D

Dactylorhiza =  Gevlekte Rietorchis (Vaste plant)

Bloeit roze-paars in juni-juli en wordt 20-60 hoog. Op vochtige tot natte, matig voedselrijke, zwak zure tot liefst kalkhoudende grond. Is niet wintergroen maar wel winterhard. Draagt gevlekte bladeren. 25 st. per m2.

Dahlia hybriden = Dalia (Knol)

Bloeit in verschillende kleuren en hoogtes van in juli-oktober. Plant Dahliaknollen eind april in de volle grond. Plant ze net onder het grondoppervlak. Standplaats in de zon en vruchtbare humusrijke grond. Geef rond de tijd dat de bloemknoppen ontstaan een gift van gedroogde koemestkorrels. Het liefste geen kunstmest, want van teveel aan stikstof groeit de dahlia in de hoogte, met lange en dunne uitlopers. Om veel zijscheuten te krijgen moeten de groeitoppen worden weggenomen. Uitgebloeide bloemen moeten worden verwijderd om de bloei te laten aanhouden. Als de eerste nachtvorsten zijn geweest knip je het loof er af en haal je de knollen uit de grond. Bewaar ze vorstvrij op een niet te warme plaats. Vermeerderen door te delen in het voorjaar, of door zaaien half april. Uit zaad geeft geen garantie op zaai echtheid.

Daphne mezereum = Peperboompje (Heester)

Bloeit paars in maart - april en wordt 75 - 1 m hoog. Wil een plek half tot matig beschaduwde plaatsen op vochtige, matig voedselarme tot matig voedselrijke, humeuze, kalkrijke grond. Snoeien is niet nodig. Vermeerderen via zaaien of zomerstek.

Delphinium 'Casa Blanca' = Ridderspoor (Half heester)

Bloeit wit in juni-juli en wordt 120 cm hoog. Standplaats zon op vruchtbare grond die goed waterdoorlatend is. Is bladverliezend en winterhard. Trekt bijen, hommels en vlinders aan. Snoei na de bloei de stengels weg voor herbloei. Geef in het najaar een gift van kalk. Is meeldauw en slak gevoelig. Vermeerderen door te zaaien, maar kunnen zwakker en niet hetzelfde terugkomen, of door te delen in februari-maart, wat sowieso moet om de twee jaar. Aantal per vierkante meter is 7 stuks.

Delphinium `Dasante Blue` = Ridderspoor (Meerjarig)

Bloeit in juni-augustus blauw en wordt 1 meter hoog. Standplaats volle zon en na de bloei terugsnoeien en bemesten zorgt meestal voor een tweede bloei. Stelt weinig eisen aan de grond. Is vatbaar voor slakken en meeldauw. Bladverliezend en goed winterhard. Vermeerderen door binnen te zaaien in binnenshuis te zaaien in maart-juni, of in mei en juni buiten in de volle grond.  

Delphinium ‘Guardian’ white = Ridderspoor (Vaste plant)

Bloeit wit in mei - oktober en wordt 75 cm tot 1 m hoog. Wil een plek in de zon - half schaduw. Is niet wintergroen en wil standplaats op goede grond. Per vierkante meter 5 tot 8 stuks. De uitgebloeide stengels fors terugknippen en de plant goed bemesten, dit zorgt voor een 2e bloei. Vermeerderen door te zaaien ter plekke in juni-augustus.

Delphinium  'Magic Fountains' = Ridderspoor

Bloeit blauw-wit in juni-september en wordt 90-120 cm hoog. Standplaats zon op vruchtbare grond die goed waterdoorlatend is. Is bladverliezend en winterhard. Trekt bijen, hommels en vlinders aan. Snoei na de bloei de stengels weg voor herbloei. Geef in het najaar een gift van kalk. Is meeldauw en slak gevoelig. Vermeerderen door te zaaien, maar kunnen zwakker en niet zaaiecht terugkomen, of door te delen in februari-maart, wat sowieso moet om de twee jaar. Aantal per vierkante meter is 3-5 stuks.

Deutzia x elegantissima 'Rosealind' = Bruidsbloem (Heester)

Bloeit wit - roze in mei - juni en wordt 1,50 hoog. Is niet wintergroen en houdt van vocht houdende grond. Wil een plek in de zon. Vermeerderen door een houtstek.

Deutzia hybrida Strawberry Field = Bruidsbloem (Heester)

Donker roze bloei met een wit randje in juni - juli op oud hout. Is winterhard, niet wintergroen en wordt 1,5 m hoog. Standplaats dient zon - halfschaduw te zijn op een grond die humus, voedselrijk en voldoende vocht bevat maar wel waterdoorlatend. Door verjongingssnoei na ongeveer drie jaar toe te passen, blijft de heester compact en bloeit rijk. Snoei enkele oude takken vlak bij de grond af, net boven een uitloper. Bemesten in het voorjaar en tijdens de bloei.

Deutzia Grazilis = Bruidsbloem (Heester)

Bloeit wit mei - juni en wordt 70 cm hoog. Standplaats in in de volle zon op een voedselrijke plaats. Is winterhard, maar niet wintergroen. Snoei na de bloei één derde van de takken weg om verjonging te stimuleren. Draagt geurende bloemen en is te vermeerderen door een houtstek. Per vierkante meter 3 stuks.

Dianthus caryophyllus = 'Pink Kisses' Anjer (Vaste plant)

Bloeit mei - juni roze - paars en wordt 20 cm hoog en wil een plek in de zon - half schaduw. Is matig winterhard en wintergroen. Kan na de bloei in de tuin gezet worden, als de grond niet te zwaar en te nat is. Wordt behandeld als tweejarige. Vermeerderen door stekjes.

Dicentra spectabilis Alba = Gebroken hartje (Vaste plant)

Bloeit wit in april/juni en wordt 60 à 70 cm hoog. Is winterhard maar niet wintergroen en wil een standplaats in de halfschaduw. De grond dient voedselrijk, humusrijk en vochtig te zijn, die goed doorlatende is. Per vierkante meter 5 - 7 stuks. Vermeerderen door te scheuren in oktober.

Dicentra spectabiles - Gebroken hartje, tranend hartje (Vaste plant)

Bloei roze/wit in april/mei. Wordt 50 a 75 cm hoog en is niet wintergroen maar wel winterhard. Wil een standplaats in de halfschaduw op humusrijke zandgrond die niet te droog is. Sterft na de bloei af. Snoeien na de bloei levert nieuw blad maar geen bloei. Bladeren worden snel lelijk. Let dus op het plaatsen vooraan in een border. Aantal planten per vierkante meter is 3 stuks. Vermeerderen door te scheuren in het najaar.

Digitalis = Vingerhoedskruid

Bloeit roze/wit/roodpaars in juni/september en wordt 80 cm tot 2 m hoog. Winterharde, groenblijvende plant die twee-jarig is. Plant wordt druk bezocht door hommels en bijen. De zaden en bladeren zijn zeer giftig. Standplaats zon/halfschaduw/schaduw, op een normale tot vochtige bodem. Geeft het eerste jaar een bladrozet en in het tweede jaar bloemen. Vermeerderen door te zaaien ter plekke in september/november.

Encyclopedie