Tuinieren in april 


* Kale plekken in het gazon inzaaien

* Gras maaien en bemesten

* Vijver opschonen

* Pomp in de vijver aanzetten

* Beplanting bemesten

* Zaaien

* Anijs, Venkel, Peterselie, bonenkruid zaaien

* Druif planten

* Let op de nachtvorst 

* Planten in de kas water gevenDicentra spectabilis - Tranend hartje - gebroken hartje (Vaste plant)


Bloei roze/wit in april/mei. Wordt 50 a 75 cm hoog en is niet wintergroen maar wel winterhard. Wil een standplaats in de halfschaduw op humusrijke zandgrond die niet te droog is. Sterft na de bloei af. Snoeien na de bloei levert nieuw blad maar geen bloei. Bladeren worden snel lelijk. Let dus op het plaatsen vooraan in een border. Aantal planten per vierkante meter is 3 stuks. Vermeerderen door te scheuren in het najaar.Alliaria petiolata - Look-zonder-look (Twee-jarig)


Bloeit wit het tweede jaar in april-juni en wordt 50-1 meter hoog. De bladeren ruiken volgens de meeste mensen naar knoflook. Standplaats half-schaduw op vochtige, voedselrijke grond. De bladeren en bloemen zijn eetbaar. Komt voor langs beken en loofbossen. Vermeerderen door te zaaien in mei-juli.Symphytum officinale - Gewone smeerwortel (Vaste plant)

Uitspraak = SIM-FIE-TUM

Bloeit eind april-augustus wit, roze, blauwpaars of roodpaars en wordt 1 meter hoog en breed. De bloemen zijn te smal en alleen de langtongige insecten, zoals langtongige hommel kunnen bij de nectar komen. De Korttongige hommel kan dit niet en maken daardoor gaten aan de onderkant van de bloem. Is winterhard, groenblijvend en houdt van vochtige tot natte, zonnige tot half beschaduwde plaatsen op voedselrijke bodem. Vermeerderen door te zaaien, wortel en delen. In april-juli zaaien na een koude behandeling te hebben gehad. • Brunnera macrophylla,Kaukasisch vergeet-mij-nietje,bloei in april.www.plantadvies.com,copyright plantadvies,plantadvies,2
 • Brunnera macrophylla,Kaukasisch vergeet-mij-nietje,bloei in april.www.plantadvies.com,copyright plantadvies,plantadvies,3
 • Brunnera macrophylla,Kaukasisch vergeet-mij-nietje,bloei in april.www.plantadvies.com,copyright plantadvies,plantadvies
 • Brunnera macrophylla,Kaukasisch vergeet-mij-nietje,bloei in april.www.plantadvies.com,plantadvies,copyright plantadvies
 • Brunnera macrophylla,Kaukasisch vergeet-mij-nietje,www.plantadvies.com,copyright plantadvies,plantadvies,bloei in april


Brunnera macrophylla - Kaukasisch vergeet-mij-nietje (Vaste plant)

Uitspraak = BRUN-NE-RA MA-KRO-FiL-LA


Bloeit blauw in april-juni en wordt 60 cm hoog. Is niet groenblijvend, winterhard, windbestendig en wil een plek in de halfschaduw-schaduw. Kan in de zon staan, maar de grond dient vochtig te zijn. Per vierkante meter 7 stuks. Vermeerderen door te stekken of te scheuren.

Lamium galeobdolon subspecies argentatum - Bonte gele dovenetel (Vaste plant)


Bloeit geel in april-juni en wordt 20-30 cm hoog. Standplaats halfschaduw - schaduw, op matig voedselrijke lichte, zandige bodem. Is groenblijvend.  Heeft bonte bladeren die behaard zijn maar heeft geen brandharen. Vermeerderen door een klein stukje wortel of afleggen. Let op: zeer dominant, moet in de perken gehouden worden.
 • Hyacinthus,Hyacint,bloei april,www.plantadvies.com,copyrigt plantadvies,bloei in maart
 • Hyacinthus,Hyacint,plantadvies,bloei april,www.plantadvies.com,copyrigt plantadvies

 

Hyacinthus - Hyacint = (Bol)

Uitspraak = HIE-A-SINT


Bloeit in vele kleuren in april-mei en wordt 20 cm hoog. Wil een plek in de zon op goed

gedraineerde grond. Snij na de bloei de bloemen eraf en laat het loof zitten totdat het geel is.

