Tuinieren in augustus

 

Sedum 'Matrona' - Vetkruid (Vaste plant)

Bloeit roze in augustus/oktober en wordt 60 - 80 cm hoog. Is niet groenblijvend, goed winterhard en wil een plek in de zon/halfschaduw, in voedzame grond. Per vierkante meter 6 stuks. Vermeerderen door te stekken of delen.

Prunus dulcis - Amandelboom (Boom)

De vrucht van de Amandelboom valt onder de steenvrucht en heeft een harde kern. De grond dient normale goed verbeterde tuingrond te zijn. Standplaats zonnig/halfschaduw. Snoei is niet nodig maar wil je toch snoeien, doe dit dan in het beste in maart of april. Is niet groenblijvend en kan temperaturen hebben van - 15 graden. In de grond komt de Amandelboom beter tot zijn recht. In een pot zal de Amandelboom sneller bevriezen. Tevens dient de grond goed doorlaatbaar te zijn, i.v.m. wortelrot. Bemesten in het voorjaar met kunstmestkorrels. Wordt 2,50 tot 5 meter hoog in de volle grond.

Hibiscus syriacus 'Woodbridge' - Altheastruik (Heester)

Uitspraak= HIE-BIS-KUS SIE-RIA-KUS

Bloeit roze in augustus/oktober en wil een standplaats in de zon. Wordt 2,50 hoog, is winterhard en bladverliezend. Snoeien als de struik te groot wordt in het vroege voorjaar. Vermeerderen door Hibiscus takken te stekken en in een pot binnenshuis laten overwinteren, zaaien in het voorjaar of een wortelstek nemen in het najaar.

Euonymus fortunei 'Harlequin' - Kardinaalsmuts (Heester)

Uitspraak: EU-O-NIE-MUS

Heeft een onopvallend bloem die wit bloeit in juni/augustus. In de herfst zullen de doosvruchten openspringen. Standplaats zon/half schaduw, in vochthoudende/vochtige voedselrijke grond en is wintergroen. Wordt 35 cm hoog en verdraagt een temperatuur tot -25 graden. Heeft nauwelijks snoei nodig, maar wil je toch snoeien, doe dit dan in maart - april. Snoei de scheuten van het vorige jaar tot de helft terug. Snoei takken weg waar alleen groene bladeren aan groeien. Zo behoudt de euonymus zijn bonte blad. Het blad, bast en zaad zijn giftig bij inname. Vermeerderen door winterstek. 

Euonymus fortunei 'Emerald Gold`- Kardinaalsmuts (Heester)

Uitspraak: EU-O-NIE-MUS

Wordt 50 cm hoog en is wintergroen. Standplaats zon/halfschaduw, in  vochthoudende/vochtige voedselrijke grond en is wintergroen. Heeft nauwelijks snoei nodig, maar wil je toch snoeien doe dit dan in maart - april. Snoei de scheuten van het vorige jaar tot de helft terug. Vermeerderen door winterstek.

Acer conspicuum Red Flamingo - Slangenschors esdoorn (Heester)

Uitspraak = A-SER KON-SPIE-CUUM

Wordt 50 cm hoog en is wintergroen. Standplaats zon/half schaduw, in  vochthoudende/vochtige voedselrijke grond en is wintergroen. Heeft nauwelijks snoei nodig, maar wil je toch snoeien, doe dat in maart - april. Snoei de de scheuten van het vorige jaar tot de helft terug. Vermeerderen door winterstek.

Calocephalus brownii - Zilverstruikje (1- jarig)

Uitspraak = KAA-LOO-SEE-FAA-LUS

Bloeit met gele bolletjes in augustus/september en wordt 40 a 50 cm hoog. Komt moeilijk in bloei en is 1- jarig tenzij je hem binnen laat overwinteren. Regelmatig snoeien, alleen niet in de winter. Standplaats zon, in iets vochthoudende grond. Wintergroen maar niet winterhard. Vermeerderen door te stekken of te zaaien.

Lobelia fan pink - Lobelia 

(Vaste plant, maar ook als twee-jarige genoemd)

Bloeit roze in augustus/oktober en wordt 80 cm hoog. Standplaats zon/halfschaduw, in  voedzame, humusrijke grond die goed waterdoorlatend is. Laat de grond niet uitdrogen. Niet winterhard en niet groenblijvend. Haal regelmatig de uitgebloeide bloemen weg voor hernieuwde bloei en geef af en toe wat mest. Lobelia`s zijn gevoelig voor emelten en slakken. Per vierkante meter 7- 9 stuks. Vermeerderen door te scheuren in het voorjaar.

Anemone - Anemoon (Vaste plant)

Anemonen die in de herfst bloeien mogen niet ontbreken in de tuin. Ze bloeien van augustus tot de eerste vorst invalt en worden tussen de 50 à 1,50 meter hoog. Anemonen willen graag losse humusrijke grond, die niet te droog is. De standplaats is op een lichte plek, hoogstens in de halfschaduw. Kan in de zon, maar dan dient de grond vochtig te blijven. Anemonen kunnen gaan woekeren in losse grond. Is winterhard en niet groenblijvend. Vermeerderen via wortelstekken in de winter of scheuren in het voorjaar. Per vierkante meter 8 stuks.

Aster (Vaste plant)

Bloeit paars in augustus/oktober en wordt 40 cm hoog. Standplaats is zonnig, in goed doorlatende, voedselrijke grond. Is winterhard en niet groenblijvend. Scheuren in het voorjaar. Aster zijn meeldauw gevoelig, geef daarom van onderaf water. Aantal per vierkante meter is 5/7 stuks.


Hybiscus syriacus 'Oiseau Bleu' - Altheastruik (Heester)

Uitspraak: HIE-BIS-KUS

Bloeit blauw van augustus/oktober en wordt 1,2 m tot 3 m hoog en 1,2 m breed. Is bladverliezend en bij regen sluit de bloem zich. Standplaats zon/halfschaduw, in een goed doorlatende humusrijke grond. Snoeien in maart als de bloemen alleen in de toppen gaan groeien. Vermeerderen door Hibiscus takken te stekken en in een pot binnenshuis laten overwinteren, zaaien in het voorjaar of een wortelstek nemen in het najaar.

Volgende