A


Abelia `Edward Goucher` = Abelia

Een niet wintergroene struik met glimmend groen blad, maar bij jonge planten is het blad bronskleurig. Bloeit lila/roze in juli/ augustus. Wordt 1,50 hoog en 2 m breed. Wil een plek in de zon, op goed doorlatende, vruchtbare grond en beschut. Snoei in het voorjaar als de vorst is geweken, de oudere stengels tot 30 cm af om groei te stimuleren. Kunnen tijdens een strenge winter invriezen, maar lopen vaak in het voorjaar weer uit. Vermeerderen door in juli/augustus half verhoute stekken te nemen.


Abelia floribunda = Abelia

Groenblijvende struik die bloeit rozerood in juni/augustus buisvormig. Is matig winterhard en wil een beschutting tegen de gure, schrale wind. Wil een standplaats in de zon op goed doorlatende, vruchtbare grond. Wordt 3 m hoog en 4 m breed. Snoei in het voorjaar als de vorst is geweken, de oudere stengels tot 30 cm af om groei te stimuleren. Zet de plant in een kuip. Vermeerderen door in juli/augustus half verhoute stekken te nemen.


Abelia x grandiflora = Abelia

Groenblijvende struik die 3 m hoog wordt en 4 m breed. Bloeit in juni/augustus met geurende witte bloemen met een roze zweem. Wil een plek in de zon in goed doorlatende, vruchtbare grond. Snoei in het voorjaar als de vorst is geweken, de oudere stengels tot 30 cm af om groei te stimuleren. Vermeerderen door in juli/augustus half verhoute stekken te nemen.


Abutilon `Kentisch Belle ` = Abutilon

Semi groenblijvende struik die 2,5 m hoog en breed wordt. Bloeit abrikoosgeel met rood in augustus/november. Zorg voor een beschutting d.m.v. een warme muur en uit de wind, in koude streken. Verdraagt - 5 graden. U dient de Abutilon te ondersteunen tijdens de groei. Wil een standplaats in de zon op goed doorlatende, vruchtbare grond. In het voorjaar snoeien voor een goed groeiend takengestel.


Abutilon megapotamicum = Belgische vlag, Chinese hennep

Kruipende semi groenblijvende struik, die 2 m hoog en breed wordt. Bloeit rood/geel in mei/september. Zet de struik in een kuip, op een zonnige lichte beschutte plek. Geef tijdens het groeiseizoen van mei tot september éénmaal per week mest via het gietwater. De grond dient goed doorlaatbaar en vruchtbaar te zijn.


Abutilon vitifolium = Abutilon

Bladverliezende heester die snel groeit. Wordt 5 m hoog en 2,5 m breed. Bloeit begin zomer met hangende, schotelvormige bloemen in paarsig/roze. Overleeft in koude klimaten moeizaam. Standplaats in de zon op een goed doorlatende, matig vruchtbare grond. Snoei de jonge planten voor een goede vorm. Oudere planten niet meer snoeien. Witte vlieg, spint, schaal insecten en wolluis kunnen een probleem zijn. Vermeerderen van houtige stengel stekken of zaaien.


Acaena microphylla = Stekelnootje

Bloeit rood in juni/augustus en wordt 10 cm hoog. Wil een plek in de zon tot schaduw op een goed doorlaatbare voedselrijke bodem. Blijft in de winter groen, is winterhard en is een vaste plant. 9 stuks op 1 m2 Vermeerderen door zaaien, stekken, afleggen en scheuren.


Acanthus hungaricus = Hongaarse acanthus

Roze-wit in juni/juli. Wordt 1 m. hoog. Standplaats op een warme plek in de zon op het zuiden. Verlangt kalkhoudende, droog, vochthoudende bodem. Is niet wintergroen en wil bescherming tijdens de strenge vorst. Geen bladerdek i.v.m. hekel aan natte voeten. Vermeerderen door te delen in het voorjaar of zaaien in september/oktober. Zaden vijlen voor u zaait. Kiemt langzaam. Aantal per vierkante meter 7 stuks.


Acer conspicuum Red Flamingo = Koraalesdoorn, Bontbladige streepjesbastesdoorn (Sierheester)

Wordt 2,50 a 3 m hoog en breed en geeft een onopvallende gele bloei in april mei. Bonte bladeren in roze-witte tinten met groene vlekken. Is bestand tegen zeewind en wil een standplaats van zon/halfschaduw. De grondsoort dient humeus en vochthoudend te zijn. Opvallend zijn vooral de mooie naakte rode takken in de winter.


Acer griseum = Papieresdoorn (Sierheester)

Wordt 15 m hoog en breed en wil een standplaats in de zon/halfschaduw, op goed doorlaatbare, vruchtbare grond. Geliefd om zijn afschilferde, oranjebruine schors. Is traaggroeiend en bladverliezend. Heeft donkergroen blad dat in de herfst oranje, rood en scharlaken. Bloeit met kleine gele hangende bloemetjes in april/mei.


