A

Abelia `Edward Goucher` - Abelia (Heester)

Een niet wintergroene struik met glimmend groen blad, maar bij jonge planten is het blad bronskleurig. Bloeit lila/roze in juli/ augustus. Wordt 1,50 hoog en 2 m breed. Wil een plek in de zon, in goed doorlatende, vruchtbare grond en beschut. Snoei in het voorjaar als de vorst is geweken, de oudere stengels tot 30 cm af om groei te stimuleren. Kunnen tijdens een strenge winter invriezen, maar lopen vaak in het voorjaar weer uit. Vermeerderen door in juli/augustus half verhoute stekken te nemen.

Abelia floribunda - Abelia (Heester)

Groenblijvende struik die rozerood bloeit in juni/augustus. Is matig winterhard en wil een beschutting tegen de gure, schrale wind. Wil een standplaats in de zon, in goed doorlatende, vruchtbare grond. Wordt 3 m hoog en 4 m breed. Snoei in het voorjaar als de vorst is geweken, de oudere stengels tot 30 cm af om groei te stimuleren. Zet de plant in een kuip. Vermeerderen door in juli/augustus half verhoute stekken te nemen.

Abelia x grandiflora - Abelia (Heester)

Groenblijvende struik die 3 m hoog wordt en 4 m breed. Bloeit in juni/augustus met geurende witte bloemen met een roze zweem. Wil een plek in de zon in goed doorlatende, vruchtbare grond. Snoei in het voorjaar als de vorst is geweken, de oudere stengels tot 30 cm af om groei te stimuleren. Vermeerderen door in juli/augustus half verhoute stekken te nemen.

Abutilon `Kentisch Belle` - Abutilon (Kuipplant)

Semi groenblijvende struik die 2,5 m hoog en breed wordt. Bloeit abrikoosgeel met rood in augustus/november. Zorg voor een beschutting d.m.v. een warme muur en uit de wind. Verdraagt - 5 graden. Ondersteunen tijdens de groei. Wil een standplaats in de zon, in goed doorlatende, vruchtbare grond. In het voorjaar snoeien voor een goed groeiend takkengestel.

Abutilon megapotamicum - Belgische vlag, Chinese hennep (Kuipplant)

Kruipende semi groenblijvende struik, die 2 m hoog en breed wordt. Bloeit rood/geel in mei/september. Zet de struik in een kuip, op een zonnige lichte beschutte plek. Geef tijdens het groeiseizoen van mei tot september éénmaal per week mest via het gietwater. De grond dient goed doorlaatbaar en vruchtbaar te zijn.

Abutilon vitifolium - Abutilon (Kuipplant)

Bladverliezende heester die snel groeit. Wordt 5 m hoog en 2,5 m breed. Bloeit begin zomer met hangende, schotelvormige bloemen in paars/roze. Overleeft in koude klimaten moeizaam. Standplaats in de zon in goed doorlatende, matig vruchtbare grond. Snoei de jonge planten voor een goede vorm. Oudere planten niet meer snoeien. Witte vlieg, spint, schaal insecten en wolluis kunnen een probleem zijn. Vermeerderen van houtige stengel stekken of zaaien.

Acaena microphylla - Stekelnootje (Vaste plant)

Bloeit rood in juni/augustus en wordt 10 cm hoog. Wil een plek in de zon tot schaduw, in goed doorlaatbare voedselrijke bodem. Blijft in de wintergroen, is winterhard en is een vaste plant. 9 stuks op 1 vierkante meter. Vermeerderen door zaaien, stekken, afleggen en scheuren.

Acaena microphylla 'Kupferteppich' - Stekelnootje

Wordt 5 - 10 cm hoog en bloeit wit in april/mei. Is winterhard en wintergroen. Wil een plek in de zon tot schaduw, in goed doorlaatbare voedselrijke grond. Vermeerderen door ter plekke te zaaien in augustus/oktober, of door te stekken, afleggen en scheuren.

Acanthus balcanicus 'White Lips'- Hungaricus acanthus

Bloeit paars/wit in juni/oktober en wordt 70 cm hoog. Standplaats zon/halfschaduw/schaduw, in goed doorlaatbare voedselrijke grond. Per vierkante meter 5 stuks. Vermeerderen door ter plekke te zaaien in augustus/oktober, of door te stekken, afleggen en scheuren.

Acanthus hungaricus - Hongaarse acanthus (Vaste plant)

Bloeit roze/wit in juni/juli. Wordt 1 m. hoog. Standplaats op een warme plek in de zon op het zuiden. Verlangt kalkhoudende, droog, vochthoudende bodem. Is niet wintergroen en wil bescherming tijdens de strenge vorst. Geen bladerdek i.v.m. hekel aan natte voeten. Vermeerderen door te delen in het voorjaar of zaaien in september/oktober. Zaden vijlen voor je zaait. Kiemt langzaam. Aantal per vierkante meter 7 stuks.

Acanthus mollis 'Latifolius - Berenklauw (Vaste plant)

Bloeit wit met paars/roze schutbladeren in juli/augustus en wordt 120 cm hoog. Per vierkante meter 3 - 5 stuks. Winterhard tot - 10 graden, niet wintergroen. Standplaats beschut, zon, vochthoudende/droge niet te voedselrijke grond. Onderste schutblad is voorzien van een stekel. Vermeerderen door te zaaien in het voorjaar. Scheuren eind augustus of in het voorjaar of door wortelstekken in de winter.

Acanthus mollis 'Red Ledan - Zachte acanthus (Vaste plant)

Bloeit wit in juni/september en wordt 1,25 m hoog en wordt 50/75 breed. Eerste jaar afdekken tijdens de winter, daarna niet meer nodig. Is goed winterhard, half wintergroen. Grondsoort humusrijk. Per vierkante meter 3 stuks.  Vermeerderen door te zaaien in het voorjaar. Scheuren eind augustus of in het voorjaar of door wortelstekken in de winter.

