Tuinieren in juli

* Rozen bijmesten voor een tweede bloei te stimuleren 

* Radijsjes zaaien 

* Geef een-jarige vloeibare mest en knijp/knip de uitgebloeide bloemetjes weg 

* Geef vogels te drinken door een schaal met water te plaatsen 

* Zaden drogen en droog bewaren 

* Gooi aangetaste bladeren van de rozen weg maar niet op de composthoop 

* Zet plantensteunen bij planten die wel steun kunnen krijgen 

* Ooievaarsbek terugsnoeien voor herbloei 

* Haal het blad weg die voor de tomaten staan 

* Onkruid wieden 

* Gooi bij warm weer een emmer water over de composthoop 

* Bij warm weer de vijver bijvullen 

* Dun waterlelies uit als het blad niet meer plat ligt


Hydrangea macrophylla 'Zorro' = Hortensia

Uitspraak = HIE-DRAN-GEA

Heeft bijna zwarte stengels en bloeit roze in neutrale grond, in juli-september op twee-jarig hout. Bij een zure grond zullen de bloemen blauw kleuren. De hoogte is 120 a 150 cm en de standplaats dient humeus en vochthoudend te zijn. Is niet wintergroen en het loof en de nieuwe knoppen zijn licht vorst gevoelig. Snoei is niet nodig. Knip alleen de dode bloemen weg in het voorjaar.

 


Hemerocallis 'Green Flutter' = Daglelie

Uitspraak = HEE=ME-ROO-CAL-LIES

Bloeit geel-groen met niet geurende bloemen in juli met een herbloei in de maand september. Wordt 45 tot 50 cm hoog en blijft groen in de winter. Is een vaste plant en wil een plek in de zon-halfschaduw. Kan op elke grondsoort, mits deze goed doorlatend is. Aantal per vierkante meter is 5 a 7 stuks. Verwijder de dode bloemen na de bloei. Vermeerderen door te rooien en te scheuren.


 Geheime plekjes

Doorgangen met weinig inkijk, geeft geheime plekjes weer. Iedereen wil hier wel eens om het hoekje kijken. Kleine tuinen maakt men op deze manier opties ook groter.
Leucothoe axillaris 'Curly Red' = Druifheide

Uitspraak = LEU-KO-TOE

Leucothoe axillaris 'Curly Red' wordt 40 a 50 cm hoog. Krijgt in het najaar een roodbruine herfstkleur en kleurt in het voorjaar rozerood. Is winterhard en wil graag een plek die zonnig is. De grondsoort dient licht zurig, vochtig en goed doorlatend te zijn. Snoeien na de bloei door het oude hout regelmatig weg te knippen. Zo ontstaan er mooie jonge bladeren. Vermeerderen kan uit zomerstek. Aantal per vierkante meter 4 a 5 stuks.Acer palmatum `Taylor` = Japanse esdoorn

Wordt 2 m hoog en staat graag in de halfschaduw, bij voorkeur in een vochthoudende lichtzure bodem, en enigszins beschut tegen stevige wind. Is goed winterhard en eventueel snoeien doet u in november. De jonge planten dient u te beschermen tegen noordelijke en oostelijke wind.
Mentha aquatica = Watermunt

Bloeit paars in juli/spetember en wordt 40 cm hoog. Is niet wintergroen, wel winterhard en wil een plek in de zon. Ruikt sterk naar pepermunt. Watermunt staat op vochtige, soms zelfs brakke bodems. Vermeerderen door wortelstekken. Aantal per vierkante meter is 5 stuks.

       


Petunia Ramblin

Bloeit vroeg in de zomer, tot eind september en wil om de week een gift van mest. Laat de grond niet uitdrogen en haal de uitgebloeide bloemen en dwalende lange stengels steeds weg. Wil een plek in de zon en is 1-jarig.

