Tuinieren in februari

* Als het weer toelaat kunt u het tuinhuisje of schuttingen repareren of plaatsen

* Terras, oprit en vlonders schoonspuiten

* Nestkastjes schoonmaken en ophangen

* Eind van de maand wanneer het niet vriest border opruimen

* Strooien van organische meststoffen tussen de planten en de moestuin

* Bomen en hagen planten als het niet vriest


Galanthus nivalis - Gewoon sneeuwklokje (Bol)

Bloeit wit in februari-maart met een groen u vormig teken in het midden van de bloem. Standplaats lichte schaduw tot schaduw en wordt 10 tot 15 cm hoog. Laat het loof aan de bol zitten totdat deze geel is geworden. De bol haalt hier zijn voedingstoffen uit. Vermeerderen door te delen of door te zaaien. Zodra de zaaddozen geel worden en iets opengaan de zaden meteen zaaien in de volle grond.  

Helleborus Cinderella - Oosters nieskruid (Vaste plant) 

Bloeit wit met rode spikkels in februari-april en wordt 45 cm hoog. Is winterhard en groenblijvend. Standplaats halfzon-halfschaduw in goed doorlaatbare, zure grond. Bij een te donkere plaats, zullen de bladeren schimmel kunnen krijgen. Verwijder de bladeren en gooi ze niet op de composthoop. Per vierkante meter 5 à 8 stuks. Vermeerderen door te zaaien van verse zaden in juni-augustus. Door te delen in augustus-september, dan zijn de planten identiek

Corylus avellana - Hazelaar (Heester)

Uitspraak = KO-RIE-LUS

Voordat het blad uit komt, groeien de mannelijke katjes. De katjes met de vrouwelijke bloemen rozerood zoals de op de foto, zijn kleiner en vormen ongeveer in augustus september de hazelnoten. De hazelnoten worden door mens en dier gegeten. De hazelnoten zullen pas na een jaar of 7 à 10 verschijnen wanneer het goed warm is. Bij koud weer zullen de noten niet rijp worden. Als de mannelijke katjes al vroeg hun stuifmeel hebben verstrooid, voordat de vrouwelijke bloemen zijn verschenen, zullen er maar weinig noten groeien. Ook is er geen bestuiving wanneer de vrouwelijke bloemen zijn bevroren. Na het vallen van de mannelijke katjes, krijgt de hazelaar zijn blad. De Hazelaar wordt 6 meter hoog en 4 tot 4,5 meter breed. Is bladverliezend en winterhard. Wortelt oppervlakkig en wil graag een plek in de zon-half schaduw. De grond dient vochtig en leemachtige te zijn. Snoeien eind februari/maart door gekruiste en dode takken weg te halen na 7 jaar een verjongssnoei uit voeren door twee gesteltakken weg te snoeien.

Kalk strooien

Kalk strooien in februari over je gazon, voorkomt mos.

Productomschrijving

Het voordeel van ECOstyle kalk 

De AZ-Kalk is makkelijk te strooien en stuift bijna niet. AZ-Kalk lost niet op in water waardoor het niet wegspoelt als het regent. De kalk bindt met het zuur in de bodem en corrigeert de zuurgraad op maat. Het werkt op het juiste moment en voor een langere tijd. Hierdoor gaat er geen product verloren. 

Waarom gebruik je kalk? 

Een goede pH-waarde is voor gazon en planten erg belangrijk. De bodem verzuurt door de weersomstandigheden en bodemprocessen. In een zure bodem kunnen de meeste planten geen voedingsstoffen opnemen. Dit heeft een negatief effect op het bodemleven. De planten groeien niet goed en zijn vatbaar voor ziekten en plagen. Het advies is daarom om het gazon en de tuin elk jaar te voorzien van AZ-Kalk. Dit zorgt voor een goede zuurgraad, waardoor planten beter voedingsstoffen kunnen opnemen. Een goede basis voor gezonde groei en bloei.

De meest duurzame kalk

De AZ-Kalk is een restproduct vanuit de Nederlandse waterwinning. Er worden geen kalkgroeves of andere kwetsbare gebieden onnodig afgegraven, dat voorkomt extra CO2 uitstoot.

Tip 

Je kunt AZ-Kalk het hele jaar door gebruiken. Daarnaast is het voordeel dat je het tegelijk met Gazon-AZ kunt strooien. Zo ben je in een dag klaar en hoef je geen weken te wachten.

Copyright tekst en foto: www.welkoop.nl


Salix gracilistyla `Mount Aso` - Wilg (Vaste plant)

Bloeit met rozerode katjes in februari-april en wordt 1,5 à 2 meter hoog. Is winterhard en hoeft niet gesnoeid te worden. Wil je wel snoeien, doe dit dan net na de bloei. Standplaats zon-halfschaduw op een normale bodem.

Maandkalender
Volgende