E


Echinacea 'Double Scoop Raspberry` = Zonnehoed

Bloeit met dubbele met een dubbele donkerroze bloem in juli - augustus. Wordt 60 - 70 cm hoog en wil een standplaats die waterdoorlatend is, zonnig en humeus. Is niet wintergroen, maar wel winterhard. Trekt vogels en vlinders aan. 7 - 9 stuks op 1 vierkante meter. Vermeerderen kan uit zaad (zaait zich ook uit), scheuren of wortelstek.


Echinacea paradoxa = Gele Zonnehoed

Bloeit donkergeel met later hangende bloemblaadjes, in juli-september en wordt 80 cm hoog. Wil een plek in de zon op kalkrijke en goed doorlatende grond. Zorg voor een jaarlijkse voeding voor rijke bloei. Niet wintergroen. Vermeerderen door zaaien in het voorjaar, scheuren in de herfst of door wortelstek in de winter. Zet 9 stuks op m2.


Echinacea Purpurea = Rode zonnehoed

Donker roze bloemen in juli-september. Kan doorbloeien tot september-oktober en wordt 1 a 1,20 m hoog. Standplaats in de zon. Niet wintergroen, afdekken in de winter en op goede tuingrond planten die niet te nat is. 7-9 stuks op 1 vierkante meter. Vermeerderen door te zaaien of te delen.


Echinacea purpurea 'Magnus' = Rode zonnehoed

Bloeit purperrood in juli/september en wordt 1 m hoog. Is winterhard maar niet wintergroen. Wil een plek in de zon op goed doorlatende, voedselrijke, niet te natte grond. Lokt tal van vlinders, bijen en insecten aan. Vermeerderen door te zaaien of te scheuren om de 4 jaar. 7-9 st. per m2


Echinacea purpurea 'Mistral' = Rode Zonnehoed (Vaste plant)

Bloeit roze in juni-september en wordt 60 cm hoog. Wil een plek in de zon in humeuze, goed doorlatende grond. Is niet wintergroen maar wel winterhard. Vermeerderen door te zaaien in het voorjaar, scheuren in de herfst of door wortelstek in de winter. 7 - 9 stuks/m²


Echinacea 'Red Knee High' = Rode zonnehoed

Bloeit hard roze in juli - september en wordt 45 cm hoog. Standplaats volle zon op een droge tot matige natte grond. Is niet wintergroen wel winterhard. Om de vier jaar delen. Trekt vogels en vlinders aan. Uitgebloeide stengels terugsnoeien bevordert een tweede bloei. Japanse kever en bladvlek ziekte zijn af en toe een probleem. 7 tot 9 stuks op 1 vierkante meter. Vermeerderen kan uit zaad (zaait zich ook uit), scheuren of wortelstek.


Erica darleyensis 'White Perfection' = Voorjaarsheide

Vaste plant die bloeit wit in december-april en wintergroen is. Standplaats: Zon in droge-vochthoudende turf en matig voedselrijke grond. Snoei na de bloei, maar niet tot op het kale hout. Wordt 25-45 hoog. Aantal per m2 is 5 stuks.


Eryngium 'Big Blue'  = Kruisdistel

Bloeit staalblauw in juli-augustus en wordt 90 cm hoog. Standplaats zon op zanderige, gedraineerde kalkhoudende grond. Aantal per m2: 7 stuks. Vermeerderen door deling.


Eryngium zabelii 'Big Blue' = Kruisdistel

Bloeit violet-blauw in juni/augustus en wordt 60 cm hoog. Wil een plek in de zon op droge tot vochtige, matig voedselrijke, kalkhoudende, goed doorlatende grond. Trekt bijen en vlinders aan. Aantal per m2 9 stuks. Vermeerderen door te zaaien.


Erysimum allionii = Siberische muurbloem

De Siberische muurbloem bloeit oranje-geel in april-juni, wordt 30 cm hoog en de standplaats dient in de zon te zijn. Is geurend en aantrekkelijk voor vlinders en bijen. Is tweejarig en te vermeerderen via zaad in april-juli in de volle grond.


Erysimum 'Bowles Mauve'  = Muurbloem, steenraket

Bloeit lila in mei/september en wordt 60 cm hoog. Wil een plek in de zon op een droge plaats en goede grond. Is winterhard maar niet wintergroen. Kan zomaar wegvallen op natte gronden. Knip uitgebloeide bloemen uit de plant voor doorbloei. Per vierkante meter 7 - 9 stuks. Vermeerderen in mei-juli door een stek te nemen.


Erysimum 'Yellow Bird' = Steenraket

Bloeit geel en de bloeitijd is van ca. maart tot en met mei. Vaste plant die kort levend is en  30 cm hoog is. Verdraagt -10 graden en is wintergroen. Standplaats zonnige, warme plek op niet te arme grond. Het is een kortlevende plant, die slechts enkele jaren mooi blijft. Vermeerderen door te delen of te zaaien. 7-9 st. per m2.


Escallonia leavis Pink Elle ('Lades') = Escallonia

Bloeit in juni/augustus roze vervagend naar wit en wordt 1 m hoog en breed. Standplaats in de volle zon of halfschaduw, beschut en is goed winterhard. Is groenblijvend en u dient geregeld oude takken te snoeien. Aantal per vierkante meter is 3 stuks.


