Tuinieren in oktober

* Bodem laten testen                      

* Voorjaarsbollen planten

* Niet alles afknippen                                                            

* Bladverliezende bomen planten of verplanten                      

* Gazon maaien en afvoeren

* Net over de vijver spannen

* Vissen blijven voeren

* Winter postelein, spinazie en veldsla buiten zaaien


Vlinderkast

Vlinders hebben een hekel slecht weer. Zij schuilen dan in schuren of op zolders. Door een vlinderkast in de tuin op te hangen kunnen zij een onderkomen vinden tijdens de winter en het slechte weer. Hang de vlinderkast op een beschutte plek, waar het in de kast niet kan inregenen. De hoogte is niet belangrijk. Doe wat dorre bladeren op de bodem van de vlinderkast. Hierin kan de vlinder zich schuilen.
Vliegenzwam = Amanita muscaria

Is giftig en komt in bossen en lanen voor bij loofbomen.  


Zet na herfst stormen altijd de Rozen vast. Het zou zonde zijn als ze stuk scheuren.


 


Skimmia japonica Obsession

De vrouwelijk Skimmia draagt in het najaar rode bessen. De mannelijke dragen de bloemtrossen.  U dient dus een mannelijke plant naast de vrouwelijke te zetten voor kruisbestuiving. Standplaats enigszins beschaduwd, op een goed doorlatende, humushoudende, lichtzure grond. De Skimmia hoeft niet gesnoeid te worden. Hoogte 1 m .


 


Schilderwerk

U kunt in de herfst nog prima schilderen op droge dagen. Kijk ramen na van tuinhuisjes en openslaande deuren. Het zou jammer zijn als dit zou gaan rotten.
Valfruit 

Valfruit opruimen, geeft een lagere ziektedruk volgend jaar. Valfruit is een bron van schimmels. Zij kunnen zelfs sommige bomen aantasten. 


 Landelijk tuinhek


 Genieten van de laatste stralen in de herfst.

 

Callicarpa =  Schoonvrucht

De Callicarpa bestaat uit een geslacht van wel ongeveer 140 soorten struiken en bomen. Sommige zijn groenblijvende en andere bladverliezend. In de lente bloeit de Callicarpa met violetpaarse bloemetjes en in de herfst kleine steenvruchtjes. De winterhardheid varieert per soort. Snoeien doet u net na de winter. Let wel op de weersomstandigheden. Standplaats zon/half schaduw op een goed gedraineerde vochtige grond.De winterhardheid varieert sterk per soort . 
Aardbeien

Aardbeien in oktober kunnen bij sommige rassen wel doorgaan tot in oktober. 
Euonymus europaeus = Kardinaalsmuts

Geeft in de herfst prachtig mooi rood blad wat hij wel laat vallen. Is dus niet wintergroen, wel winterhard. Geliefd bij konijnen, zij eten de bast op maar de struik overleeft het wel. Geeft roze vruchten die open klappen met oranje vruchtjes in de herfst. Vogels zijn er dol op. Geeft in de lente lichtgroene bloemetjes met veel nectar waar de insecten van smullen. Aan het eind van de winter kunt u de oudste takken tot laag bij de grond wegknippen. De struik kan last hebben van de Stippelmot Ponomenta cagnagellus. De rupsen van de stippelmot kunnen de struik helemaal kaal eten, maar zal weer volledig uitgroeien.De laatste Roos

Snoei Rozen nu niet meer terug maar laat deze gewoon door groeien. De uitlopers die u nu terug snoeit zouden gaan bevriezen bij het uitlopen