Plantadvies
 

P

 Panicum virgatum rehbraun = Vingergras

Bloeit wit in augustus-oktober. Wordt 120 hoog en is een vaste plant die winterhard is en niet groenblijvend. Verlangt een plek in de zon. De grond dient droog tot vochthoudend te zijn.

Papaver rhoeas = Klaproos

U kunt deze papaver vooral in de bermen vinden. Is een vaste plant, winterhard, die zich thuis voelt op een pas omgespitte grond. Geef de papaver ruimte, voldoende licht en lucht. Niet planten aan de voorkant van de border, want na een regenbui zal hij over het pad gaan hangen. Vermeerderen door te zaaien in begin maart tot begin juni of voor vroege bloei in het najaar.

Pelargonium peltatum = Hangeranium

De hanggeranium bloeit in mei/oktober verschillende kleuren op een plek in de zon. Zorg voor potscherven in de pot en gaatjes in de bodem. Zorg voor voldoende wortelruimte en verwijder regelmatig de gele bladeren en de dode bloemen. Geef wekelijks een gift aan mest. Is niet winterhard en moet in een vorstvrije ruimte overwinteren om hem over te houden. Kis een plek die licht en niet te warm is en niet warmer dan 10 graden. Giet matig tot zwak in de winter en snoei gering terug. Na de vorst mogen ze weer naar buiten, maar geef ze geen plek in de volle zon. De tere uitlopers zullen verbranden. Eerst laten afharden. Vermeerderen door stekjes te nemen.

Pennisetum alopecuroides 'Hameln' = Lampenpoetsersgras

Laagblijvende siergras en smal blad, die in 50 cm hoog wordt. Bloeit van juli/september met lichtbruine tot lichtroze bloemaren. De aren verkleuren naar zilverwit tot diep in de winter.  Is winterhard tot - 7 graden en is niet wintergroen. Standplaats op vochthoudende, goed doorlatende grond in de volle zon/schaduw. Snoei in maart de uitgebloeide aren en bladeren terug tot 10 cm boven de grond. 

Pernettya mucronata = Parelbes

De bessen van een Pernettya mucronata verkleuren prachtig van wit/groen naar rood, roze of wit en blijven de gehele winter aan de struik zitten. Wil graag een plek in de tuin op lichtzure tot zure grond. Pernettya is 2 huizig, je hebt dus altijd een mannelijke plant nodig om jaarlijks verzekerd te zijn van bessen. Wordt 50 cm a 1 m hoog, is normaal winterhard tot - 15 graden en is wintergroen. De bloeitijd is mei/april met witte bloemetjes. Standplaats: halfschaduw/zon. Staat de plant in de zon, dan dient de grond vochtig te zijn. Vermeerderen door het nemen van stekken in nov-dec. Om nieuwe scheuten te stimuleren snoeit u in de winter als het niet vriest, of in het voorjaar sterk terug. Doordat de plant - 15 graden kan hebben, dekt u de plant af met dennentakken. Geef geen leidingwater, gebruik onthard water of regenwater.

Persicaria amplexicaulis 'Alba' = Duizendknoop, Adderwortel

Bloeit wit in juli-september en wordt 1 m tot 120 m hoog. Een vaste plant die niet groenblijvend is, wil graag een plek in de zon. Aantal per m2, 7-9 stuks. Vermeerderen door te delen in het voorjaar.

Phlox Paniculata-groep = Vlambloem

Bloeit in allerlei kleuren in augustus/oktober. Is zeer goed winterhard en wil een plek in de zon/iets schaduw, op humusrijke vochtige grond. In de schaduw krijgt de Phlox last van meeldauw. Wordt 75-175 cm. en is bladverliezend. Geef wat koemest in het voorjaar. Vermeerderen door te scheuren.

Phylliopsis hillieri `Sprite`= Ierse heide

Phylliopsis hillieri `Sprite` is wintergroen en wordt ongeveer 30 cm hoog. Bloeit roze in maart/juni en daarna nog een paar keer terugkerend. Standplaats volle zon/halfschaduw op zure grond, die gemiddeld vruchtbaar, humusrijk en goed doorlatend is. Is tot - 18ºC winterhard. De geurende bloemen trekken vlinders en bijen aan. Snoeien onmiddellijk na de bloei.

Pieris japonica 'Katsura' = Rotsheide 

Bloeit roze met rood in maart/april en wordt 1 m hoog. Standplaats halfschaduw, beschut in rijke organische, licht zure tot matig vochtig, goed gedraineerde grond. Is winterhard en wintergroen. Uitgebloeide bloemen na de bloei verwijderen. Afsterving (phytophthora) en bladvlekkenziekte zijn af en toe een probleem.

