E

Echinacea 'Double Scoop Raspberry` = Zonnehoed

Bloeit met dubbele met een dubbele donkerroze bloem in juli - augustus. Wordt 60 - 70 cm hoog en wil een standplaats die waterdoorlatend is, zonnig en humeus. Is niet wintergroen, maar wel winterhard. Trekt vogels en vlinders aan. 7 - 9 stuks op 1 vierkante meter. Vermeerderen kan uit zaad (zaait zich ook uit), scheuren of wortelstek.

Echinacea paradoxa = Gele Zonnehoed (Vaste plant)
Bloeit donkergeel met later hangende bloemblaadjes, in juli-september en wordt 80 cm hoog. Wil een plek in de zon op kalkrijke en goed doorlatende grond. Zorg voor een jaarlijkse voeding voor rijke bloei. Niet wintergroen. Vermeerderen door zaaien in het voorjaar, scheuren in de herfst of door wortelstek in de winter. Zet 9 stuks op m2.

Echinacea purperea = Zonnehoed (Vaste plant)

Bloeit purper-roze in juli-september en wordt 80-100 cm hoog. Vlinder lokkend. Wil een standplaats in de zon op een goed doorlatende, voedselrijke grond. Is niet groenblijvend wel winterhard. Is kortlevend, dus verjongen is noodzakelijk als u de plant wilt behouden. Opnemen en delen, komt de bloei ten goede. Vermeerderen door te delen in het voorjaar of zaaien ter plekke in september-oktober. Per vierkante meter 9-12 stuks.

Echinacea Purpurea `Hot summer ` - Zonnehoed (Vaste plant)

Bloeit oranje/rood in juli-augustus en wordt 70 cm hoog. Standplaats zon op rijke doorlatende grond. Niet wintergroen, wel winterhard. Per vierkante meter 7 stuks. Vermeerderen ter plekke in september-oktober, scheuren of wortelstek.  

Echinacea purpurea 'Magnus' = Rode zonnehoed (Vaste plant)

Bloeit purperrood in juli/september en wordt 1 m hoog. Is winterhard maar niet wintergroen. Wil een plek in de zon op goed doorlatende, voedselrijke, niet te natte grond. Lokt tal van vlinders, bijen en insecten aan. Vermeerderen kan door zaaien in het voorjaar, door scheuren in de herfst of door wortelstek in de winter. Per vierkante meter 7-9 stuks.

Echinacea purpurea 'Mistral' = Rode Zonnehoed (Vaste plant)

Bloeit roze in juni-september en wordt 60 cm hoog. Wil een plek in de zon in humeuze, goed doorlatende grond. Is niet wintergroen maar wel winterhard. Vermeerderen door te zaaien in het voorjaar, scheuren in de herfst of door wortelstek in de winter. 7 - 9 stuks/m²

Echinacea Purperea 'Mooodz Glory' = Zonnehoed (Vaste plant)

Bloeit wit in juli-augustus en wordt 80 cm hoog. Standplaats zon in goed doorlaatbare humusrijke grond. Vaste plant die winterhard is en bladverliezend. Vermeerderen door te delen of te zaaien in de herfst of de lente, of door wortelstekken in de late herfst of vroege winter. Snoei uitgebloeide stengels terug om de vernieuwde bloei te stimuleren. Is over het algemeen ziektevrij. Per vierkante meter 7 stuks.

Echinacea 'Red Knee High' = Rode zonnehoed

Bloeit hard roze in juli - september en wordt 45 cm hoog. Standplaats volle zon op een droge tot matige natte grond. Is niet wintergroen wel winterhard. Om de vier jaar delen. Trekt vogels en vlinders aan. Uitgebloeide stengels terugsnoeien bevordert een tweede bloei. Japanse kever en bladvlek ziekte zijn af en toe een probleem. 7 tot 9 stuks op 1 vierkante meter. Vermeerderen kan uit zaad (zaait zich ook uit), scheuren of wortelstek.

Echinacea purperea 'Sensation Pink' = Zonnehoed (Vaste plant)

Bloeit donkerroze in juli-september en wordt 90 cm hoog. Is een vaste plant die niet groenblijvend is en wel winterhard. Standplaats zonnig op een droge tot normale grond met voldoende voeding. Vlinder en bij vriendelijk. Per vierkante meter 11 stuks. Vermeerderen door te delen in het voorjaar of zaaien ter plekke in september-oktober.

