Tuinieren in december

* Geef planten in potten water en pas geplante hagen. Doe dit niet tijdens de vorst.

* Bladeren verwijderen op paden en het gras

* Niet op het gras lopen tijdens de vorst

* Bescherm vorstgevoelige planten 

* Gereedschap schoonmaken en/of laten slijpen

* Vogels voeren

* Plaats een ijsvrijhouder in de vijver

* Sneeuw van hagen en Coniferen verwijderen het voorkomt afbreken

* Isoleer de buitenkraan en sluit hem af

* Kas en serredruiven snoeien


Jasminum nudiflorum - Winterjasmijn (Heester)

De Winterjasmijn bloeit geel op de kale takken, van december tot april. Staat het liefst in  kalkarme grond. Standplaats kan in de schaduw, maar bloeit het rijkste in de zon. Tegen een warme muur, zullen de bloemen minder snel bevriezen. Als je de jasmijn helpt bij het klimmen, wordt hij 3 meter hoog. Doet je dat niet, dan zal de hoogte ongeveer 1,5 meter zijn. Snoeien na de bloei, eind april. De takken die grijsgroen van kleur en er dof uit zien, die snoeit je weg. Maar let op de Winterjasmijn bloeit op het hout van het voorgaande jaar. Vermeerderen door half - houtige stekken in de zomer of het najaar, of een twijg afleggen.

Helleborus niger 'HGC Josef Lemper' - Kerstroos, Nieskruid (Vaste plant)

Bloeit wit rijpend tot groen van december/februari. Vaste plant, wintergroen 5 - 7 stuks per vierkante meter. Vermeerderen door te zaaien en scheuren. Zaaien gaat het makkelijkste direct na het rijp worden van het zaad in juni. Scheuren na de bloei, maar de hergroei zorgt vaak voor uitval. Snoei het oude blad weg om ziektes te voorkomen, maar ook om de bloemen nog beter te zien. Standplaats halfschaduw/schaduw in vochtige, kalkrijke, goed gedraineerde, humusrijke grond.

Erica darleyensis 'White Perfection' - Voorjaarsheide (Bodembedekker)

Vaste plant die bloeit wit in december/april en wintergroen is. Standplaats: Zon in droge, vochthoudende turf en matig voedselrijke grond. Snoei na de bloei, maar niet tot op het kale hout. Wordt 25 -4 5 hoog. Aantal per vierkante meter is 5 stuks.Maandkalender