Tuinieren in februari

* Als het weer toelaat kunt u het tuinhuisje of schuttingen repareren of plaatsen

* Terras, oprit en vlonders schoonspuiten

* Nestkastjes schoonmaken en ophangen

* Eind van de maand wanneer het niet vriest border opruimen

* Strooien van organische meststoffen tussen de planten en de moestuin

* Bomen en hagen planten als het niet vriest


Galanthus nivalis - Gewoon sneeuwklokje (Bol)

Bloeit wit in februari-maart met een groen u vormig teken in het midden van de bloem. Standplaats lichte schaduw tot schaduw en wordt 10 tot 15 cm hoog. Laat het loof aan de bol zitten totdat deze geel is geworden. De bol haalt hier zijn voedingstoffen uit. Vermeerderen door te delen of door te zaaien. Zodra de zaaddozen geel worden en iets opengaan de zaden meteen zaaien in de volle grond. 

 

Helleborus Cinderella - Oosters nieskruid (Vaste plant) 

Bloeit wit met rode spikkels in februari-april en wordt 45 cm hoog. Is winterhard en groenblijvend. Standplaats halfzon-halfschaduw in goed doorlaatbare, zure grond. Bij een te donkere plaats, zullen de bladeren schimmel kunnen krijgen. Verwijder de bladeren en gooi ze niet op de composthoop. Per vierkante meter 5 à 8 stuks. Vermeerderen door te zaaien van verse zaden in juni-augustus. Door te delen in augustus-september, dan zijn de planten identiek

Corylus avellana - Hazelaar (Heester)

Uitspraak = KO-RIE-LUS

Voordat het blad uit komt, groeien de mannelijke katjes. De katjes met de vrouwelijke bloemen rozerood zoals de op de foto, zijn kleiner en vormen ongeveer in augustus september de hazelnoten. De hazelnoten worden door mens en dier gegeten. De hazelnoten zullen pas na een jaar of 7 à 10 verschijnen wanneer het goed warm is. Bij koud weer zullen de noten niet rijp worden. Als de mannelijke katjes al vroeg hun stuifmeel hebben verstrooid, voordat de vrouwelijke bloemen zijn verschenen, zullen er maar weinig noten groeien. Ook is er geen bestuiving wanneer de vrouwelijke bloemen zijn bevroren. Na het vallen van de mannelijke katjes, krijgt de hazelaar zijn blad. De Hazelaar wordt 6 meter hoog en 4 tot 4,5 meter breed. Is bladverliezend en winterhard. Wortelt oppervlakkig en wil graag een plek in de zon-half schaduw. De grond dient vochtig en leemachtige te zijn. Snoeien eind februari/maart door gekruiste en dode takken weg te halen na 7 jaar een verjongssnoei uit voeren door twee gesteltakken weg te snoeien.

Kalk strooien

Kalk strooien in februari over je gazon, voorkomt mos.

Productomschrijving

Het voordeel van ECOstyle kalk 

De AZ-Kalk is makkelijk te strooien en stuift bijna niet. AZ-Kalk lost niet op in water waardoor het niet wegspoelt als het regent. De kalk bindt met het zuur in de bodem en corrigeert de zuurgraad op maat. Het werkt op het juiste moment en voor een langere tijd. Hierdoor gaat er geen product verloren. 

Waarom gebruik je kalk? 

Een goede pH-waarde is voor gazon en planten erg belangrijk. De bodem verzuurt door de weersomstandigheden en bodemprocessen. In een zure bodem kunnen de meeste planten geen voedingsstoffen opnemen. Dit heeft een negatief effect op het bodemleven. De planten groeien niet goed en zijn vatbaar voor ziekten en plagen. Het advies is daarom om het gazon en de tuin elk jaar te voorzien van AZ-Kalk. Dit zorgt voor een goede zuurgraad, waardoor planten beter voedingsstoffen kunnen opnemen. Een goede basis voor gezonde groei en bloei.

De meest duurzame kalk

De AZ-Kalk is een restproduct vanuit de Nederlandse waterwinning. Er worden geen kalkgroeves of andere kwetsbare gebieden onnodig afgegraven, dat voorkomt extra CO2 uitstoot.

Tip 

Je kunt AZ-Kalk het hele jaar door gebruiken. Daarnaast is het voordeel dat je het tegelijk met Gazon-AZ kunt strooien. Zo ben je in een dag klaar en hoef je geen weken te wachten.

Copyright tekst en foto: www.welkoop.nl


Salix gracilistyla `Mount Aso` - Wilg (Vaste plant)

Bloeit met rozerode katjes in februari-april en wordt 1,5 à 2 meter hoog. Is winterhard en hoeft niet gesnoeid te worden. Wil je wel snoeien, doe dit dan net na de bloei. Standplaats zon-halfschaduw op een normale bodem.


