De tuin van Plantadvies


Mijn tuin is aangelegd in het jaar 2013, dus volop aan het groeien. De tuin is door mij ontworpen en samen met mijn man aangelegd. Ik schrijf met veel plezier over in en rondom mijn tuin.


Veel lees en kijk plezier,

Jolande Post 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Mei 2021


Alg in mijn vijver is al flink aan het uitbreiden. Ik hou het bij door met een stok steeds rond te draaien. Hiermee haal ik slierten alg weg. De vissen komen nieuwsgierig kijken, want er komt genoeg vrij met al dat gewoel. Er valt heus wel een hapje te halen tussen dat alg zullen ze vast denken.April 2021


De Dotterbloem bloeit prachtig geel langs de kanten van mijn vijver. Ieder jaar komen er steeds meer bij. Ik verwijder daar waar ik het niet wil hebben, zodat het de andere planten niet in de weg gaat staan. De vijverrand wordt weer prachtig bedekt. Het zijn net allemaal zonnetjes.April 2021


Prachtige dagen zal april ons brengen en dat klopt ook wel. De vaste lezer weet dat ik vroeg op pad ga met mijn camera, maar dit keer hoef ik niet ver want in mijn voortuin staat de Prunus kurilensis ‘Ruby'. Deze Sierkers is nog klein, maar ooit hoop ik dat ik een grote boom krijg vol met bloesem. Ik wil te snel, maar moet geduld hebben eer dit boompje groot is geworden. Soms heb ik dat niet en wil al genieten van de volle wasdom. In vele tuinen schieten de bloemen van de Prunus tevoorschijn en dat vind ik prachtig om te zien. Misschien ook wel dat dit mij het gevoel geeft het tuinseizoen gaat weer beginnen. Ik heb er zin in, jij ook?Maart 2021


Wat hebben we toch vreemd weer gehad. Van de ene week schaatsen naar een week later weer prachtig weer met veel zon. Je ziet om je heen dat iedereen vrolijk wordt en zelfs insecten vliegen weer uit. In mijn tuin heb ik vorig jaar veel bollen geplant en elk jaar komen daar weer een heleboel bij. Zodra de krokus zijn neusje omhoog steekt, kijk ik iedere dag wanneer het bloemetje gaat openen. En ja hoor daar is hij dan. Met mijn camera in de arm zie ik gelijk dat er een hommel in het bloempje zit. Snoepend en duikend met zijn hele lijf onder het stuifmeel. Zelfde gedachtes als ik, want ik duik er ook in met als resultaat een foto met de hommel. Hoe mooi kan deze dag nu nog worden? Voor mij is het af.
  • hortensia, hortesia bloemen ,uitgebloeide bloemen van de hortensia,plantadvies,inde tuin van plantadvies,www.plantadvies.com,copyright plantadvies
  • hortensia,www.plantadvies.com,copyright plantadvies,plantadvies
  • uitgebloeid,plantadvies,www.plantadvies.com,copyright plantadvies

Februari 2021


De bloemen van de Hortensia tonen nu alleen nog maar kanten kapjes, maar ik vind ze

mooi. Zo mooi dat ik maar plaatjes blijf schieten. Van meer ISO tot een groter diafragma,

ik blijf stoeien totdat ik het juiste plaatje heb gevonden. Ik ben uren bezig in de tuin voor

het perfecte plaatje. Heerlijk. Ik heb niet eens in de gaten dat er een druppel aan mijn neus

hangt van de kou. Voldaan maar met een hongerige maag, duik ik naar binnen voor een kop

warme chocolademelk en een krentenbol. Genieten dat wordt het juiste woord voor

vandaag. Ik hoop dat jij net zo geniet van mijn foto als ik dat doe.

Januari 2021


De Viburnum tinus bloeit stevig door. Zodra het gaat vriezen stopt de bloei. Ik geniet van de zacht kleurende bloemetjes en zie dat er af en toe musjes tussen duiken. Er valt vast wat te halen, maar ik laat ze lekker gaan. Het buitenleven ligt dus niet stil. Volgende keer maar eens mijn camera opstellen. Het gekwetter van de mussen is zo gezellig, het is jammer dat ik de vogel taal niet ken. Bladeren op de paden veeg ik bij elkaar en strooi ze uit tussen de planten. Dit wordt straks een mooi mulchlaag.December 2020


