CCallicarpa = Schoonvrucht (Sierheester)

De Callicarpa bestaat uit een geslacht van wel ongeveer 140 soorten struiken en bomen. Sommige zijn groenblijvende en andere bladverliezend. In de lente bloeit de Callicarpa met violet paarse bloemetjes en in de herfst kleine steenvruchtjes. De winterhardheid varieert per soort. Snoeien doet u net na de winter. Let wel op de weersomstandigheden. Standplaats zon/half schaduw op een goed gedraineerde vochtige grond. De winterhardheid varieert sterk per soort.


Callistemon Citrinus = Lampenpoetser

In Nederland alleen als kuipplant houden omdat de struik niet winterhard is. Kan +5 graden buiten hebben. Is een groenblijvende plant die in mei/augustus rood bloeit met lange bloemen die op borstels lijken waarmee men flessen schoonmaakt. Na de bloei vormen er grijze vruchtjes. Door het kneuzen van het blad komt er een citroengeur vrij, vandaar de naam Citrinus. Standplaats in de zon in zure, humusrijke en voldoende vochtige grond die doorlatend is. Geef geen kraanwater, dit bevat teveel aan kalk. Snoeien na de bloei van zwakke en beschadigde takken en de overige takken kan men terug snoeien tot 1/3 deel. Na de bloei terugsnoeien tot de eerst volgende knop aan elke tak. Zo wordt de bloei gestimuleerd voor het volgende jaar. Vermeerderen door aan het eind van de zomer stekken te nemen. Zaaien kan plaatsvinden in de lente.


Caltha palustris = Dotterbloem

Bloeit geel in april - juni en houdt van een standplaats in de zon tot lichte schaduw, langs de waterkant. Wordt 50 cm hoog, is niet groenblijvend en wel winterhard. Na de bloei zullen de zaden wegdrijven in de vijver om elders langs de kant te ontkiemen. Soms geven ze in augustus een tweede nabloei. Vermeerderen door te zaaien of scheuren van de wortelstok. De Dotterbloem is licht giftig.


Calocephalus brownii = Zilverstruikje (1-jarig)

Bloeit met gele bolletjes in augustus/september en wordt 40 a 50 cm hoog. Komt moeilijk in bloei en is 1-jarig tenzij je hem binnen laat overwinteren. Regelmatig snoeien, alleen niet in de winter. Standplaats zon op een iets vochthoudende grond. Wintergroen maar niet winterhard. Vermeerderen door te stekken of te zaaien


Chamaerops humilis = Europese Dwergpalm

Bloeit in het begin van de zomer. De mannelijke bloemen ruiken naar parfum en  zijn langer dan de vrouwelijke bloemen. Is een tweehuizige palm dus voor de vruchtzetting heb je een vrouwelijke en een mannelijke nodig. De vruchten lijken op dadels en zijn niet eetbaar. De bestuiving komt door de wind. Komt van oorsprong uit de middellandse zeegebied. Winterhard tot -16C° , maar men adviseert bij - 10 graden de palm al in te pakken. Wil een standplaats in de zon op humeuze grond. Vermeerderen door te zaaien.


Camellia japonica 'Brushfield's Yellow' = Camelia

Traag groeiende struik die na tien jaar 1,50 cm hoog wordt. Is wintergroen, winterhard tot -18 graden en wil graag beschut in de lichte schaduw staan. Bloeit wit met een crème - geel hart in maart - april. Geef water dat kalkvrij is en geef kalkvrije organische mest. Omdat de Camelia zeer langzaam groeit in ons klimaat is snoeien overbodig. Als de knoppen zijn gevormd, stopt u met bemesten.


Camellia japonica 'Hagoromo' = Camelia

Bloei in februari-maart licht roze tot wit. Hoogte 1,50 m is winterhard en matig winterhard. Wil een plek in de halfschaduw, windbeschutte, zuurminnende en vochtige grond. De beste plek is het Noordwesten. Knoppen lopen vorstschade op als het vriest.


Camellia japonica 'Margaret Davis' = Camelia

Bloeit crème - wit met roze rand in maart - april en is bladhoudend. Wordt 2 m hoog en is goed winterhard. Het beste groeit de Camelia in een gematigd eerder vochtig klimaat. Geef water dat kalkvrij is en geef kalkvrije organische mest. Omdat de Camelia zeer langzaam groeit in ons klimaat is snoeien overbodig. Standplaats lichte schaduw. Als de knoppen zijn gevormd, stopt u met bemesten. U kunt ze vermeerderen door stekken of enten.


