C

Callicarpa =  Schoonvrucht 

De Callicarpa bestaat uit een geslacht van wel ongeveer 140 soorten struiken en bomen. Sommige zijn groenblijvende en andere bladverliezend. In de lente bloeit de Callicarpa met violetpaarse bloemetjes en in de herfst kleine steenvruchtjes. De winterhardheid varieert per soort. Snoeien doet u net na de winter. Let wel op de weersomstandigheden. Standplaats zon/half schaduw op een goed gedraineerde vochtige grond.De winterhardheid varieert sterk per soort . 

Caltha palustris var. 'Alba' = Gewone Dotterbloem

Bloeit in maart - april wit of geel en bereikt een hoogte van 30 - 40 cm. De standplaats dient vochtig en zonnig te zijn. Langs uw vijver tot 5 cm onder water planten. Is wintergroen, winterhard en u zet 3 - 5 stuks per vierkante meter. Vermeerderen door te scheuren na de bloei. 

Camellia japonica 'Brushfield's Yellow' = Camelia

Traag groeiende struik die na tien jaar 1,50 cm hoog wordt. Is wintergroen, winterhard tot -18 graden en wil graag beschut in de lichte schaduw staan. Bloeit wit met een crème - geel hart in maart - april. Geef water dat kalkvrij is en geef kalkvrije organische mest. Omdat de Camelia zeer langzaam groeit in ons klimaat is snoeien overbodig. Als de knoppen zijn gevormd, stopt u met bemesten.

Camellia japonica 'Hagoromo' = Camelia

Bloei in februari-maart licht roze tot wit. Hoogte 1,50 m is winterhard en matig winterhard. Wil een plek in de halfschaduw, windbeschutte, zuurminnende en vochtige grond. De beste plek is het Noordwesten. Knoppen lopen vorstschade op als het vriest.

Camellia japonica 'Margaret Davis' = CameliaBloeit crème - wit met roze rand in maart - april en is bladhoudend. Wordt 2 m hoog en is goed winterhard. Het beste groeit de Camelia in een gematigd eerder vochtig klimaat. Geef water dat kalkvrij is en geef kalkvrije organische mest. Omdat de Camelia zeer langzaam groeit in ons klimaat is snoeien overbodig. Standplaats lichte schaduw. Als de knoppen zijn gevormd, stopt u met bemesten. U kunt ze vermeerderen door stekken of enten.

Camellia japonica 'Oki No Nami' = Camelia

De Camellia Japonica wordt 1,5 meter tot 2 meter hoog en breed. Bloeit roze met strepen in februari-april, is bladhoudend en redelijk winterhard. Staat de Camelia in een kuip, dan dient deze al bij lichte vorst binnen gehaald te worden. De standplaats dient schaduwrijk te zijn, beschut tegen de koude wind en in goed doorlatende voedingsrijke grond die luchtig en zuur is. Verbeter de grond als de plant in een kuip staat, vanwege het kalkrijke water wat we geven. Geef niet teveel water. De grond moet bij voorkeur vochtig aan voelen. Geef verder weinig mest en doe dit dan alleen tijdens de bloei. Vermeerderen door te zaaien of te stekken.


Carex morrowii `Variegata` = Zegge  

Wintergroen blad met lichte streep. Geeft lichtbruine aren in april - mei. Wordt 30 - 40 cm hoog. Standplaats dient zon, halfschaduw tot schaduw te zijn. De grond dient vochtig tot nat te zijn. U dient de Zegge niet terug te knippen. 7 stuks per vierkante meter. Vermeerderen door te scheuren.


Ceanothus thyrsiflorus, = Amerikaanse sering, herfstsering

Bloeit blauw in mei - juni. Is winterhard tot - 5 graden. Afdekken bv met blad. Is wintergroen en wordt 50 cm hoog. Houdt van matig voedselrijke, liefst iets vochtig blijvende, zandige, goed doorlatende grond. Standplaats zonnig en beschut.  Snoeien doet u om de paar jaar, om de groei mooi van vorm te houden. 

Choisya ternata = Choisya

Choisya ternata is wintergroen en afkomstig uit Mexico. Is vorstgevoelig en wil dus een standplaats die windbeschut is en op een zonnige plek. Hoogte is 2 meter en heeft geurende witte bloemen die vaak al verschijnen in april tot en met juni. Geeft in augustus nog wel eens tweede bloei. Houdt van voedzame, humusrijke grond die liefst zuur is. In de herfst kan de plant door topstek worden vermeerderd.

