De tuin van Plantadvies 

Mijn tuin is nog jong. Deze is aangelegd in het jaar 2013, dus volop aan het groeien. Deze is door mij ontworpen en samen met mijn man aangelegd. Veel lees en kijk plezier.


Januari 2020

Ik liep op straat en vond deze lantaarn bij de vuilnis. Omdat ik gebruik maak van diverse standaards waar hangplanten aanhangen, heb ik hem meegenomen. Gezellig kaarsje erin en het staat super. Ik hou van lantaarns en heb er daarom diverse in de tuin hangen.
December 2019

Rust in de tuin. Er valt te bezien wat er niet naar mijn zin staat in de tuin. Ik speur elk hoekje af om verbetering te noteren voor het voorjaar. Ik ga zaden zaaien, maar niet in de volle grond als het voorjaar is. De vogels hebben in de tuin zoveel omgewoeld, dat ik vele zaden kwijt ben geraakt. De beukenhaag is het afgelopen jaar flink gegroeid, zodat ik privé kan zitten en rustig in mijn tuin kan werken. Een praatje is fijn, maar soms verlang ik even naar rust. Tijd om plannen te gaan maken en dat is fijn.

November 2019

Het is koud. Ik loop diep met mijn kraag omhoog als ik Candy uit laat. Er valt nog genoeg te zien in de tuin en verzamel allerlei spulletjes om in huis leuke hoekjes te maken. De buitenkraan is afgesloten en de vijverpomp is uit. Rest mij alleen nog wat her en der binnen wat lichtjes neer te zetten. Tijd om het buiten naar binnen te halen. Overzien wat we volgend jaar zullen gaan verbeteren en zaaien in de tuin.

September 2019

Hommels in de tuin

De hommels in de tuin zijn weer druk bezig. Het gezoem maakt me rustig en vrolijk. Hoe meer

bloemen hoe meer bezoek.


 
Augustus 2019

Zaden verzamelen

De voortuin was alleen in het voorjaar bloeiend met 1-jarige en daarna stond het stil. Waar kon dat aan liggen. Nou kwam mijn man daarachter omdat de musjes de grond aan het omwoelen waren en de zaadjes opaten. Gelijk hadden ze natuurlijk. Ik ga dat volgend jaar toch anders doen, ik ga voorzaaien alleen vind ik dit niet zo leuk werk. Ik mag toch ook wel mijn zwakheden hebben? Ik doe dit fijn op een plekje aan het water. Bakjes verzamelen , vullen en zaaien maar.Mei 2019

Prachtige opkomst is het waterige zonnetje, zit ik te genieten van de Geranium sanguineum striatum. Net gekocht en volop aan het bloeien. Ik besluit om een kop koffie erbij te drinken. Genieten wordt het woord dit jaar.
Maart 2019

De boeren hortensia`s zijn weer gesnoeid. Ik heb ze flink uitgedund. De takken die verwijderd zijn heb ik stukjes geknipt en onder de struiken gegooid. Ook weer een klusje geklaard.
Februari 2019

Mos in mijn tuin, op de stenen langs de vijver. Ik geniet daarvan en laat dit dan ook staan. De vijverrand dient weer netjes gemaakt te worden, want de merels zijn zo aan het wroeten dat zij de kleine steentjes zo de vijver in kieperen. Ik laat het maar. Ik geniet van de zon en natuurlijk het mos.
Januari 2019

Ik heb het tuinsetje verplaatst. Je kunt er niet meer op zitten, zo onstabiel is het geworden. Maar dat is niet erg. Ik ga het gebruiken als sier. De schutting was volgroeid met de Kamperfoelie, maar dat heb ik weggehaald. Ik had zo een last van bijen en wespen die in de bloemen zoemde op zoek naar honing. Normaal vind ik dat niet erg maar er loopt een pad langs wat ik vaak genoeg vermijd, terwijl ik er moet wezen. Ik laat de Hedera doorgroeien. Deze snoei ik zodat er geen bloei inkomt, anders heb ik nog last van bijen en wespen. Bovendien kunnen er vogels zich in nestelen of beschutting zoeken. 
December 2018

Zoveel bladeren in de tuin, ik laat het gewoon liggen. Alleen op de vlonder en de paden veeg ik het weg. In de border geeft dat in de winter een dikke isoleerlaag. Ik krijg vaak genoeg bezoek van egels en zij vinden zo`n bladerdek heerlijk om in te slapen. 
September 2018

De Sedum 'Herbstfreude' begint al mooi te kleuren. Dat wordt straks weer een spektakel aan vlinders en bijen. Ik wil ze delen en stekken volgend jaar, zodat er in het najaar nog meer kleur is terwijl andere planten al lelijk worden.
Augustus 2018

Prachtig deze Verbena in de laatste zonnestralen. Het is warm maar de Verbena staat er prachtig bij. Overdag bezoeken de bijen en de vlinders de Verbena heel veel, maar nu is het stil. Zo stil dat ik geniet. Ik was aan het lezen toen de zonnestralen op de Verbena mij opvielen. Ik ben dus even een stille genieter.
Mei 2018