Camellia japonica 'Oki No Nami' = Camelia

De Camellia Japonica wordt 1,5 meter tot 2 meter hoog en breed. Bloeit roze met strepen in februari-april, is bladhoudend en redelijk winterhard. Staat de Camelia in een kuip, dan dient deze al bij lichte vorst binnen gehaald te worden. De standplaats dient schaduwrijk te zijn, beschut tegen de koude wind en in goed doorlatende voedingsrijke grond die luchtig en zuur is. Verbeter de grond als de plant in een kuip staat, vanwege het kalkrijke water wat we geven. Geef niet teveel water. De grond moet bij voorkeur vochtig aan voelen. Geef verder weinig mest en doe dit dan alleen tijdens de bloei. Vermeerderen door te zaaien of te stekken.


Campanula carpatica 'Blaue Clips' = karpatenklokje

Bloeit blauw in juni/augustus en wordt 20 cm hoog. De bloemen geuren niet. Verwijder steeds de uitgebloeide bloemen, dit bevordert de bloei. Is en vaste plant die een plek wil in de zon/halfschaduw. De grond dient goed doorlatend te zijn met voldoende voedingsstoffen. Is winterhard, maar niet wintergroen. 7 stuks op 1 m2. Vermeerderen door te delen.


Campanula 'get mee' = Klokjesbloem

Die dubbele ‘ee’ blijft een raadsel. ‘Get Mee’ is echt de Amerikaanse naam. De Amerikaan Poul Madsen begon deze Campanula te kweken. Het is een beschermde rasnaam. Bloeit wit of paars in juni/juli met een nabloei in september en wordt 15 cm hoog. Haal steeds de uitgebloeide bloemetjes weg voor herbloei. Een vaste plant die in de zon/halfschaduw en op humeuze grond wil staan. Via ondergronds kruipende uitlopers zal de Campanula zicht uitbreiden.


Campanula glomerata 'Acaulis' = Kluwenklokje

Bloeit paars-blauw in juni/augustus en wil een plek in de zon op vochthoudende grond, die voedselrijk en goed gedraineerd is. Neemt ook genoegen met lichte schaduw. Het is een vaste plant die niet wintergroen is, maar wel winterhard. Hoogte is 30 cm. 8-11 st. per m2 Vermeerderen door deling of door stekken in het vroege voorjaar.


Carex morrowii `Variegata` = Zegge

Wintergroen blad met lichte streep. Geeft lichtbruine aren in april - mei en wordt 30 - 40 cm hoog. Standplaats dient zon, halfschaduw tot schaduw te zijn. De grond dient vochtig tot nat te zijn en de Zegge moet niet terug geknipt te worden. 7 stuks per vierkante meter. Vermeerderen door te scheuren.


Ceanothus thyrsiflorus, = Amerikaanse sering, herfstsering

Bloeit blauw in mei - juni en is winterhard tot - 5 graden. Afdekken bv met blad. Is wintergroen en wordt 50 cm hoog. Houdt van matig voedselrijke, liefst iets vochtig blijvende, zandige, goed doorlatende grond. Standplaats zonnig en beschut. Snoeien doet u om de paar jaar, om de groei mooi van vorm te houden. Vermeerderen door te stekken.
Per vierkante meter 3 stuks.


Centranthus ruber = Spoorbloem, (Rode valeriaan)

Bloeit diep roze of rode bloei in juni/augustus en wordt 60 a 90 cm hoog. De grond dient droog en kalkrijk te zijn op een plek die zonnig is. Aantal per vierkante meter 7 stuks. Vermeerderen door te scheuren/tamelijk moeilijk te scheuren. 


Choisya ternata = Choisya

Choisya ternata is wintergroen en afkomstig uit Mexico. Is vorstgevoelig en wil dus een standplaats die windbeschut is en zonnig. Hoogte is 2 meter en heeft geurende witte bloemen die vaak al verschijnen in april tot en met juni. Geeft in augustus nog wel eens tweede bloei. Houdt van voedzame, humusrijke grond die liefst zuur is. In de herfst kan de plant door topstek worden vermeerderd.


Clematis Early Sensation = Bosrank 

Bloeit wit in maart - april en wordt 2 m tot 2,5 m hoog. De bloemen geuren heerlijk en geven na de bloei vruchtpluizen. Op de bloemen komen vlinders en bijen af. Is groenblijvend en wil een plek in de volle zon, beschut tegen de koude wind. Is matig winterhard en heeft bescherming nodig tegen de vorst. Op een licht vochtige grond, die waterdoorlatend is. Geef in het voorjaar een gift van organische mest. Heeft geen snoei nodig. Wilt u snoeien, doe dit dan na de bloei. Bloemen worden gevormd op het hout van vorig jaar.