Clematis Early Sensation = Bosrank 

Bloeit wit in maart - april en wordt 2 m tot 2,5 m hoog. De bloemen geuren heerlijk en geven na de bloei vruchtpluizen. Op de bloemen komen vlinders en bijen af. Is groenblijvend en wil een plek in de volle zon, beschut tegen de koude wind. Is matig winterhard en heeft bescherming nodig tegen de vorst. Op een licht vochtige grond, die waterdoorlatend is. Geef in het voorjaar een gift van organische mest. Heeft geen snoei nodig. Wilt u snoeien, doe dit dan na de bloei. Bloemen worden gevormd op het hout van vorig jaar.

Clematis Evergreen Tai Yang = Bosrank

Groenblijvende klimmer die bloeit in april/juni. Wil een plek in de volle zon op een beschutte plek. Is winterhard tot - 10 graden. Snoei direct na de bloei de bloemen weg en de takken die snel groeien en slap hangen. Dan kan het zijn dat er een tweede bloei volgt in het najaar. Wordt 1 meter hoog.

Clematis 'Giselle' = Bosrank

Bloeit roze van mei - september en wordt 1,20 m tot 1,50 hoog. Is niet wintergroen, maar wel winterhard. Wil een plek in de zon - halfschaduw op een normale tot vochtige bodem. Snoeien in het voorjaar tot 30/50cm van de grond. Regelmatig bemesten.

Clematis montana 'Fragrant Spring' = Bosrank

Draagt bloemen die kleinbloemig zijn en licht-roze bloeien in april/mei. Lokt vlinders en bijen. Wil een standplaats in de lichte schaduw op een matig voedselrijke grond die vochtig is. Wordt 8 meter hoog, is winterhard tot - 20 graden, maar is niet wintergroen. Kan bij nachtvorst schade oplopen. Licht snoeien na de bloei. Aanbevolen aantal per vierkante meter : 1 Vermeerderen door iets verhoute stekken in juni/juli.

Clematis `Triternata Rubromarginata` = Bosrank

Bloeit met geurende paars/witte bloemen in juli-september. Standplaats half schaduw - zon, op een goede tuingrond die niet te nat is. Wordt 3 meter hoog, is bladverliezend in de winter en winterhard. Snoeien februari - maart. 3 planten per strekkende meter. 

Cordyline australis ‘Red Star’

Winterhard tot ongeveer -5 °C. Zet de plant op een beschutte plek in de zon. Kan 3 meter hoog worden.

Cornus Mas = Gele kornoelje

Bloeit geel in februari - maart en wordt 5 - 6 meter hoog. De bloemen bloeien voordat de bladeren groeien. In de herfst kleurt het blad naar geel/oranje, Na de bloei rode bes die eetbaar is. De rijpe bessen zijn geschikt voor verwerking tot jam/gelei, confituur en vruchtenmoes. Standplaats zon/halfschaduw/schaduw. Grondsoort kalkrijk. Is winterhard en windbestendig. Snoeien doet u na de bloei, maar is niet nodig. Vermeerderen door middel van zaaien, afleggen en stekken.

Corylopsis pauciflora = Schijnhazelaar

Bloeit lichtgeel in maart - april en wordt 1 meter hoog. Standplaats zonnig tot lichte schaduw. De bloemen bloeien voordat er bladeren verschijnen. Zo vallen de bloemen nog meer op. Wil een matig voedselrijke, vochthoudende tot vochtige, bodem. Is winterhard, maar niet wintergroen. 

Crocus = Krokus

De krokus bloeit in vele kleuren. Geel, wit en paars. Het knolgewas verwildert en u hoeft het niet uit de grond te halen na de bloei. De eerste bloei is meestal in februari en gaat door tot eind maart. U plant ze  twee tot driemaal zo diep plant als de knol groot is. 

Cosmos bipinnatus = Cosmea

Eenjarige die bloeit in juli-oktober wit, lila en roze en wordt 90 cm hoog. Wil een plekje in de zon dat voedselrijk is en niet te nat. Vermeerderen door te zaaien buiten in mei-juni. Bloeit hetzelfde jaar.

Cyclamen

De bloeitijd ligt eraan welke u koopt. Is wintergroen en de grootte is verschillend Een Cyclaam moet een aantal jaar staan, wil deze rijkelijk bloeien. Standplaats humusrijke grond met goede drainage, niet in de felle zonlicht maar bv onder het bladerdek van een boom. Bescherm de Cyclaam tegen kou in de winter.  Plant de knollen oppervlakkig. Vermeerderen door te zaaien.

Cytisus 'Golden sunlight = Brem

Bloeit in april - mei roze - rood en wordt 1 tot 1,5 meter hoog en breed. Standplaats volle zon half schaduw. Is winterhard, maar niet wintergroen. Snoeien direct na de bloei, niet tot op het oude hout. Vermeerderen door halfrijpe stekken in de late zomer of vroege herfst en hardhouten stekken  in de winter.