Ik blijf maar bladeren vegen en tussen de beplanting strooien. Er zijn zoveel vogels in de tuin die aan het spitten zijn onder de bladeren, dat dit een vrolijk gezicht is. Ik heb maar 1 vetbolletje opgehangen omdat er allerlei kleine insecten verstopt zitten tussen de bladeren. De grond zit ook vol met wormen. Die kwam ik tegen toen ik wat planten ging delen. 1 kleine schep met graven gaf me al 4 wormen. Die gingen in de vijver waarbij de vissen de wormen meteen verorberden. Dus door blijven vegen en tussen de beplanting strooien geeft verbetering van de grond, bescherming voor diverse beplanting tegen de vorst en bezoek van de vogels. Hoe mooi is dat.November 2020


Nu de wind overal zijn bladeren naar toe blaast, ben ik alleen nog maar aan het vegen en opruimen. Op de vlonder glibber ik alle kanten op en veeg alle bladeren weg die de Wilde Wingerd heeft laten vallen. Spreeuwen hebben alle bessen opgegeten maar ook de nodige poepjes achter gelaten. Ik veeg eerst alle bladeren de zijkanten in bij de beplanting. Het geeft bescherming maar ook zeker bescherming voor insecten die tussen de bladeren zullen overwinteren. Ik merk dat ik door de vlonder heen ga zakken. Tijd om plannen te gaan maken om in het voorjaar de boel eens goed te gaan vernieuwen en zeker ook wat meer te gaan versterken. Op dit moment staat daar een bank om over de vijver heen te kijken. De vaste lezer weet dat ik daar geregeld zit in de vroege ochtenduren met een kop koffie, maar er staat ook een pomp en luchtfilter. Ik wil namelijk een grotere pomp kopen.  Even pauze dus in deze maanden en nadenken wat ik precies wil.Oktober 2020


Koninginnenkruid...zomaar komen aanwaaien in mijn tuin aan de rand van de vijver. Ik laat het staan hoor. Het is veel te mooi. Zelfs uitgebloeid geniet ik ervan.September 2020

In mijn tuin groeit er tussen de Wilde wingerd de Clematis Princess Diana. De kleur raakt mij en is zo sterk aan het groeien en bloeien, dat ze een plekje in mijn tuin verdient. Deze clematis is een eerbetoon aan Prinses Diana. Ze leeft dus voort in mijn tuin. Ik maak dan ook een diepe buiging voor haar.Augustus 2020


Op de Kattenstaarten dansen veel vlinders in mijn tuin. Hommels en bijen weten de weg daarheen ook te vinden. Doordat de Kattenstaart zachtjes mee wuift in de wind, wuiven de insecten mee. Het is net alsof ze naar je zwaaien. Als ik in de tuin zit kijk ik altijd naar wat ze doen. Aan komen vliegen, landen, bloempje induiken, snoepen en weer wegvliegen. Hard werken hoor.Juli 2020


In mijn tuin is het komen en gaan van vlinders, bijen en hommels dat je er wel naar moet kijken. Sommige bijen duiken de bloemen in dat je bijna denkt komen ze er nog wel uit? En ja hoor ze gooien hun achterlijfje weer naar beneden en klimmen zo weer uit de bloemen. Ik vind het leuk om hier foto`s van te maken.Juni 2020


Ik had me mooi in mijn vinger geprikt tijdens het verstelwerk van een blouse. Dat deed mij denken aan de Vingerhoedskruid. Want waarom heet deze plant nou zo? Eigenlijk is dat simpel, de bloemen lijken op een vingerhoed. Ik had enkele zaden weten te bemachtigen en uitgestrooid vorig jaar in het najaar. Daar waar er te veel van op kwam, heb ik weg geplukt. Ik zet er altijd stokjes naast, want bij een harde wind willen ze nog wel eens omwaaien. Als ik verder ga met mijn verstelwerk, hoor ik het gezoem van de hommels bij de Vingerhoedskruid. Ik ben snel de prik in mijn vinger vergeten.Mei 2020


Nu het weer zo mooi is de afgelopen dagen, komen er allerlei insecten uit alle kieren en gaten. Ik ben mijn pagina over insecten aan het vernieuwen. Daar stonden zoveel kleine foto`s dat je echt moest turen hoe een insect eruit zag. Vergeef me dus dat deze steeds weer opnieuw wordt aangevuld. Ik spotte een mooie zweefvlieg. Deze bleef zo rustig zitten dat het net leek of hij me uit nodigde om een foto te maken. Dat liet ik mij geen tweede keer zeggen en maakte een mooie foto.
April 2020