Daarna kun je het loof verwijderen. Geef ieder jaar een gift van compost. De bloem zal ieder

jaar kleiner worden, daarom wordt de Hyacint als 1-jarig beschouwt. Planten in

september-december.

 • akebia quinata, klimbes, Schijnaugurk, Chocoladewingerd,bloei in april,www.plantadvies.com,copyright plantadvies,plantadvies
 • Akebia quinata, Klimbes, Schijnaugurk, Chocoladewingerd,bloei in april,www.plantadvies.com,plantadvies,copyright plantadvies
 • Klimbes, schijnaugurk, Akebia quinata,www.plantadvies.com,plantadvies,copyright plantadvies

Akebia quinata - Klimbes, Schijnaugurk, Chocoladewingerd (Klimplant)                

Uitspraak = A-KEE-BIA  KWI-NA-TA                                               


Bloeit in april-mei met geurige vanille bloemen die eenslachtig zijn. De vrouwelijke bloemen

zijn donkerrood tot paars en de mannelijke bloemen zijn lichtroze en wat kleiner. Er kunnen

door kruisbestuiving langwerpige paarse vruchten groeien. De standplaats dient in de zon tot

iets van schaduw te zijn en de grond dient normaal en niet droog te zijn. De takken winden zich

om alles heen en hebben steun nodig. Bloeit op hout en snoeien doe je het beste na de bloei.

Snoei een derde terug. Is winterhard, niet groenblijvend en wordt 6 meter hoog. Vermeerderen

door afleggen of door een zomerstek van halfverhoute stekken.


Pieris japonica `Polar Passion` - Rotsheide (Heester)

Uitspraak = PI-E-RIS

 

Bloeit roze in april - mei en wordt 1 meter hoog. Standplaats halfschaduw in een koele, vochtige en goed gedraineerde grond met voldoende humus. Is winterhard. Mag gesnoeid worden, maar hoeft niet. Vermeerderen door kopstekken te nemen in het najaar en binnenshuis te laten overwinteren.Vinca Minor - Kleine maagdenpalm (Vaste plant)

Uitspraak = VIN-KA MIE-NOR


Bloeit blauw in april - juli en wordt 10 cm hoog en in bloei 15 cm. Standplaats zonnig tot schaduw. Zal in de zon rijkelijker bloeien. Is wintergroen en winterhard. Bodembedekker die onkruid onderdrukt. Per vierkante meter 12 stuks. Vermeerderen door te scheuren of door uitlopers die wortels hebben.Aquilegia Spring Magic Rose en Ivoor - Akelei (Vaste plant)

Uitspraak = A-KWA-LE-GIA


Bloeit roze met wit al vroeg bij mooi weer in april - september en anders vanaf mei. Hebben een voorkeur voor vochtige, goed gedraineerde grond op een standplaats in zon - halfschaduw en niet te winderig. Wordt 25 cm tot 35 cm hoog en trekt bijen aan. Door kruisbestuiving komen er vele andere kleuren als nakomelingen. Is een winterharde meerjarige plant. Vermeerderen door te zaaien in de volle grond van april tot en met juni.Saxifraga x arendsii Touran 'White' - Steenbreek (Vaste plant)

Uitspraak = SAKS-I-FRA-GA


Bloeit wit in april - mei en wordt 10 - 20 cm hoog. Snoei na de bloei de bloemetjes terug om een compacte groei te behouden. Vaste plant, winterhard en wintergroen. Standplaats in de zon of half schaduw, liefst op een koele plek in een vochtige, goed gedraineerde, zanderige bodem. Geen volle middag zon. Kan niet goed tegen droogte, koude wind en drassige omstandigheden. Trekt vlinders aan en is een bodembedekker. Vermeerderen door te scheuren.


