Tuinieren in Mei 

* Na half mei zomerbollen planten

* Na ijsheiligen kuipplanten buiten zetten

* Pompoen, Aubergine, peper en paprika half mei buiten zetten

* Onkruid wieden

* Buitenboel schilderen

* Houd het weer in de gaten en bescherm gevoelige planten met vliesdoek of noppenfolie

* Snelle groeiers en klimmers steunen

* Vissen voeren

* Ligusterhagen, beuk, haagbeuk, buxus, lonicera, laurierkers en hulst snoeien

* Buxus snoeien bij bewolkt weer

* Coniferen later deze maand snoeien


Salvia `Wendy`s Wish` =  Salie

Bloeit roze - rood van mei tot september. Wordt 80 cm hoog en wil een plek in de volle zon of half schaduw. Is niet winterhard en niet wintergroen en wil op een niet te natte grond staan. 7 tot 9 stuks op 1 vierkante meter. Snoeien is niet nodig.

Ceanothus thyrsiflorus, = Amerikaanse sering, herfstsering

Uitspraak = SEE-NO-THUS

Bloeit blauw in mei - juni. Is winterhard tot - 5 graden. Afdekken bv met blad. Is wintergroen en wordt 50 cm hoog. Houdt van matig voedselrijke, liefst iets vochtig blijvende, zandige, goed doorlatende grond. Standplaats zonnig en beschut.  Snoeien doet u om de paar jaar, om de groei mooi van vorm te houden. 
 


Malus `Evereste`= Sierappel

Geeft in mei witte bloemen en wordt 5 a 6 meter hoog. Is niet wintergroen. Wil een plek in de zon op een voedzame, goed doorlatende grond. Vrij van meeldauw en schurft. De bladeren verkleuren in de herfst naar oranjegeel. Vormt veel oranjerode appeltjes, die tot ver in de winter aanblijven. Snoeien doet u zo min mogelijk i.v.m. het vormen van waterscheuten. Daardoor kan de bloei minder worden.
Lupinus 'Gallery Red' = Lupine

Bloeit rood in mei - juni en krijgt na de bloei lange peulen. Is winterhard, maar niet wintergroen. Wordt 45 tot 60 cm hoog en is niet lang levend.  Bloeit pas in het tweede jaar en wil graag op een plek in de zon - halfschaduw. Grondsoort: vruchtbaar - zuur, voldoende vochtig. Houdt niet van winters die nat zijn. Hertenbestendig.  4 stuks op 1 vierkante meter. Vermeerderen door te zaaien onder glas in mei - juni en ter plekke in juni - juli. Zaden aanvijlen of 24 uur voor weken.

 Taxus Baccata = Venijnboom

De Taxus heeft een hekel aan natte voeten. De grond dien daarom goed gedraineerd te zijn. Is wintergroen en winterhard. Snoeien doet u in april en september, twee maal per jaar. Bij diepe snoei, zal de taxus gewoon weer uitlopen. Een Taxus is giftig, dus let kinderen en dieren dat zij er niet van kunnen eten. Hoeveel Taxussen u moet planten voor een haag, ziet u in het onderstaande lijstje.

Taxushaag lengte 40/60 cm: 4 per meter
Taxushaag lengte 60/80 cm: 3 per meter
Taxushaag lengte 80/100 cm: 3 per meter
Taxushaag lengte 100/120 cm: 2,5 per meter
Taxushaag lengte 120/140 cm: 2,5 per meter
Taxushaag lengte 140/160 cm: 2 per meter
Taxushaag lengte 160/180 cm: 2 per meter 
Taxushaag lengte 180/200 cm: 1,5 per meter


Dianthus caryophyllus = 'Pink Kisses' Anjer  

Bloeit mei - juni roze - paars en wordt 20 cm hoog en wil een plek in de zon - half schaduw. Is matig winterhard en wintergroen. Kan na de bloei in de tuin gezet worden, als de grond niet te zwaar en te nat is. Wordt behandeld als twee-jarig. Vermeerderen door stekjes. De plant krijgt geen zaad. Erysimum 'Bowles Mauve'  = Muurbloem, steenraket

