Plantadvies
 

S

Salvia microphylla 'Hot Lips' = Salie 

Bloei roze/wit in juni/september. Wordt 70-100 cm hoog, matig winterhard en bladverliezend. Standplaats zon op een normale bodem. Bij warm weer in de zomer wil het nog wel eens gebeuren dat de bloemen volledig wit of rood worden. In het voorjaar snoeit u de plant met ongeveer 2/3 terug. 5 planten op 1m² Vermeerderen door scheuren in het voor of najaar.

Salvia `Wendy`s Wish` =  Salie

Bloeit roze - rood van mei tot september. Wordt 80 cm hoog en wil een plek in de volle zon of half schaduw. Is niet winterhard en niet wintergroen en wil op een niet te natte grond staan. 7 tot 9 stuks op 1 vierkante meter. Snoeien is niet nodig.

Sarcococca hookeriana = Vleesbes

Wordt 80 cm hoog en bloeit geurend crème-wit in januari/maart. Is groenblijvend, winterhard en in de winter groeien na de bloei zwarte bessen. Standplaats in de schaduw/halfschaduw. De grond dient vochtig, goed doorlaatbare en humusrijk te zijn. Eventueel na de bloei licht snoeien voor de vorm. Niet gevoelig voor ziektes of plagen. Vermeerderen uit zaad en door stekken of afleggen. Aantal per vierkante meter is 5 stuks.

Saxifraga x arendsii Touran 'White' = Steenbreek

Bloeit wit in april/mei en wordt 10-20- cm hoog. Snoei na de bloei de bloemetjes terug om een compacte groei te behouden. Vaste plant, winterhard en wintergroen. Standplaats in de zon of half schaduw, liefst op een koele plek in een vochtige, goed gedraineerde, zanderige bodem. Geen volle middag zon. Kan niet goed tegen droogte, koude wind en drassige omstandigheden. Trekt vlinders aan, bodembedekker.

Saxifraga 'Peter Pan' = Steenbreek

Bloeit roze in april/mei. Wil een plek in de zon tot lichte schaduw, op een vochthoudende matig voedselrijke grond. Is wintergroen en wordt 15 cm hoog. Verdraagt - 25 graden en is zeer geschikt voor de rotstuin. Snoeien na de bloei van de bloemstengels. 8-11 st. per m2 Vermeerderen scheuren delen in het najaar, uitlopers/wortelstokken.

Sedum 'Herbstfreude' = Hemelsleutel

De Sedum trekt veel vlinders aan en bloeit rood/roze van augustus tot en met oktober. Op een droge normale bodem wordt de Sedum 50 cm hoog en wil een plek in de zon. Niet groenblijvend en winterhard. Vermeerderen door te delen in het najaar of het voorjaar, of te stekken in het voorjaar. 7 stuks per m2.

Sedum reflexum = Tripmadam 

Zonnige, open plaatsen op droge, voedselarme, vrij kalkarme, zwak zure zandgrond en stenige plaatsen.

Sedum spathulifolium 'Cape Blanco' = Vetkruid

Heeft een prachtig blad dat wit is met met blauwgrijze tinten. Bloeit geel in mei-juli ongeveer 5 cm hoog.  Een bodembedekker die een plek wil in de zon. Vermeerderen door te delen.

Sedum spectabile = Vetkruid

Bloeit roze in juli/september en wordt 40 tot 60 cm hoog. Is winterhard maar niet wintergroen, wil een standplaats in de volle zon of lichte schaduw. In normaal vochtig tot droog, goed gedraineerde grond die matig voedselrijk is. Trekt vlinders en bijen aan. 8 stuks per m2 In het vroege voorjaar de oude bloeistengels afknippen. Vermeerderen door de pol te delen in het voorjaar en te stekken.

Sesbania punicea = Spaanse goud, rattlebox

Alle delen van Sesbania punicea zijn giftig. Deze struik of kleine boom wordt 5 meter hoog en bloeit oranje/rood (op foto roze) van de lente tot de vroege zomer. De zaden geven een ratelend geluid. Bloeit al in het eerste jaar. Standplaats zon of lichte schaduw. Bladverliezend en winterhard in zone 8,9,10 en 11. Vermeerderen door zaad. Herkomst zuid amerika.

Scabiosa caucasica = Duifkruid, Schurftkruid 

Bloeit lichtblauw in juli-september en wordt 70-90 cm. Standplaats in de zon op een goede niet te droge grond met wat kalk. Liever niet verplanten, maar is dit toch nodig doe dit dan in april. Uitgebloeide delen wegsnijden en voeding geven voor een langdurige bloei. Vermeerderen door te zaaien of te delen in april. Per m2 7 stuks.

Scabiosa columbaria 'Butterfly Blue' = Schurftkruid, Duifkruid

Bloeit lavendel blauw in juni - september en wordt 30 - 40 - cm hoog. Standplaats zon - halfschaduw op een neutrale, zeer goed doorlaatbare bodem. De plant haat natte voeten.   Is winterhard, niet wintergroen, verdraagt zeewind en is een vaste plant. Snoei uitgebloeide bloemen steeds weg voor een verlengde bloei. Trekt vlinders en bijen aan. Aantal per vierkante meter, 7 - 9 stuks. Vermeerderen: Delen in het voorjaar.

Scilla bifolia = Vroege sterhyacint

Bloeit paars/blauw in maart/april en wordt 8-15 cm hoog. De bloemen zijn heel soms roze of wit. Standplaats in lichte schaduw/zonnig, in kalkhoudende en humusarme zandgrond die niet te droog mag zijn. Vermeerderen door te delen.

Scilla mischtschenkoana `Tubergeniana`= sterhyacint, wilde hyacint.