 

Actaea rubra - Christoffelkruid (Vaste plant)

Uitspraak = AK-TE-EA


Pluimvormige witte bloemen in april - mei. Na de bloei vormen er prachtige rode bessen die giftig zijn. De hoogte wordt 60 - 80 cm, is een vaste plant maar niet groenblijvend. Wil op een plek die schaduw - halfschaduw is, op een goede tuingrond en niet te droog. Vermeerderen door te delen of te zaaien. Per vierkante meter 7 stuks.Rhodohypoxis `Twinkle star` - Bloeiend gras (Vaste plant)

Uitspraak = RO-DO-HIE-POK-SIS


Een zuid afrikaans bolgewasje die wit, roze en rood  kan bloeien in april - juli en 15 cm hoog word. Standplaats van zon tot schaduw op een iets zure grond die goed doorlaatbaar is. Meerjarig en winterhard. Vermeerderen door voorzichtig te delen na de bloei.Acer palmatum 'Dissectum' - Japanse Esdoorn (Heester)       

Uitspraak = A-TS-ER


Wordt 2 meter hoog. Het blad verkleurt in de herfst van geel tot oranje. Is langzaam groeiend en wil graag een standplaats op een humeuze bodem, geen klei, in de zon of halfschaduw. Bladverliezend en niet windbestendig. Bloeit rood in mei. Vermeerderen door te enten op een onderstam van een gezaaide "wilde" Japanse esdoorn. Door te zaaien, maar dan zal er slechts een klein percentage op komen.
Angelonia - Zomer leeuwenbek (1-jarig)

Uitspraak = AN-GE-LO-NIA


Bloeit van april - september in de kleuren paars, wit en lila. Word ongeveer 50 cm hoog en wil een standplaats in de volle zon. De grond dient vochtig en humusrijk te zijn en geef ik het groeiseizoen 1 x in de maand voeding. Niet winterhard dus in het voorjaar voorzichtig afharden. Wordt behandeld als 1-jarige. Men vindt de bladeren naar appels ruiken. Verwijder steeds de uitgebloeide bloemen. Vermeerderen door het nemen van stekken of uit zaad.Ribes rubrum 'Rovada' - Kruisbes (Heester)

Uitspraak = RI-BES


Bloeit onopvallend in april. Is zelfbestuivend en de bessen verschijnen in juli die smakelijk zijn. Vooral de merel is dol op de bessen. Vorstgevoelig, bladverliezend, wordt 1 tot 1,5 meter hoog. Wil een plek in de zon-halfschaduw op een goed doorlaatbare, vruchtbare bodem. Snoeien kun je het hele jaar, maar het beste doe je na de oogst. Snoei oude en zwakste stengels zo laag mogelijk terug. Laat een aantal jonge en sterke stengels staan. Gevoelig voor bladluis. Aalbessen hebben geneeskrachtige werking en ze bevatten onder andere vitamine B en C, ijzer, fosfor en kalium. Vermeerderen door te zaaien in juli-september, winter of zomerstek of afleggen.Rhododendron yakushimanum - Rododendron (Heester)


Bloeit roze in april-mei en wordt 1,25 hoog. Standplaats half schaduw-schaduw in zure grond.  Snoeien is niet nodig. maar kan wel. Snoei na de bloei kale takken weg. Het duurt even voordat de Rododendron nieuw schot aanmaakt. Oude bloemen hoeven niet verwijderd te worden. Is wintergroen en winterhard. Per vierkante meter 3 stuks.
Erysimum allionii - Siberische muurbloem (Vaste plant)

Uitspraak = E-RIE-SI-MUM


De Siberische muurbloem bloeit oranje-geel in april-juni, wordt 30 cm hoog en de standplaats dient in de zon te zijn. Is geurend en aantrekkelijk voor vlinders en bijen. Is tweejarig en te vermeerderen via zaad in april-juli in de volle grond. Per vierkante meter 7-9 stuks.Rododendron 'Gorbella' - Rhododendron (Heester)