Acanthus spinosus - Stekelacanthus (Vaste plant)

Bloeit wit/purper in juni/oktober en wordt 1,5 m hoog en 60 cm breed. Bladeren hebben gestekelde randen. In vruchtbare, goed doorlaatbare grond. Per vierkante meter 5 stuks. Vermeerderen door te zaaien in het voorjaar. Scheuren eind augustus of in het voorjaar of door wortelstekken in de winter.

Acanthus 'Summer Beauty'- Acanthus (Vaste plant)

Bloeit wit met purper in juni/oktober en wordt 1,80 cm hoog. Standplaats zon/halfschaduw, in vochthoudende/droge niet te voedselrijke grond. Per vierkante meter 5 stuks. Vermeerderen door te zaaien in het voorjaar. Scheuren eind augustus of in het voorjaar of door wortelstekken in de winter.

Acer conspicuum Red Flamingo - Slangenschors esdoorn (Heester)

Wordt 2 a 3 m hoog en breed en geeft een onopvallende gele bloei in april mei. Bonte bladeren in roze/witte tinten met groene vlekken. Is bestand tegen zeewind, is winterhard, bladverliezend en wil een standplaats in de  zon/halfschaduw. De grondsoort dient humeus en vochthoudend te zijn. Opvallend zijn vooral de mooie naakte rode takken in de winter.

Acer griseum - Papieresdoorn (Heester)

Wordt 6 m hoog en breed en wil een standplaats in de zon/halfschaduw, in goed doorlaatbare, vruchtbare grond. Geliefd om zijn afschilferde, oranjebruine schors. Is traag groeiend en bladverliezend. Heeft donkergroen blad dat in de herfst oranje, rood en scharlaken. Bloeit met kleine geel/groen hangende bloemetjes in april/mei. Is windbestendig.

Acer grosseri var. hersii - Slangenhuid esdoorn (Heester)

Wil een plek in zon/halfschaduw in alle grondsoorten. Wordt 10 meter hoog. Het schors is voorzien van witte en groene strepen. Winterhard en bladverliezend. Het lichtgroene blad wordt in de herfst oranje/rood. Snoei alleen indien nodig de dode of beschadigde takken in november. Krijgt hangende kleine lichtgele bloempjes in het voorjaar.

Acer japonicum `Aconitifolium`- Japanse esdoorn (Heester)

Wil een plek in de halfschaduw in niet te droge grond. Is een bladverliezend die 5 - 8 m hoog wordt. Bloeit roodachtig paars in april/mei met opstaande rode bloemen die later gevleugelde vruchten vormen. Geeft in de herfst geel, oranje, rood, purper kleurige bladeren. Is windbestendig en winterhard.

Acer negundo `Flamingo` - Vederesdoorn (Heester)

Bladverliezende boom die 7 m hoog wordt. De bladeren bezitten een roze rand die in de zomer naar wit verkleuren. Wil een standplaats in de zon/halfschaduw en heeft geringe bodemeisen. Bloei in april roomwit die onopvallend is. Is winterhard, bladverliezend en matig windbestendig.

Acer palmatum 'Atropurpureum' - Japanse esdoorn

Wordt ongeveer 5 meter hoog en wil een plek in de halfschaduw, in tamelijk vochtige, goed doorlaatbare grond die zuur en humusrijk is. Vermeerderen door te zaaien. 

Acer palmatum 'Beni Maiko' - Japanse esdoorn (Heester)

In het voorjaar roze/rood blad en in de zomer donker rood/groen blad. Hoogte is 4 meter. Verdraagt zon en halfschaduw. Is winterhard en bladverliezend. Houdt van zanderige humusrijke grond. Bloemen en vruchten zijn onopvallend.

Acer palmatum ''butterfly'' - Japanse esdoorn (Heester)

Japanse esdoorn met witbonte bladeren en roze bladrand. Word 1 à 1,5 m hoog en breed. Geeft gevleugelde nootjes in april - mei. Is traag groeiend en in de herfst kleurt de roze bladrand tot scharlakenrood. Is bladverliezend en winterhard. Standplaats zon met lichte schaduw, beschut op goed doorlatende, humeuze zandgrond. Snoeien zo weinig mogelijk. Doe dit dan laat in de winter of vroeg in de lente. Vermeerderen via zaad.

Acer palmatum 'Dissectum' - Japanse Esdoorn (Heester)

Wordt 2 meter hoog. Het blad verkleurt in de herfst van geel tot oranje. Is langzaam groeiend en wil graag een standplaats in humeuze grond, geen klei, in de zon of halfschaduw. Bladverliezend en niet windbestendig. Bloeit rood in mei. Vermeerderen door te enten op een onderstam van een gezaaide "wilde" japanse esdoorn. Of door te zaaien, maar dan zal er slechts een klein percentage op komen.

Acer palmatum 'Garnet' - Japanse Esdoorn (Heester)

Wordt 1 tot 1,50 cm hoog en wil een plek in de zon/halfschaduw, liefst in de luwte, in vochthoudende, goed doorlatende grond. De grond mag licht zuur tot kalkhoudend zijn. Geeft kleine, roodachtig paarse bloemen die in de lente verschijnen. De gevleugelde zaden zijn net helikopters als je ze in de lucht gooit. Is winterhard maar niet wintergroen. Snoeien doet je bij voorkeur niet. De Acer kan sterk bloeden. Wilt je echter wel snoeien, doe dit dan in de rustperiode voor het einde van het jaar. Vermeerderen door enten op een onderstam van een gezaaide wilde japanse esdoorn, of door te zaaien. Er zal slechts een klein percentage soortecht terugkomen.

Acer palmatum 'Jerre Schwartz' - Japanse Esdoorn (Heester)

Wordt 2 meter hoog. Is langzaam groeiend en kan prima gesnoeid worden in september, om hem laag te houden. In het voorjaar rood blad verkleurend en in de zomer naar groen. In de herfst van oranje naar rood kleurend. Is winterhard en niet wintergroen. Standplaats beschut in de zon of halfschaduw, in losse bodems, humeuze zandgrond. Bloeit niet en is niet vruchtdragend. Vermeerderen door te enten op een onderstam van een gezaaide "wilde" japanse esdoorn. Door te zaaien, maar dan zal er slechts een klein percentage op komen.

