HHamamelis x intermedia `Arnhem`= Toverhazelaar  

Wordt 3-4 meter hoog. Heeft rode-oranje bloemen bij zachte winters in januari-februari en is bladverliezend. Bloeit op kaal hout en als het vriest, stopt de bloei. De standplaats dient zon of lichte schaduw te zijn op lichte zure grond, bijvoorbeeld zandgrond. Geef in het voorjaar een kalkvrije bemesting en wat humus. In de zomers mag de grond niet te droog worden. De Toverhazelaar is een windbestuiver om een winter af te wachten voor de bevruchting plaats vind. Is niet wintergroen en in de zomer verschijnen de vruchten die als ze rijp zijn wel 10 meter weg schieten. Daarom noemen de Amerikanen de Toverhazelaar de knal hazelaar. Snoeien na de bloei.


Hamamelis mollis = Toverhazelaar

Wordt 5 meter hoog en bloeit geel bij zachte winters in januari-maart. Bloeit op kaal hout en als het vriest, stopt de bloei. De standplaats dient zon tot lichte schaduw te zijn op lichte zure grond, bijvoorbeeld zandgrond. Geef in het voorjaar een kalkvrije bemesting en wat humus. In de zomers mag de grond niet te droog worden. De Toverhazelaar is niet wintergroen en is een windbestuiver om een winter af te wachten voor de bevruchting plaats vind. In de zomer verschijnen de vruchten die als ze rijp zijn wel 10 meter weg schieten. Daarom noemen de Amerikanen de Toverhazelaar de knal hazelaar.


Hanggeranium = Pelargonium peltatum

De hanggeranium bloeit in mei/oktober verschillende kleuren en wil een plek in de zon. Zorg voor potscherven in de pot en gaatjes in de bodem. Geef voldoende wortelruimte en verwijder regelmatig de gele bladeren en de dode bloemen. Geef wekelijks een gift aan mest. Is niet winterhard en moet in een vorstvrije ruimte overwinteren om hem over te houden. Kies een plek die licht en niet te warm is en niet warmer dan 10 graden. Giet matig tot zwak in de winter en snoei gering terug. Na de vorst mogen ze weer naar buiten en geeft u ze een plek in de volle zon. De tere uitlopers kunnen verbranden, laat ze daarom eerst afharden. Vermeerderen door stekjes te nemen.


Hedera helix 'Goldheart' = Klimop

Bloeit in september/oktober en wordt 5 m hoog. Kan op alle gronden staan, vocht, normaal tot droog. Standplaats: schaduw/halfschaduw/zon. Bodem bedekkend, kruipend en opgaand. Alleen als de plant jong is, klimt en kruipt hij. Om te voorkomen dat Hedera stopt met klimmen, moet je hem snoeien. De klimop behoudt op die manier zijn eeuwige jeugd. Vermeerderen: stekken nemen in de zomer, of afleggen.


Helleborus 'Anna's Red' = Kerstroos
Bloeit rood - paars in februari - april en wordt 40 cm hoog. Wil een plek in de halfschaduw - schaduw dat niet te nat is maar goed doorlatend en humusrijk. Is bladhoudend en wintergroen. Plant 5 stuks per vierkante meter. Vermeerderen door te zaaien en te delen in het late voorjaar. Gevoelig voor bladvlekziekte.


Helleborus 'Atrorubens' = Nieskruid

Bloeit oud-roze in februari-april. Kan al in januari bloeien bij een milde winter. Hoogte 30 a 40 cm. Standplaats halfschaduw, goede tuingrond en niet te nat. Is winterhard en wintergroen. Aantal 7 tot 9 stuks per vierkante meter. Na de bloei de uitgebloeide bloemen en lelijke bladeren verwijderen. Vermeerderen door te delen na de bloei eind april, in de vroege herfst, of zaaien. Het duurt twee tot drie jaar voordat de zaailingen gaan bloeien.


Helleborus x ballardiae `HGC Maestro` , Kerstroos, Nieskruid

Vaste plant die roze/rood bloeit in januari/maart met rode stengels. Heeft een blauwgroene bladkleur is winterhard en wintergroen. Standplaats schaduw/halfschaduw op een droge, normale of stenige bodem. Verbeter de grond met compost, kalk en beendermeel. Laat de planten zoveel mogelijk met rust om meer bloemen te krijgen. Vermeerderen door te scheuren na de bloei of te zaaien. Zaaien geeft geen kleur vastigheid.