Ocimum basilicum 'Dark Opal' = Bassilicum rood

Uitspraak = OO-KI-MUM

Basilicum wil een plek uit de wind, in de zon en heeft warmte nodig.  Is 1-jarig en vorstgevoelig. Uitplanten in de tuin pas na half mei. Door de blaadjes steeds te oogsten, kom de plant niet in bloei. Bovendien blijft deze dan bossig van vorm.

 

Solanum melongena = Aubergine - Eierplant

Wordt 1 meter hoog en wil een plekje in de zon. In Nederland wordt de Aubergine als 1 jarige gekweekt. De vruchten worden alleen rijp bij warme zomers. De vruchten ontstaan uit paarse bloemen. Oogsten bij volledige kleur en de schil dof wordt. Zaaien in het voorjaar.

Scirpus cernuus - Naaldgras (zuurstofplant)

Uitspraak = SKIR-PUS KER-NUUS

Een onderwaterplantje dat bloeit boven water met kleine witte bloemetjes. Is redelijk winterhard, maar als je het dieper plaatst in uw vijver kan het de winter overleven.Kosmos bipinnatus = Cosmea

Eenjarige die bloeit in juli-oktober wit, lila en roze en wordt 90 cm hoog. Wil een plekje in de zon dat voedselrijk is en niet te nat. Vermeerderen door te zaaien buiten in mei-juni. Bloeit hetzelfde jaar.
Hippuris Vulgaris = Lidsteng

Uitspraak = HIP-PUU-RIS

Wordt 20 tot 30 cm hoog en wil een plek in de zon-halfschaduw. Deze zuurstofplant wil een plek in de vijver, op een diepte van 0-60 cm onder water. Kan zich flink uitbreiden. Plaats de plant daarom in een mand.
Hydrocotyle `Nova zealandiae` = Waternavel

Uitspraak = HIE-DRO-KO-TIE-LE

De Waternavel word 5 tot 10 cm hoog en wil een plek in de zon-halfschaduw. Plant de Waternavel 10 tot 80 cm onder water. Is normaal winterhard en dient als zuurstofplant voor in de vijver.
Myriophyllum Brasiliensis = Braziliaans Vederkruid 

Uitspraak = MIE-RIO-FIEL-LUM

Plaatsing in de vijver op 0 tot 80 cm diepte en wordt 10 tot 15 cm hoog. Is een zuurstofplantje. Ze nemen voedingstoffen op en geven zuurstof af en verlangen een plekje in de halfschaduw-zon.

 


Hortensia beschermen

Bescherm Hortensia`s tegen de brandende zon. Je kunt denken aan een paraplu te plaatsen of een doek te spannen. 

Echinacea Purpurea = Rode zonnehoed

Uitspraak = EE-CHIE-NA-SEEA

Donker roze bloemen in juli-september. Kan doorbloeien tot september-oktober en wordt 1 a 1,20 m hoog. Standplaats in de zon. Niet wintergroen, afdekken in de winter en op goede tuingrond planten die niet te nat is. 7-9 stuks op 1 vierkante meter. Vermeerderen door te zaaien of te delen.  


Acer Palmatum 'Shaina'= Japanse Esdoorn

Uitspraak = AT-SER

Wordt 1,20 tot 1,80 m hoog en wil een plek in de half schaduw op humeuze grond. De grond dient goed doorlatend te zijn. Bladkleur is rood bruin en het is een langzame groeier. Snoeien doet u zo weinig mogelijk. Kleurt rood-oranje in de herfst.

Festuca glauca 'Intense Blue` = Zwenkgras/Schapengras

Uitspraak = FES-TU-KA

Standplaats volle zon - lichte schaduw op een grondsoort van droge zanderige, goed doorlaatbare grond. Bloeit in juni-juli geel aan aren. Is wintergroen en winterhard. Wordt 40 cm hoog. Haal in het voorjaar met de hand de dode bladeren eruit. Verplanten van de Festuca doet u in maart. Vermeerderen doet u door de pol te delen. De Festuca wil in het centrum wel eens gaan afsterven. Om dit te voorkomen, deelt u de pol om de twee a drie jaar in maart.  