Acer Palmatum 'Shaina' - Japanse Esdoorn (Heester)

Wordt 1,20 tot 1,80 m hoog en wil een plek in de halfschaduw, in humeuze grond. De grond dient goed doorlatend te zijn. Bladkleur is rood/bruin en het is een langzame groeier. Snoeien doet je zo weinig mogelijk. Kleurt rood/oranje in de herfst.

Acer pseudoplatanus `Brilliantissimum = Bonte bolesdoorn (Heester)

Traag groeiende bladverliezende boom, die 5 - 7 m hoog wordt en 5 m breed. Wil een plek in de zon/halfschaduw in elke grond. Draagt blad dat verkleurt van zalmroze, geel naar groen. Bloeit met hangende gele bloempjes in april/juni dat gevolgd wordt door gevleugelde vruchten. Snoeien in de winter voor de vorm van de bol en evenwichtige takkengestel.

Acer shirasawanum 'Aureum' - Japanse esdoorn (Heester)

Wordt 3 m hoog en wil een standplaats in zon - halfschaduw die beschut ligt. In het najaar is het blad oranjerood. De bloemen verschijnen in mei en zijn geelgroen. Wil een standplaats in lemige grond, zandgrond, of veengrond. Vermeerderen door te enten op een onderstam van een gezaaide "wilde"japanse esdoorn. Door te zaaien, maar dan zal er slechts een klein percentage op komen.

Acer palmatum `Taylor` - Japanse esdoorn (Heester)
Wordt 2 m hoog en staat graag in de halfschaduw, bij voorkeur in een vochthoudende lichtzure bodem, en enigszins beschut tegen stevige wind. Is goed winterhard en eventueel snoeien doe je in november. De jonge planten dien je te beschermen tegen noordelijke en oostelijke wind.

Achillea - Duizendblad (Vaste plant)

Bloeit in diverse kleuren van juni/september en heeft hoogtes vanaf 60 cm. Standplaats in de zon en de grond dient aan de droge kant te zijn. Niet groenblijvend, goed winterhard. Vermeerderen door te delen.

Achillea ptarmica 'Major' - Wilde bertram (Vaste plant)

Bloeit wit met een geel hart in juni/augustus en wordt 50 cm hoog. Wil een plek in de zon en de grond dient niet arm te zijn. Is winterhard en niet wintergroen. Per vierkante meter 7 - 9 stuks. Vermeerderen door te delen in het voor of najaar.

Achillea `Moonshine` - Duizendblad (Vaste plant)

Vaste plant die groenblijvend is en grijsgroen loof heeft. Lichtgele bloemen in juli/augustus. De bloemen zijn geschikt om te drogen. Hoogte 60 cm en breedte 60 cm. Wil een plek in de zon, in goed doorlatende grond. Geef een mulch om te beschermen tegen de kou. Om de 2 a 3 jaar delen voor een goede groeikracht en vermeerdering. 5 - 7 stuks/m².

Aconitum - Monnikskap (Vaste plant)

Bloeit blauwpaars in juli - september en wordt 1 tot 1,50 hoog. Standplaats zon - halfschaduw in voedzame humusrijke grond. Niet groenblijvende, goed winterharde vaste plant. Vermeerderen door te scheuren of ter plekke te zaaien in september oktober. Let op: Alle delen zijn giftig bij aanraking. Draag dus handschoenen. 

Ziekte: Op een droge standplaats kan de Monnikskap last krijgen van zwarte bladluis.

Aconitum `Bressingham Spire`- Monnikskap (Vaste plant)

Vaste plant die bloeit in juli/augustus met donker violette bloemen. Is winterhard maar niet wintergroen. Alle delen zijn giftig. Standplaats in gefilterd zonlicht of halfschaduw, in koele, vochtige, vruchtbare, goed doorlatende grond. Wordt 90 a 1 meter hoog en 30 cm breed. 7 - 9 st. per m2 Vermeerderen door te zaaien of te delen in het najaar of de winter.

Aconitum `Spark`s Variety` - Monnikskap (Vaste plant)

Heeft donker violette bloemen in juli/oktober. Wordt 1,5 m hoog en 45 cm breed en wil een plek op een licht beschaduwde plaats. De grond dient koel, vochtig en goed doorlatend te zijn. Alle delen zijn giftig. Voor een goede groeikracht dient je de planten om de 3 jaar te delen. Vermeerderen door te zaaien of door te delen in de herfst of de winter. 

Actinidia kolomikta - Sierkiwi (Klimplant)

Actinidia kolomikta behoort tot de kiwi's. Wordt 3 a 4 meter hoog en moet het van het blad hebben. Het blad verkleurt pas na een aantal jaar driekleurig. In het najaar kleuren de bladeren egaal van kleur. Standplaats zon, op een beschutte plek. Is winterhard en bladverliezend. De zoete eetbare vruchten worden ook bij een alleenstaande plant gevormd, zodat zelfbestuiving mogelijk is. Vermeerderen door te zaaien in november - juni. De zaden eerst 4-8 weken in de koelkast bewaren en vervolgens zaaien in zaai en stekgrond bij kamertemperatuur. Als er na enkele weken geen kieming optreedt, kunt je de zaden opnieuw in de koelkast bewaren. Na 4 - 8 weken weer warm zetten. Met de overgang van kou (winter) naar warmte (lente) moet de kiemingsrust doorbroken worden en mogelijk zijn daar meerdere koude periodes voor nodig. Zaaitijd november - juni. Aantal per vierkante meter is 2 stuks.

Actaea rubra - Christoffelkruid (Vaste plant)

Pluimvormige witte bloemen in april - mei. Na de bloei vormen er prachtige rode bessen die giftig zijn. De hoogte wordt 60 - 80 cm, is een vaste plant maar niet groenblijvend. Wil op een plek die schaduw - halfschaduw is, in  goede tuingrond die niet te droog is. Vermeerderen door te delen of te zaaien. Per vierkante meter 7 stuks.

Actaea simplex 'Atropurpurea' - Zilverkaars ( Vaste plant)

Bloeit wit in augustus/oktober en wordt 80 - 175 hoog. Standplaats halfschaduw/schaduw, in vruchtbare, droge grond dat rijk is aan organisch materiaal. Niet groenblijvend, goed winterhard. Vermeerderen door te scheuren in het voor of najaar, of door te zaaien. Let op, heeft een lage kiemtijd. Per vierkante meter 6 stuks.

