Plantadvies
 Bladrollers

Bladrollers bevinden zich vooral op rozenstruiken en zijn lichte tot donkerbruine rupsjes met zwarte kop. Ze eten bladeren, stengels en knoppen. Zet rozen op een luchtige en een lichte plek. Knip de bladeren weg en gooi ze in de prullenbak en niet op de composthoop. U kunt ook de insecten chemisch te lijf gaan. Spuit vanaf mei tot eind juni tegen vretende en zuigende insecten.


 

Korstmossen

Korstmossen hebben geen wortels, zij nemen water, voedingsstoffen en gassen op uit de lucht. Sommige korstmossen zijn gevoelig voor luchtvervuiling en sommige korstmossen kunnen er juist goed mee leven. Korstmossen bestaan uit een alg en een schimmel. Ze groeien op bomen, stenen en daken. Er bestaan allerlei kleuren en In Nederland komen ongeveer 600 soorten korstmossen voor. Het kan geen kwaad als zij op een struik of een boom groeien. U dient de struik of boom zo te snoeien dat de wind erdoor kan blazen of de zon er op kan schijnen. Verbranding bij een Acer

Op een zonnige plaats dient de bodem in de zomer voldoende vochthoudend te zijn anders is er kans op bladverbranding.

Exobasidium japonicum = Oortjesziekte Schimmel

Gewas: Rhododendron en Vaccinium

Deze schimmel dankt zijn naam aan opgezwollen bladeren die krom groeien en op een oor lijken. In een later stadium worden deze oortjes bedekt met een witte poeder en daarna bruin, totdat het blad afvalt. Aangetaste delen afplukken en verbranden.