Schermhortensia

Bij schermhortensia’s bestaan de bloemschermen uit kleine bloemetjes in het midden en grotere aan de buitenkant. De grote bloemen zijn bestemd om bijen naar de kleine bloemetjes te lokken. 

Acer palmatum 'Butterfly' = Japanse esdoorn

Uitspraak AT-CER

Heeft bontbladige bladeren met een witte rand. De witte rand wordt in het najaar scharlaken rood. Wordt 3 meter hoog en 1 tot 1,5 m breed. Is een langzame groeier, Wil een plek in de zon - lichte schaduw en bij voorkeur in een vochthoudende lichtzure bodem. Enigszins beschut tegen de stevige wind.
Acer palmatum 'Beni Maiko' = Japanse esdoorn

Uitspraak = AT-CER

In het voorjaar rozerood blad en in de zomer donker rood- groen blad. Hoogte is 1,5 tot 2 m en wordt 1 m breed. Voor een compacte groei de lange scheuten snoeien in maart. Verdraagt zon en halfschaduw. Is winterhard, maar als de struik in een pot staat, dient u deze te beschermen. Is niet wintergroen. Houdt van zanderige humusrijke grond. Indien niet aanwezig, tuinturf in het plantgat doen. Groeit langzaam.
Acer shirasawanum 'aureum' = Japanse esdoorn

Uitspraak = AT-CER 

Japanse esdoorn met geelgroen blad, die 2,20 m - 2,50 m hoog wordt. Bloeit zeer onopvallend in mei. Standplaats zon - halfschaduw, op lemige grond, zandgrond, veengrond. Zo weinig mogelijk snoeien, is niet windbestendig en niet wintergroen. Krijgt roodoranje bladeren in het najaar. Zeer trage groeier en is niet giftig. 

Agapanthus 'Whitney' = Afrikaans lelie

Vaste plant die wit bloeit in juli - september. Wordt 50 - 70 cm hoog en wil een plek in de zon. Is matig winterhard en bladverliezend. Organisch afdekken met bladeren, stro, hooi, dennentakken, boomschors of cacaodoppen, zodat de vorst geen vat heeft op de plant. In pot binnen op een koele plek laten overwinteren. Niet laten verdrogen. Vermeerderen door te delen.


 


Buddleja davidii 'Black Knight' = Vlinderstruik

Bloeit donkerviolet (op de foto paars) in juli/september en wordt 1,75 hoog. Standplaats in de zon op neutrale grond. Is geurend en trekt bijen en vlinders aan. Goed winterhard en bladverliezend. Snoei de uitgebloeide aren of pluimen weg om een tweede bloei te stimuleren. In april na de vorstperiode kunt u de Vlinderstruik snoeien tot 50 cm boven de grond. Vermeerderen door de toppen van de afgeknipte takken in het voorjaar in vochtige aarde steken.
Echinacea paradoxa = Gele Zonnehoed

Uitspraak = EE-GIE-NA-SEE-JA

Bloeit donkergeel met later hangende bloemblaadjes, in juli-september en wordt 80 cm hoog. Wil een plek in de zon op kalkrijke en goed doorlatende grond. Zorg voor een jaarlijkse voeding voor rijke bloei. Niet wintergroen. Vermeerderen door zaaien in het voorjaar, scheuren in de herfst of door wortelstek in de winter. Zet 9 stuks op m2.
Clematis `Triternata Rubromarginata` = Bosrank

Bloeit met geurende paars-witte bloemen in juli-september. Standplaats half schaduw-zon, op een goede tuingrond die niet te nat is. Wordt 3 meter hoog, is bladverliezend in de winter en winterhard. Snoeien februari-maart. 3 planten per strekkende meter.  
Nerium oleander = oleander 