Adiantum pedatum - Hoefijzervaren (Vaste plant)

Bladverliezende varen bezit glimmende, donkergroene of zwarte stelen. Wil schaduwrijk of halfschaduw staan, in koele, vochtige grond. Om de paar jaar delen en herplanten. Wordt 30 cm hoog en 40 cm breed. 1 stuks per m2.

Aesculus parviflora - Herfstpaardenkastanje (Heester)

Bladverliezende struik die 3 m hoog wordt en 5 m breed. Wil een plek in de zon/halfschaduw op een vochtige goed doorlatende, voedzame grond. Twijgen na de bladval tot de grond toe snoeien als de struik te breed wordt. Het blad is bronskleurig en kleurt in de herfst naar geel. Witte bloemen in juli/augustus, gevolgd door vruchten met een gladde schil.

Aethionema armenum`Warley rose`- Steenkers (Vaste plant)

Kortlevende, groenblijvende, niet winterharde rotsplant. Die met roze bloemen bloeit in mei/juni. Wordt 15 cm hoog en 20 cm breed. Wil een plek in de zon, in goed doorlatende, vruchtbare, kalkvrije grond. Verdraagt schrale, zure grond. Snoeien na de bloei.11 stuks per m2 Vermeerderen door voorzichtig te scheuren in het voorjaar, of door te zaaien in het vroege voorjaar bij een 12 graden. Het zaad komt onregelmatig op, of door een zomerstek wat moeilijk gaat.

Agapanthusthus Campanulatus subsp. patens - Afriaanse lelie (Vaste plant)

Krachtige vaste plant met lichtblauwe bloemen eind zomer en in de herfst. Blad sterft af in de winter. Standplaats in de zon, in goed doorlaatbare, vruchtbare grond of potgrond. Wordt 45 cm hoog en 30 cm breed. De grond dient  niet nat te zijn, want dit veroorzaakt wortelrot. Als de afrikaanse lelie in een pot staat, dient deze vorstvrij te overwinteren. Een plek in de border af dekken met een dikke laag stro of dennentakken in het najaar. Als de bloei ondanks de goede verzorging het laat afweten, dan kan dit gaan om een gezaaid exemplaar. Vermeerderen door te zaaien of te delen in het voorjaar.

Agapanthus caulescens - Afrikaanse lelie (Vaste plant)

Vaste plant met lila bloemen in midden zomer tot begin herfst. Standplaats in de zon op vochtige, goed doorlatende, vruchtbare grond. Is niet wintergroen en wordt 1 tot 1,2 m hoog en 60 cm breed. Als deze Afrikaanse lelie in een pot staat, dient deze vorstvrij te overwinteren. Een plek in de border dien je af te dekken met een dikke laag stro of dennentakken in het najaar. Als de bloei ondanks de goede verzorging het laat afweten, dan kan dit gaan om een gezaaid exemplaar. Vermeerderen door te zaaien of te delen in het voorjaar.

Agapanthus 'Charlotte' - Afrikaanse lelie (Vaste plant)

Bloeit blauw in juni/september en wordt ongeveer 55 cm hoog. Standplaats in de zon, in iedere goede grond. Geef mest voor een rijke bloei. Is niet winterhard, wel wintergroen. Overwinteren op een koele en vorstvrije plek. Per vierkante meter 5/8 stuks. Vermeerderen door voorzichtig te scheuren of delen in september na de bloei. Het is een fabeltje dat de plant in een krappe pot moet staan voor meer bloei.

Agapanthus 'Septemberhemel`- Afrikaanse lelie (Vaste plant)

Licht violet/blauw in juli/september, op een plek in de zon en goed doorlatende grond. De grond dient dus niet nat te zijn, want dit veroorzaakt wortelrot. Wordt 70 a 75 hoog en is wintergroen. Als de afrikaanse lelie in een pot staat, dient deze vorstvrij te overwinteren. Een plek in de border af dekken met een dikke laag stro of dennentakken in het najaar. Als de bloei ondanks de goede verzorging het laat afweten, dan kan dit gaan om een gezaaid exemplaar. 5 stuks op 1 vierkante meter. Vermeerderen door te zaaien of te delen in het voorjaar.

Agapanthus "Whitney' - Afrikaanse lelie (Vaste plant)

Bloeit wit in juni-september en wordt ongeveer 55 cm hoog. Standplaats in de zon, in iedere goede grond. Geef mest voor een rijke bloei. Is niet winterhard, wel wintergroen. Overwinteren op een koele en vorstvrije plek. Per vierkante meter 5/8 stuks. Vermeerderen door voorzichtig te scheuren of delen in september na de bloei. Het is een fabeltje dat de plant in een krappe pot moet staan voor meer bloei.

Agave victoriae-reginae (Kuipplant)

Overblijvend, vorstgevoelig plant. Wordt 50 cm breed en hoog. De middelste bladeren zijn voorzien van een stekelpunt. Wil een plek in de zon, sterk doorlatende, matig vruchtbare, iets zure grond. Of in speciale cactusgrond. Zet de Agave in een pot om te kunnen overwinteren. Vermeerderen door te stekken. Bloei in de zomer met roomwitte bloemen. Na de bloei die een aantal jaar op zich wacht, sterft de plant af maar niet zonder een nieuwe loot aan de basis te hebben gevormd.

Ajuga reptans `Atropurpurea ` -= kruipend zenegroen (Vaste plant)

Bodem bedekkende vaste plant die in mei/juni bloeit met donkerblauwe bloemen. Wil een plek in de zon/halfschaduw, in goed doorlaatbare, vruchtbare grond. Wordt 15 cm hoog en 1 m breed. Heeft brons/paars blad en is niet wintergroen. 16/25 stuks per m2.