Word tussen de 70 cm hoog, 90 cm breed en bloeit koraal-roze in april-mei. Standplaats halfschaduw op een vochtige zuurminende bodem. Is winterhard en wintergroen maar dient wel beschut te staan, omdat de bloemenknoppen anders kunnen bevriezen. Oude bloemen hoeven niet verwijderd te worden.
Vogels voeren


U kunt het hele jaar door de vogels voeren. In de winter willen de vogels graag op temperatuur blijven door voer te eten, in het voorjaar hebben ze voer nodig voor de jongeren te voeren en in de herfst bouwen ze reserves op voor de winter. De vogels zijn nu op zoek naar een partner, nesten bouwen eieren leggen en de jongeren voeren. Ze hebben het dus erg druk. Men denkt vaak dat het nu niet nodig is om bij te voeren, maar bij sterke wind en regen zijn er minder insecten te vinden. Bovendien is al dat vrolijke gefladder leuk om naar te kijken en pikken de vogels een extra luisje mee.Primula elatior 'Mister Gold laced' - Sleutelbloem (Vaste plant)


Bloeit zwart - geel in april - mei en wordt 20 cm hoog. Is groenblijvend en een vaste plant die vaker wordt gebruikt als éénjarige. Is winterhard en wil een plek in de zon - halfschaduw op een neutrale bodem. Voor extra lange bloei verwijdert u steeds de uitgebloeide bloemen. 7 stuks per vierkante meter. Vermeerderen door te delen in het voorjaar.

Acer shirasawanum 'Aureum' - Japanse esdoorn (Heester)

Uitspraak = A-TS-ER


Wordt 3 m hoog en wil een standplaats in zon - halfschaduw die beschut ligt. In het najaar is het blad oranjerood. De bloemen verschijnen in mei en zijn geelgroen. Wil een standplaats op lemige grond, zandgrond, of veengrond. Vermeerderen door te enten op een onderstam van een gezaaide "wilde" Japanse esdoorn. Door te zaaien, maar dan zal er slechts een klein percentage op komen.

 Amelanchier lamarckii - Krentenboom (Heester)

Uitspraak = A-ME-LAN-SIER


Bloeit wit in april - mei en wordt 6 m hoog en 4 m breed. De vruchten (krenten) die verschijnen na de bloei, zijn zwart. Is winterhard en bladverliezend. Ze zijn eetbaar en smaken lekker zoet. Vogels vinden de vruchten zeer lekker. Standplaats zon - halfschaduw, op een iets zure grond. Mulch op de grond wordt op prijs gesteld. Snoeien is niet nodig. Snoeien doet u het beste in de winter. Vermeerderen door afleggen. • Ribes sanguineum 'King Edward VII',ribes,plantadvies,www.plantadvies.com,copyright plantadvies
 • Ribes sanguineum 'King Edward VII',plantadvies,ribes,www.plantadvies.com,copyright plantadvies

 


Ribes Sanguineum 'King Edward VII' - Rode Ribes (Heester)

Uitspraak = RI-BES


Bloeit rozerood in april - juni. Wordt 2 m hoog en is niet wintergroen. Snoeien doet u na de

bloei. Verwijder ieder jaar oude uitgebloeide takken. Standplaats half schaduw - zon, op alle

gronden. Vermeerderen via afleggen of winterstek.

Acer palmatum 'Jerre Schwartz' - Japanse Esdoorn (Heester)

Uitspraak = A-TS-ER

 

Wordt 2 meter hoog. Is langzaam groeiend en men kan prima snoeien in september, om hem laag te houden. In het voorjaar rood blad verkleurend en in de zomer naar groen. In de herfst van oranje naar rood kleurend. Is winterhard en niet wintergroen. Standplaats beschut in de zon of halfschaduw, op losse bodems, humeuze zandgrond. Bloeit niet en is niet vruchtdragend. Vermeerderen door te enten op een onderstam van een gezaaide "wilde" Japanse esdoorn. Door te zaaien, maar dan zal er slechts een klein percentage op komen.