Acer grosseri var. hersii = Snake schors Esdoorn

Wil een plek in zon/halfschaduw op een goed doorlaatbare,vruchtbare grond. Wordt 1,50 hoog en breed. Het schors is voorzien van witte en groene strepen. Winterhard en bladverliezend. Het lichtgroene blad wordt in de herfst oranje of geel. Snoei alleen indien nodig alleen dode of beschadigde takken in november. Krijgt hangende kleine lichtgele bloempjes in het voorjaar.


Acer japonicum `Aconitifolium`= Japanse esdoorn

Wil een plek in de halfschaduw op vochtige,goed doorlaatbare, vruchtbare grond. Breng in de herfst een mulchlaag om de stam aan. Dit is voor een bescherming tijdens strenge winters. Is een bladverliezende, bossige boom die 5 m hoog wordt en 6 m breed. Heeft groen blad dat in de herfst donker rood verkleurt. Bloeit roodachtig paars in april/mei met opstaande bloemen die later gevleugelde vruchten vormen.


Acer negundo `Flamingo`= Vederersdoorn (Sierheester)

Bladverliezende boom die 15 m hoog wordt en 10 m breed. De bladeren bezitten een roze rand die in de zomer naar wit verkleuren. Wil een standplaats in de zon/halfschaduw, op vochtige, goed doorlatende, vruchtbare grond. Wil men meer een struikvorm en groter blad, dan snoeit u in de winter elke 2-3 jaar terug tot op het gestel. Takken met groen blad haalt u weg. Bloei in april roomwit die onopvallend is. Verdraagt - 30 graden.


Acer palmatum 'Beni Maiko' = Japanse esdoorn (Sierheester)

In het voorjaar rozerood blad en in de zomer donker rood- groen blad. Hoogte is 1,5 tot 2 meter en wordt 1 m breed. Voor een compacte groei de lange scheuten snoeien in maart. Verdraagt zon en halfschaduw. Is winterhard, maar als de struik in een pot staat, dient u deze te beschermen. Is niet wintergroen. Houdt van zanderige humusrijke grond. Indien niet aanwezig, tuinturf in het plantgat doen. Groeit langzaam.


Acer palmatum ''butterfly'' = Japanse esdoorn

Heeft bontbladige bladeren met een witte rand. De witte rand wordt in het najaar scharlaken rood. Wordt 3 meter hoog en 1 tot 1,5 m breed. Is een langzame groeier. Wil een plek in de zon - lichte schaduw en bij voorkeur in een vochthoudende lichtzure bodem. Enigszins beschut tegen de stevige wind. Snoeien doet u in het voorjaar maar niet te diep.


Acer palmatum 'Dissectum' = Japanse esdoorn

Een langzaam groeiende struik met fijn verdeelde lancetvormige bladeren, die 2 m tot 3 m hoog en breed wordt. De onopvallende bloei paarsrode kelkblaadjes met roomwitte bloemblaadjes valt in april-mei. Vruchtperiode is in augustus, september. Standplaats zon/lichte schaduw op een vochthoudende lichtzuren bodem, enigszins beschut tegen stevige wind. Bladverdroging en verbranding is in volle zon mogelijk. Dode takken verwijderen in april. In de herfst verkleurt de Acer palmatum 'Dissectum' met prachtige oranje bladeren, maar is bladverliezend. Jonge planten beschermen tegen noordelijke en oostelijke wind. Kan last hebben van verticillium, schimmelziekte.


Acer palmatum 'Garnet' = Japanse EsdoornWordt 1,50 hoog en wil een plek in de zon/halfschaduw, liefst in de luwte, op vochthoudende, goed doorlatende grond. De grond mag licht zuur tot kalkhoudend zijn. Geeft kleine, roodachtig paarse bloemen die in de lente verschijnen. De gevleugelde zaden zijn net helikopters als men ze in de lucht gooit. Is winterhard maar niet wintergroen. Snoeien doet u bij voorkeur niet. De Acer kan sterk bloeden. Wilt u echter wel snoeien, doe dit dan in de rustperiode en dat is voor het einde van het jaar.


Acer palmatum 'Jerre Schwartz' = Japanse Esdoorn

Wordt 8 - 10 meter hoog. Is langzaam groeiend en men kan prima snoeien in september, om hem laag te houden. In het voorjaar rood blad verkleurend en in de zomer naar groen. In de herfst van oranje naar rood kleurend. Is winterhard en niet wintergroen. Standplaats beschut in de zon of half schaduw, op losse bodems, humeuze zandgrond. Bloeit niet en is niet vruchtdragend.


Acer Palmatum 'Shaina'= Japanse Esdoorn (Sierheester)

Wordt 1,20 tot 1,80 m hoog en wil een plek in de half schaduw op humeuze grond. De grond dient goed doorlatend te zijn. Bladkleur is rood bruin en het is een langzame groeier. Snoeien doet u zo weinig mogelijk. Kleurt rood-oranje in de herfst.


