Tuinieren in januari 


* Zijtakjes van de Wisteria snoeien tot 2 à 3 ogen

* Het planten van de Hamamelis - Toverhazelaar, geeft nu kleur in de tuin

* Snoei de Bolacacia zolang het niet vriest

* Knip de eenjarige twijgen van dakbomen af die omhoog groeien, tot 1 à 3 centimeter vanaf de basis.

* Denk na over een ontwerp van de tuin

* Haal sneeuw van het gras als je er veel op loopt

* Laat sneeuw tussen de beplanting liggen voor isolatie

* Vergeet af en toe de ramen niet open te zetten van de kas bij vorstvrij weer, om de kuipplanten te voorzien van frisse lucht

* Kijk de opgeborgen kuipplanten na of ze water nodig hebben

* Je kunt bomen planten als het niet vriest

* Bij zacht weer kun je fruitbomen en fruitstruiken planten

* Binnenshuis, in de serre of in de kas, kan men half januari o.a. al prima snijsla, spinazie, tuinkers en kervel voorzaaien


Viburnum farreri - Sneeuwbal (heester)

Wordt 2 a 3 meter hoog en 1,5 tot 2 meter breed. Bloeit roze - wit in januari t/m maart. Kan na de bloei rode bessen krijgen die later zwart kleuren. Is bladverliezend, winterhard en wil een plek in de zon/halfschaduw. Op voedzame, humusrijke grond. Snoeien in maart en dan alleen waar de takken elkaar kruizen.

Jasminum nudiflorum - Winterjasmijn (Heester)

De winterjasmijn bloeit geel op de kale takken, van december tot april. Staat het liefst in kalkarme grond. Standplaats kan in de schaduw, maar bloeit het rijkst in de zon. Tegen een warme muur, zullen de bloemen minder snel bevriezen. Als je de jasmijn helpt bij het klimmen, wordt hij 3 meter hoog. Doe je dat niet, dan zal de hoogte ongeveer 1,5 meter zijn. De takken die groengrijs van kleur en er dof uit zien, die snoei je weg. Maar let op, de winterjasmijn bloeit op het hout van het voorgaande jaar. De beste snoeitijd is na de bloei, eind april. Vermeerderen door halfhoutige stekken in de zomer - najaar, of een twijg afleggen.

Viburnum tinus - Sneeuwbal (Heester)

Bloeit wit in januari - mei en krijgt na de bloei donkerblauwe besjes die geliefd zijn bij de vogels. Standplaats zonnig - halfschaduw en het liefst beschut, in goed doorlaatbare voedzame grond. Is wintergroen, maar kan bij strenge vorst invriezen.  

Hamamelis mollis - Toverhazelaar (Heester/kleine boom)

Wordt 5 meter hoog en bloeit geel bij zachte winters in januari - maart. Bloeit op kaal hout en als het vriest, stopt de bloei. De standplaats is in de zon tot halfschaduw, in goede doorlaatbare lichtzure grond. De toverhazelaar is niet wintergroen en is een windbestuiver. De bevruchting vindt dus plaats via de wind. In de zomer verschijnen de vruchten die wel 10 meter wegschieten als ze rijp zijn. Daarom noemen de Amerikanen de toverhazelaar de knal hazelaar. Snoeien is niet nodig. Wil je toch snoeien, snoei dan alleen de storende en scheefgegroeide takken. Vermeerderen door te zaaien, maar daar kunnen jaren overheen gaan voordat de zaden zich ontwikkelen. Vermeerderen door te oculeren of in de late winter enten.

Hamamelis x intermedia 'Jelen'- Toverhazelaar (Heester/kleine boom)

Bloeit oranje - rood in januari en wordt 4 meter hoog. Winterhard en bladverliezend. 
Standplaats zon - halfschaduw in goede doorlaatbare lichtzure grond. Snoeien is niet nodig. Wil je toch snoeien, snoei dan alleen de storende en scheefgegroeide takken. Vermeerderen door te zaaien, maar daar kunnen jaren overheen gaan voordat de zaden zich ontwikkelen. Vermeerderen door te oculeren of in de late winter enten.

Volgende