veel zon krijgt, warm en beschut is. Geef regelmatig vloeibare meststof tijdens de groei van mei tot augustus. De oleander heeft veel water nodig. Dagelijks begieten en in de droge periode in een bak met water zetten of op een schaal. De kluit mag dus niet uitdrogen. Het is een groenblijvende kuipplant die licht en koel moet overwinteren bij een maximum van 4-8 graden. Een te donkere plek kan dierlijke parasieten opleveren. Pas als de vorst is geweken, kan de Oleander weer naar buiten. Pas op: Alle delen van de plant zijn giftig bij inname. Vermeerderen: Kopstekken in het voorjaar of in de zomer in een glas water stoppen. Dit kan enkele weken duren.


 

Monarda = Bergamotplant (Vaste plant)

Uitspraak= MOO-NAR-DAA


Bloei in diverse kleuren van juli/september. Standplaats volle zon/halfschaduw, op een matig vochtige, rijk humeuze grond. Gevoelig voor meeldauw en slakken. Sterk geurend dus trekt hij bijen en andere bestuivende insecten aan. U kunt van de gedroogde blaadjes thee zetten. Vermeerderen in het voorjaar door te delen, of zaaien ter plekke eind april begin mei of juli september.



Impatiens glandulifera = Reuzenbalsemien, Springbalsemien (1-jarig)

Uitspraak= IM-PAA-TIE-ENS

Bloeit roze, rood of wit van juli/oktober en verspreiden een zoete geur. Wordt 2 m hoog, is 1-jarig en na de bloei springen de rijpe vruchten door de wind of aanraking open. Standplaats dient zonnig tot lichte schaduw te zijn, op een open plaats die vochtige tot nat is. Grondsoort: voedselrijk. Vermeerderen door te zaaien ter plekke in april, of september-oktober.



Hypericum 'Magical Beauty' = Hertshooi (Heester)


Bloeit geel in juli/augustus en wordt 90 cm hoog. Standplaats in de zon/lichte schaduw op een vochthoudende tot vochtige bodem. Heeft na de bloei zalmkleurige bessen. Is winterhard en niet wintergroen. Snoeien als de heester gaat verhouten in maart/april. U kunt dit doen tot 30 cm boven de grond of enkele verhoute takken inkorten. Vermeerderen door te scheuren, in het voorjaar of in het najaar, winterstek / houtachtige stek, zomerstek of afleggen.



Lacecaps


De platte bloemschermen bij de Hortensia met aan de randen grotere bloemen, worden bij de Engelsen lacecaps genoemd. In het Nederlands betekent dit kantkapjes. Deze grotere bloemen aan de rand zijn steriel en bedoeld om insecten te lokken. De piepkleine bloemetjes in het midden van het scherm, zijn wel vruchtbaar.



Sidalcea 'Elsie Heugh' = Griekse malva (Vaste plant)

Uitspraak: SIE-DAL-SEEA


Bloeit roze in juli-augustus en wordt 90 cm hoog. Standplaats in de zon op een luchtige, goed bemeste grond. Vaste plant die niet wintergroen is. Verdraagt natte winters niet. Aantal per vierkante meter: 7 stuks. Vermeerderen door te scheuren in het najaar of in het voorjaar, basisstek in het voorjaar en zaaien in april mei, of juli-september.



Eryngium 'Big Blue'  = Kruisdistel (Vaste plant)

Uitspraak = EE-RIEN-GIUM


Bloeit staalblauw in juli-augustus en wordt 90 cm hoog. Standplaats zon op zanderige, gedraineerde kalkhoudende grond. Aantal per m2: 7 stuks. Vermeerderen door deling of wortelstekken in het voorjaar.



Buddleja davidii ´Rêve de Papillon White`= Vlinderstruik (Sierheester)

Uitspraak= BUD-LEE-JA


Bloeit wit in juli-oktober en wordt 1,50 a 2 m hoog. Standplaats in de zon op goede grond. Snoeien in maart - april, op knie hoogte. Kan - 20 graden verdragen en trekt bijen en vlinders aan tijdens de bloei. Vermeerderen door te stekken als de Buddleja in maart gesnoeid wordt.