Acer palmatum ''butterfly'' = Japanse esdoorn

Japanse esdoorn met witbonte bladeren en roze bladrand. Word 1 a 1,5 m hoog en breed. Geeft gevleugelde nootjes in april - mei. Is traag groeiend en in de herfst kleurt de roze bladrand tot scharlaken rood. Is niet wintergroen wel winterhard. Standplaats zon met lichte schaduw, beschut en op goed doorlatende, humeuze zandgrond. Snoeien doet u zo weinig mogelijk. Doe dit dan laat in de winter of vroeg in de lente.


Acer pseudoplatanus `Brilliantissimum = Bonte bolesdoorn

Traaggroeiende bladverliezende boom, die 6 m hoog wordt en 8 m breed. Wil een plek in de zon/halfschaduw op elke grond. Draagt blad dat verkleurt van zalmroze, geel naar groen. Bloeit met hangende gele bloempjes in april/juni dat gevold wordt door gevleugelde vruchten. Snoeien in de winter voor de vorm van de bol en evenwichtige takkengestel.


Acer pseudoplatanus `Brilliantissimum`= Japanse esdoorn

Kleine boom die 6 m hoog wordt en 8 m breed. Bloeit in geel in hangende trosjes in april. Later zullen de bloemen gevleugelde vruchten vormen. Wil een plek in de zon/halfschaduw op elke grond.


Acer shirasawanum 'aureum' = Japanse esdoorn (Sierheester)

Japanse esdoorn met geelgroen blad, die 2,20 m - 2,50 m hoog wordt. Bloeit zeer onopvallend in mei. Standplaats zon - halfschaduw, op lemige grond, zandgrond, veengrond. Zo weinig mogelijk snoeien, is niet windbestendig en niet wintergroen. Krijgt roodoranje bladeren in het najaar. Zeer trage groeier en is niet giftig.


Acer palmatum `Taylor` = Japanse esdoorn (Sierheester)
Wordt 2 m hoog en staat graag in de halfschaduw, bij voorkeur in een vochthoudende lichtzure bodem, en enigszins beschut tegen stevige wind. Is goed winterhard en eventueel snoeien doet u in november. De jonge planten dient u te beschermen tegen noordelijke en oostelijke wind.


Achillea ptarmica 'Major' = Wilde bertram (Vaste plant)

Bloeit wit met een geel hart in juni-augustus en wordt 50 cm hoog. Wil een plek in de zon en de grond dient niet arm te zijn. Is winterhard en niet wintergroen. Per vierkante meter 7-9 stuks. Vermeerderen door te delen in het voor of najaar.


Achillea `Moonshine`= Duizendblad

Vaste plant die groenblijvend is en grijsgroen loof heeft. Lichtgele bloemen in juli/augustus. De bloemen zijn geschikt om te drogen. Hoogte 60 cm en breedte 60 cm. Wil een plek in de zon op goed doorlatende grond. Geef een wintermulch om te beschermen tegen de koud. Om de 2 a 3 jaar delen voor een goede groeikracht en vermeerdering. 5 - 7 stuks/m².


Aconitum `Bressingham Spire`= Monnikskap

Vaste plant die bloeit in juli/augustus met donker violette bloemen. Is winterhard maar niet wintergroen. Alle delen zijn giftig. Standplaats in gefilterd zonlicht of halfschaduw, op koele, vochtige, vruchtbare grond, goed doorlatende grond. Wordt 90 a 1 meter hoog en 30 cm breed. 7-9 st. per m2 Vermeerderen door te zaaien of te delen in het najaar of de winter. 7 tot 9 stuks per m2


Aconitum `Spark`s Variety`= Monnikskap

Heeft donkerviolette bloemen in juli/oktober. Wordt 1,5 m hoog en 45 cm breed en wil een plek op een licht beschaduwde plaats. De grond dient koel, vochtig en een goed doorlatend te zijn. Alle delen zijn giftig. Voor een goede groeikracht dient u de planten om de 3 jaar te delen. Vermeerderen door te zaaien of door te delen in de herfst of de winter. 


Actinidia kolomikta = Sierkiwi

Actinidia kolomikta behoort tot de Kiwi's. Wordt 3 a 4 meter hoog en moet het van het blad hebben. Het blad verkleurt pas na een aantal jaar driekleurig. In het najaar kleuren de bladeren egaal van kleur. Standplaats zon op een beschutte plek. Is winterhard en is bladverliezend.  De zoete eetbare vruchten worden ook bij een alleenstaande plant gevormd, zodat zelfbestuiving mogelijk is. Vermeerderen door te zaaien in november - juni. De zaden eerst 4-8 weken in de koelkast bewaren en vervolgens zaaien in zaai- en stekgrond bij kamertemperatuur. Als er na enkele weken geen kieming optreedt, kunt u de zaden opnieuw in de koelkast bewaren. Na 4-8 weken weer warm zetten. Met de overgang van kou (winter) naar warmte (lente) moet de kiemingsrust doorbroken worden en mogelijk zijn daar meerdere koude periodes voor nodig.  Zaaitijd november - juni. Aantal per vierkante meter is 2 stuks.