Ajuga reptans `Burgundy Glow ` - Zenegroen (Vaste plant)

Laagblijvende, bodembedekkende, wintergroene plant. Zilvergroenblad met een donker wijnrode gloed. Donkerblauwe bloemen in mei/juni. Wordt 15 cm hoog en 1 m breed. Wil een plek in de halfschaduw/schaduw in vochtige, vruchtbare grond. Vermeerderen door afleggen, delen of stekken. 9 stuks op 1 m2

Akebia quinata - Klimbes, Schijnaugurk, Chocoladewingerd (Klimplant)    

 Bloeit in april - mei met geurige vanille bloemen die eenslachtig zijn. De vrouwelijke bloemen zijn donkerrood tot paars en de mannelijke bloemen zijn lichtroze en wat kleiner. Er kunnen door kruisbestuiving langwerpige paarse vruchten groeien, die eetbaar zijn en zoet van smaak zijn. De standplaats dient in de zon tot iets van schaduw te zijn, in grond die normaal en niet droog is. De takken winden zich om alles heen en hebben steun nodig. Bloeit op 1- jarig hout. Snoeien doe je het beste na de bloei. Snoei een derde terug. Is winterhard, niet groenblijvend en wordt 6 meter hoog. Vermeerderen door afleggen of door een zomerstek van halfverhoute stekken.   

Albizia julibrissin 'Rozea' - Perzische slaapboom (Boom)

Wordt 8 tot 15 meter hoog en bloeit roze in juli/augustus. Standplaats in de zon, beschut en stelt geen eisen aan de grond, zolang deze niet zuur is en te nat is. Is winterhard tot - 15 graden en niet groenblijvend. Bescherm de pas geplante boom tegen de vorst of wanneer het kouder wordt dan min 15 graden. De bladeren vouwen zich ineen als zon onder gaat. Snoeien is niet nodig. Wanneer de boom te groot wordt, snoei dan in maart de top eruit. Vermeerderen door te zaaien of te enten. 

Alliaria petiolata - Look-zonder-look (Twee-jarig)

Bloeit wit het tweede jaar in april/juni en wordt 50 cm -1 meter hoog. De bladeren ruiken volgens de meeste mensen naar knoflook. Standplaats halfschaduw, in vochtige, voedselrijke grond. De bladeren en bloemen zijn eetbaar. Komt voor langs beken en loofbossen. Vermeerderen door te zaaien in mei/juli.

Allium hollandicum 'Purple Sensation - Sierui (Bolgewas)

Bloeit paars in mei - juni en wordt 80 cm hoog. Is winterhard en wil een plek in de zon, in goed doorlaatbare grond. De bladeren pas snoeien wanneer deze geel zijn. Hier haalt de bol zijn voeding uit. Planttijd herfst - winter, vermeerderd zichzelf.

Allium sphaerocephalon - Kogellook, Trommelstokjes, Kalklook (Bol)

Bloeit paars in juli - augustus en wordt 50 cm hoog. Wil een plek in de zon - halfschaduw in vruchtbare goed doorlaatbare grond. Is winterhard en niet groenblijvend. Vermeerderen door broedbollen.

Astilbe thunbergii 'Straussenfeder' - Pluimspirea (Vaste plant)

Bloeit roze in juli-september en wordt 1 tot 1,20 meter hoog. Standplaats halfschaduw, in normale tot humusrijke grond. Is groenblijvend en goed winterhard. Vermeerderen door te delen in het najaar of door te stekken in het voor of najaar. Per vierkante meter 4/6 stuks.

Alstroemeria Colorita - Incalelie (Knolvormende vaste plant)

Bloeit in juni/september roze met geel en wordt 70 cm hoog. Is redelijk winterhard, niet wintergroen en wil een plek in de zon/halfschaduw. De grond dient goed doorlatend, liefst iets zuur te zijn. Per vierkante meter 8 stuks. Dek de Incalelie in de winter af. Vermeerderen door wortelstekken in maart/april 

Alstroemeria 'Indian Summer' - Incalelie (Knolvormende vaste plant)

Bloeit in juni/september oranje/rood/geel en wordt 70 cm hoog. Is redelijk winterhard, niet wintergroen en wil een plek in de zon/halfschaduw. De grond dient goed doorlatend, liefst iets zuur te zijn. Per vierkante meter 8 stuks. Dek de Incalelie in de winter af. Vermeerderen door wortelstekken in maart/april

Althea velour dubbel . Stokroos (Twee-jarig)

Eenjarige met dubbele bloemen die bloeien van juni/oktober. Hoogte 1,5 - 2,5 m, op een goede tuingrond die niet te nat is en in de zon. Gevoelig voor roest. Vermeerderen door buiten te zaaien half april tot half mei. 

Althea rosea 'Charters Double Weiss' = Stokroos

Bloeit wit in juli en augustus en wordt 1,75 m. hoog. Is winterhard, niet wintergroen en heeft beschutting nodig tegen de wind. Standplaats zon, in rijke, zware goed doorlatende grond. Vermeerderen door te zaaien in het voorjaar. Aantal per vierkante meter 7 stuks.

Amelanchier lamarckii - Krentenboom (Heester)

Bloeit wit in april - mei en wordt 6 m hoog en 4 m breed. De vruchten (krenten) die verschijnen na de bloei, zijn zwart. Is winterhard en bladverliezend. Ze zijn eetbaar en smaken lekker zoet. Vogels vinden de vruchten zeer lekker. Standplaats zon - halfschaduw, in iets zure grond. Mulch op de grond wordt op prijs gesteld. Snoeien is niet nodig. Snoeien doe je het beste in de winter. Vermeerderen door afleggen.

Anaphalis triplinervis `Sommerschnee `- Siberisch edelweiss, Witte knoop (Vaste plant)

Vaste plant met grijsgroen, wit en wollig blad. Bloeit geel in juli/augustus. Wil een plek in de zon/halfschaduw en wordt 80-90- cm hoog en 45-60 cm breed. Kan goed tegen zeewind. Is niet wintergroen. Wil in elke redelijke tot goed doorlatende grond staan, die matig vruchtbaar is en in de zomer niet uitdroogt. 7 - 9 stuks/m²

Anchusa azurea `Loddon Royalist` - Ossetong (Vaste plant)

Vaste niet groenblijvende plant, die donkerblauw bloeit in juli/september. Wordt 90 cm hoog en 50 cm breed en wil een plek in de zon, in vochtige, goed doorlaatbare vruchtbare, diepe grond. Meestal niet lang levend, maar gemakkelijk te vermeerderen via wortelstek. 7 - 9 stuks/m²

Androsace carnea subsp. Laggeri - Primulaceae (Vaste plant)

Groenblijvende vaste plant die bloeit in de lente diep roze. Wordt 5 cm hoog en 15 cm breed. Ideale plant voor rotstuinen. Standplaats in de zon, in vochtige en zeer goed doorlaatbare grond.

