B

Bellis perennis - madeliefje (Vaste plant)

Bloeit wit tot roze in mei-juli en wordt 10 a 15 cm hoog. Het bloemetje gaat dicht als het donker wordt. Standplaats zon-halfschaduw op goede tuingrond die niet te nat is.  Niet groenblijvend, maar bij strenge winter niet winterhard. Per vierkante meter 9 tot 12 stuks. Zaaien in maart-juli en licht afdekken. 

Bergenia- Schoenlappersplant 

Wintergroen op een plek in de zon tot half-schaduw. De grond dient bemest te zijn om mooiere planten te krijgen. Oud blad sterft als de plant in bloei komt. Er bestaan meerdere soorten en hybriden. Bloeien vanaf maart rood, roze en wit. Worden tussen de 30 tot 60 cm hoog en u plant er 6 per vierkante meter.

Bergenia cordifolia = Schoenlappersplant (Vaste plant)

Bloeit helder roze in maart - mei en wordt 40 a 50 cm hoog. Wil graag een plek in de zon - halfschaduw, op een normale vochtige grond. Is wintergroen en winterhard. Na de bloei kunt de oude lelijke bladeren eraf halen. Per vierkante meter 7 - 9 stuks. Vermeerderen door te scheuren.

Bougainvillea = Bougainville (Kuipplant)

Bloeit rood, oranje, paars, donkerroze en wit in juni-september. Is niet wintergroen, niet winterhard en de grondsoort moet goed doorlatend zijn op een zonnige standplaats. In Nederland gehouden als kuipplant. Geef elke twee weken mest in juni-september. Snoeien doet u na de bloei door lange zijscheuten met de helft terug te knippen, of alle zijscheuten terugknippen tot aan 3 of 4 bladknoppen. De snoeibeurt kan ook in het voorjaar gedaan worden,  voordat de nieuwe groei begint. De Bougainvillea bloeit op nieuw hout. Bij overwintering zorgen dat de bougainvillea met een droge kluit naar binnengaat en neergezet word op een lichte, vorstvrije ruimte bij een temperatuur van ongeveer 10 à 12 graden. Tijdens de winterperiode weinig water geven als de grond licht is uitgedroogd. Geef vanaf maart/april wanneer er nieuwe groeischeuten verschijnen wat meer water.

Brunnera macrophylla - Kaukasisch vergeet-mij-nietje (Vaste plant)

Bloeit blauw in april-juni en wordt 60 cm hoog. Is niet groenblijvend, winterhard, windbestendig en wil een plek in de halfschaduw-schaduw. Kan in de zon staan, maar de grond dient vochtig te zijn. Per vierkante meter 7 stuks. Vermeerderen door te stekken of te scheuren.

Buddleja - Vlinderstruik (Heester)

Bloeit wit, paars of roze in juli-september en kan variëren van 0,50 tot 4 meter hoog omdat er verschillende soorten vlinderstruiken zijn. Standplaats in de zon op vochtige goed doorlaatbare grond. Snoei na de vorst tot kniehoogte terug omdat de vlinderstruik op nieuw hout bloeit. Is niet groenblijvend en matig winterhard. Vermeerderen door te stekken. Doe dit na de vorst als je de heester hebt gesnoeid. Gebruik het houtige gedeelte en haal de top eruit. Zorg dat de stekken op twee plekken knoppen hebben. Zet de stekken voor meer slagingskans in een vaas met water en wacht tot de wortels zijn gegroeid na een week of twee/drie. Zet de stekken daarna in de tuin.

Buddleja davidii 'Black Knight' - Vlinderstruik (Heester)

Bloeit donkerviolet (op de foto paars) in juli/september en wordt 1,75 hoog. Standplaats in de zon op neutrale grond. Is geurend en trekt bijen en vlinders aan. Goed winterhard en bladverliezend. Snoei de uitgebloeide aren of pluimen weg om een tweede bloei te stimuleren. In april na de vorstperiode kunt u de Vlinderstruik snoeien tot 50 cm boven de grond. Vermeerderen door de toppen van de afgeknipte takken in het voorjaar in vochtige aarde steken.

Buddleja davidii ´Rêve de Papillon White`= Vlinderstruik

Bloeit wit in juli-oktober en wordt 1,50 a 2 m hoog. Standplaats in de zon op goede grond. Snoeien in maart - april, op knie hoogte. Kan - 20 graden verdragen en trekt bijen en vlinders aan tijdens de bloei. Vermeerderen door te stekken als de Buddleja in maart gesnoeid wordt.

Buddleja `Lilac Chip`= Vlinderstruik 

Bloeit lila in juli/september en wordt ongeveer 60 cm hoog en 80 cm breed. Is winterhard maar niet wintergroen. Standplaats zon/halfschaduw op alle grondsoorten  zolang het maar niet te nat is. Is een compacte, laagblijvende vlinderstruik die vlinders en bijen aantrekt. De zaden van Lilac Chip zijn steriel, dus kunnen niet uitzaaien. Tevens is de Buddleja `Lilac Chip`ook geschikt voor in een pot op het balkon, terras of de patio. Heeft weinig onderhoud nodig. Omstreeks eind maart voor 2/3  terug knippen.

Encyclopedie