Actaea rubra = Christoffelkruid

Pluimvormige witte bloemen in april - mei. Na de bloei vormen er prachtige rode bessen die giftig zijn. De hoogte wordt 60 - 80 cm, is een vaste plant maar niet groenblijvend. Wil op een plek die schaduw - halfschaduw is, op een goede tuingrond en niet te droog. Vermeerderen door te delen of te zaaien. Per vierkante meter 7 stuks.


Adiantum pedatum = Hoefijzervaren

Bladverliezende varen bezit glimmende, donkergroene of zwarte stelen. Wil een schaduwrijk of halfschaduw staan, in koele, vochtige grond. Om de paar jaar delen en herplanten. Wordt 30 cm hoog en 40 cm breed. 1 per m2


Aesculus parviflora = Herfstpaardenkastanje

Bladverliezende struik die 3 m hoog wordt en 5 m breed. Wil een plek in de zon/halfschaduw op een vochtige goed doorlatende, voedzame grond. Twijgen na de bladval tot de grond toe snoeien als de struik te breed wordt. Het blad is bronskleurig en kleurt in de herfst naar geel. Witte bloemen in juli/augustus, gevolgd door vruchten met een gladde schil.


Aethionema armenum`Warley rose`= Steenkers

Kortlevende, groenblijvende, niet winterharde rotsplant. Die in met roze bloemen bloeit in mei/juni. Wordt 15 cm hoog en 20 cm breed. Wil een plek in de zon op goed doorlatende, vruchtbare, kalkvrije grond. Verdraagt schrale, zure grond. Snoeien na de bloei.11 stuks per m2 Vermeerderen door voorzichtig te scheuren in het voorjaar, door zaaien in het vroege voorjaar bij een 12 graden, het zaad komt onregelmatig op, of door zomerstek wat moeilijk gaat.


Akebia quinata = Klimbes, schijnaugurk      

Bloeit in april-mei met geurige vanille bloemen die eenslachtig zijn. De vrouwlijke bloemen zijn donkerrood tot paars en de mannelijke bloemen zijn lichtroze en wat kleiner. Er kunnen door kruisbestuiving langwerpige paarse vruchten groeien. De standplaats dient in de zon tot iets van schaduw te zijn en de grond dient normaal en niet droog te zijn. De takken winden zich om alles heen en hebben steun nodig. Bloeit op hout en snoeien doe je het beste na de bloei. Snoei een derde terug. Is winterhard, niet groenblijvend en wordt 6 meter hoog.  


Agapanthusthus Campanulatus subsp. patens = Afriaanse lelie

Krachtige vaste plant met lichtblauwe bloemen eind zomer en in de herfst. Blad sterft af in de winter. Standplaats in de zon in goed doorlaatbare, vruchtbare grond of potgrond. Wordt 45 cm hoog en 30 cm breed.  De grond dient dus niet nat te zijn, want dit veroorzaakt wortelrot. Als deze Afrikaanse lelie in een pot staat, dient deze vorstvrij te overwinteren. Een plek in de border dient u af te dekken met een dikke laag stro of dennentakken in het najaar. Als de bloei ondanks de goede verzorging het laat afweten, dan kan dit gaan om een gezaaid exemplaar. Vermeerderen door te zaaien of te delen in het voorjaar.


Agapanthus caulescens = Afrikaanse lelie (Vaste plant)

Vaste plant met lila bloemen in midden zomer tot begin herfst. Standplaats in de zon op vochtige, goed doorlatende, vruchtbare grond. Is niet wintergroen en wordt 1 tot 1,2 m hoog en 60 cm breed. Als deze Afrikaanse lelie in een pot staat, dient deze vorstvrij te overwinteren. Een plek in de border dient u af te dekken met een dikke laag stro of dennentakken in het najaar. Als de bloei ondanks de goede verzorging het laat afweten, dan kan dit gaan om een gezaaid exemplaar. Vermeerderen door te zaaien of te delen in het voorjaar.


Agapanthus 'Charlotte' = Afrikaanse lelie (Vaste plant)

Bloeit blauw in juni-september en wordt ongeveer 55 cm hoog. Standplaats in de zon op iedere goede grond. Geef mest voor een rijke bloei. Is niet winterhard maar wel wintergroen. Overwinteren op een koele en vorstvrije plek. Per vierkante meter 5-8 stuks. Vermeerderen door voorzichtig te scheuren of delen in september na de bloei. Het is een fabeltje dat de plant in een ruimere pot moet staan voor meer bloei.


Agapanthus 'Septemberhemel`= Afrikaanse lelie (Orangerieplant)

Licht violet/blauw in juli/september, op een plek in de zon en goed doorlatende grond. De grond dient dus niet nat te zijn, want dit veroorzaakt wortelrot. Wordt 70 a 75 hoog en is wintergroen. Als deze Afrikaanse lelie in een pot staat, dient deze vorstvrij te overwinteren. Een plek in de border dient u af te dekken met een dikke laag stro of dennentakken in het najaar. Als de bloei ondanks de goede verzorging het laat afweten, dan kan dit gaan om een gezaaid exemplaar. 5 stuks op 1 vierkante meter. Vermeerderen door te zaaien of te delen in het voorjaar.