Anemone - Herfst anemoon (Vaste plant)

De herfst anemoon bloeit wit, roze en purper in augustus tot de vorst invalt. Is niet wintergroen, maar wel winterhard. Bescherm alleen de jonge plant tegen de vorst. Hoogte variëren van 50 - 150 cm. De anemoon maakt ondergrondse uitlopers zonder te gaan woekeren. De standplaats dient licht te zijn tot halfschaduw, in losse humusrijke grond die niet te droog is. Aantal per vierkante meter is 8 stuks. Vermeerderen door een wortelstek en scheuren/delen in het voorjaar.

Anemone blanda = Blauwe Anemoon, Oosterse Anemoon (Bol)

Bloeit roze, paarsblauw en wit in maart - april. Wordt 10 tot 20 cm hoog op een zonnige plek. Heeft goede tuingrond nodig en staat graag niet te nat. Is niet wintergroen. Vermeerdering door verwildering van de bol. 9 - 16 stuks per vierkante meter.

Anemone blanda `White Splendour`- Blauwe anemoon (Bol)

Vaste niet wintergroene plant, die bloeit in maart/april en wordt 15 cm hoog en breed. Winterhard tot - 20 graden. Wil een standplaats in de zon/halfschaduw in goed doorlaatbare, humusrijke grond. Vermeerderen: zaait zichzelf uit. 11-15 st. per m2

Anemone hupehensis `Hadspen Abundance`= Herfstanemoon (Bol)

Vaste niet wintergroene plant die in september/oktober roze bloeit. Wordt 60 - 90 cm breed en 40 cm hoog. Verdraagt - 20 graden. Wil een plek in de zon/halfschaduw in vochtige, vruchtbare, humusrijke grond. Vermeerderen: uitlopers los steken en verplanten. 7 - 9 st. per m2

Anemone x hybrida `Honorine Jobert`- Herfstanemoon

Vaste niet wintergroene plant, die wit bloeit in augustus/oktober. Wordt 1,20 cm a 1,50 cm hoog en onbeperkt breed. Is goed winterhard. Wil een plek in de zon/halfschaduw, in vochtige, goed doorlaatbare, matig vruchtbare, humusrijke grond. Vermeerderen door het nemen van wortelstek. 5 stuks per m2.  

Anemona nemorosa `Robinsoniana `- Bosanemoon

Vaste plant die lavendblauw bloeit in april/mei. Wordt 8 - 15 cm hoog en 30 cm of meer breed. Niet wintergroen,  wel winterhard. Wil een plek in de halfschaduw in losse, vochtige, goed doorlaatbare grond, die rijk is aan humus. Vermeerderen door te delen. 11 stuks per m²

Anemone ranunculoides - Bosanemoon

Vaste plant die bloeit geel in april mei en wordt 5 - 10 cm hoog en 45 cm breed. Geschikt voor verwildering. Wil een plek in de in de halfschaduw, in vochtige, goed doorlaatbare, humusrijke grond. Vermeerderen via wortelstekken. 15 stuks per m2

Anethum graveolens - Dille (Vaste plant)

Bloeit geel in juli/september en is 1 - jarig. Wordt 1,20 cm hoog en wil een standplaats in de zon. Vermeerderen door dun te zaaien ter plekke in april/mei. Strooi daarna een dun laagje aarde erover.

Angelica gigas - Engelwortel (Tweejarig)

Bloeit donkerrood in juli/september en wordt 1,20 à 1,80 meter hoog. Standplaats zon - halfschaduw op humusrijke grond. De angelica gigas is niet wintergroen, wel winterhard. Per vierkante meter 3 stuks. Vermeerderen door ter plekke te zaaien vanaf augustus. 

Angelonia - Zomer leeuwenbek

Bloeit van april - september in de kleuren paars, wit en lila. Word ongeveer 50 cm hoog en wil een standplaats in de volle zon. De grond dient vochtig en humusrijk te zijn en geef in het groeiseizoen 1 x in de maand voeding. Niet winterhard, in het voorjaar voorzichtig afharden. Wordt behandeld als 1 - jarige. Men vindt de bladeren naar appels ruiken. Verwijder steeds de uitgebloeide bloemen. Vermeerderen door het nemen van stekken of uit zaad.

Antennaria microphylla - Geen nederlandse beschrijving

Semi groenblijvende vaste plant voor in de rotstuin, die 5 cm hoog wordt en 45 cm breed. Rozerode bloemen in juni/juli. Bloemen laten zich goed drogen. Op een standplaats in de zon, in goede doorlaatbare grond die gemiddeld vruchtbaar is.

Anthemis punctata subsp. cupaniana - Schubkamille

Groenblijvende niet winterharde vaste plant, die 30 cm hoog en 45 cm breed wordt. Bloeit wit met een geel hart in mei/juli. Standplaats in de zon, in goed doorlaatbare grond, op een beschutte plek. Snoei de bloemen weg na de bloei. 8 - 11 st. per m2 Vermeerderen door te scheuren.

Antirrhinum sonnet serie = Leeuwenbek

Kortlevende vaste plant die 30 - 60 cm hoog en 30 cm breed wordt. Bloeit met geurende bloemen die wit, geel brons, paars, roze en rood bloeit in de lente, zomer en de herfst. Wil een plek in de zon, in goed doorlaatbare, vruchtbare grond. Snoei steeds de uitgebloeide bloemen weg voor doorbloei. Vermeerderen door te zaaien.