Echinacea purpurea 'Sombrero Adobe Orange' = Zonnehoed (Vaste plant)

Bloeit oranje in juli-september en wordt 50 cm hoog. Kortlevend plant die goed winterhard is. Standplaats zonnig op een droge tot normale grond met voldoende voeding. Vlinder en bij vriendelijk. Per vierkante meter 11 stuks. Is niet wintergroen en goed winterhard. De plant is gewonnen door Darwin Perennials uit West Chicago, Illinois (USA). Florensis uit Hendrik-Ido-Ambacht brengt de plant in de handel en is de inzender voor de noviteitenkeuring. Kwekersrechtelijk beschermd. Vermeerderen mag dus niet.

Echinacea Sombrero `Lemon Yello`= Zonnehoed (Vaste plant)

Bloeit geel in juli-september en wordt 60 cm hoog. Niet groenblijvend en goed winterhard. Standplaats zonnig op een droge tot normale grond met voldoende voeding. Vlinder en bij vriendelijk. Per vierkante meter 7 - 9 stuks. Kwekersrechtelijk beschermd. Vermeerderen mag dus niet zonder toestemming.

Erica darleyensis 'White Perfection' = Voorjaarsheide Bodembedekker)

Vaste plant die bloeit wit in december-april en wintergroen is. Standplaats: Zon in droge-vochthoudende turf en matig voedselrijke grond. Snoei na de bloei, maar niet tot op het kale hout. Wordt 25-45 hoog. Aantal per m2 is 5 stuks.

Eryngium 'Big Blue'  = Kruisdistel

Bloeit staalblauw in juli-augustus en wordt 90 cm hoog. Standplaats zon op zanderige, gedraineerde kalkhoudende grond. Aantal per m2: 7 stuks. Vermeerderen door deling.

Eryngium 'Big Blue'  = Kruisdistel (Vaste plant)

Bloeit staalblauw in juli-augustus en wordt 90 cm hoog. Standplaats zon op zanderige, gedraineerde kalkhoudende grond. Aantal per m2: 7 stuks. Vermeerderen door deling of wortelstekken in het voorjaar.

Erysimum linifolium 'Bowles Mauve' = Steenraket (Vaste plant)

Bloeit paars in mei-september en wordt 60 cm hoog. Is wintergroen en een kortlevende plant. Wil een standplaats in de zon, arme grond die niet droog is. Vermeerderen door te zaaien, half juni - begin augustus. Per vierkante meter 7 tot 9 stuks.

Erysimum allionii = Siberische muurbloem (Vaste plant)

De Siberische muurbloem bloeit oranje-geel in april-juni, wordt 30 cm hoog en de standplaats dient in de zon te zijn. Is geurend en aantrekkelijk voor vlinders en bijen. Is tweejarig en te vermeerderen via zaad in april-juli in de volle grond.

Erysimum 'Yellow Bird' = Steenraket

Bloeit geel en de bloeitijd is van ca. maart tot en met mei. Vaste plant die kort levend is en  30 cm hoog is. Verdraagt -10 graden en is wintergroen. Standplaats zonnige, warme plek op niet te arme grond. Het is een kortlevende plant, die slechts enkele jaren mooi blijft. Vermeerderen door te delen of te zaaien. 7-9 st. per m2.

Escallonia leavis Pink Elle = Escallonia (Heester)

Bloeit in juni/augustus roze vervagend naar wit en wordt 1 m hoog en breed. Standplaats in de volle zon of halfschaduw, beschut en is goed winterhard. Is groenblijvend en u dient geregeld oude takken te snoeien. Aantal per vierkante meter is 3 stuks.

Eucalyptus = Gom of Koortsboom

Wintergroen, niet winterharde kuipplant. Men kan de Eucalyptus klein houden door te snoeien. Vermeerdering door zaad, selecties worden geënt.

Euonymus alatus `Compactus`= Kardinaalshoed (Heester)

Bloeit van mei/juni met onopvallende geelgroene bloemetjes en wordt 1,5 m tot 1,8 m hoog en 1,5 m tot 2,5 m breed. Standplaats in de zon/halfschaduw op alle zuur, kalkhoudend, neutraal, humusrijke vochthoudende grond. De vruchtdozen in de herfst hebben oranje zaden. In de herfst kleuren de bladeren prachtige felrood. Is een bladverliezende struik en zeer winterhard.