 

 Armeria maritima - Engels gras (Vaste plant)


Bloeit roze in april - juni en wordt ongeveer 20 cm hoog. Wil een plek in de zon halfschaduw op lichte, zandige grond die vrij droog. Is wintergroen. Om de paar jaar de planten delen en de jongere delen herplanten. Houdt de plant gezond en voorkomt kale plekken in het hart. Per vierkante meter 9 stuks.Vermeerderen door te delen.Cytisus 'Golden sunlight - Brem (Heester)

Uitspraak = SIE-TI-SUS


De Cytisus 'Golden sunlight bloeit geel van april tot mei. Wordt 1,5 m hoog, is wintergroen en goed winterhard. Standplaats zon - halfschaduw in neutrale tot zure grond. Is goed wind en zeewind bestendigt. Na de bloei kunt u de Brem terugsnoeien, maar snoei niet tot op het oude hout. Bloeit op meerderjarig houten krijgt olijfgroene zaaddozen, die in de late herfst naar zwart verkleuren. Vermeerderen door de zaden eerst te weken in water om daarna te zaaien in mei. Komt niet zuiver uit zaad terug. Door een zomerstek in augustus te nemen.


Primula 'Gold Nugget - Sleutelbloem (Twee jarig)


Bloeit geel in het vroege voorjaar en wordt 25 cm hoog. Standplaats zon - half schaduw - schaduw op kalkrijke en vochtige grond. Is niet wintergroen en twee jarig.Rhododendron 'Hino-crimson' - Rododendron (Heester)


Bloeit rood in april en word 70 - 100 meter hoog. Wil een plek in de schaduw op zuurminnende en vochtige grond. Is wintergroen en winterhard. Oude bloemen hoeven niet verwijderd te worden.Cytisus 'Windlesham Ruby' - Brem (Heester)

Uitspraak = SIE-TI-SUS


Bloeit in april - mei roze - rood en wordt 1 tot 1,5 meter hoog en breed. Standplaats volle zon halfschaduw. Is winterhard, maar niet wintergroen. Snoeien direct na de bloei, niet tot op het oude hout. Vermeerderen door de zaden eerst te weken in water om daarna te zaaien in mei. Komt niet zuiver uit zaad terug. Door een zomerstek in augustus te nemen.Lunaria annua - Judaspenning (2-jarig)


Tweejarige plant die paars bloeit in april - juni. Wordt 70 cm tot 1 meter hoog en is goed winterhard. Standplaats zon - halfschaduw op normale tot vochtige bodem, die neutraal is. Is niet wintergroen en wordt vermeerderd door in juni - augustus ter plekke te zaaien. Vermeerderen door in juni - augustus ter plekke te zaaien. Per vierkante meter 7 stuks.


 

Rhododendron 'President Roosevelt' - Rododendron (Heester)


Bloeit wit met een roze hart in april - mei en wordt 1 m tot 2 m hoog. Standplaats zon - halfschaduw - schaduw, in een zure turf en humus en goed doorlatende grond. Is wintergroen, goed winterhard, rijkbloeiend, verdraagt goed forse snoei, liefst direct na de bloei. Oude bloemen hoeven niet verwijderd te worden. Vermeerderen door in een kruidachtige zomerstek met een hieltje van half juni tot half juli.
Vormsnoei


Saaie Coniferen geven op deze manier gesnoeid een prachtig gezicht.Carex morrowii `Variegata` - Zegge (Siergras)

Uitspraak = KA-REKS


Wintergroen blad met lichte streep. Geeft lichtbruine aren in april - mei en wordt 30 - 40 cm hoog. Standplaats dient zon, halfschaduw tot schaduw te zijn. De grond dient vochtig tot nat te zijn en de Zegge moet niet terug geknipt te worden. 7 stuks per vierkante meter. Vermeerderen door te scheuren.Skimmia japonica 'Fragrant Cloud' - Skimmia (Heester)


Bloeit roomwit + groene waas in april - mei en wordt 1 meter hoog. Is wintergroen, winterhard tot - 15 graden en wil een plek in de lichte schaduw op een matig voedselrijk, zwak zuur tot licht zure grond. Kan bij nachtvorst in april - mei schade oplopen. Aantal per vierkante meter 1.
Cordyline australis ‘Red Star’ - Rode koolpalm (Vaste plant)