Camelia japonica 'Mary Williams' - Camelia (Sierheester)

Bereikt na 10 jaar 1,5 meter en bloeit rozerood in februari-april. Langzame groeier die van een zonnige tot half schaduwrijke plek houdt in lichtzure grond. Is redelijk winterhard en wintergroen. De bloemen en bladeren kunnen bevriezen bij een late nachtvorst, daardoor kunnen zij later bruin gaan kleuren. Plant daarom de struik op een beschutte plek dat niet in de ochtendzon ligt. De bloemen zullen daardoor te snel ontdooien en bruin worden. Een lichte vorm snoei voer je uit na de bloei.

Helleborus 'Anna's Red' - Kerstroos (Vaste plant)

Bloeit rood - paars in februari - april en wordt 40 cm hoog. Wil een plek in de halfschaduw - schaduw dat niet te nat is maar goed doorlatend en humusrijk. Is bladhoudend en wintergroen. Plant 5 stuks per vierkante meter. Vermeerderen door te zaaien en te delen in het late voorjaar. Gevoelig voor bladvlekziekte. Knip daarom lelijke bladeren ook tijdens de bloei af en gooi deze weg. Vermeerderen door te delen na de bloei eind april, in de vroege herfst, of zaaien. Het duurt twee tot drie jaar voordat de zaailingen gaan bloeien.

Camellia japonica 'Oki No Nami' - Camelia (Sierheester)

De Camellia Japonica wordt 1,5 meter tot 2 meter hoog en breed. Bloeit roze met strepen in februari-april, is bladhoudend en redelijk winterhard. Staat de Camelia in een kuip, dan dient deze al bij lichte vorst binnengehaald te worden. De standplaats dient schaduwrijk te zijn, beschut tegen de koude wind en in goed doorlatende voedingsrijke grond die luchtig en zuur is. Verbeter de grond als de plant in een kuip staat, vanwege het kalkrijke water wat we geven. Geef niet te veel water. De grond moet bij voorkeur vochtig aan voelen. Geef verder weinig mest en doe dit dan alleen tijdens de bloei. Vermeerderen door te zaaien of te stekken. 

Helleborus 'Atrorubens' - Nieskruid (Vaste plant)

 Bloeit oudroze in februari-april. Kan al in januari bloeien bij een milde winter. Hoogte 30 à 40 cm. Standplaats halfschaduw, goede tuingrond en niet te nat. Is winterhard en wintergroen. Aantal 7 tot 9 stuks per vierkante meter. Na de bloei de uitgebloeide bloemen en lelijke bladeren verwijderen. Vermeerderen door te delen na de bloei eind april, in de vroege herfst, of zaaien. Het duurt twee tot drie jaar voordat de zaailingen gaan bloeien.

Primula dubbelbloemig - Sleutelbloem (Vaste plant, maar vaker gebruikt als 1-jarige) 

Bloei o.a. roze van februari-oktober. Standplaats zonnig, in leemachtige vochtige bodem. Kan -2 graden verdragen.
Helleborus orientalis 'Tutu' - Oosters nieskruid (Vaste plant)

Vaste plant die bloeit lila-paars-roze in februari-april. Standplaats zon-halfschaduw in vochtige, kalkrijke, goed gedraineerde, humusrijke grond. Heeft opstaande bloemen en wordt 60 cm hoog en breed. Deze plant is goed winterhard. Snoei het oude blad weg om ziektes te voorkomen, maar ook om de bloemen nog beter te zien. Vermeerderen door vers te zaaien in een pot met potgrond. Helleborus is een vorstkiemer. Na de bloei uitplanten en geduld hebben. Het kan wel drie jaar duren willen de opkomende planten gaan bloeien.

Camellia japonica 'Hagoromo' - Camelia (Sierheester) 

Bloei in februari-maart lichtroze tot wit. Hoogte 1,50 m is winterhard en matig winterhard. Wil een plek in de halfschaduw, windbeschut, zuurminnende en vochtige grond. De beste plek is het Noordwesten. Knoppen lopen vorstschade op als het vriest. Vermeerderen door een half verhouten stek te nemen in de zomer. Zet de stek eerst in het water, waarna er wortels aan gaan groeien. Als er genoeg wortels aan zitten plaats je de stek in potgrond. Zodra de stek sterk genoeg is, plant je deze uit.

Cornus Mas - Gele kornoelje (Sierheester)

Uitspraak - Kornus

Bloeit geel in februari-maart en wordt 5 - 6 meter hoog. De bloemen bloeien voordat de bladeren groeien. In de herfst kleurt het blad naar geeloranje. Na de bloei groeit er een rode bes die eetbaar is. De rijpe bessen zijn geschikt voor verwerking tot jam-gelei, confituur en vruchtenmoes. Standplaats zon-halfschaduw/schaduw. Grondsoort dient kalkrijk te zijn. Is winterhard en windbestendig. Snoeien doet u na de bloei, maar is niet nodig. Vermeerderen door middel van zaaien, afleggen en stekken.

Crocus - Krokus (Bol)

De krokus bloeit in vele kleuren. Geel, wit en paars. Het knolgewas verwildert en je hoeft het niet uit de grond te halen na de bloei. De eerste bloei is meestal in februari en gaat door tot eind maart. Je plant ze twee tot driemaal zo diep plant als de knol groot is.


Maandkalender