Bloeit hemelsblauw in maart/april. Wordt 10-15 cm hoog en 5 cm breed. Wil een plek in de halfschaduw, maar kan zon verdragen. Vermeerdering: door verwilderen of broedbolletjes delen in de nazomer.

Scilla siberica = Sterhyacint

Bloeit blauw met een donkere nerf in maart/april. Wordt 10 cm hoog en wil een plek in de zon/halfschaduw, in kalkhoudende en humusarme zandgrond die niet te droog mag zijn. Vermeerdering: door verwilderen of broedbolletjes delen in de nazomer.

Scilla siberica `Taurica`= Siberische sterhyacint

Bloeit lichtblauw in maart/april en wordt 15 cm hoog. Standplaats in de zon, in kalkhoudende en humusarme zandgrond. Vermeerderen door te delen.

Skimmia japonica 'Fragrant Cloud' = Skimmia

Bloeit roomwit + groene waas in april/mei en wordt 1 m. hoog. Is wintergroen, winterhard tot - 15 graden en wil een plek in de lichte schaduw op een matig voedselrijk, zwak zuur tot licht zure grond. Kan bij nachtvorst in april-mei schade oplopen. Aantal per vierkante meter 1.

Skimmia japonica Obsession = Skimmia

Draagt bessen en rode bloemknoppen in het najaar en is een vrouwelijke heester. Wil een plek in de halfschaduw/schaduw, op een waterdoorlatende, humusrijke en voedselrijke grond die licht zuur is. Als u de heester plant breng dat wat tuinturf aan in het plantgat. De heester is winterhard, wintergroen en wordt 1 meter hoog. Om bessen te krijgen dienen de bloemen van deze vrouwelijke plant bestoven te worden, door een manlijk exemplaar. Bijvoorbeeld de Skimmia japonica Runella. De Skimmia japonica Obsession bloeit wit van maart tot mei.

Skimmia japonica 'Red Riding Hood' = Skimmia

Bloeit wit van maart tot en met april en wordt 70 a 1 meter hoog. Heeft mannelijke en vrouwelijke bloemen, dus geen bestuiver nodig. Is winterhard, groenblijvend en krijgt na de bloei rode vruchten. De standplaats dient half schaduw tot schaduw te zijn, op vochtige goed doorlatende bodem die zuur tot neutraal is. Aantal per strekkende meter is 1.

Sidalcea 'Elsie Heugh' = Griekse malva
Bloeit roze in juli-augustus en wordt 90 cm hoog. Standplaats in de zon op een luchtige, goed bemeste grond. Vaste plant die niet wintergroen is. Verdraagt natte winters niet. Aantal per vierkante meter: 7 stuks. Vermeerderen door te scheuren in het najaar of in het voorjaar, basisstek in het voorjaar en zaaien.

Sisyrinchium angustifolia 'Sapphire' = Bieslelie

Bloeit blauw/paars in april/mei, wordt 15 cm hoog en is een vaste plant. Standplaats in de zon, goed doorlatende, niet te natte voedselrijke grond. Is winterhard, maar bij extreem koud weer toch bescherming geven. 7 stuks op 1 m2 Vermeerderen door te zaaien of te delen.

Galanthus = Sneeuwklokje

Januari en februari zijn de maanden van de sneeuwklokjes. Er bestaan vele soorten. In zijn geheel is het sneeuwklokje giftig. na de bloei kan men het sneeuwklokje laten verwilderen. Als de groene zaaddozen geel aan het worden zijn en een beetje opengaan, dan kan men de zaden direct zaaien in de grond.

Sorbus koehneana = Lijsterbes

Bloeit mei-juni met witte bloemen. Na de bloei komen de decoratieve witte bessen. Is een bladverliezende sierheester die 6 meter hoog wordt. Zet hem op een plek die zonnig is.

Solanum jasminoides ‘Album’ = Nachtschade/Klimmende aardappel

Solanum jasminoides "Album"bloeit wit met een geel centrum eind juni/oktober. Is bladverliezend en vorstgevoelig. Standplaats volle zon op een grondsoort die vochtig en goed, doorlatend is. Hoogte 4 tot 6 meter en de breedte 1,50  a 1,80 m. In het voorjaar snoeien stimuleert de groei en de aanleg van meer bloemknoppen. Kort alle lange ranken in waarop de plant vorig heeft gebloeid tot 10-20 cm. Is niet zelfhechtend en moet dus geleid en aangebonden worden. Dek de voet van de planten bij matige/strenge vorst of laat de plant binnen overwinteren bij 10 graden. Knip na de zomer de Solanum jasminoides 'Album' terug tot 1 meter hoogte. Vermeerdering: door zaaien of stekken.


Spirea japonica `Anthony Waterer` = Spierstruik

Wordt 60 cm hoog en bloeit roze in juni/augustus. Standplaats in de zon op vruchtbare, matig vochtige grond. In het voorjaar terugsnoeien om rijke bloei te krijgen. Geef in het voorjaar een bemesting en breng mulch aan. Kan - 15 graden verdragen en is bladverliezend. Vermeerdering door het nemen van houtige winterstekken of scheutstekken. 5 stuks op 1 vierkante meter.

Syringa josikaea 'Odensala' = Sering

Bloeit in mei-juni paars en wordt 450 hoog. De standplaats is lichte schaduw en zon, op vochthoudende humusrijke grond met een zuur tot neutrale zuurgraad. Is niet wintergroenHeeft een oppervlakkige worteling. Geef in het voorjaar op arme gronden mest en snoei na de bloei enkele takken tot aan de grond weg als deze te hoog of te breed wordt.