Uitspraak = KOR-DIE-LI-NE


De Rode koolpalm lust wel een slokje water. Zorg dat de kluit vochtig blijft op goed drainerende grond. In de winter sla je het water geven over als de plant buiten staat, anders bevriest dit. Winterhard tot ongeveer - 5 graden. Zet de plant op een beschutte plek in de zon. Kan 3 meter hoog worden. • magnolia,copyright plantadvies
 • magnolia,plantadvies,www.plantadvies.com,copyright plantadvies

 

Magnolia - Beverboom


Magnolia`s zijn prachtig met hun mooie bloemen. Alleen als er vorst is, kunnen de

knoppen van vroegbloeiers bevriezen en bruin worden. Wist u dat de bloemen bijna

allemaal eetbaar zijn? De Magnolia salicifolia smaakt naar citroen. De Magnolia hypoleuca

naar ananas en de Magnolia x thompsoniana naar sinaasappel. Je kunt er ook siroop van

maken. Kook de bloemen of de bloemblaadjes kort in een mengsel van water en suiker.

100 gram bloemblaadjes voor 1,5 deciliter water en 100 gram suiker. Of in de oven op 50

graden, dan bestrijkt u de bloemen met losgeklopt eiwit en strooit er dan suiker op. 

Prunus persica var. Nucipersica - Nectarineboom


Een zelfbestuiver die veel vruchten kan leveren en bij de groep steenvruchten behoort. Wordt 4 tot 6 meter hoog. Bij veel vruchten kunt u er een aantal verwijderen, dan zullen de overgebleven vruchten groter groeien. Het vruchtvlees is sappig met een aroma die aangenaam is. Is goed winterhard, maar niet wintergroen. Let op de vorst die de bloesemknoppen kan doen bevriezen. Bloeit roze in april en wil een standplaats die zonnig is, kalkrijk en niet te nat. Luchtig snoeien doet u in mei - augustus, dan hebben ze minder last van krulziekte. Vermeerderen door te zaaien, enten of oculeren.Caltha palustris - Dotterbloem (Vaste plant)

Uitspraak = KAL-THA


Bloeit geel in april - juni en houdt van een standplaats in de zon tot lichte schaduw, langs de waterkant. Wordt 50 cm hoog, is niet groenblijvend en wel winterhard. Na de bloei zullen de zaden wegdrijven in de vijver om elders langs de kant te ontkiemen. Soms geven ze in augustus een tweede nabloei. Vermeerderen door te zaaien of scheuren van de wortelstok. De Dotterbloem is licht giftig.Parende padden


Wanneer het in het voorjaar paartijd is, klautert een langs komend mannetje op de rug van het vrouwtje. Hij pakt haar met zijn voorpootjes vast stevig onder haar oksels. Biologen noemen dat een amplexus. De mannetjes willen zich nog wel een vergissen en pakken dan een vis of een ander mannetje. Tevens is een triootje ook mogelijk en komt dan ook regelmatig voor. De mannetjes kunnen het vasthouden wel dagenlang volhouden, tot het vrouwtje haar eitjes afstaat. Als dit gebeurt, zal het mannetje de eitjes bevruchten.Waldsteinia ternata - Goudaardbei (Vaste plant)


Bloeit geel in april - mei en wordt ongeveer 10 a 15 cm hoog. Standplaats zon - halfschaduw in goede tuingrond die niet te nat is. Is groenblijvend en winterhard. Per vierkante meter 8 tot 11 stuks. Vermeerderen door te delen of te scheuren.Polygala chamaebuxus 'Grandiflora' - Vleugeltjesbloem (Heester)

Uitspraak = PO-LIE-GA-LA

 

Bloeit geel en paars in april/augustus. Wordt 10 à 20 cm hoog en is een vaste plant. Is winterhard tot - 20 graden en wintergroen. Wil een plek in de halfschaduw op een droge tot normale bodem. 11 stuks per vierkante meter. Stengels na de bloei terug knippen. Vermeerderen door zaad.Clematis montana 'Fragrant Spring' - Bosrank (Klimplant)