Helleboris niger = Kerstroos, Nieskruid

Vaste plant die roze-rood bloeit in januari-maart met rode stengels. Heeft een blauwgroene bladkleur is winterhard en wintergroen. Standplaats zonnig-schaduw op een droge, normale of stenige bodem. Verbeter de grond met compost, kalk en beendermeel. Laat de planten zoveel mogelijk met rust om meer bloemen te krijgen. Vermeerderen door te scheuren na de bloei of te zaaien. Zaaien geeft geen kleur vastigheid. Aantal per vierkante meter is 5 stuks.


Helleborus niger 'HGC Josef Lemper' = Kerstroos, Nieskruid

Bloeit wit rijpend tot groen van december/februari. Vaste plant, wintergroen  5-7 st. per m2. Vermeerderen door te zaaien en scheuren. Zaaien gaat het makkelijkste direct na het rijp worden van het zaad in juni. Scheuren doet u na de bloei, maar de hergroei zorgt vaak voor uitval. Snoei het oude blad weg om ziektes te voorkomen, maar ook om de bloemen nog beter te zien. Standplaats halfschaduw/schaduw in vochtige, kalkrijke, goed gedraineerde, humusrijke grond.


Helleborus 'Penny's Pink' = Kerstroos, Nieskruid

Vaste plant die paars-roze bloeit in januari-april en wordt 40-50 cm hoog. Is wintergroen, winterhard en wil een plek in de halfschaduw.  5 stuks per vierkante meter. Vermeerderen door te zaaien en scheuren. Zaaien gaat het makkelijkste direct na het rijp worden van het zaad in juni. Scheuren doet u na de bloei, maar de hergroei zorgt vaak voor uitval. Snoei het oude blad weg om ziektes te voorkomen, maar ook om de bloemen nog beter te zien. Planten in vochtige, kalkrijke, goed gedraineerde, humusrijke grond.


Helleborus orientalis = Nieskruid

Vaste plant die 40 cm hoog wordt en in diverse kleuren bloeit. Paars, wit, groen en roze in maart - april. Standplaats halfschaduw, in kalkrijke grond. 5 - 7 stuks per vierkante meter. Vermeerderen door te scheuren of te zaaien.


Helleborus orientalis 'Tutu' = Oosters nieskruid

Vaste plant die bloeit lila-paars-roze in februari-april. Standplaats zon-halfschaduw in vochtige, kalkrijke, goed gedraineerde, humusrijke grond. Heeft opstaande bloemen en wordt 60 cm hoog en breed. Deze plant is goed winterhard. Snoei het oude blad weg om ziektes te voorkomen, maar ook om de bloemen nog beter te zien.


Helleborus 'Penny's Pink' = Kerstroos, Nieskruid

Vaste plant die paars-roze bloeit in januari/april en wordt 40-50 cm hoog. Is wintergroen, winterhard en wil een plek in de halfschaduw.  5-7 st. per m2. Vermeerderen door te zaaien en scheuren. Zaaien gaat het makkelijkste direct na het rijp worden van het zaad in juni. Scheuren doet u na de bloei, maar de hergroei zorgt vaak voor uitval. Snoei het oude blad weg om ziektes te voorkomen, maar ook om de bloemen nog beter te zien. Planten in vochtige, kalkrijke, goed gedraineerde, humusrijke grond.


Helenium ‘Crimson Beauty’ = Zonnekruid (Vaste plant)

Bloeit geel-oranje in juli-september en wordt 70 cm hoog. Standplaats in de zon op een niet te droge of natte, voedselrijke en humusrijke bodem. Niet groenblijvend en winterhard. Bijen en vlinder lokkend. Per vierkante meter 5-7stuks. Vermeerderen door te scheuren in het voorjaar of ter plekke zaaien in september-oktober.

 

Helenium 'Moerheim Beauty' = Zonnekruid

Bloeit rood/bruin in juni/september en wordt 1 meter hoog. Standplaats dient in de zon te zijn op een normale niet te droge plek. Geef wel een jaarlijkse mestgift. De bloemen worden door de vlinders en bijen druk bezocht. Is een vaste plant die niet wintergroen is. Aantal per vierkante meter 5 stuks. Vermeerderen door te scheuren in het voorjaar.


Hemerocallis 'Green Flutter' = Daglelie (Vaste plant)

Bloeit geel-groen met niet geurende bloemen in juli met een herbloei in de maand september. Wordt 45 tot 50 cm hoog en blijft groen in de winter. Is een vaste plant en wil een plek in de zon-halfschaduw. Kan op elke grondsoort, mits deze goed doorlatend is. Aantal per vierkante meter is 5 a 7 stuks. Verwijder de dode bloemen na de bloei. Gaat de bloei achteruit dan de plant opnemen, scheuren en elders uitplanten in maart. Vermeerderen door te rooien en te scheuren in maart.