Agapanthus "Whitney' = Afrikaanse lelie (Orangerieplant)

Bloeit wit in juni-september en wordt ongeveer 55 cm hoog. Standplaats in de zon op iedere goede grond. Geef mest voor een rijke bloei. Is niet winterhard maar wel wintergroen. Overwinteren op een koele en vorstvrije plek. Per vierkante meter 5-8 stuks. Vermeerderen door voorzichtig te scheuren of delen in september na de bloei. Het is een fabeltje dat de plant in een ruimere pot moet staan voor meer bloei.


Agave victoriae-reginae

Overblijvend, vorstgevoelig plant. Wordt 50 cm breed en hoog. De middelste bladeren zijn voorzien van een stekelpunt. Wil een plek in de zon, sterk doorlatende, matig vruchtbare, iets zure grond. Of in speciale cactusgrond. Zet de Agave in een pot om te kunnen overwinteren. Vermeerderen door te stekken. Bloei in de zomer met roomwitte bloemen. Na de bloei die een aantal jaar op zich wacht, sterft de plant af maar niet zonder een nieuwe loot aan de basis te hebben gevormd.


Ajuga reptans `Atropurpurea ` = kruipend zenegroen

Bodembedekkende vaste plant die in mei/juni bloeit met donkerblauwe bloemen. Wil een plek in de zon/halfschaduw, op een goed doorlaatbare, vruchtbare grond. Wordt 15 cm hoog en 1 m breed. Heeft bronspaars blad en is niet wintergroen. 16-25 stuks per m2.


Ajuga reptans `Burgundy Glow ` = Zenegroen

Laagblijvende, bodembedekkende, wintergroene plant. Zilvergroenblad met een donker wijnrode gloed. Donkerblauwe bloemen in mei/juni. Wordt 15 cm hoog en 1 m breed. Wil een plek in de halfschaduw/schaduw in vochtige, vruchtbare grond. Vermeerderen door afleggen, delen, stekken. 9 stuks op 1 m2


Alstroemeria 'Indian Summer' = Incalelie (Knolvormende vaste plant)

Bloeit in juni-september oranje-rood-geel en wordt 70 cm hoog. Is redelijk winterhard, niet wintergroen en wil een plek in de zon-halfschaduw. De grond dient goed doorlatend, liefst iets zuur te zijn. Per vierkante meter 8 stuks. Dek de Incalelie in de winter af. Vermeerderen door wortelstekken in maart-april


Althea velour dubbel = Stokroos 

Eenjarige met dubbele bloemen die bloeien van juni/oktober. Hoogte 1,5 - 2,5m, op een goede tuingrond die niet te nat is en in de zon. Gevoelig voor roest. Vermeerderen door buiten te zaaien half april tot half mei. 


Althea rosea 'Charters Double Weiss' = Stokroos

Bloeit wit in juli en augustus en wordt 1,75 m. hoog. Is winterhard, niet wintergroen en heeft beschutting nodig tegen de wind. Standplaats zon en rijke, zware goed doorlatende grond. Vermeerderen door te zaaien in het voorjaar. Aantal per vierkante meter 7 stuks.


Amelanchier lamarckii  = Krentenboom

Bloeit wit in april - mei en wordt 6 m hoog en 4 m breed. De vruchten (krenten) die verschijnen na de bloei, zijn zwart. Is winterhard en bladverliezend. Ze zijn eetbaar en smaken lekker zoet. Vogels vinden de vruchten zeer lekker. Standplaats zon - halfschaduw, op een iets zure grond. Mulch op de grond wordt op prijs gesteld. Snoeien is niet nodig. Snoeien doet u het beste in de winter.


Anaphalis triplinervis `Sommerschnee `= Siberisch edelweiss, Witte knoop

Vaste plant met grijsgroen, wit en wollig blad. Bloeit geel in juli/augustus. Wil een plek in de zon/halfschaduw en wordt 80-90- cm hoog en 45-60cm breed. Kan goed tegen zeewind. Is niet wintergroen. Wil in elke redelijke tot goed doorlatende grond staan, die matig vruchtbaar is en in de zomer niet uitdroogt. 7 - 9 stuks/m²


Anchusa azurea `Loddon Royalist`= Ossetong

Vaste niet groenblijvende plant, die donkerblauw bloeit in juli/september. Wordt 90 cm hoog en 50 cm breed en wil een plek in de zon in vochtige, goed doorlaatbare vruchtbare, diepe grond. Meestal niet lang levend, maar gemakkelijk te vermeerderen via wortelstek. 7 - 9 stuks/m²


Androsace carnea subsp. Laggeri = Primulaceae (sleutelbloem familie)

Groenblijvende vaste plant die bloeit in de lente dieproze. Wordt 5 cm hoog en 15 cm breed. Ideale plant voor rotstuinen. Standplaats in de zon in vochtige en zeer goed doorlaatbare grond. Verder is er weinig over deze plant vindbaar.