Anthriscus sylvestris - Fluitenkruid (Vaste plant)

Bloeit wit in mei - juni en wordt 60 - 150 hoog. Wil een plek die zonnig tot halfschaduw is, in vochtige, voedselrijke grond. Vermeerderen door te zaaien in de nazomer - herfst. 

Aquilegia ‘Biedermeier’ - Akelei

Bloeit paars met geel in juni/juli en wordt 40 cm hoog. Standplaats zon/halfschaduw, in voedselrijke, vochthoudende tot vochtige grond. Aantal per m2 7 stuks. Vermeerderen door te zaaien vanaf april. Zaad niet bedekken. Niet soortecht, geeft kruisbestuiving met gemende kleuren.

Aquilegia caerulea spring magic `Rose and Yvory` - Akelei

Bloeit roze/geel in mei/juni en wordt 35 cm hoog. Standplaats halfschaduw en is niet wintergroen. Vermeerderen door te zaaien. Zaad niet bedekken.

Aquilegia vulgaris `Nivea`- Wilde akelei

Vaste plant die niet wintergroen is, goed winterhard. Bloeit wit in mei/juni. Standplaats in de zon/halfschaduw in vochtige, goed doorlaatbare vruchtbare grond. Wordt 90 cm hoog en 45 cm breed. Vermeerderen door te zaaien vanaf juli, meteen na het rijp worden van het zaad.

Aquilegia Spring Magic Rose en Ivoor - Akelei

Bloeit roze met wit al vroeg bij mooi weer in april - september en anders vanaf mei. Heeft een voorkeur voor vochtige, goed gedraineerde grond, in de zon - halfschaduw en niet te winderig. Wordt 25 cm tot 35 cm hoog en trekt bijen aan. Door kruisbestuiving komen er vele andere kleuren als nakomelingen. Is een winterharde meerjarige plant. Vermeerderen door te zaaien in de volle grond van april tot en met juni.

Aquilegia vulgaris `Nora Barlow `- Akelei 

Vaste plant die wit met roze bloeit in mei/juni. Wordt 90 cm en 45 cm breed. Wil een plek in de zon, in vochtige, goed doorlaatbare, vruchtbare grond. Vermeerderen door te zaaien vanaf juli, meteen na het rijp worden van het zaad.

Aquilegia vulgaris 'Petticoat Pink' - Akelei (Meerjarig)

Wordt 60 - 75 cm hoog en bloeit roze met wit in mei/juni. Wil een plek in zon/halfschaduw. Niet groenblijvend, is winterhard, in goed doorlaatbare grond. Vermeerderen door te zaaien direct na de bloei.

Arabis procurrens `Variegata` = Scheefkelk

Groenblijvende, winterharde tot - 20 graden vaste plant, die 5 - 8 cm hoog en 30 - 40 breed. Bloeit wit in april/juni. Wil een plek in de zon, in goed doorlatende grond. Vermeerderen door te scheuren. 8-11 st. per m2

Arbutus unedo - Aardbeiboom (Boom of grote struik)

Brede groenblijvende boom, die 8 m hoog en breed wordt. Heeft afschilferende, roodbruin schors en bloeit met hangende urn vormige witte bloemen in juli/september. De aardbei-achtige vruchten rijpen gelijk tijdens de bloei van het vorige seizoen. Wil een plek in de zon, beschut en in goed doorlatende, vruchtbare, humusrijke, zure grond.

Arenaria montana - Zandkruid (Vaste plant)

Groenblijvende, winterharde vaste plant die 2 - 5 cm hoog en 30 cm breed wordt. Bloeit wit in mei/juni. Gedijt goed in de rotstuin, gaten en spleten. Wil een plek in de zon, in arme, vochtige, zeer goed doorlatende zandgrond. Na de bloei snoeien geeft weer fris groen. Vermeerderen door te delen. 12 stuks per m2.

Armeria maritima - Engels gras (Vaste plant)

Bloeit roze in april - juni en wordt ongeveer 20 cm hoog. Wil een plek in de zon/halfschaduw op lichte, zandige grond die vrij droog is. Is wintergroen. Om de paar jaar de planten delen en de jongere delen herplanten. Houdt de plant gezond en voorkomt kale plekken in het hart. Per vierkante meter 9 stuks. Vermeerderen door te delen.

Asclepias tuberosa - Zijdeplant (Vaste plant)

Bloeit oranje - geel in juli/augustus en wordt 75 cm hoog. Standplaats zon, in goed doorlaatbare grond. Aantrekkingskracht voor vlinders. Niet groenblijvend, matig winterhard en te vermeerderen door te zaaien in maart. Per vierkante meter 7 tot 9 stuks.

Aster (Vaste plant)

Bloeit paars in augustus/oktober en wordt 40 cm hoog. Standplaats zonnig, in goed doorlatende, voedselrijke grond. Is winterhard en niet groenblijvend. Scheuren in het voorjaar. Aster zijn meeldauw gevoelig, geef daarom van onderaf water. Aantal per vierkante meter is 5 - 7 stuks. 

Aster alpinus - Voorjaarsaster (Vaste plant)

Bloeit paars met een geel hart in mei - juli en wordt 25 - 30 cm hoog. Is bladverliezend en wil een plek in de zon - halfschaduw. In droge en vochtige gronden, die goed doorlaatbaar zijn. Wordt veel bezocht door vlinders, hommels en bijen. Na de bloei de bloemen verwijderen. Vermeerderen door te delen of te stekken in het voorjaar.

Aster divaricatus - Sneeuwster-aster (Vaste plant)

Bloeit wit in augustus/september en wordt 40 tot 60 cm hoog. Kan in iedere goede tuingrond staan in de zon/halfschaduw. Kan droogte en schaduw verdragen. Trekt insecten aan. Is een vaste plant die niet wintergroen is. 7 tot 9 stuks op 1 m2 Geef jaarlijks een gift van kalk. Vermeerderen door de volwassen planten te delen in het voorjaar.

Aster novi-belgii - Aster

Bloeit paars/roze in september/oktober en wordt 1,20 cm hoog en 60 cm breed. Is winterhard, niet wintergroen,  standplaats in de zon, in goed gedraineerde grond die liefst met compost verrijkt is. De grond mag nooit uitdrogen. Als je een bossige plant wilt, knip in het voorjaar de aster terug. Vermeerderen door in het voorjaar te delen. Asters zijn gevoelig voor meeldauw, vooral na een warme zomer gevolgd door regenachtig weer.