Pieris japonica Polar Passion = Rotsheide

Bloeit roze in april - mei en wordt 1 meter hoog. Standplaats half schaduw in een koele, vochtige en goed gedraineerde grond met voldoende humus. Is winterhard,  Mag gesnoeid worden, maar hoeft niet. 

Pieris japonica 'Valley Valentine' = Rotsheide

Bloeit wijnrood in maart/april en wordt 1,50 cm hoog. Standplaats halfschaduw, beschut in rijke organische, licht zure tot matig vochtig, goed gedraineerde grond. Is winterhard en wintergroen. Uitgebloeide bloemen na de bloei verwijderen. Afsterving (phytophthora) en bladvlekkenziekte zijn af en toe een probleem.

Primula denticulata 'Alba' = Kogelprimula, Bolprimula

Bloeit wit van maart t/m mei. Hoogte is 10-20 cm, 11-15 st. per m2, vaste plant, winterhard maar niet groenblijvend. De standplaats dient zon tot halfschaduw te zijn op een normale bodem.

Primula denticulata 'Cashmeriana' = Bolprimula

Een vaste plant die lila bloeit met kogelvormige bloemen, vanaf eind maart - april. Wordt 20 a 25 cm hoog. De standplaats dient zonnig te zijn, op een vochthoudende grond. Is winterhard, maar niet wintergroen. Aantal per vierkante meter 7 - 9 stuks.

Primula dubbelbloemig = Sleutelbloem

Bloei o.a. roze van februari/oktober. Standplaats zonnig.

Primula denticulata 'Alba' = Kogelprimula, Bolprimula

Vaste plant die wit bloeit van maart t/m mei. Hoogte is 10-20 cm, winterhard en niet groenblijvend. 11-15 st. per m2 De standplaats dient zon tot halfschaduw te zijn op een normale bodem.

Primula 'Gold Nugget = Sleutelbloem

Bloeit geel in het vroege voorjaar en wordt 25 cm hoog. Standplaats zon - half schaduw - schaduw op kalkrijke en vochtige grond. Is niet wintergroen en twee jarig. 

Primula veris = Gulden sleutelbloem

Bloeit in april/mei en soms een tweede bloei in september/oktober. Standplaats zonnige/lichte schaduw, in  vochtige, vrij voedselarme tot matig voedselrijke, kalkrijke, humusrijke grond. 

Prunus dulcis = Amandelboom

De vrucht van de Amandelboom valt onder de steenvrucht en heeft een harde kern. De grond dient normale goed verbeterde tuingrond te zijn. Standplaats zonnig/halfschaduw. Snoei is niet nodig maar dit doet u het beste van half april t/m september. Is niet groenblijvend en kan temperaturen hebben van - 15 graden. In de grond komt de Amandelboom beter tot zijn recht. In een pot zal de Amandelboom sneller bevriezen. Tevens dient de grond goed doorlaatbaar te zijn, i.v.m. wortelrot. Bemesten in het voorjaar met kunstmestkorrels.

Prunus persica var. nucipersica = Nectarineboom

Een zelfbestuiver die veel vruchten kan leveren en bij de groep steenvruchten behoort. Wordt 4 tot 6 meter hoog. Bij veel vruchten kunt u er een aantal verwijderen, dan zullen de overgebleven groter groeien. Het vruchtvlees is sappig met een aroma die aangenaam is. Is goed winterhard, maar niet wintergroen. Let op de vorst die de bloesemknoppen kan doen bevriezen. Bloeit roze in april. Standplaats zonnig en in een kalkrijke grond die niet te nat is. Luchtig snoeien doet u in mei/augustus, dan hebben ze minder last van krulziekte. Vermeerderen door te zaaien, enten en oculeren.

Polygala 'Purple Passion' = Vleugeltjesbloem

Is een vaste plant die geel en rood/paars bloeit in maart/mei. Is wintergroen maar niet winterhard. Wordt 10 tot 20 cm hoog. De dient zon/half schaduw te zijn op een normale bodem. De bloemen gaan open tijdens de eerste zonnestralen. Verdraagt prima droogte maar mag wat vochtiger staan. Stengels na de bloei terugknippen zodat de plant weer nieuwe bloemen krijgt. Zo blijft de plant ook bossig. Vermeerderen door zaad. Niet winterhard. 

Potentilla fruticosa 'Goldfinger' = Ganzerik

Bloeit geel van juni/september en wordt 1 m hoog en 1,50 breed. Is niet wintergroen en wil een standplaats in lichte schaduw/zon. De grond dient goed en doorlatend te zijn. Snoeien doet u licht in maart.

Potentilla `Gibson`s Scarlet = Ganzerik         

Bloeit bloedrood in juni-juli en wordt ongeveer 40-50 cm hoog. Standplaats zon op een min of meer voedselrijke grond. Is een vaste plant die niet wintergroen is. 7 - 9 stuks/m² Vermeerderen door te scheuren en te herplanten.