Anemone = Herfst anemoon (Vaste plant)

De herfst anemoon bloeit wit, roze en purper in augustus tot de vorst invalt. Is niet wintergroen, maar wel winterhard. Bescherm alleen de jonge plant tegen de vorst. Hoogte variëren van 50-150 cm. De Anemoon maakt ondergrondse uitlopers zonder te gaan woekeren. De standplaats dient licht te zijn tot half schaduw, in losse humusrijke grond die niet te droog is. Aantal per vierkante meter is 8 stuks. Vermeerderen door een wortelstek en scheuren/delen in het voorjaar.


Anemone blanda = Blauwe Anemoon, Oosterse Anemoon

Bloeit roze, paarsblauw en wit in maart - april. Wordt 10 tot 20 cm hoog op een zonnige plek. Heeft goede tuingrond nodig en staat graag niet te nat. Is niet wintergroen. Vermeerdering door verwildering van de bol. 9 - 16 stuks per vierkante meter.


Anemone blanda `White Splendour`= Blauwe anemoon

Vaste niet wintergroene plant, die bloeit in maart/april en wordt 15 cm hoog en breed. Winterhard tot - 20 graden. Wil een standplaats in de zon/halfschaduw in goed doorlaatbare, humusrijke grond. Vermeerderen: zaait zichzelf uit. 11-15 st. per m2


Anemone hupehensis `Hadspen Abundance`= Herfstanemoon

Vaste niet wintergroene plant die in september/oktober roze bloeit. Wordt 60-90 cm breed en 40 cm hoog. Verdraagt - 20 graden. Wil een plek in de zon/halfschaduw in vochtige, vruchtbare, humusrijke grond. Vermeerderen: uitlopers los steken en verplanten. 7-9 st. per m2


Anemone x hybrida `Honorine Jobert`= Herfstanemoon

Vaste niet wintergroene plant, die wit bloeit in augustus/oktober. Wordt 1,20 cm a 1,50 cm hoog en onbeperkt breed. Is goed winterhard. Wil een plek in de zon/halfschaduw in vochtige, goed doorlaatbare, matig vruchtbare, humusrijke grond. Vermeerderen door het nemen van wortelstek. 5 stuks per m2.  


Anemona nemorosa `Robinsoniana `= Bosanemoon

Vaste plant die lavendblauw bloeit in april/mei. Wordt 8-15 cm hoog en 30 cm of meer breed. Niet wintergoen en wel winterhard. Wil een plek in de halfschaduw in losse, vochtige, goed doorlaatbare grond, die rijk is aan humus. Vermeerderen door te delen. 11 pl. per m²


Anemone ranunculoides = Bosanemoon

Vaste plant die bloeit geel in april mei en wordt 5-10 cm hoog en 45 cm breed. Geschikt voor verwildering. Wil een plek in de in de halfschaduw in vochtige, goed doorlaatbare, humusrijke grond. Vermeerderen via wortelstekken. 15 stuks per m2


Anethum graveolens = Dille 

Bloeit geel in juli/september en is 1-jarig. Wordt 1,20 cm hoog en wil een standplaats in de zon. Vermeerderen door dun te zaaien ter plekke in april/mei. Strooi daarna een dun laagje aarde erover.


Angelica gigas = Engelwortel (Twee-jarig)

Bloeit donkerrood in juli-september en wordt 1,20 à 1,80 meter hoog. Standplaats is zon-halfschaduw op humusrijke grond. De Angelica Gigas is niet wintergroen en wel winterhard. Per vierkante meter 3 stuks. Vermeerderen door ter plekke te zaaien vanaf augustus.

 


Angelonia = Zomer leeuwenbek

Bloeit van april - september in de kleuren paars, wit en lila. Word ongeveer 50 cm hoog en wil een standplaats in de volle zon. De grond dient vochtig en humusrijk te zijn en geef ik het groeiseizoen 1 x in de maand voeding. Niet winterhard dus in het voorjaar voorzichtig afharden. Wordt behandeld als 1-jarige. Men vindt de bladeren naar appels ruiken. Verwijder steeds de uitgebloeide bloemen. Vermeerderen door het nemen van stekken of uit zaad.


Antennaria microphylla = Geen nederlandse beschrijving

Semi groenblijvende vaste plant voor in de rotstuin, die 5 cm hoog wordt en 45 cm breed. Rozerode bloemen in juni/juli. Bloemen laten zich goed drogen. Op een standplaats in de zon in goede doorlaatbare grond die gemiddeld vruchtbaar is.


Anthemis punctata subsp. cupaniana = Schubkamille

Groenblijvende niet winterharde vaste plant, die 30 cm hoog en 45 cm breed wordt. Bloeit wit met een geel hart in mei/juli. Standplaats in de zon in goed doorlaatbare grond, op een beschutte plek. Snoei de bloemen weg na de bloei. 8-11 st. per m2 Vermeerderen door te scheuren.


Antirrhinum sonnet serie = Leeuwenbek

Kortlevende vaste plant die 30-60 cm hoog en 30 cm breed wordt. Bloeit met geurende bloemen die wit, geel brons, paars, roze en rood in de lente, zomer en de herfst. Wil een plek in de zon in goed doorlaatbare, vruchtbare grond. Snoei steeds de uitgebloeide bloemen weg voor doorbloei. Vermeerderen door te zaaien.