Hibiscus syriacus 'Hamabo' = Altheastruik, (Heester)

Wordt 3 meter hoog en bloeit wit-roze met een rood hartje in juli-september.  Wil een standplaats in de zon-halfschaduw op een vrijwel iedere grond dat rijk is aan humus. Is bladverliezend en winterhard. Snoei in maart de takken af, voor een compacte groei. Trekt insecten aan op de enkelvoudige bloemen. Vermeerderen door te stekken van de wortels in het najaar, of te zaaien in het voorjaar.


Hibiscus syriacus 'Oiseau Bleu' = Altheastruik (Sierheester)

Bloeit blauw van augustus/oktober en wordt 1,2 m tot 3 m hoog en 1,2 m breed. Is bladverliezend en bij regen sluit de bloem zich. Standplaats zon/halfschaduw op een goed doorlatende humusrijke grond. Snoeien in maart als de bloemen alleen in de toppen gaan groeien. Maandelijks bemesten tijdens de groeiseizoen. 


Hibiscus syriacus 'Woodbridge' = Altheastruik (Sierheester)

Bloeit roze in augustus/oktober en wil een standplaats in de zon. Wordt 2,50 hoog, is winterhard en bladverliezend. Snoeien als de struik te groot wordt, doet u in het vroege voorjaar. Vermeerderen door Hibiscus takken te stekken en in een pot binnenshuis laten overwinteren, zaaien in het voorjaar of een wortelstek nemen in het najaar.


Hippuris Vulgaris = Lidsteng (Waterplant)

Wordt 20 tot 30 cm hoog en wil een plek in de zon-halfschaduw. Deze zuurstofplant wil een plek in de vijver, op een diepte van 0-60 cm onder water. Kan zich flink uitbreiden. Plaats de plant daarom in een mand. Vermeerderen door wortelstokken in het voorjaar.


Hyacinthus orientalis = Hyacint

Bloeit in diverse kleuren in april - mei. Na twee jaar dien je de bollen te vervangen.


Hydrangea arborescens 'Annabelle' = Hortensia (Sierheester)

Bloeit met grote witte bloemen in juni/september. Wordt 1,50 m hoog, is bladverliezend en winterhard. Standplaats zon/halfschaduw op kalkminnende, normale  vochtige bodem. Grote bloemen krijgt u door de struik in de lente tot 30 cm terug te snoeien. Kleinere bloemen krijgt u door niet te snoeien. Bij kleine bloemen zullen de takken niet doorbuigen. Vermeerderen door te stekken of af te leggen.


Hydrangea arborescens `Invincibell` Pink Annabelle = Hortensia

Bloeit roze in juni/september en wordt 1 m hoog en breed. Kan zon tot halfschaduw staan en is winterhard. De grond dient vochtig, vruchtbaar en doorlatend te zijn. Een plek in de volle zon moet voldoende vochtig zijn. Als u na de bloei deze Hydrangea terugsnoeit, komen er na 6 weken weer nieuwe bloemen. 


Hydrangea 'Blueberry Cheesecake' = Hortensia

Bloeit blauw in juli/september. Wordt 1 tot 1.20 m hoog en wil graag een plek in de zon half schaduw. Is winterhard, niet wintergroen en bloeit ieder jaar op nieuw hout. Kan in het voorjaar gesnoeid worden.


Hydrangea 'Forever & Ever Peppermint' = Hortensia (vaste plant)

Bloeit roze of blauw in juni en gaat door tot de vorstperiode. Wordt 80 cm hoog. De kleur is afhankelijk van de zuurgraad van de bodem en de standplaats is halfschaduw. Snoeien in het voorjaar na de vorst van enkele kale takken tot 15 cm boven de grond. De Hydrangea 'Forever & Ever Peppermint bloeit op 1-jarig en meerderjarig hout. Uitgebloeide bloemen na de bloei wegsnoeien kan een twee bloei bevorderen. Drie stuks op 1 vierkante meter en vermeerderen door te stekken. Deze Hyndrangea is niet wintergroen maar wel winterhard.


