Tuinieren in februari

* Als het weer toelaat kunt u het tuinhuisje of schuttingen repareren of plaatsen

* Terras, oprit en vlonders schoonspuiten

* Nestkastjes schoonmaken en ophangen

* Eind van de maand wanneer het niet vriest border opruimen

* Strooien van organische meststoffen tussen de planten en de moestuin

* Bomen en hagen planten als het niet vriest


Leucothoe axillaris 'Curly Red' = Druifheide

Uitspraak = LEU-KO-THOE

Leucothoe axillaris 'Curly Red' wordt 40 a 50 cm hoog. Krijgt in het najaar een roodbruine herfstkleur en kleurt in het voorjaar rozerood.  Is winterhard op een plek die zonnig is. De grondsoort dient licht zurig, vochtig en goed doorlatend te zijn. Snoeien na de bloei door het oude hout regelmatig weg te knippen. Zo ontstaan er mooie jonge bladeren. Vermeerderen kan uit zomerstek. Aantal per vierkante meter 4 a 5 stuks.
Camellia japonica 'Oki No Nami' = Camelia

Uitspraak = KA-MEE-LIE-JA

De Camellia Japonica wordt 1,5 meter tot 2 meter hoog en breed. Bloeit roze met strepen in februari-april, is bladhoudend en redelijk winterhard. Staat de Camelia in een kuip, dan dient deze al bij lichte vorst binnen gehaald te worden. De standplaats dient schaduwrijk te zijn, beschut tegen de koude wind en in goed doorlatende voedingsrijke grond die luchtig en zuur is. Verbeter de grond als de plant in een kuip staat, vanwege het kalkrijke water wat we geven. Geef niet teveel water. De grond moet bij voorkeur vochtig aan voelen. Geef verder weinig mest en doe dit dan alleen tijdens de bloei. Vermeerderen door te zaaien of te stekken.
Helleborus 'Atrorubens' = Nieskruid

Bloeit oud-roze in februari-april. Kan al in januari bloeien bij een milde winter. Hoogte 30 a 40 cm. Standplaats halfschaduw, goede tuingrond en niet te nat. Is winterhard en wintergroen. Aantal 7 tot 9 stuks per vierkante meter. Na de bloei de uitgebloeide bloemen en lelijke bladeren verwijderen. Vermeerderen door te delen na de bloei eind april, in de vroege herfst, of zaaien. Het duurt twee tot drie jaar voordat de zaailingen gaan bloeien.
Handig
Primula dubbelbloemig = Sleutelbloem

Bloei o.a. roze van februari-oktober. Standplaats zonnig, in leemachtige vochtige bodem. Kan -2 graden verdragen.

Helleborus orientalis 'Tutu' = Oosters nieskruid

Vaste plant die bloeit lila-paars-roze in februari-april. Standplaats zon-halfschaduw in vochtige, kalkrijke, goed gedraineerde, humusrijke grond. Heeft opstaande bloemen en wordt 60 cm hoog en breed. Deze plant is goed winterhard. Snoei het oude blad weg om ziektes te voorkomen, maar ook om de bloemen nog beter te zien. 

Camellia japonica 'Hagoromo' = Camelia

Uitspraak = KA-MEE-LIA

Bloei in februari-maart licht-roze tot wit. Hoogte 1,50 m is winterhard en matig winterhard. Wil een plek in de halfschaduw, windbeschutte, zuurminnende en vochtige grond. De beste plek is het Noordwesten. Knoppen lopen vorstschade op als het vriest. 
Cornus Mas = Gele kornoelje

Uitspraak - Kornus

Bloeit geel in februari-maart en wordt 5 - 6 meter hoog. De bloemen bloeien voordat de bladeren groeien. In de herfst kleurt het blad naar geel-oranje. Na de bloei groeit er een rode bes die eetbaar is. De rijpe bessen zijn geschikt voor verwerking tot jam-gelei, confituur en vruchtenmoes. Standplaats zon-halfschaduw/schaduw. Grondsoort dient kalkrijk te zijn. Is winterhard en windbestendig. Snoeien doet u na de bloei, maar is niet nodig. Vermeerderen door middel van zaaien, afleggen en stekken. 

Camellia japonica 'Hagoromo' = Camelia

Uitspraak = KA-MEE-LIA

Bloei in februari-maart licht roze tot wit. Hoogte 1,50 m is winterhard en matig winterhard. Wil een plek in de halfschaduw, windbeschutte, zuurminnende en vochtige grond. De beste plek is het Noordwesten. Knoppen lopen vorstschade op als het vriest. 
Krokus = Krokus

De krokus bloeit in vele kleuren. Geel, wit en paars. Het knolgewas verwildert en u hoeft het niet uit de grond te halen na de bloei. De eerste bloei is meestal in februari en gaat door tot eind maart. U plant ze  twee tot driemaal zo diep plant als de knol groot is. 
Zou het dan toch?

Zouden we dan toch....kunnen schaatsen dit jaar?