Tuinieren in januari 


* Zijtakjes van de Wisteria snoeien tot 2 à 3 ogen

* Het planten van de Hamamelis = Toverhazelaar, geeft nu kleur in de tuin

* Snoei de Bolacacia = (Robinia pseudoacacia `Umbraculifera`) zolang het niet vriest

* Knip de eenjarige twijgen van dakbomen af die omhoog groeien, tot 1 à 3 centimeter vanaf de basis.

* Denk na over een ontwerp van uw tuin

* Haal sneeuw van uw gras als u er veel op loopt

* Laat sneeuw tussen de beplanting liggen voor isolatie

* Vergeet af en toe de ramen niet open te zetten bij vorstvrij weer, om uw kuipplanten te voorzien van frisse lucht

* Kijk de opgeborgen kuipplanten na of ze water nodig hebben

* U kunt bomen planten als het niet vriest

* Bij zacht weer kunt u fruitbomen en fruitstruiken planten

* Binnenshuis, in de serre of in de kas, kan men half januari o.a. al prima snijsla, spinazie, tuinkers en kervel voorzaaien


Viburnum tinus - Sneeuwbal

Bloeit wit in januari-mei en krijgt na de bloei donkerblauwe besjes die geliefd is bij de vogels. Standplaats zonnig-halfschaduw en het liefst beschut, op goed doorlaatbare voedzame bodem. Is wintergroen, maar kan bij strenge vorst invriezen. 


Hortensia bloemen

Uitgebloeide Hortensia bloemen leveren mooi winter silhouetten op. Laat de bloemen zitten. Zij beschermen enigszins de nieuw knoppen.


Rozenbottels

Rozenbottels zijn er in verschillende maten en kleuren en zijn sierlijk aan de plant. De bottels kunnen verwerkt worden gelei of jam of in een boeket en bezitten veel vitaminen c.


Bomen snoeien

Bomen snoeien in januari kan prima. Zij zijn namelijk in winterrust. In principe hoef je een boom niet te snoeien, maar ik snap dat een boom ook niet altijd te groot mag worden als u hem in uw tuin heeft geplaatst. Let daarom op welke boom u plaatst. Past de boom wel in uw tuin? Pitvruchtbomen snoei je tussen januari en maart. Steenvruchtbomen snoei je niet in de winter, maar juist na de bloei. Bomen die je niet snoeit omdat zij gaan bloeden na de snoei, zijn de ABC bomen. De Acer, Betula en de Carpinus. Ook de notenboom Juglans gaat bloeden als je deze in de winter gaat snoeien. 

Hamamelis mollis - Toverhazelaar (Heester)

Uitspraak = HA-MA-MEE-LIS 

Wordt 5 meter hoog en bloeit geel bij zachte winters in januari-maart. Bloeit op kaal hout en als het vriest, stopt de bloei. De standplaats dient zon tot lichte schaduw te zijn op lichte zure grond, bijvoorbeeld zandgrond. Geef in het voorjaar een kalkvrije bemesting en wat humus. In de zomers mag de grond niet te droog worden. De Toverhazelaar is niet wintergroen en is een windbestuiver om een winter af te wachten voor de bevruchting plaats vindt. In de zomer verschijnen de vruchten die als ze rijp zijn wel 10 meter wegschieten. Daarom noemen de Amerikanen de Toverhazelaar de knal hazelaar. Snoeien is niet nodig. Wil je toch snoeien, snoei dan de storende en scheefgegroeide takken. Vermeerderen door te zaaien, maar daar kunnen jaren overheen gaan eer de zaden zich ontwikkelen. Door te oculeren of in de late winter enten.  

Volgende