Oei wat ziet mijn oog bij de Klimop? Er zitten gaten in de onderste bladeren. Als ik achter de bladeren kijk zitten hier naaktslakken. Om zo natuurlijk mogelijk te werk te gaan, verzamel ik ze en zet ze elders uit in het groen wat de gemeente heeft gesnoeid. Daar mogen ze eten wat ze willen. De lelijke bladeren worden weer weggesnoeid als het tijd is om de haag van Klimop te snoeien. De haag ziet er weer netjes uit met frisse groene bladerenMaart 2020


Eindelijk een dagje met minder regen. Wat heeft het de afgelopen dagen veel geregend en gestormd. Gelukkig is er niets in de tuin weggewaaid en heb ik van tevoren veel vast gezet en opgeborgen. Nu het weer vandaag beter is met zo hier en daar een zonnetje, ga ik naar buiten om de boel te controleren. De Kerria japonica is al in bloei en zie een hommel die verdwaald door de tuin loopt. Het is nog koud in de nachten, dus laat ik veel ongemoeid met snoeien en opruimen. Geduld hebben dus en het weer in de gaten houden. Zolang de Kerria bloeit, is het net of er kleine zonnetjes in de tuin schijnt. Ik word er vrolijk van.


Februari 2020


Door het warme weer lopen mijn Hortensia`s al uit. Toch begin ik niet met snoeien, omdat het altijd nog kan vriezen. Ik zou ze daardoor kunnen verliezen. Geduld hebben dus.


Januari 2020


Ik liep op straat en vond deze lantaarn bij de vuilnis. Omdat ik gebruik maak van diverse standaards waar hangplanten aanhangen, heb ik hem meegenomen. Gezellig kaarsje erin en het staat super. Ik hou van lantaarns en heb er daarom diverse in de tuin hangen.

December 2019


Rust in de tuin. Er valt te bezien wat er niet naar mijn zin staat in de tuin. Ik speur elk hoekje af om verbetering te noteren voor het voorjaar. Ik ga zaden zaaien, maar niet in de volle grond als het voorjaar is. De vogels hebben in de tuin zoveel omgewoeld dat ik vele zaden kwijt ben geraakt. De beukenhaag is het afgelopen jaar flink gegroeid, zodat ik privé kan zitten en rustig in mijn tuin kan werken. Een praatje is fijn, maar soms verlang ik even naar rust. Tijd om plannen te gaan maken en dat is fijn.


November 2019


Het is koud. Ik loop diep met mijn kraag omhoog als ik Candy uit laat. Er valt nog genoeg te zien in de tuin en verzamel allerlei spulletjes om in huis leuke hoekjes te maken. De buitenkraan is afgesloten en de vijverpomp is uit. Rest mij alleen nog wat her en der binnen wat lichtjes neer te zetten. Tijd om het buiten naar binnen te halen. Overzien wat we volgend jaar zullen gaan verbeteren en zaaien in de tuin.


September 2019


De hommels in de tuin zijn weer druk bezig. Het gezoem maakt me rustig en vrolijk. Hoe meer bloemen hoe meer bezoek.


 
Augustus 2019


De voortuin was alleen in het voorjaar bloeiend met 1-jarige en daarna stond het stil. Waar kon dat aan liggen. Nou kwam mijn man daarachter omdat de musjes de grond aan het omwoelen waren en de zaadjes opaten. Gelijk hadden ze natuurlijk. Ik ga dat volgend jaar toch anders doen, ik ga voorzaaien alleen vind ik dit niet zo leuk werk. Ik mag toch ook wel mijn zwakheden hebben? Ik doe dit fijn op een plekje aan het water. Bakjes verzamelen, vullen en zaaien maar.Mei 2019


Prachtige opkomst is het waterige zonnetje, zit ik te genieten van de Geranium sanguineum striatum. Net gekocht en volop aan het bloeien. Ik besluit om een kop koffie erbij te drinken. Genieten wordt het woord dit jaar.
Maart 2019


De boeren hortensia`s zijn weer gesnoeid. Ik heb ze flink uitgedund. De takken die verwijderd zijn heb ik stukjes geknipt en onder de struiken gegooid. Ook weer een klusje geklaard.
Februari 2019


Mos in mijn tuin, op de stenen langs de vijver. Ik geniet daarvan en laat dit dan ook staan. De vijverrand dient weer netjes gemaakt te worden, want de merels zijn zo aan het wroeten dat ze de kleine steentjes zo de vijver in kieperen. Ik laat het maar. Ik geniet van de zon en natuurlijk het mos.
Januari 2019