Aquilegia ‘Biedermeier’ = Akelei

Bloeit paars met geel in juni/juli en wordt 40 cm hoog. Standplaats zon/halfschaduw en de bodem moet voedselrijk,vochthoudend tot vochtig zijn. Aantal per m2: 7. Vermeerderen door te zaaien vanaf april. Zaad niet bedekken.  Niet soortecht, geeft kruisbestuiving met gemend kleuren.


Aquilegia caerulea spring magic `Rose and Yvory` = Akelei

Bloeit roze-geel in mei/juni en wordt 35 cm hoog. Standplaats halfschaduw en is niet wintergroen. Vermeerderen door te zaaien. Zaad niet bedekken.


Aquilegia vulgaris `Nivea`= Wilde akelei

Vaste plant die niet wintergroen is, maar wel winterhard is. Bloeit wit in mei/juni. Standplaats in de zon/halfschaduw in vochtige, goed doorlaatbare vruchtbare grond. Wordt 90 cm hoog en 45 cm breed. Vermeerderen door te zaaien vanaf juli, meteen na het rijp worden van het zaad.


Aquilegia Spring Magic Rose en Ivoor = Akelei

Bloeit roze met wit al vroeg bij mooi weer in april - september en anders vanaf mei. Hebben een voorkeur voor vochtige, goed gedraineerde grond op een standplaats in zon - halfschaduw en niet te winderig. Wordt 25 cm tot 35 cm hoog en trekt bijen aan. Door kruisbestuiving komen er vele andere kleuren als nakomelingen. Is een winterharde meerjarige plant. Vermeerderen door te zaaien in de volle grond van april tot en met juni.


Aquilegia vulgaris `Nora Barlow `= Akelei 

Vaste plant die wit met roze bloeit in mei/juni. Wordt 90 cm en 45 cm breed. Wil een plek in de zon, in vochtige, goed doorlaatbare, vruchtbare grond. Vermeerderen door te zaaien vanaf juli, meteen na het rijp worden van het zaad.


Arabis procurrens `Variegata` = Scheefkelk

Groenblijvende, winterharde to - 20 graden vaste plant, die 5-8 cm hoog en 30-40 breed. Bloeit wit in april/juni. Wil een plek in de zon, in goed doorlatende grond. Vermeerderen door te scheuren. 8-11 st. per m2


Arbutus unedo = Aardbeiboom

Brede groenblijvende boom, die 8 m hoog en breed wordt. Heeft afschilferende, roodbruin schors en bloeit met hangende urnvormige witte bloemen in juli/september. De aarbei-achtige vruchten rijpen gelijk tijdens de bloei van het vorige seizoen. Wil een plek beschut tegen de wind in de zon, in goed doorlatende, vruchtbare, humusrijke, zure grond.


Arenaria montana = Zandkruid

Groenblijvende, winterharde vaste plant die 2-5 cm hoog en 30 cm breed wordt. Bloeit wit in mei/juni. Gedijt goed in de rotstuin, gaten en spleten. Wil een plek in de zon in arme, vochtige, zeer goed doorlatende zandgrond. Na de bloei snoeien geeft weer fris groen. Vermeerderen door te delen. 12 per m2


Armeria maritima = Engels gras

Bloeit roze in april - juni en wordt ongeveer 20 cm hoog. Wil een plek in de zon half schaduw op lichte, zandige grond die vrij droog. Is wintergroen. Om de paar jaar de planten delen en de jongere delen herplanten. Houdt de plant gezond en voorkomt kale plekken in het hart. Vermeerderen door te delen.


Aster (Vaste plant)

Bloeit paars in augustus-oktober en wordt 40 cm hoog. Standplaats is zonnig op een goed doorlatende, voedselrijke grond. Is winterhard en niet groenblijvend. Scheuren in het voorjaar. Aster zijn meeldauw gevoelig, geef daarom van onderaf water. Aantal per vierkante meter is 5-7 stuks.

 


Aster divaricatus - Sneeuwster-aster (Vaste plant)

Bloeit wit in augustus/september en wordt 40 tot 60 cm hoog. Kan op iedere goede tuingrond staan in de zon/halfschaduw. Kan droogte en schaduw verdragen. Trekt insecten aan. Is een vaste plant die niet wintergroen is. 7 tot 9 stuks op 1 m2 Geef jaarlijks een gift van kalk. Vermeerderen door de volwassen planten te delen in het voorjaar.


Aster novi-belgii = Aster

Bloeit paars/roze in september/oktober en wordt 1,20 cm hoog en 60 cm breed. Is winterhard, niet wintergroen en de standplaats dient in de zon te zijn in een goed gedraineerde grond die liefst met compost verrijkt is. De grond mag nooit uitdrogen. Als u een bossige plant wilt, knipt u in het voorjaar de Aster terug. Vermeerderen door in het voorjaar te delen. Asters zijn gevoelig voor meeldauw, vooral na een warme zomer gevolgd door regenachtig weer.