Uitspraak= NEE-RIE-UM

Nerium oleander bloeit rood, roze, geel, oranje of wit in juli/augustus. Tussen mei en oktober buiten zetten, op een plek die veel zon krijgt, warm en beschut is. Geef regelmatig vloeibare meststof tijdens de groei van mei tot augustus. De oleander heeft veel water nodig. Dagelijks begieten en in de droge periode in een bak met water zetten of op een schaal. De kluit mag dus niet uitdrogen. Het is een groenblijvende kuipplant die licht en koel moet overwinteren bij een maximum van 4-8 graden. Een te donkere plek kan dierlijke parasieten opleveren. Pas als de vorst is geweken, kan de Oleander weer naar buiten. Pas op: Alle delen van de plant zijn giftig bij inname. Vermeerderen: Kopstekken in het voorjaar of in de zomer in een glas water stoppen. Dit kan enkele weken duren.  

Monarda = Bergamotplant 

Uitspraak= MOO-NAR-DAA

Bloei in diverse kleuren van juli/september. Standplaats volle zon/halfschaduw, op een matig vochtige, rijk humeuze grond. Gevoelig voor meeldauw en slakken. Sterk geurend dus trekt hij bijen en andere bestuivende insecten aan. U kunt van de gedroogde blaadjes thee zetten. Vermeerderen in het voorjaar door te delen, of zaaien.
Impatiens glandulifera = Reuzenbalsemien, Springbalsemien

Uitspraak= IM-PAA-TIE-ENS

Bloeit roze, rood of wit van juli/oktober en verspreiden een zoete geur. Wordt 2 m hoog, is 1-jarig en na de bloei springen de rijpe vruchten door de wind of aanraking open. Standplaats dient zonnig tot lichte schaduw te zijn, op een open plaats die vochtige tot nat is. Grondsoort: voedselrijk. Vermeerderen door te zaaien.Hypericum 'Magical Beauty' = Hertshooi

Uitspraak = HIE-PE-RIE-KUM

Bloeit geel in juli/augustus en wordt 90 cm hoog. Standplaats in de zon/lichte schaduw op een vochthoudende tot vochtige bodem. Heeft na de bloei zalmkleurige bessen. Is winterhard en niet wintergroen. Snoeien als de heester gaat verhouten in maart/april. U kunt dit doen tot 30 cm boven de grond of enkele verhoute takken inkorten. Vermeerderen door te scheuren, in het voorjaar of in het najaar, winterstek / houtachtige stek, zomerstek of afleggen.
Lacecaps 

De platte bloemschermen bij de Hortensia met aan de randen grotere bloemen, worden bij de Engelsen lacecaps genoemd. In het Nederlands betekent dit kantkapjes. Deze grotere bloemen aan de rand zijn steriel en bedoeld om insecten te lokken. De piepkleine bloemetjes in het midden van het scherm, zijn wel vruchtbaar.
Sidalcea 'Elsie Heugh' = Griekse malva

Uitspraak: SIE-DAL-SEEA

Bloeit roze in juli-augustus en wordt 90 cm hoog. Standplaats in de zon op een luchtige, goed bemeste grond. Vaste plant die niet wintergroen is. Verdraagt natte winters niet. Aantal per vierkante meter: 7 stuks. Vermeerderen door te scheuren in het najaar of in het voorjaar, basisstek in het voorjaar en zaaien.
Eryngium 'Big Blue'  = Kruisdistel

Uitspraak = EE-RIEN-GIUM

Bloeit staalblauw in juli-augustus en wordt 90 cm hoog. Standplaats zon op zanderige, gedraineerde kalkhoudende grond. Aantal per m2: 7 stuks. Vermeerderen door deling.
Buddleja davidii ´Rêve de Papillon White`= Vlinderstruik

Uitspraak= BUD-LEE-JA

Bloeit wit in juli-oktober en wordt 1,50 a 2 m hoog. Standplaats in de zon op goede grond. Snoeien in maart - april, op knie hoogte. Kan - 20 graden verdragen en trekt bijen en vlinders aan tijdens de bloei.
Echinacea purpurea 'Magnus' = Rode zonnehoed

