Tuinieren in april 

* Kale plekken in het gazon inzaaien

* Gras maaien en bemesten

* Vijver opschonen

* Pomp in de vijver aanzetten

* Beplanting bemesten

* Zaaien

* Anijs, Venkel, Peterselie, bonenkruid zaaien

* Druif planten

* Let op de nachtvorst 

* Planten in de kas water geven


Rhodohypoxis `Twinkle star` - Bloeiend gras (Vaste plant)

Uitspraak = RO-DO-HIE-POK-SIS

Een zuid afrikaans bolgewasje die wit, roze en rood  kan bloeien in april - juli en 15 cm hoog word. Standplaats van zon tot schaduw op een iets zure grond die goed doorlaatbaar is. Meerjarig en winterhard. Vermeerderen door voorzichtig te delen na de bloei.

Acer palmatum 'Dissectum' - Japanse Esdoorn (Heester)       

Uitspraak = A-TS-ER

Wordt 2 meter hoog. Het blad verkleurt in de herfst van geel tot oranje. Is langzaam groeiend en wil graag een standplaats op een humeuze bodem, geen klei, in de zon of halfschaduw. Bladverliezend en niet windbestendig. Bloeit rood in mei. Vermeerderen door te enten op een onderstam van een gezaaide "wilde" Japanse esdoorn. Door te zaaien, maar dan zal er slechts een klein percentage op komen.

Angelonia - Zomer leeuwenbek (1-jarig)

Uitspraak = AN-GE-LO-NIA

Bloeit van april - september in de kleuren paars, wit en lila. Word ongeveer 50 cm hoog en wil een standplaats in de volle zon. De grond dient vochtig en humusrijk te zijn en geef ik het groeiseizoen 1 x in de maand voeding. Niet winterhard dus in het voorjaar voorzichtig afharden. Wordt behandeld als 1-jarige. Men vindt de bladeren naar appels ruiken. Verwijder steeds de uitgebloeide bloemen. Vermeerderen door het nemen van stekken of uit zaad.

Ribes rubrum 'Rovada' - Kruisbes (Heester)

Uitspraak = RI-BES

Bloeit onopvallend in april. Is zelfbestuivend en de bessen verschijnen in juli die smakelijk zijn. Vooral de merel is dol op de bessen. Vorstgevoelig, bladverliezend, wordt 1 tot 1,5 meter hoog. Wil een plek in de zon-halfschaduw op een goed doorlaatbare, vruchtbare bodem. Snoeien kun je het hele jaar, maar het beste doe je na de oogst. Snoei oude en zwakste stengels zo laag mogelijk terug. Laat een aantal jonge en sterke stengels staan. Gevoelig voor bladluis. Aalbessen hebben geneeskrachtige werking en ze bevatten onder andere vitamine B en C, ijzer, fosfor en kalium. Vermeerderen door te zaaien in juli-september, winter of zomerstek of afleggen.

Rhododendron yakushimanum - Rododendron (Heester)

Bloeit roze in april-mei en wordt 1,25 hoog. Standplaats half schaduw-schaduw in zure grond.  Snoeien is niet nodig. maar kan wel. Snoei na de bloei kale takken weg. Het duurt even voordat de Rododendron nieuw schot aanmaakt. Oude bloemen hoeven niet verwijderd te worden. Is wintergroen en winterhard. Per vierkante meter 3 stuks.Erysimum allionii - Siberische muurbloem (Vaste plant)

Uitspraak = E-RIE-SI-MUM

De Siberische muurbloem bloeit oranje-geel in april-juni, wordt 30 cm hoog en de standplaats dient in de zon te zijn. Is geurend en aantrekkelijk voor vlinders en bijen. Is tweejarig en te vermeerderen via zaad in april-juli in de volle grond. Per vierkante meter 7-9 stuks.

Rododendron 'Gorbella' - Rhododendron (Heester)

Word tussen de 70 cm hoog, 90 cm breed en bloeit koraal-roze in april-mei. Standplaats halfschaduw op een vochtige zuurminende bodem. Is winterhard en wintergroen maar dient wel beschut te staan, omdat de bloemenknoppen anders kunnen bevriezen. Oude bloemen hoeven niet verwijderd te worden.

Primula elatior 'Mister Gold laced' - Sleutelbloem (Vaste plant)

Bloeit zwart - geel in april - mei en wordt 20 cm hoog. Is groenblijvend en een vaste plant die vaker wordt gebruikt als éénjarige. Is winterhard en wil een plek in de zon - halfschaduw op een neutrale bodem. Voor extra lange bloei verwijdert u steeds de uitgebloeide bloemen. 7 stuks per vierkante meter. Vermeerderen door te delen in het voorjaar.

Acer shirasawanum 'Aureum' - Japanse esdoorn (Heester)

Uitspraak = A-TS-ER

Wordt 3 m hoog en wil een standplaats in zon - halfschaduw die beschut ligt. In het najaar is het blad oranjerood. De bloemen verschijnen in mei en zijn geelgroen. Wil een standplaats op lemige grond, zandgrond, of veengrond. Vermeerderen door te enten op een onderstam van een gezaaide "wilde" Japanse esdoorn. Door te zaaien, maar dan zal er slechts een klein percentage op komen.

Amelanchier lamarckii - Krentenboom (Heester)

Uitspraak = A-ME-LAN-SIER

Bloeit wit in april - mei en wordt 6 m hoog en 4 m breed. De vruchten (krenten) die verschijnen na de bloei, zijn zwart. Is winterhard en bladverliezend. Ze zijn eetbaar en smaken lekker zoet. Vogels vinden de vruchten zeer lekker. Standplaats zon - halfschaduw, op een iets zure grond. Mulch op de grond wordt op prijs gesteld. Snoeien is niet nodig. Snoeien doet u het beste in de winter. Vermeerderen door afleggen.

Maandkalender


Volgende