Astilbe = Prachtspiraea

Astilbe kan al vanaf juni bloeien tot en met augustus. Wordt 50 cm breed en 1 m hoog. Ze bestaan er in verschillende kleuren. Ze willen een standplaats in de halfschaduw op een vochthoudende, humusrijke grond die niet mag uitdrogen. Om de 5 jaar scheuren, anders loopt de bloeikracht achteruit. Is niet wintergroen, maar wel winterhard. Jonge scheuten kunnen in het najaar wel invriezen. Vermeerderen door te scheuren in het voorjaar.


Astilbe Arendsii 'Erika'= Pluimspirea

Bloeit roze in juni-juli en wordt 1 meter hoog. Bestaan in nog veel meer kleuren, maar de meest voorkomende zijn, roze, wit en rood. Standplaats volle zon tot schaduw in vochtige grond. 7 tot 9 stuks op m2. Vermeerderen door te scheuren in het voorjaar en terug planten.


Astrantia Major 'Abbey Road' = Zeeuws Knoopje  

Bloeit rood/paars in juni/augustus op zwarte stelen en wordt ongeveer 80 cm hoog. Standplaats zon/halfschaduw op een goed gedraineerde, humusrijke en vochtige grond. Als u de uitgebloeide bloemen eruit knipt, verlengt dit de bloei. Een vaste plant die winterhard en niet wintergroen is. Vermeerderen door te scheuren of te zaaien. 7 stuks op 1 vierkante meter.


Astrantia major ‘Hadspen Blood’ = Zeeuws knoopje

Bloeit in juni-september donkerrood en wordt 50 cm hoog. Geeft na de bloei vaak een herbloei. Geef in het voorjaar wat mest. Standplaats zon-halfschaduw op een vochtige voedzame grond. Is niet wintergroen en wel winterhard. Aantal planten per vierkante meter: 7-9 stuks. Vermeerderen door te delen, stekken of zaaien. Zaaien geef geen garantie op dezelfde kleur, omdat de kleur kan variëren.


Astrantia major 'Ruby Wedding' = Zeeuws knoopje (Vaste plant)

Bloeit met purperrode bloemen in juni-augustus en wordt 30 a 40 cm hoog. Standplaats zon-halfschaduw en de grond dient iets vochthoudend, voedzaam te zijn. Is niet wintergroen en goed winterhard. Vermeerderen door te scheuren. Negen stuks per vierkante meter.


Astrantia major 'Snowstar'= Zeeuws knoopje

Bijna wit bloeiend in juni tot in oktober. Wordt ongeveer 60 en 70 cm hoog en staat graag op een voedingsrijke, vochthoudende, zonnige iets schaduwachtige plek. Winterhard maar niet wintergroen. Vermeerderen door te delen, zaaien in het begin van de zomer. Zaaien is dan variabel in de kleur. Aantal per vierkante meter 7 stuks.


Astrantia major 'Star of Beaty' = Zeeuws knoopje (Vaste plant)

Bloeit roze-rood in juni-september en wordt 60-70 cm hoog. Standplaats in de zon-halfschaduw op rijke goed doorlaatbare bodem. Is bladverliezend en goed winterhard. Per vierkante meter 5-7 stuks. Vermeerderen door te zaaien in het najaar ter plekke, of door deling in het voorjaar.

 


Aquilegia ‘Biedermeier’ = Akelei

Bloeit paars met geel in juni/juli en wordt 40 cm hoog. Standplaats zon/halfschaduw en de bodem moet voedselrijk, vochthoudend tot vochtig zijn. Aantal per vierkante meters is 7. Vermeerderen door te zaaien vanaf april. Zaad niet bedekken. Niet soortecht, geeft kruisbestuiving met gemend kleuren.


Aubrieta = Blauwkussen

Bloeit in verschillende kleuren in april/juni en wordt 15 cm hoog. Is groenblijvend en winterhard. Een bodembedekker die op een zonnige standplaats wil, dat kalk, humus, zand bevat en goed doorlatend is. Na de bloei terugsnoeien geeft herbloei. Vermeerderen door te stekken of te stekken. Aantal planten per m2 is 9 stuks.

 

Aubrieta 'Hamburger Stadtpark' = Blauwkussen

Vaste plant die lichtpaars bloeit in april - mei en wordt 15 cm hoog. De standplaats dient in de zon te zijn op een bodem die goed water doorlatend is. Is niet wintergroen 9 - 16 stuks per vierkante meter. Vermeerderen door te scheuren.

 

Araucaria araucana = Slangenden-Apenboom

De Araucaria araucana kan wel 30 meter hoog worden en is winterhardheid: Tot -15 °C. Bezit stekels maar is niet giftig. Is goed windbestendig, lichtminnend en wil leemhoudend, liefst iets vochtige grond. De vrouwelijke kegels zijn bolvormig, als een een kleine voetbal en bevatten eetbare zaden. Mannelijke kegels zijn kleiner en min of meer cilindrisch. Vruchtperiode: Mei - September.