De Akelei bloeit prachtig, van enkele bloemen tot plooirokjes. Ik heb ze allemaal in de tuin staan. Ik moet foto`s maken, zodat sommige soorten niet verdwijnen. Ze kruisen namelijk onderling en ik wil ze volgend jaar op plekken zaaien waar bepaalde kleuren niet voorkomen. De kat van de buren ligt er meestal tussen om hoge sprongen te maken, op jacht naar de musjes. Zodra er een beetje wind staat, danst de Akelei in de wind. Wuivend, of ze zeggen willen: Goedemorgen, geniet van ons.
April 2018

De tuin is weer netjes en de hond ligt weer buiten. Op jacht naar de kikkers, die al vrolijk actief zijn. Alles is klaar voor het groeiseizoen. Laat de zon maar schijnen. 
Februari 2018

Het is koud vandaag. Het gaat vriezen tot wel 6 graden onder nul. Ik heb zoveel mogelijk de beplanting bedekt die vorstgevoelig zijn. Ik zie al krokussen opkomen en sneeuwklokjes. Gezellig. Men denkt dat ze dan dood vriezen, maar dat is niet zo. Ze stoppen met groeien en gaan na een koude periode gewoon weer verder met groeien. Mooi gezicht hoor. 
December 2017

Er valt buiten weinig te beleven, dus ga ik vaak een stukje wandelen. Ik was net op tijd omdat de vijverpomp uitgezet ging worden. Vandaar nog even dit mooie plaatje. Wil jij de vijver eens bekijken, doe dit dan in het voorjaar. Dan gaat de pomp weer aan. Dit is in Naarden-vesting.
November 2017

Overal springen de merels uit de struiken om de besjes te eten uit de tuin. Het is een vrolijk gefladder, die ik niet op de foto kan vastleggen. Voordat ik  mijn camera tevoorschijn tover, zijn ze alweer verdwenen. Geen echte fotomodellen dus. Het is een vrolijke bende in de tuin, dat is in ieder geval zeker.

 


September 2017

Het is koud en het regent al de hele week. Na een week op vakantie te zijn geweest in Frankrijk, is het altijd weer even wennen als het zo koud is. De tuin had veel last van de storm de afgelopen dag, dus dat werd een rondje door de tuin. De wilde wingerd was los gewaaid en deze moest op diverse punten vastgemaakt worden. Uitgebloeide kattenstaarten werden langs de vijver weggeknipt en alles werd weer even gefatsoeneerd. De sterke zullen de zwakke overleven zullen we maar denken en dat is niet de bedoeling. Het is heerlijk om de bladeren alweer te zien verkleuren in de tuin. Ik kan daar echt van genieten.


 Augustus 2017

Vandaag heb ik mijn man een opdracht laten uitvoeren. Ik voel me brak, ik heb buikpijn en sta niet stevig op mijn benen. Maar dit klusje moest gewoon gedaan worden. De vijverrand moet opgeschoond worden. Het wordt anders een overwoekerende bende en daar hou ik niet van. Nou is mijn tuin niet netjes van alles op een rijtje, maar als alles overgroeid verlies je de mooiste beplanting en dat is nou niet de bedoeling. Ik wil geen vijverrand zien, want dat vind ik niet mooi. Als jij een keurige geknipte rand zou verwachten, dan heb je het mis. Dus neemt mijn man mijn opdracht aan en snoeit keurig her en der wat langs de randen weg. Ik kan weer heerlijk in de schaduw zitten genieten, al wrijvend over mijn pijnlijke buik.
Mei 2017

Prachtig staan mijn Azalea`s te bloeien. Er staan er nog meer in de tuin. In mei is alles weer heerlijk fris ruikend toe aan een beurt met gemalen snippers op de paden. Dan ruikt het echt naar bos. Bovendien staat het netjes en houdt het vocht vast en onkruid tegen. Helaas zie je nog de draden van de vijver. Een bezoek van de reiger gebeurt toch wel regelmatig en daar zijn de vissen te duur voor. Zodra ze groter zijn, dan kunnen de draden weg.
April 2017

 

Hoe blauw kan blauw zijn als je de blauwe druifjes ziet bloeien. 

Als de zon er op schijnt is het bijna paars. Ik wil wel een veld vol van al dat blauw. Geduld hebben dus.

Maart 2017

Wat is het heerlijk weer. Ik heb diverse potten schoon geschrobd en voorzien van een nieuwe laag met aarde en mest. Rozen zijn gesnoeid en de vlonder is weer geschrobd. Tjonge wat was deze groen zeg. De Clematissen zijn weer gesnoeid en alle planten in de tuin hebben weer een gift van mest gehad. Prachtig om te zien dat de muggen weer op het water dansen. Echt een gevoel van voorjaar.