Tuinieren in februari* Als het weer toelaat kunt u het tuinhuisje of schuttingen repareren of plaatsen

* Terras, oprit en vlonders schoonspuiten

* Nestkastjes schoonmaken en ophangen

* Eind van de maand wanneer het niet vriest border opruimen

* Strooien van organische meststoffen tussen de planten en de moestuin

* Bomen en hagen planten als het niet vriestGalanthus nivalis = Gewoon sneeuwklokje (Bol)

Bloeit wit in februari-maart met een groen u vormig teken in het midden van de bloem. Standplaats lichte schaduw tot schaduw en wordt 10 tot 15 cm hoog. Laat het loof aan de bol zitten totdat deze geel is geworden. De bol haalt hier zijn voedingstoffen uit. Vermeerderen door te delen of door te zaaien. Zodra de zaaddozen geel worden en iets opengaan de zaden meteen zaaien in de volle grond. Leucothoe axillaris 'Curly Red' = Druifheide (Heester)


Leucothoe axillaris 'Curly Red' wordt 40 à 50 cm hoog. Krijgt in het najaar een roodbruine herfstkleur en kleurt in het voorjaar rozerood.  Is winterhard en wil een plek die zonnig is. De grondsoort dient licht zurig, vochtig en goed doorlatend te zijn. Snoeien na de bloei door het oude hout regelmatig weg te knippen. Zo ontstaan er mooie jonge bladeren. Vermeerderen kan uit zomerstek. Aantal per vierkante meter 4 à 5 stuks.Salix gracilistyla `Mount Aso` = Wilg (Vaste plant)


Bloeit met rozerode katjes in februari-april en wordt 1,5 à 2 meter hoog. Is winterhard en hoeft niet gesnoeid te worden. Wil je wel snoeien, doe dit dan net na de bloei. Standplaats zon-halfschaduw op een normale bodem.Camelia japonica 'Mary Williams' = Camelia (Sierheester)


Bereikt na 10 jaar 1,5 meter en bloeit rozerood in februari-april. Langzame groeier die van een zonnige tot half schaduwrijke plek houdt in lichtzure grond. Is redelijk winterhard en wintergroen. De bloemen en bladeren kunnen bevriezen bij een late nachtvorst, daardoor kunnen zij later bruin gaan kleuren. Plant daarom de struik op een beschutte plek dat niet in de ochtendzon ligt. De bloemen zullen daardoor te snel ontdooien en bruin worden. Een lichte vorm snoei voer je uit na de bloei.

Zou het dan toch?


Zouden we dan toch....kunnen schaatsen dit jaar?
Helleborus 'Anna's Red' = Kerstroos (Vaste plant)


Bloeit rood - paars in februari - april en wordt 40 cm hoog. Wil een plek in de halfschaduw - schaduw dat niet te nat is maar goed doorlatend en humusrijk. Is bladhoudend en wintergroen. Plant 5 stuks per vierkante meter. Vermeerderen door te zaaien en te delen in het late voorjaar. Gevoelig voor bladvlekziekte. Knip daarom lelijke bladeren ook tijdens de bloei af en gooi deze weg. Vermeerderen door te delen na de bloei eind april, in de vroege herfst, of zaaien. Het duurt twee tot drie jaar voordat de zaailingen gaan bloeien.Vogels voeren


Vogels voeren in de winter is nodig maar ook leuk. Je haalt diverse vogels naar uw tuin. Let wel op de netjes die om het voer zitten, want vogels kunnen met hun pootjes verstrikt raken en vast komen te zitten.Camellia japonica 'Oki No Nami' = Camelia (Sierheester)

Uitspraak = KA-MEE-LIE-JA

 

De Camellia Japonica wordt 1,5 meter tot 2 meter hoog en breed. Bloeit roze met strepen in februari-april, is bladhoudend en redelijk winterhard. Staat de Camelia in een kuip, dan dient deze al bij lichte vorst binnengehaald te worden. De standplaats dient schaduwrijk te zijn, beschut tegen de koude wind en in goed doorlatende voedingsrijke grond die luchtig en zuur is. Verbeter de grond als de plant in een kuip staat, vanwege het kalkrijke water wat we geven. Geef niet te veel water. De grond moet bij voorkeur vochtig aan voelen. Geef verder weinig mest en doe dit dan alleen tijdens de bloei. Vermeerderen door te zaaien of te stekken.Helleborus 'Atrorubens' = Nieskruid (Vaste plant)

 

Bloeit oudroze in februari-april. Kan al in januari bloeien bij een milde winter. Hoogte 30 à 40 cm. Standplaats halfschaduw, goede tuingrond en niet te nat. Is winterhard en wintergroen. Aantal 7 tot 9 stuks per vierkante meter. Na de bloei de uitgebloeide bloemen en lelijke bladeren verwijderen. Vermeerderen door te delen na de bloei eind april, in de vroege herfst, of zaaien. Het duurt twee tot drie jaar voordat de zaailingen gaan bloeien.
HandigPrimula dubbelbloemig = Sleutelbloem (Vaste plant, maar vaker gebruikt als 1-jarige)

 

Bloei o.a. roze van februari-oktober. Standplaats zonnig, in leemachtige vochtige bodem. Kan -2 graden verdragen.
Helleborus orientalis 'Tutu' = Oosters nieskruid (Vaste plant)


Vaste plant die bloeit lila-paars-roze in februari-april. Standplaats zon-halfschaduw in vochtige, kalkrijke, goed gedraineerde, humusrijke grond. Heeft opstaande bloemen en wordt 60 cm hoog en breed. Deze plant is goed winterhard. Snoei het oude blad weg om ziektes te voorkomen, maar ook om de bloemen nog beter te zien. Vermeerderen door vers te zaaien in een pot met potgrond. Helleborus is een vorstkiemer. Na de bloei uitplanten en geduld hebben. Het kan wel drie jaar duren willen de opkomende planten gaan bloeien. 

Camellia japonica 'Hagoromo' = Camelia (Sierheester)

Uitspraak = KA-MEE-LIA

 

Bloei in februari-maart lichtroze tot wit. Hoogte 1,50 m is winterhard en matig winterhard. Wil een plek in de halfschaduw, windbeschut, zuurminnende en vochtige grond. De beste plek is het Noordwesten. Knoppen lopen vorstschade op als het vriest. Vermeerderen door een half verhouten stek te nemen in de zomer. Zet de stek eerst in het water, waarna er wortels aan gaan groeien. Als er genoeg wortels aan zitten plaats je de stek in potgrond. Zodra de stek sterk genoeg is, plant je deze uit.Cornus Mas = Gele kornoelje (Sierheester)

Uitspraak - Kornus

 

Bloeit geel in februari-maart en wordt 5 - 6 meter hoog. De bloemen bloeien voordat de bladeren groeien. In de herfst kleurt het blad naar geeloranje. Na de bloei groeit er een rode bes die eetbaar is. De rijpe bessen zijn geschikt voor verwerking tot jam-gelei, confituur en vruchtenmoes. Standplaats zon-halfschaduw/schaduw. Grondsoort dient kalkrijk te zijn. Is winterhard en windbestendig. Snoeien doet u na de bloei, maar is niet nodig. Vermeerderen door middel van zaaien, afleggen en stekken.


 

Krokus = Krokus (Bol)


De krokus bloeit in vele kleuren. Geel, wit en paars. Het knolgewas verwildert en je hoeft het niet uit de grond te halen na de bloei. De eerste bloei is meestal in februari en gaat door tot eind maart. Je plant ze  twee tot driemaal zo diep plant als de knol groot is.
 

Terug