Ik heb het tuinsetje verplaatst. Je kunt er niet meer op zitten, zo onstabiel is het geworden. Maar dat is niet erg. Ik ga het gebruiken als sier. De schutting was volgroeid met de Kamperfoelie, maar dat heb ik weggehaald. Ik had zo een last van bijen en wespen die in de bloemen zoemde op zoek naar honing. Normaal vind ik dat niet erg maar er loopt een pad langs wat ik vaak genoeg vermijd, terwijl ik er moet wezen. Ik laat de Hedera doorgroeien. Deze snoei ik zodat er geen bloei inkomt, anders heb ik nog last van bijen en wespen. Bovendien kunnen er vogels zich in nestelen of beschutting zoeken. 
December 2018


Zoveel bladeren in de tuin, ik laat het gewoon liggen. Alleen op de vlonder en de paden veeg ik het weg. In de border geeft dat in de winter een dikke isoleerlaag. Ik krijg vaak genoeg bezoek van egels en zij vinden zo`n bladerdek heerlijk om in te slapen. 
September 2018


De Sedum 'Herbstfreude' begint al mooi te kleuren. Dat wordt straks weer een spektakel aan vlinders en bijen. Ik wil ze delen en stekken volgend jaar, zodat er in het najaar nog meer kleur is terwijl andere planten al lelijk worden.
Augustus 2018


Prachtig deze Verbena in de laatste zonnestralen. Het is warm maar de Verbena staat er prachtig bij. Overdag bezoeken de bijen en de vlinders de Verbena heel veel, maar nu is het stil. Zo stil dat ik geniet. Ik was aan het lezen toen de zonnestralen op de Verbena mij opvielen. Ik ben dus even een stille genieter.
Mei 2018


De Akelei bloeit prachtig, van enkele bloemen tot plooirokjes. Ik heb ze allemaal in de tuin staan. Ik moet foto`s maken, zodat sommige soorten niet verdwijnen. Ze kruisen namelijk onderling en ik wil ze volgend jaar op plekken zaaien waar bepaalde kleuren niet voorkomen. De kat van de buren ligt er meestal tussen om hoge sprongen te maken, op jacht naar de musjes. Zodra er een beetje wind staat, danst de Akelei in de wind. Wuivend, of ze zeggen willen: Goedemorgen, geniet van ons.
April 2018


De tuin is weer netjes en de hond ligt weer buiten. Op jacht naar de kikkers, die al vrolijk actief zijn. Alles is klaar voor het groeiseizoen. Laat de zon maar schijnen. 

December 2017


Er valt buiten weinig te beleven, dus ga ik vaak een stukje wandelen. Ik was net op tijd omdat de vijverpomp uitgezet ging worden. Vandaar nog even dit mooie plaatje. Wil je de vijver eens bekijken, doe dit dan in het voorjaar. Dan gaat de pomp weer aan. Dit is in Naarden-vesting.

 

 November 2017


Overal springen de merels uit de struiken om de besjes te eten uit de tuin. Het is een vrolijk gefladder, die ik niet op de foto kan vastleggen. Voordat ik  mijn camera tevoorschijn tover, zijn ze alweer verdwenen. Geen echte fotomodellen dus. Het is een vrolijke bende in de tuin dat is in ieder geval zeker.

 Augustus 2017


Vandaag heb ik mijn man een opdracht laten uitvoeren. Ik voel me brak, ik heb buikpijn en sta niet stevig op mijn benen. Maar dit klusje moest gewoon gedaan worden. De vijverrand moet opgeschoond worden. Het wordt anders een overwoekerende bende en daar hou ik niet van. Nou is mijn tuin niet netjes van alles op een rijtje, maar als alles overgroeid verlies je de mooiste beplanting en dat is nou niet de bedoeling. Ik wil geen vijverrand zien, want dat vind ik niet mooi. Als je een keurige geknipte rand zou verwachten, dan heb je het mis. Dus neemt mijn man mijn opdracht aan en snoeit keurig her en der wat langs de randen weg. Ik kan weer heerlijk in de schaduw zitten genieten, al wrijvend over mijn pijnlijke buik.
Mei 2017


Prachtig staan mijn Azalea`s te bloeien. Er staan er nog meer in de tuin. In mei is alles weer heerlijk fris ruikend toe aan een beurt met gemalen snippers op de paden. Dan ruikt het echt naar bos. Bovendien staat het netjes en houdt het vocht vast en onkruid tegen. Helaas zie je nog de draden van de vijver. Een bezoek van de reiger gebeurt toch wel regelmatig en daar zijn de vissen te duur voor. Zodra ze groter zijn, dan kunnen de draden weg.Home