Tuinieren in december

* Geef planten in potten water en pas geplante hagen. Doe dit niet tijdens de vorst.

* Bladeren verwijderen, ook op het gras

* Niet op het gras lopen tijdens de vorst

* Bescherm vorstgevoelige planten 

* Gereedschap schoonmaken en/of laten slijpen

* Vogels voeren

* Plaats een ijsvrijhouder in de vijver

* Sneeuw van hagen en Coniferen verwijderen het voorkomt afbreken

* Isoleer de buitenkraan en sluit hem af

* Kas en serredruiven snoeien


Mahonia Japonica - Mahoniestruik (Heester)

Is winterhard tot 1,25 meter hoogte. Wintergroen en wil een plek in de zon-halfschaduw op een humusrijke plaats. Draagt geen doorns, maar heeft wel hulstachtige bladeren. Heeft heerlijke geurende gele bloemen in begin december tot eind februari. Snoeien is niet nodig want het is een langzame groeier. Doe je dit wel, snoei dan de tak terug tot aan de grond. Aantal 2 tot 5 stuks per vierkante meter. Vermeerderen door afleggen.

Jasminum nudiflorum - Winterjasmijn (Heester)

De Winterjasmijn bloeit geel op de kale takken, van december tot april. Staat het liefst op een kalkarme grond. Standplaats kan in de schaduw, maar bloeit het rijkste in de zon. Tegen een warme muur, zullen de bloemen minder snel bevriezen. Als u de jasmijn helpt bij het klimmen, wordt hij 3 meter hoog. Doet u dat niet, dan zal de hoogte ongeveer 1,5 meter zijn. Snoeien doet u na de bloei, eind april. De takken die grijsgroen van kleur en er dof uit zien, die snoeit u weg. Maar let op de Winterjasmijn bloeit op het hout van het voorgaande jaar. De beste snoeitijd is na de bloei, eind april. Vermeerderen door half-houtige stekken in de zomer of het najaar, of een twijg afleggen.

Helleborus niger 'HGC Josef Lemper' - Kerstroos, Nieskruid (Vaste plant)

Bloeit wit rijpend tot groen van december/februari. Vaste plant, wintergroen 5-7 stuks per vierkante meter. Vermeerderen door te zaaien en scheuren. Zaaien gaat het makkelijkste direct na het rijp worden van het zaad in juni. Scheuren doet u na de bloei, maar de hergroei zorgt vaak voor uitval. Snoei het oude blad weg om ziektes te voorkomen, maar ook om de bloemen nog beter te zien. Standplaats halfschaduw/schaduw in vochtige, kalkrijke, goed gedraineerde, humusrijke grond.

Erica darleyensis 'White Perfection' - Voorjaarsheide (Bodembedekker)

Vaste plant die bloeit wit in december-april en wintergroen is. Standplaats: Zon in droge-vochthoudende turf en matig voedselrijke grond. Snoei na de bloei, maar niet tot op het kale hout. Wordt 25-45 hoog. Aantal per vierkante meter is 5 stuks.

Uitgebloeide Zonnebloemen

Door uitgebloeide bloemen te laten staan, wordt deze Zonnebloem helemaal kaal geplukt door de vogels.

Solidago

Uitgebloeide Solidago leveren prachtige plaatjes op als er rijp op de bloemen verschijnen. De foto is genomen in Amersfoort in de vroege morgen.


Tuinaanleg in de winter

In de herfst en de winter is er minder werk voor hoveniers en ontwerpers. En dat is nou juist niet nodig. Wanneer je bent uitgekeken op je tuin dan is het nu het moment om de tuin te laten ontwerpen en aan te leggen. Natuurlijk dient men rekening te houden met de vorst, maar er kan al een hoop voorbereid worden. Zo kan met in het voorjaar verder met het plan en geniet je al vroeg in het jaar van al dat moois als je buiten zit.


Hoe overleven insecten in de winter? 

Insecten hebben zon en voedsel nodig om energie te krijgen. In de lente, zomer en de herfst is dat er volop. Maar hoe zit dat nou met de winter? Doordat insecten koudbloedige dieren zijn, warmen ze zich op in de zon. Om reserves zo min mogelijk aan te tasten, wordt de stofwisseling laag en zal de ademhaling en hartslag dalen. Vele insecten zullen sterven in de winter, maar er zijn er bij die zich ingraven, overleven als pop of larve, om in de lente weer tevoorschijn te komen. Insecten vluchten ook naar het buitenland om de winter te ontvluchten bv naar het Mexicaanse bos. Verschillende insecten zullen in kwakkelwinters door tijdelijke temperatuurverhoging, te vroeg ontwaken. Dat kost veel energie en zullen ze bij het vriezen sterven.

Maandkalender