Euonymus europaeus = Kardinaalsmuts (Heester)

Geeft in de herfst prachtig mooi rood blad wat hij wel laat vallen. Is dus niet wintergroen, wel winterhard. Geliefd bij konijnen, zij eten de bast op maar de struik overleeft het wel. Geeft roze vruchten die openklappen met oranje vruchtjes in de herfst. Vogels zijn er dol op. Geeft in de lente lichtgroene bloemetjes met veel nectar waar de insecten van smullen. Aan het eind van de winter kunt u de oudste takken tot laag bij de grond wegknippen. De struik kan last hebben van de Stippelmot Ponomenta cagnagellus. De rupsen van de stippelmot kunnen de struik helemaal kaal eten, maar zal weer volledig uitgroeien.

Euonymus fortunei `Emerald Gaiety `= Kardinaalsmuts, Kardinaalshoed (Heester)

Wordt 30 a 50 cm hoog en is een wintergroene, winterharde vaste plant. Bloeit onopvallend in juni/augustus en wil een plek in zon/halfschaduw. De grond dient droog/normaal te zijn. Geeft vruchtdozen in de herfst die open springen. Er tonen dan felgele, rode of oranje zaden. De zaden trekken de vogels aan, maar zijn giftig voor de mensen. 3-5 stuks m2. Verdraagt sterke snoei in het late voorjaar of zomer. Vermeerderen door af te leggen.

Euonymus fortunei `Emerald`n Gold`=  Bontbladige kardinaalshoed (Heester)

Wordt 60 cm hoog en 90 cm breed en wil graag een plek in de volle zon tot licht schaduw. Kan op iedere grond behalve drassig en is wintergroen. De voorjaarsbloemen vallen nauwelijks op. Kan als kruipende bodembedekkers of als klimmende heester gebruikt worden. Moet bij klimmen begeleidt worden. Snoeien bij voorkeur in maart. 3 tot 5 stuks per m2. Vermeerderen via afleggen.

Euonymus fortunei Dan's Delight = Japanse kardinaalsmuts (Heester)

Is winterhard en groenblijvend. Hoogte  40 cm en breedte 60 cm. Snoeien het jaar rond behalve als het vriest. Houdt van ieder grondtype en staat het liefst op een zonnige plek of in de halfschaduw.

Euonymus fortunei 'Harlequin' = Kardinaalsmuts (Heester)

Heeft een onopvallend bloem die wit bloeit in juni/augustus. In de herfst zullen de doosvruchten openspringen. Standplaats zon/half schaduw op vochthoudende/vochtige voedselrijke grond en is wintergroen. Wordt 35 cm hoog en verdraagt een temperatuur tot -25 graden. Heeft nauwelijks snoei nodig, maar wilt u toch snoeien dan doet u dat in maart - april. Snoei de scheuten van het vorige jaar tot de helft terug. Snoei takken weg waar alleen groene bladeren aan groeien. Zo behoudt de Euonymus fortunei 'Harlequin' zijn bonte blad. Het blad, bast en zaad zijn giftig bij inname. Vermeerderen door winterstek.

Euonymus fortunei 'Minimus' = Kardinaalsmuts, Kardinaalshoed (Heester)

Uitspraak = UI-JOO-NIE-MUS

Vaste plant die 10 cm hoog wordt. De standplaats is in de zon op een droge/normale plek. De grond dient matig voedselrijk te zijn. Is wintergroen en winterhard. Per vierkante meter 11-15 stuks. Verdraagt sterke snoei. Snoei in het late voorjaar of de zomer. Vermeerderen door afleggen.

Euonymus fortunei Silverstone = Kardinaalshoed (Heester)

Groenblijvende bontgekleurde plant die 40 cm hoog wordt. Wil een plek zowel in de zon/halfschaduw/schaduw, maar hoe meer zon hoe witter het blad zal zijn. Zet de plant beschut en uit de koude wind. Kan gesnoeid worden. Aantal planten: 9 per stuks m2.

Eupatorium rugosum 'Braunlaub' = Leverkruid, Koninginnenkruid (Vaste plant)

Wordt 150 m hoog en verlangt een plek die zonnig is, goed doorlatend en humusrijk. Bloeit wit in juli/september. Is winterhard tot - 20 graden en is een vaste plant die niet wintergroen is. Bemesten in maart. 5-7 st. per m2. Vermeerderen door om de paar jaar te scheuren en te snoeien in januari, februari, maart.

Encyclopedie