Eucalyptus = Gom of Koortsboom

Wintergroen, niet winterharde kuipplant. Men kan de Eucalyptus klein houden door te snoeien. Vermeerdering door zaad, selecties worden geënt.


Euonymus alatus `Compactus`= Kardinaalshoed

Bloeit van mei/juni met onopvallende geelgroene bloemetjes en wordt 1,5 m tot 1,8 m hoog en 1,5 m tot 2,5 m breed. Standplaats in de zon/halfschaduw op alle zuur, kalkhoudend, neutraal, humusrijke vochthoudende grond. De vruchtdozen in de herfst hebben oranje zaden. In de herfst kleuren de bladeren prachtige felrood. Is een bladverliezende struik en zeer winterhard.


Euonymus europaeus = Kardinaalsmuts

Geeft in de herfst prachtig mooi rood blad wat hij wel laat vallen. Is dus niet wintergroen, wel winterhard. Geliefd bij konijnen, zij eten de bast op maar de struik overleeft het wel. Geeft roze vruchten die open klappen met oranje vruchtjes in de herfst. Vogels zijn er dol op. Geeft in de lente lichtgroene bloemetjes met veel nectar waar de insecten van smullen. Aan het eind van de winter kunt u de oudste takken tot laag bij de grond wegknippen. De struik kan last hebben van de Stippelmot Ponomenta cagnagellus. De rupsen van de stippelmot kunnen de struik helemaal kaal eten, maar zal weer volledig uitgroeien.


Euonymus fortunei `Emerald Gaiety `= Kardinaalsmuts, Kardinaalshoed

Wordt 30 a 50 cm hoog en is een wintergroene, winterharde vaste plant. Bloeit onopvallend in juni/augustus en wil een plek in zon/halfschaduw. De grond dient droog/normaal te zijn. Geeft vruchtdozen in de herfst die open springen. Er tonen dan felgele, rode of oranje zaden. De zaden trekken de vogels aan, maar zijn giftig voor de mensen. 3-5 stuks m2. Verdraagt sterke snoei in het late voorjaar of zomer. Vermeerderen door af te leggen.


Euonymus fortunei `Emerald`n Gold`=  Bontbladige kardinaalshoed

Wordt 60 cm hoog en 90 cm breed en wil graag een plek in de volle zon tot licht schaduw. Kan op iedere grond behalve drassig en is wintergroen. De voorjaarsbloemen vallen nauwelijks op. Kan als kruipende bodembedekkers of als klimmende heester gebruikt worden. Moet bij klimmen begeleidt worden. Snoeien bij voorkeur in maart. 3 to 5 stuks per m2. Vermeerderen via afleggen.


Euonymus fortunei Dan's Delight = Japanse kardinaalsmuts

Is winterhard en groenblijvend. Hoogte  40 cm en breedte 60 cm. Snoeien het jaar rond behalve als het vriest. Houdt van ieder grondtype en staat het liefst op een zonnige plek of in de halfschaduw.


Euonymus fortunei 'Harlequin' = Kardinaalsmuts

Heeft een onopvallend bloem die wit bloeit in juni/augustus. In de herfst zullen de doosvruchten openspringen. Standplaats zon/half schaduw op vochthoudende/vochtige voedselrijke grond en is wintergroen. Wordt 35 cm hoog en verdraagt een temperatuur tot -25 graden. Heeft nauwelijks snoei nodig, maar wilt u toch snoeien dan doet u dat in maart - april. Snoei de scheuten van het vorige jaar tot de helft terug. Snoei takken weg waar alleen groene bladeren aan groeien. Zo behoudt de Euonymus fortunei 'Harlequin' zijn bonte blad. Het blad, bast en zaad zijn giftig bij inname. Vermeerderen door winterstek.


Euonymus fortunei 'Minimus' = Kardinaalsmuts, Kardinaalshoed

Vaste plant die 10 cm hoog wordt. De standplaats is in de zon op een droge/normale plek. De grond dient matig voedselrijk te zijn. Is wintergroen en winterhard. 11-15 st. per m2 Verdraagt sterke snoei. Snoei in het late voorjaar of de zomer. Vermeerderen door afleggen.


Euonymus fortunei Silverstone = Kardinaalshoed

Groenblijvende bontgekleurde plant die 40 cm hoog wordt. Wil een plek zowel in de zon/halfschaduw/schaduw, maar hoe meer zon hoe witter het blad zal zijn. Zet de plant beschut en uit de koude wind. Kan gesnoeid worden. Aantal planten: 9 per stuks m2.


Eupatorium rugosum 'Braunlaub' = Leverkruid, Koninginnenkruid

Wordt 150 m hoog en verlangt een plek die zonnig is, goed doorlatend en humusrijk. Bloeit wit in juli/september. Is winterhard tot - 20 graden en is een vaste plant die niet wintergroen is. Bemesten in maart. 5-7 st. per m2. Vermeerderen door om de paar jaar te scheuren en te snoeien in januari, februari, maart.