Uitspraak = KLE-MA-TIS


Draagt bloemen die klein bloemig zijn en lichtroze bloeien in april/mei. Lokt vlinders en bijen. Wil een standplaats in de lichte schaduw op een matig voedselrijke grond die vochtig is. Wordt 8 meter hoog, is winterhard tot - 20 graden, maar is niet wintergroen. Kan bij nachtvorst schade oplopen. Licht snoeien na de bloei. Vermeerderen door iets verhouten stekken in juni/juli.Saxifraga 'Peter Pan' - Steenbreek (Vaste plant)

Uitspraak = SA-KS-I-FRA-GA


Bloeit roze in april/mei. Wil een plek in de zon tot lichte schaduw, op een vochthoudende matig voedselrijke grond. Is wintergroen en wordt 15 cm hoog. Verdraagt - 25 graden en is zeer geschikt voor de rotstuin. Snoeien na de bloei van de bloemstengels. Aantal per vierkante meter is 8 tot 11 stuks. Vermeerderen door te scheuren, uitlopers/wortelstokken.Iberis sempervirens - scheefkelk (Vaste plant)


Bloeit wit in april/juni, is groenblijvend en wordt 25 cm hoog. Kan enigszins bescherming gebruiken tijdens de winter. Wil een plek in de zon/halfschaduw in goed ontwaterende grond. Snoei na de bloei terug, dan blijft de plant in een mooie vorm en geeft misschien een tweede bloei. Vermeerderen d.m.v. scheuren.Dicentra spectabilis Alba - Gebroken hartje (Vaste plant)

Uitspraak = DI-SEN-TRA


Bloeit wit in april/juni en wordt 60 à 70 cm hoog. Is winterhard maar niet wintergroen en wil een standplaats in de halfschaduw. De grond dient voedselrijk, humusrijk en vochtig te zijn, die goed doorlatende is. Per vierkante meter 5 - 7 stuks. Vermeerderen door te scheuren in oktober.Dicentra spectabilis Alba - Gebroken hartje (Vaste plant)

Uitspraak = DI-SEN-TRA


Bloeit wit in april/juni en wordt 60 à 70 cm hoog. Is winterhard maar niet wintergroen en wil een standplaats in de halfschaduw. De grond dient voedselrijk, humusrijk en vochtig te zijn, die goed doorlatende is. Per vierkante meter 5 - 7 stuks. Vermeerderen door te scheuren in oktober.Aubrieta - Blauwkussen (Vaste plant)

Uitspraak = AU-BRI-E-TA


Bloeit in verschillende kleuren in april/juni en wordt 15 cm hoog. Is groenblijvend en winterhard. Een bodembedekker die op een zonnige standplaats wil dat kalk, humus en zand bevat. De grond dient ook goed doorlatend te zijn. Na de bloei terugsnoeien geeft herbloei. Vermeerderen door te stekken of te scheuren. Aantal planten per vierkante meter is 9 stuks.Clematis Evergreen Tai Yang - Bosrank (Klimplant)

Uitspraak = CLE-MA-TIS


Groenblijvende klimmer die bloeit in april/juni. Wil een plek in de volle zon op een beschutte plek. Is winterhard tot - 10 graden. Snoei direct na de bloei de bloemen weg en de takken die snel groeien en slap hangen. Dan kan het zijn dat er een tweede bloei volgt in het najaar. Wordt 1 meter hoog.

 Choisya ternata - Choisya (Sierheester)

Uitspraak = GOI-SIA


Choisya ternata is wintergroen en afkomstig uit Mexico. Is vorstgevoelig en wil dus een standplaats die windbeschut is en zonnig. Hoogte is 2 meter en heeft geurende witte bloemen die vaak al verschijnen in april tot en met juni. Geeft in augustus nog wel eens tweede bloei. Houdt van voedzame, humusrijke grond die liefst zuur is. In de herfst kan de plant door topstek worden vermeerderd.


Maandkalender