Tuinieren in januari 


* Zijtakjes van de Wisteria snoeien tot 2 à 3 ogen

* Het planten van de Hamamelis - Toverhazelaar, geeft nu kleur in de tuin

* Snoei de Bolacacia zolang het niet vriest

* Knip de eenjarige twijgen van dakbomen af die omhoog groeien, tot 1 à 3 centimeter vanaf de basis.

* Denk na over een ontwerp van de tuin

* Haal sneeuw van uw gras als je er veel op loopt

* Laat sneeuw tussen de beplanting liggen voor isolatie

* Vergeet af en toe de ramen niet open te zetten bij vorstvrij weer, om de kuipplanten te voorzien van frisse lucht

* Kijk de opgeborgen kuipplanten na of ze water nodig hebben

* Je kunt bomen planten als het niet vriest

* Bij zacht weer kun je fruitbomen en fruitstruiken planten

* Binnenshuis, in de serre of in de kas, kan men half januari o.a. al prima snijsla, spinazie, tuinkers en kervel voorzaaien


Jasminum nudiflorum - Winterjasmijn (Heester)

De Winterjasmijn bloeit geel op de kale takken, van december tot april. Staat het liefst op een kalkarme grond. Standplaats kan in de schaduw, maar bloeit het rijkste in de zon. Tegen een warme muur, zullen de bloemen minder snel bevriezen. Als je de jasmijn helpt bij het klimmen, wordt hij 3 meter hoog. Doet je dat niet, dan zal de hoogte ongeveer 1,5 meter zijn. De takken die groengrijs van kleur en er dof uit zien, die snoeit je weg. Maar let op, de Winterjasmijn bloeit op het hout van het voorgaande jaar. De beste snoeitijd is na de bloei, eind april. Vermeerderen door halfhoutige stekken in de zomer of het najaar, of een twijg afleggen.

Viburnum tinus - Sneeuwbal (Heester)

Bloeit wit in januari - mei en krijgt na de bloei donkerblauwe besjes die geliefd zijn bij de vogels. Standplaats zonnig - halfschaduw en het liefst beschut, op goed doorlaatbare voedzame bodem. Is wintergroen, maar kan bij strenge vorst invriezen. 

Bomen snoeien

Bomen snoeien in januari kan prima. Ze zijn namelijk in winterrust. In principe hoef je een boom niet te snoeien, maar let daarom op welke boom je plaatst. Past de boom wel in je tuin? Pitvruchtbomen snoei je tussen januari en maart. Steenvruchtbomen snoei je niet in de winter, maar juist na de bloei. Bomen die je niet snoeit omdat ze gaan bloeden na de snoei, zijn de ABC bomen. De Acer, Betula en de Carpinus. Ook de notenboom Juglans gaat bloeden als je deze in de winter gaat snoeien. 

Hamamelis mollis - Toverhazelaar (Heester/kleine boom)

Uitspraak = HA-MA-MEE-LIS 

Wordt 5 meter hoog en bloeit geel bij zachte winters in januari - maart. Bloeit op kaal hout en als het vriest, stopt de bloei. De standplaats dient zon tot halfschaduw op goede doorlaatbare lichtzure grond. De Toverhazelaar is niet wintergroen en is een windbestuiver om een winter af te wachten voor de bevruchting plaats vindt. In de zomer verschijnen de vruchten die als ze rijp zijn wel 10 meter wegschieten. Daarom noemen de Amerikanen de Toverhazelaar de knal hazelaar. Snoeien is niet nodig. Wil je toch snoeien, snoei dan de storende en scheefgegroeide takken. Vermeerderen door te zaaien, maar daar kunnen jaren overheen gaan voordat de zaden zich ontwikkelen. Vermeerderen door te oculeren of in de late winter enten.

Volgende