Clematis Evergreen Tai Yang = BosrankGroenblijvende klimmer die bloeit in april/juni. Wil een plek in de volle zon op een beschutte plek. Is winterhard tot - 10 graden. Snoei direct na de bloei de bloemen weg en de takken die snel groeien en slap hangen. Dan kan het zijn dat er een tweede bloei volgt in het najaar. Wordt 1 meter hoog.


Clematis 'Giselle' = Bosrank

Bloeit roze van mei - september en wordt 1,20 m tot 1,50 hoog. Is niet wintergroen, maar wel winterhard. Wil een plek in de zon - halfschaduw op een normale tot vochtige bodem. Snoeien in het voorjaar tot 30/50cm vanaf de grond. Regelmatig bemesten.


Clematis montana 'Fragrant Spring' = Bosrank

Draagt bloemen die kleinbloemig zijn en licht-roze bloeien in april/mei. Lokt vlinders en bijen. Wil een standplaats in de lichte schaduw op een matig voedselrijke grond die vochtig is. Wordt 8 meter hoog, is winterhard tot - 20 graden, maar is niet wintergroen. Kan bij nachtvorst schade oplopen. Licht snoeien na de bloei. Vermeerderen door iets verhoute stekken in juni/juli.


Clematis tangutica = Bosrank

Bloeit geel in juni/oktober en wordt 3 meter. Bloeit makkelijk en na de bloei komen er prachtige pluiszaden. Standplaats zon/halfschaduw op humusrijke/normale grond. Bescherm de voet tegen de felle zon. Snoeien mag in maart/april. Plant de Clematis wat dieper dan dat deze in de pot heeft gestaan, i.v.m. het voorkomen van verwelkingsziekte. Als u de plant goed bemest en voldoende water geeft, kunt u de kans op de ziekte verminderen. Is winterhard niet wintergroen. Vermeerderen door zaaien of stekken.


Clematis `Triternata Rubromarginata` = Bosrank

Bloeit met geurende paars-witte bloemen in juli-september. Standplaats half schaduw-zon, op een goede tuingrond die niet te nat is. Wordt 3 meter hoog, is bladverliezend in de winter en winterhard. Snoeien februari-maart. Vermeerderen door te stekken of afleggen  in het voorjaar. Per vierkante meter 3 stuks.  


Clerodendrum bungei  = Kanseboom (Heester)

Bloeit rozerood in augustus-oktober en kan 2 meter hoog en breed worden. Is matig winterhard en niet wintergroen. Kan bij flinke vorst helemaal invriezen om via de wortels weer uit te lopen. De standplaats dient zon-halfschaduw te zijn en beschut. De grondsoort is humusrijk, doorlatend en vochthoudend. Ruikt bij kneuzing van het blad naar pindakaas. Snoeien doe je door in het voorjaar de ingevroren takken weg te nemen of na de bloei wat uit te dunnen. Vermeerderen door wortelstek, half houtige stek in de zomer, delen, of zaad en zaaien in het voorjaar.


Cordyline australis ‘Red Star’

Winterhard tot ongeveer -5 °C. Zet de plant op een beschutte plek in de zon. Kan 3 meter hoog worden.


Coreopsis grandiflora  'Early Sunrise' = Meisjesogen (Vaste plant)

Bloeit geel in juni-september en wordt 40-50 cm hoog. Uitgebloeide bloemen wegsnoeien, bevordert de bloei. Wil een plek in de zon op elke goede doorlaatbare tuingrond. Is bladverliezend en goed winterhard. Per vierkante meter 8-11 stuks. Vermeerderen door te zaaien in september-oktober.

Coreopsis grandiflora 'Sonnenkind' = Meisjesogen

Bloeit geel in juni/september en wordt 40 cm hoog. Vaste plant die groenblijvend is en matig winterhard. Wil een plek in de zon op een grond die vochthoudend, goed doorlatend en voedselrijk is. Natte winters overleven de meisjesogen niet. Snijd de uitgebloeide bloemstengels in de herfst tot op de grond af en verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen uit de plant dat verlengt de bloeiperiode. 7 a 9 st. per m2  Vermeerderen door te zaaien of te delen.


Coreopsis grandiflora 'Sunray' = Meisjesogen (Vaste plant)

Bloeit geel in juni-september en wordt 50 cm hoog. Is groenblijvend en winterhard. Standplaats in de zon op een goed doorlatende, voedselrijke grond. Per vierkante meter 7-9 stuks. Vermeerderen door te zaaien ter plekke in mei-juli of door te delen aan het einde van de zomer.