Uitspraak = EE-RIE-SIEMUM

Bloeit lila in mei/september en wordt 60 cm hoog. Wil een plek in de zon op een droge plaats en goede grond. Is winterhard maar niet wintergroen. Kan zomaar wegvallen op natte gronden. Knip uitgebloeide bloemen uit de plant voor doorbloei. 7 - 9 stuks per m² Vermeerderen in mei-juli door een stek te nemen.Laburnum anagyroides - Goudenregen

Bloeit in mei-juni geel groeit als struik of een boom van 9 meter hoog. Is niet wintergroen, maar wel winterhard. De zaden en de vruchten zijn giftig. Groeit op alle grondsoorten, behalve op te natte bodem. De bodem dient doorlatend te zijn op een plek die halfschaduw is. Snoeien is niet nodig. Het volstaat met het verwijderen van dode takken. Holle takken die na het snoeien ontstaan, kunnen gaan rotten als er water in blijft staan. Vermeerderen door zaaien, maar komt vaak heel wild terug die nauwelijks bloeit. 
Alg in de vijver

In mei is er weer genoeg alg in de vijver. Om het u gemakkelijk te maken, neemt u een wc borstel en draait deze rond de alg. Daardoor blijft het alg aan de borstel plakken. Werk beheerst en rustig, zodat de vissen niet gestrest raken. Draai rustig rond, zodat er geen sporen of deeltjes los komen die nieuwe groei van alg veroorzaken.Isla Bonita

Is niet winterhard en wil een standplaats in de halfschaduw tot zonnig. Potkluit goed vochtig houden. Uitgebloeide bloemen weghalen bevordert doorbloei. Bloei vanaf mei tot diep in de herfst. 
Lonicera Tatarica = Tataarse kamperfoelie

Uitspraak = LOO-NIE-KEERA

Bloeit licht roze in mei - juni en wordt 3 m hoog. Wil een plek in de zon - half schaduw. De vruchten zijn rood en bolvormig van vorm. Deze vruchten verschijnen van half zomer tot vroege herfst. Op een grond die droog tot vochthoudend is en matig tot voedselrijk. Is winterhard maar niet wintergroen. Hoeft niet gesnoeid te worden, maar indien nodig doet u dit na de bloei.
 

Combineren

Combineer eens met bloembollen. Het is weer eens wat anders. 

Zorg wel dat bloembollen op een zonnige plek staan.


Sedum spathulifolium 'Cape Blanco' = Vetkruid

Uitspraak = SEE-DUM

Heeft een prachtig blad dat wit is met met blauwgrijze tinten. Bloeit geel in mei-juli ongeveer 5 cm hoog.  Een bodembedekker die een plek wil in de zon. Vermeerderen door te delen.
Stapstenen

Stapstenen geplaatst in de vijver geven net een ander uiterlijk dan een bruggetje over de vijver.
Planten in potten

Gaten in de border kunt u opvullen met potten, die gevuld zijn met o.a. 1-jarige.
Kinderkoppen

Sierbestrating van kinderkoppen
Keperverband

Nieuw gebakken dikformaat gelegd in keperverband.
Grijze beton klinkers 

Callistemon Citrinus = Lampenpoetser

Uitspraak = KAL-LIE-STE-MON SIE-TRIE-NUS

In Nederland alleen als kuipplant houden omdat de struik niet winterhard is. Kan +5 graden buiten hebben. Is een groenblijvende plant die in mei/augustus rood bloeit met lange bloemen die op borstels lijken waarmee men flessen schoonmaakt. Na de bloei vormen er grijze vruchtjes. Door het kneuzen van het blad komt er een citroengeur vrij, vandaar de naam Citrinus. Standplaats in de zon in zure, humusrijke en voldoende vochtige grond die doorlatend is. Geef geen kraanwater, dit bevat teveel aan kalk. Snoeien na de bloei van zwakke en beschadigde takken en de overige takken kan men terug snoeien tot 1/3 deel. Na de bloei terugsnoeien tot de eerst volgende knop aan elke tak. Zo wordt de bloei gestimuleerd voor het volgende jaar. Vermeerderen door aan het eind van de zomer stekken te nemen. Zaaien kan plaatsvinden in de lente.