Terug

Tuinieren in januari

 

* Zijtakjes van de Wisteria snoeien tot 2 à 3 ogen

* Het planten van de Hamamelis = Toverhazelaargeeft nu kleur in de tuin

* Snoei de Bolacacia = (Robinia pseudoacacia `Umbraculifera`) zolang het niet vriest

* Knip de eenjarige twijgen van dakbomen af die omhoog groeien, tot 1 à 3 centimeter vanaf de basis.

* Denk na over een ontwerp van uw tuin

* Haal sneeuw van uw gras als u er veel op loopt

* Laat sneeuw tussen de beplanting liggen voor isolatie

* Vergeet af en toe de ramen niet open te zetten bij vorstvrij weer, om uw kuipplanten te voorzien van frisse lucht

* Kijk de opgeborgen kuipplanten na of ze water nodig hebben

* U kunt bomen planten als het niet vriest

* Bij zacht weer kunt u fruitbomen en fruitstruiken planten

* Binnenshuis, in de serre of in de kas, kan men half januari o.a. al prima snijsla, spinazie, tuinkers en kervel voorzaaien
Rozenbottels


Rozenbottels zijn er in verschillende maten en kleuren en zijn sierlijk aan de plant. De bottels kunnen verwerkt worden gelei of jam of in een boeket en bezitten veel vitaminen c.

 Jasminum nudiflorum of de winterjasmijn (Heester)

De Winterjasmijn bloeit geel op de kale takken, van december tot april. Staat het liefst op een kalkarme grond. Standplaats kan in de schaduw, maar bloeit het rijkste in de zon. Tegen een warme muur, zullen de bloemen minder snel bevriezen. Als u de jasmijn helpt bij het klimmen, wordt hij 3 meter hoog. Doet u dat niet, dan zal de hoogte ongeveer 1,5 meter zijn. Snoeien doet u na de bloei, eind april. De takken die grijsgroen van kleur en er dof uit zien, die snoeit u weg. Maar let op de Winterjasmijn bloeit op het hout van het voorgaande jaar. De beste snoeitijd is na de bloei, eind april. Vermeerderen door half-houtige stekken in de zomer of het najaar, of een twijg afleggen.Tegel idee


Bomen snoeien


Bomen snoeien in januari kan prima. Zij zijn namelijk in winterrust. In principe hoef je een boom niet te snoeien, maar ik snap dat een boom ook niet altijd te groot mag worden als u hem in uw tuin heeft geplaatst. Let daarom op welke boom u plaatst. Past de boom wel in uw tuin? Pitvruchtbomen snoei je tussen januari en maart. Steenvruchtbomen snoei je niet in de winter, maar juist na de bloei. Bomen die je niet snoeit omdat zij gaan bloeden na de snoei, zijn de ABC bomen. De Acer, Betula en de Carpinus. Ook de notenboom Juglans gaat bloeden als je deze in de winter gaat snoeien. 
Tuinkas kopen


Denk van tevoren goed na over waar je de kas voor wilt gebruiken. Wil je alleen planten laten overwinteren? Wil je zaaien of groenten en fruit kweken? Allemaal zaken waarmee je rekening dient te houden als je een kas gaat kopen? Tuinkassen zijn er in verschillende materialen. Het skelet kan van hout, aluminium of staal zijn. Hout heeft veel onderhoud nodig, terwijl aluminium en staal onderhoudsvriendelijk is. Zo heeft glas uit 1 deel zijn voordelen, maar is folie weer genoeg om een kleine kas af te dekken. Kortom laat je goed informeren.

 Hamamelis mollis = Toverhazelaar (Heester)

Uitspraak = HA-MA-MEE-LIS

 

Wordt 5 meter hoog en bloeit geel bij zachte winters in januari-maart. Bloeit op kaal hout en als het vriest, stopt de bloei. De standplaats dient zon tot lichte schaduw te zijn op lichte zure grond, bijvoorbeeld zandgrond. Geef in het voorjaar een kalkvrije bemesting en wat humus. In de zomers mag de grond niet te droog worden. De Toverhazelaar is niet wintergroen en is een windbestuiver om een winter af te wachten voor de bevruchting plaats vindt. In de zomer verschijnen de vruchten die als ze rijp zijn wel 10 meter wegschieten. Daarom noemen de Amerikanen de Toverhazelaar de knal hazelaar. Snoeien is niet nodig. Wil je toch snoeien, snoei dan de storende en scheefgegroeide takken. Vermeerderen door te zaaien, maar daar kunnen jaren overheen gaan eer de zaden zich ontwikkelen. Door te oculeren of in de late winter enten.
Hamamelis x intermedia `Arnhem`= Toverhazelaar (Heester)

Uitspraak = HA-MA-MEE-LIS


Wordt 3-4 meter hoog. Heeft rode-oranje bloemen bij zachte winters in januari-februari en is bladverliezend. Bloeit op kaal hout en als het vriest, stopt de bloei. De standplaats dient zon of lichte schaduw te zijn op lichte zure grond, bijvoorbeeld zandgrond. Geef in het voorjaar een kalkvrije bemesting en wat humus. In de zomers mag de grond niet te droog worden. De Toverhazelaar is een windbestuiver om een winter af te wachten voor de bevruchting plaats vind. Is niet wintergroen en in de zomer verschijnen de vruchten die als ze rijp zijn wel 10 meter weg schieten. Daarom noemen de Amerikanen de Toverhazelaar de knal hazelaar. Snoeien na de bloei.

Vergeten tuinbeelden


Vergeten tuinbeelden passen prima in hun omgeving. Zorg wel dat ze vorstbestendig zijn. Het hoeft dus allemaal niet zo netjes.Sarcococca hookeriana = Vleesbes

Uitspraak = SAR-KO-KOK-KA HOO-KEE-RIE-AANA


Wordt 80 cm hoog en bloeit geurend crème-wit in januari-maart. Is groenblijvend, winterhard en in de winter groeien na de bloei zwarte bessen. Standplaats in de schaduw-halfschaduw. De grond dient vochtig, goed doorlaatbare en humusrijk te zijn. Eventueel na de bloei licht snoeien voor de vorm. Niet gevoelig voor ziektes of plagen. Vermeerderen uit zaad en door stekken of afleggen. Aantal per vierkante meter is 5 stuks.

 

Helleborus x ballardiae `HGC Maestro` = Kerstroos, Nieskruid (Vaste plant)

Vaste plant die roze-rood bloeit in januari-maart met rode stengels. Heeft een blauwgroene bladkleur is winterhard en wintergroen. Standplaats schaduw-halfschaduw op een droge, normale of stenige bodem. Verbeter de grond met compost, kalk en beendermeel. Laat de planten zoveel mogelijk met rust om meer bloemen te krijgen. Vermeerderen door te scheuren na de bloei of te zaaien. Zaaien geeft geen kleur vastigheid. Aantal per vierkante meter is 5 stuks.
Helleborus 'Penny's Pink' = Kerstroos, Nieskruid (Vaste plant)


Vaste plant die paars-roze bloeit in januari-april en wordt 40-50 cm hoog. Is wintergroen, winterhard en wil een plek in de halfschaduw.  5 stuks per vierkante meter. Vermeerderen door te zaaien en scheuren. Zaaien gaat het makkelijkste direct na het rijp worden van het zaad in juni. Scheuren doet u na de bloei, maar de hergroei zorgt vaak voor uitval. Snoei het oude blad weg om ziektes te voorkomen, maar ook om de bloemen nog beter te zien. Planten in vochtige, kalkrijke, goed gedraineerde, humusrijke grond. 


Terug