Astilbe - Prachtspiraea

Astilbe kan al vanaf juni bloeien tot en met augustus. Wordt 50 cm breed en 1 m hoog. Ze bestaan er in verschillende kleuren. Standplaats in de halfschaduw, in vochthoudende, humusrijke grond die niet mag uitdrogen. Om de 5 jaar scheuren, anders loopt de bloeikracht achteruit. Is niet wintergroen, maar wel winterhard. Jonge scheuten kunnen in het najaar wel invriezen. Vermeerderen door te scheuren in het voorjaar.

Astilbe Arendsii 'Erika' - Pluimspirea

Bloeit roze in juni - juli en wordt 1 meter hoog. Bestaan in nog veel meer kleuren, maar de meest voorkomende zijn, roze, wit en rood. Standplaats volle zon tot schaduw in vochtige grond. 7 tot 9 stuks op m2. Vermeerderen door te scheuren in het voorjaar. 

Astilbe Younique - Pluimhortensia (Vaste plant)

Bloeit roze in juni/augustus en wordt 45 cm hoog. Wil een plek in de halfschaduw. Is bladverliezend en winterhard. Na de bloei kan de plant gesnoeid worden. Vermeerderen door te scheuren. Per vierkante meter 7 stuks.

Astrantia Major 'Abbey Road' - Zeeuws Knoopje  

Bloeit rood/paars in juni/augustus op zwarte stelen en wordt ongeveer 80 cm hoog. Standplaats zon/halfschaduw, in een goed gedraineerde, humusrijke en vochtige grond. Als je de uitgebloeide bloemen eruit knipt, verlengt dit de bloei. Een vaste plant die winterhard en niet wintergroen is. Vermeerderen door te scheuren of te zaaien. 7 stuks op 1 vierkante meter.

Astrantia major ‘Hadspen Blood’ - Zeeuws knoopje

Bloeit in juni/september donkerrood en wordt 50 cm hoog. Geeft na de bloei vaak een herbloei. Geef in het voorjaar wat mest. Standplaats zon/halfschaduw op een vochtige voedzame grond. Is niet wintergroen en wel winterhard. Aantal planten per vierkante meter: 7 - 9 stuks. Vermeerderen door te delen, stekken of zaaien. Zaaien geef geen garantie op dezelfde kleur, omdat de kleur kan variëren.

Astrantia major 'Ruby Wedding' - Zeeuws knoopje (Vaste plant)

Bloeit met purperrode bloemen in juni/augustus en wordt 30 a 40 cm hoog. Standplaats zon/halfschaduw en de grond dient iets vochthoudend en voedzaam te zijn. Is niet wintergroen, goed winterhard. Vermeerderen door te scheuren. Negen stuks per vierkante meter.

Astrantia major 'Snowstar' - Zeeuws knoopje

Bijna wit bloeiend in juni tot in oktober. Wordt ongeveer 60 en 70 cm hoog en staat graag in een voedingsrijke, vochthoudende, zonnige iets schaduwachtige plek. Winterhard maar niet wintergroen. Vermeerderen door te delen, zaaien in het begin van de zomer. Zaaien is dan variabel in de kleur. Aantal per vierkante meter 7 stuks.

Astrantia 'Star of Beauty - Zeeuws knoopje (Vaste plant)

Bloeit wijnrood in juni/september en wordt 60 cm hoog. Na de bloei de uitgebloeide stengels wegknippen bevorder een tweede bloei. Is niet groenblijvend, wel winterhard en wil een plek in de zon/halfschaduw, in  voedzame goed doorlaatbare vochtige grond. Per vierkante meter 5 - 7 stuks. Vermeerderen door te zaaien in het najaar zo vers mogelijk. Zaad is een koelkiemer.

Aquilegia vulgaris - Akelei (Vaste plant)

De Akelei bestaat en in vele varianten en kleuren en is dus niet soortecht. Hoogte varieert van 40 a 80 cm en de bloei valt in mei/juni. Bijen en vlinders smullen van de honing. Wil een plek in de zon/halfschaduw in losse humusrijke grond. Akelei is winterhard, maar niet groenblijvend. Vermeerderen door ter plekke zaaien in mei-augustus. Pas het tweede jaar volgt de bloei. 

Aquilegia ‘Biedermeier’ - Akelei

Bloeit paars met geel in juni/juli en wordt 40 cm hoog. Standplaats zon/halfschaduw, in voedselrijk, vochthoudende tot vochtige grond. Aantal per vierkante meters is 7 stuks. Vermeerderen door te zaaien vanaf april. Zaad niet bedekken. Niet soortecht, geeft kruisbestuiving met gemende kleuren.

Aubrieta - Blauwkussen (Vaste plant)

Bloeit in verschillende kleuren in april/juni en wordt 15 cm hoog. Is groenblijvend en winterhard. Standplaats zonnig, in grond dat kalk, humus en zand bevat. Tevens dient de grond goed doorlatend te zijn. Na de bloei terugsnoeien geeft herbloei. Vermeerderen door te stekken. Aantal planten per m2 is 9 stuks. 

Aubrieta 'Hamburger Stadtpark' - Blauwkussen (Vaste plant)

Vaste plant die lichtpaars bloeit in april - mei en wordt 15 cm hoog. Standplaats in de zon, in goed water doorlatende grond. Is niet wintergroen. 9 - 16 stuks per vierkante meter. Vermeerderen door te scheuren. 

Araucaria araucana - Slangenden, Apenboom

De Araucaria araucana kan wel 30 meter hoog worden en is winterhardheid: Tot -15 °C. Bezit stekels maar is niet giftig. Is goed windbestendig, lichtminnend en wil leemhoudend, liefst iets vochtige grond. De vrouwelijke kegels zijn bolvormig, als een kleine voetbal en bevatten eetbare zaden. Mannelijke kegels zijn kleiner en min of meer cilindrisch. Vruchtperiode: Mei - September.

Encyclopedie