Hydrangea macrophylla Magical Coral = Hortensia

Bloei in juli/september roze/groen. Standplaats zon/halfschaduw, op een vochtig, goed doorlatende, matig vruchtbare, humusrijke grond. Wordt 1,25 hoog, is winterhard en niet wintergroen. In het voorjaar enkele lange staken wegsnoeien, zorgt voor een mooie groene struik. Op deze takken zullen pas het jaar daarop de bloemen gaan groeien. 


Hydrangea paniculata 'Phantom' = Pluimhortensia (Sierheester)

Bloeit in juli-september wit en later verkleurend naar roze. Wordt 2 à 3 meter hoog en 1,5 à 2 meter breed. Is bladverliezend en winterhard. Standplaats zon-halfschaduw in lichtzure vochtige grond. Geef in de volle zon voldoende water van onderaf om verbranding te voorkomen. In het voorjaar flink terugsnoeien voor bloei op 20 à 30 cm. De Hydrangea paniculata 'Phantom' bloeit op 1-jarig hout. Vermeerderen door de gesnoeide stengels te stekken.


Hydrangea macrophylla `Teller` Rose = Hortensia

Bloeit van juni/oktober grote schermen met fertiele en infertiele bloemen. Standplaats licht tot halfschaduw. Is bladverliezend, wintervast en wordt 125 cm hoog en breed. Standplaats zure, normale, vochtige bodem op een lichte tot halfschaduw plek.


Hydrangea macrophylla 'Zorro' = Hortensia

Heeft bijna zwarte stengels en bloeit roze in neutrale grond, in juli-september op twee-jarig hout. Bij een zure grond zullen de bloemen blauw kleuren. De hoogte is 120 a 150 cm en de standplaats dient humeus en vochthoudend te zijn. Is niet wintergroen en het loof en de nieuwe knoppen zijn licht vorst gevoelig. Snoei is niet nodig. Knip alleen de dode bloemen weg in het voorjaar. Vermeerderen door te stekken in maart-april


Hydrangea paniculata 'Pinky Winky' = Pluimhortensia (Sierheester)

Bloeit wit in juli-september en de bloemen verkleuren later naar donkerroze. Wordt 1,25 à 2 meter hoog en 2,50 breed. Is niet wintergroen, wel winterhard en wil een plek in de zon--halfschaduw. Geef in de volle zon voldoende water van onderaf om verbranding te voorkomen. Grondsoort lichtzure vochtige grond. Bloeit op nieuw hout. Snoeien in maart tot 20 a 30cm boven de grond.

 


Hydrangea quercifolia = Eikenbladhortensia (Sierheester)

Bloeit wit in juli-september en wordt 2 meter hoog. Later verkleuren de bloemen roodachtig. Standplaats gefilterd zonlicht tot halfschaduw en een zeer goed doorlaatbare voedzame grond. Bloeit op meerjarig hout. Snoei alleen dode of zwakke takken weg in het voorjaar. Is bladverliezend en goed winterhard, maar bescherm heester tegen koude oosten of noordenwind. Per vierkante meter 4 stuks. Geef een gift van compost in het najaar. Vermeerderen door half verhouten stekken te nemen in eind augustus, begin september. Zet de stekken buiten in een koude bak. Half verhouten stekken en laat ze wortelen in stekgrond. Dit kan prima buiten in de koude bak gebeuren.

 

Hydrocotyle `Nova zealandiae` = Waternavel (Waterplant)

De Waternavel word 5 tot 10 cm hoog en wil een plek in de zon-halfschaduw. Plant de Waternavel 10 tot 80 cm onder water. Is normaal winterhard en dient als zuurstofplant voor in de vijver.


Hypericum inodorum"Magical Passion" = Hertshooi, Sint-janskruid (Heester)

Bloeit geel van juli/oktober en wordt 70 cm hoog. Krijgt na de bloei helderrode bessen. Standplaats zon/halfschaduw, vruchtbare, goed doorlatende grond die voldoende vochtig blijft in het voorjaar en de zomer. Is groenblijvend en is zeer winterhard. Vermeerderen door een zomerstek.


Hypericum 'Magical Beauty' = Hertshooi

Bloeit geel in juli/augustus en wordt 90 cm hoog. Standplaats in de zon/lichte schaduw op een vochthoudende tot vochtige bodem. Heeft na de bloei zalmkleurige bessen. Is winterhard en niet wintergroen. Snoeien als de heester gaat verhouten in maart/april. U kunt dit doen tot 30 cm boven de grond of enkele verhoute takken inkorten. Vermeerderen door te scheuren, in het voorjaar of in het najaar, winterstek / houtachtige stek, zomerstek of afleggen.