 

Cornus kousa 'Schmetterling' = Japanse grootbloemige kornoelje (Vaste plant)

Wordt ongeveer 3,50 meter hoog en breed en bloeit met creme-witte vlinderachtige bloemen in mei/juni. Rode eetbare bessen die september en oktober aan de struik groeien en in augustus rijp zijn. Verkiest een licht zure grond turf of heidegrond op een wind beschutte plaats in de zon. Is winterhard maar niet wintergroen en heeft in het najaar rozerode met groene herfstkleur.


Cornus Mas = Gele kornoelje

Bloeit geel in februari - maart en wordt 5 - 6 meter hoog. De bloemen bloeien voordat de bladeren groeien. In de herfst kleurt het blad naar geel/oranje, Na de bloei rode bes die eetbaar is. De rijpe bessen zijn geschikt voor verwerking tot jam/gelei, confituur en vruchtenmoes. Standplaats zon/halfschaduw/schaduw. Grondsoort kalkrijk. Is winterhard en windbestendig. Snoeien doet u na de bloei, maar is niet nodig. Vermeerderen door middel van zaaien, afleggen en stekken.


Cotinus coggygria 'Royal Purple' = Pruikenboom

Bloeit geel-groen in juni-juli en wordt 4,50 hoog op een matig voedselrijke, droge tot vochthoudende, zandige bodem. Standplaats in de zon, maar de grond dient wel vochthoudend te zijn. Kan in april-mei nachtvorst schade oplopen. Draagt paars blad en valt onder de heesters. Is niet wintergroen en niet giftig. Snoeien na de bloei bij ruimte gebrek, anders ongemoeid laten.


Corylopsis pauciflora = Schijnhazelaar

Bloeit lichtgeel in maart - april en wordt 1 meter hoog. Standplaats zonnig tot lichte schaduw. De bloemen bloeien voordat er bladeren verschijnen. Zo vallen de bloemen nog meer op. Wil een matig voedselrijke, vochthoudende tot vochtige, bodem. Is winterhard, maar niet wintergroen.


Cosmos atrosanguineus = Cosmea (Knol)        

Bloeit donkerrood in juni-oktober en wordt 30 a 50 cm hoog. De bloemen ruiken naar chocolade. Is bladverliezend en matig winterhard. Standplaats in de zon halfschaduw, op normale vochtige bodem, die goed doorlatend is. Snoei de uitgebloeide bloemen steeds weg, voor herbloei. Vorstvrij bewaren in een laagje turfmolm, of afdekken met een dikke laag blad of stro. Na ijsheiligen ondiep weer planten. Vermeerderen door te zaaien vanaf april of door de vlezige wortelknollen af te nemen en te herplanten. Per vierkante meter 9 stuks.

 

Cosmos bipinnatus = Cosmea

Bloeit roze/rood of wit in mei - juni en wordt als struik 5 tot 8 meter hoog. Wordt ook gekweekt als boomvorm. Standplaats dient in de zon te zijn voor de meeste bloei, op een grond die het liefst kalkrijk is, niet te arm en niet te droog. Geeft vruchtjes in september - oktober die door vogels worden gegeten. Heeft recht opstaande doorns op de takken. Vermeerderen door te zaaien, maar kan wel twee jaar duren.


Crocus = Krokus

De krokus bloeit in vele kleuren. Geel, wit en paars. Het knolgewas verwildert en u hoeft het niet uit de grond te halen na de bloei. De eerste bloei is meestal in februari en gaat door tot eind maart. U plant ze  twee tot driemaal zo diep plant als de knol groot is.


Chrysanthemum vernale = Margriet (Meerjarig)

Bloeit wit met een geel hartje in mei--september en wordt 75 cm hoog. Standplaats zonnig op een goed doorlaatbare grond. Is winterhard maar niet wintergroen. Vermeerderen door te zaaien in de volle grond, in juni-augustus. Bloeit het jaar daarop. Door te splitsen na de bloei


Cyclamen

De bloeitijd ligt eraan welke u koopt. Is wintergroen en de grootte zijn verschillend Een Cyclaam moet een aantal jaar staan, wil deze rijkelijk bloeien. Standplaats humusrijke grond met goede drainage, niet in de felle zonlicht maar bv onder het bladerdek van een boom. Bescherm de Cyclaam tegen kou in de winter.  Plant de knollen oppervlakkig. Vermeerderen door te zaaien.


Cytisus 'Golden sunlight = Brem

Bloeit in april - mei roze - rood en wordt 1 tot 1,5 meter hoog en breed. Standplaats volle zon half schaduw. Is winterhard, maar niet wintergroen. Snoeien direct na de bloei, niet tot op het oude hout. Vermeerderen door halfrijpe stekken in de late zomer of vroege herfst en hardhouten stekken  in de winter.