Uitspraak= EE-CHIE-NA-SEE-JA

Bloeit purperrood in juli/september en wordt 1 m hoog. Is winterhard maar niet wintergroen. Wil een plek in de zon op goed doorlatende, voedselrijke, niet te natte grond. Lokt tal van vlinders, bijen en insecten aan. Vermeerderen door te zaaien of te scheuren om de 4 jaar. 7-9 st. per m2
Agapanthus `Septemberhemel`= Afrikaanse lelie

Uitspraak= AA-GAA-PAN-THUS

Bloeit blauw in juli/september en wordt 70 a 90 cm hoog. Zet deze bladhoudende Afrikaanse lelie op een beschutte plek en in het najaar en winter af dekken met een dikke laag stro of dennentakken. In pot kunt u de Afrikaanse lelie beter laten overwinteren. De plek dient koel, vorstvrij en licht te zijn. Staat hij te warm, dan is het mogelijk dat u geen bloemen krijgt. Wil een standplaats in de zon. Begin vanaf mei mest te geven en ga door tot in augustus. Vermeerderen door te scheuren van de wortelkluit. Zaaien geeft slechte resultaten. De beste tijd om te scheuren na de bloei. 

Nicotiana Lime/Purple Bicolor = Siertabak

Uitspraak= NIE-KO-TIE-ANA

1- jarige die bloeit in juli/september in de volle zon op een goed doorlatende grond. Bloemen verwijderen voordat ze zaad vormen geeft nieuwe bloei. Word 20 a 30 cm hoog. Vermeerderen door te zaaien.
Eupatorium rugosum 'Braunlaub' = Leverkruid, Koninginnenkruid

Uitspraak= EU-PA-TO-RIE-UM

Wordt 150 m hoog en verlangt een plek die zonnig is, goed doorlatend en humusrijk. Bloeit wit in juli/september. Is winterhard tot - 20 graden en is een vaste plant die niet wintergroen is. Bemesten in maart. 5-7 st. per m2. Vermeerderen door om de paar jaar te scheuren en te snoeien in januari, februari, maart.
Pennisetum alopecuroides 'Hameln' = Lampenpoetsersgras

Uitspraak= PEN-NIE-SEE-TUM

Laagblijvende siergras en smal blad, die in 50 cm hoog wordt. Bloeit van juli/september met lichtbruine tot lichtroze bloemaren. De aren verkleuren naar zilverwit tot diep in de winter. Is winterhard tot - 7 graden en is niet wintergroen. Standplaats op vochthoudende, goed doorlatende grond in de volle zon/schaduw. Snoei in maart de uitgebloeide aren en bladeren terug tot 10 cm boven de grond. Vermeerderen door te scheuren eind april of te zaaien in april-mei.
Verbena bonariensis = Ijzerhard

Uitspraak VER-BEE-NA

Twee jarige plant die zicht zelf uitzaait. Kan als vaste plant worden behandeld mits goed afgedekt met stro tijdens de winter. Een te natte plek doet de Verbena verdwijnen. Bloeit paars in juli/september. Wordt 1m tot 1,40 cm hoog en wil een plek in de zon. Geef in voorjaar wat mest. Is populair bij de vlinders. 1 - 3 stuks/m² Vermeerderen door te zaaien: In januari buiten onder glas. Ter plekke zaaien in september-oktober. In het voorjaar kiemt het zaad.
Sedum spectabile = Vetkruid

Bloeit roze in juli/september en wordt 40 tot 60 cm hoog. Is winterhard maar niet wintergroen, wil een standplaats in de volle zon of lichte schaduw. In normaal vochtig tot droog, goed gedraineerde grond die matig voedselrijk is. Trekt vlinders en bijen aan. 8 stuks per m2 In het vroege voorjaar de oude bloeistengels afknippen. Vermeerderen door de pol te delen in het voorjaar en te stekken.