In en om de tuin van Plantadvies


Mijn tuin is aangelegd in het jaar 2013, dus volop aan het groeien. De tuin is door mij ontworpen en samen met mijn man aangelegd. Ik schrijf met veel plezier over in en rondom mijn tuin.

Veel lees en kijk plezier,

Jolande Post


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Januari 2022


Het tuinieren gaat gewoon door in de winter

Het regent en ik stap tussen de druppels door naar buiten. Een rondje door de tuin laat ik me door het weer niet van weerhouden. Ik werk in een oude, warme jas met grote zakken waarin ik mijn snoeischaar verstop en met een hoge kraag waarin ik mijn gezicht lekker kan verstoppen.

Bladeren bijeen harken

 

Het pad ligt weer vol met bladeren omdat de vogels, vooral de merels, alles omspitten voor een lekker hapje. Ik veeg het blad zo de tuin weer in. Ik bekijk op afstand bij de heesters of er dode en kruisende takken elkaar raken en die snoei ik weg. Ik knip er kleine stukjes van en laat ze gewoon in de tuin liggen.

Onkruid wieden

 

Onkruid wieden, gaat prima in de winter. Sterker nog, dat scheelt werk in het voorjaar, als alles weer gaat groeien. En zo stap ik minder op beplanting die op komt. Na een rondje in de tuin had ik toch al gouw een emmer vol met kleine plantjes, die ik liever zie verdwijnen.

Al met al ben ik lekker een uurtje bezig geweest. Ik heb koude handen, maar dat mag de pret niet drukken. Ik heb ervan genoten.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tijdens mijn wandeling door Amersfoort zie ik hem. Diep bukkend en plat op de buik heb ik je gespot. Je zal wel denken wat heeft ze dan gezien? Ik zal je even voorstellen aan het sneeuwklokje. Piepend uit het gras het eerste sneeuwklokje van het jaar. Zo lief en alleen op dat hele grasveld, staat hij te pronken.

Zelf heb ik ook sneeuwklokjes staan, dus ik ben eens gaan kijken of ze in mijn tuin ook al te zien zijn, maar dat is niet het geval. Even geduld nog. Voor nu alleen even genieten van mijn foto.

Soms neem ik een spuitflesje mee met water om op de bloemen te spuiten. Ik vind namelijk dat dit een mooi effect geeft op de bloemen. Maar op de bovenstaande foto was dit niet nodig. Zodra het licht werd ging ik op pad en de dauw lag prachtig op de bloemen. Er zijn mensen die precies weten welk soort sneeuwklokje dit is en verzamelen diverse soorten. Ik kijk ieder jaar wanneer ze uit de grond omhoog komen, want daar geniet ik zo van. Sneeuwklokjes bloeien heel vroeg in het jaar en worden ook wel “vroegopjes” genoemd, ze kunnen prima verwilderen.”

Heel veel geld

Wist je dat erg grof geld wordt neergelegd voor nieuwe soorten sneeuwklokjes? Hoe nieuwer een soort hoe duurder. Ik heb gelezen dat er ooit een soort was die verkocht is voor 1800 euro. Dat wordt een waakhond nemen in de tuin.

Groene groet Jolande Post.