Echinacea purpurea 'Magnus' = Rode zonnehoed (Vaste plant)

Uitspraak= EE-CHIE-NA-SEE-JA


Bloeit purperrood in juli/september en wordt 1 m hoog. Is winterhard maar niet wintergroen. Wil een plek in de zon op goed doorlatende, voedselrijke, niet te natte grond. Lokt tal van vlinders, bijen en insecten aan. Vermeerderen kan door zaaien in het voorjaar, door scheuren in de herfst of door wortelstek in de winter. Per vierkante meter 7-9 stuks.



Agapanthus `Septemberhemel`= Afrikaanse lelie (Orangerieplant)

Uitspraak= AA-GAA-PAN-THUS


Bloeit blauw in juli/september en wordt 70 a 90 cm hoog. Zet deze bladhoudende Afrikaanse lelie op een beschutte plek en in het najaar en winter af dekken met een dikke laag stro of dennentakken. In pot kunt u de Afrikaanse lelie beter laten overwinteren. De plek dient koel, vorstvrij en licht te zijn. Staat hij te warm, dan is het mogelijk dat u geen bloemen krijgt. Wil een standplaats in de zon. Begin vanaf mei mest te geven en ga door tot in augustus. Vermeerderen door te scheuren van de wortelkluit. Zaaien geeft slechte resultaten. De beste tijd om te scheuren na de bloei.


 

Nicotiana Lime/Purple Bicolor = Siertabak (1-jarig)

Uitspraak= NIE-KO-TIE-ANA


1- jarige die bloeit in juli/september in de volle zon op een goed doorlatende grond. Bloemen verwijderen voordat ze zaad vormen geeft nieuwe bloei. Word 20 a 30 cm hoog. Vermeerderen door te zaaien in de volle grond in mei-juni.



Eupatorium rugosum 'Braunlaub' = Leverkruid, Koninginnenkruid (Vaste plant)

Uitspraak= EU-PA-TO-RIE-UM


Wordt 150 m hoog en verlangt een plek die zonnig is, goed doorlatend en humusrijk. Bloeit wit in juli/september. Is winterhard tot - 20 graden en is een vaste plant die niet wintergroen is. Bemesten in maart. 5-7 st. per m2. Vermeerderen door om de paar jaar te scheuren en te snoeien in januari, februari, maart.



Pennisetum alopecuroides 'Hameln' = Lampenpoetsersgras (Siergras)

Uitspraak= PEN-NIE-SEE-TUM


Laagblijvende siergras en smal blad, die in 50 cm hoog wordt. Bloeit van juli/september met lichtbruine tot lichtroze bloemaren. De aren verkleuren naar zilverwit tot diep in de winter. Is winterhard tot - 7 graden en is niet wintergroen. Standplaats op vochthoudende, goed doorlatende grond in de volle zon/schaduw. Snoei in maart de uitgebloeide aren en bladeren terug tot 10 cm boven de grond. Vermeerderen door te scheuren eind april of te zaaien in april-mei.



Verbena bonariensis = Ijzerhard (Twee-jarig)

Uitspraak VER-BEE-NA


Twee jarige plant die zicht zelf uitzaait. Kan als vaste plant worden behandeld mits goed afgedekt met stro tijdens de winter. Een te natte plek doet de Verbena verdwijnen. Bloeit paars in juli/september. Wordt 1m tot 1,40 cm hoog en wil een plek in de zon. Geef in voorjaar wat mest. Is populair bij de vlinders. 1 - 3 stuks/m² Vermeerderen door te zaaien: In januari buiten onder glas. Ter plekke zaaien in september-oktober. In het voorjaar kiemt het zaad.



Sedum spectabile = Vetkruid (Vaste plant)


Bloeit roze in juli/september en wordt 40 tot 60 cm hoog. Is winterhard maar niet wintergroen, wil een standplaats in de volle zon of lichte schaduw. In normaal vochtig tot droog, goed gedraineerde grond die matig voedselrijk is. Trekt vlinders en bijen aan. 8 stuks per m2 In het vroege voorjaar de oude bloeistengels afknippen. Vermeerderen door de pol te delen in het voorjaar en te stekken.



 



Home