Plantadvies
 


Tuinieren in maart

* Hark de viltlaag van het gazon

* Prik gaatjes in het gazon en strooi daarna een mengsel van compost en zand erover

* Gras zaaien

* Bij 10 graden kunt u de vissen eten geven

* Zorg voor voldoende zuurstof in de vijver

* Oude plantendelen, alg en naar de bodem gezakte bladeren verwijderen uit de vijver

* Knip uitgebloeide bloemen uit de narcissen

* Zet de ramen van uw kas open bij mooi weer om te luchten

* U kunt buiten sjalotten, tomaten, prei, pastinaken, radijsjes, wortels, aubergine, kervel, bieslook, dille, salie, peterselie en dragon zaaien

* Rozen snoeien

* Vlinderstruiken op kniehoogte terugsnoeien

* Knotwilgen tot half maart terugsnoeien

* Afgestorven plantendelen wegsnoeien

* Klimop terugsnoeien

* Vaste planten scheuren

* Onkruid verwijderen

* Overwinterende kuipplanten dient u na te kijken en terug te snoeien

* Nestkastje ophangen met de ingang naar het oosten of het noordoosten


Corylopsis pauciflora = Schijnhazelaar

Uitspraak = KO-RIE-LOP-SIS

Bloeit lichtgeel in maart - april en wordt 1 meter hoog. Standplaats zonnig tot lichte schaduw. De bloemen bloeien voordat er bladeren verschijnen. Zo vallen de bloemen nog meer op. Wil een matig voedselrijke, vochthoudende tot vochtige, bodem. Is winterhard, maar niet wintergroen. Primula denticulata 'Cashmeriana' = Bolprimula

Een vaste plant die lila bloeit met kogelvormige bloemen, vanaf eind maart - april. Wordt 20 a 25 cm hoog. De standplaats dient zonnig te zijn, op een vochthoudende grond. Is winterhard, maar niet wintergroen. Aantal per vierkante meter 7 - 9 stuks.Skimmia japonica 'Red Riding Hood' = Skimmia

Bloeit wit van maart tot en met april en wordt 70 a 1 meter hoog. Heeft mannelijke en vrouwelijke bloemen, dus geen bestuiver nodig. Is winterhard, groenblijvend en krijgt na de bloei rode vruchten. De standplaats dient half schaduw tot schaduw te zijn, op vochtige goed doorlatende bodem die zuur tot neutraal is. Aantal per strekkende meter is 1.
Aubrieta 'Hamburger Stadtpark' = Blauwkussen

Uitspraak = AU-BRIE-EE-TA

Vaste plant die lichtpaars bloeit in april-mei en wordt 15 cm hoog. De standplaats dient in de zon te zijn op een bodem die goed water doorlatend is. Is niet wintergroen 9 - 16 stuks/m². Vermeerderen door te scheuren.


Duiventil 

Daphne mezereum = Peperboompje

Bloeit paars in maart/april en wordt 75-1 m hoog. Wil een plek half tot matig beschaduwde plaatsen op vochtige, matig voedselarme tot matig voedselrijke, humeuze, kalkrijke grond. Snoeien is niet nodig. Vermeerderen via zaaien of zomerstek.
Caltha palustris var. 'Alba' = Gewone Dotterbloem

Bloeit in maart-april wit of geel en bereikt een hoogte van 30-40 cm. De standplaats dient vochtig en zonnig te zijn. Langs uw vijver tot 5 cm onder water planten. Is wintergroen, winterhard en u zet 3 - 5 stuks/m². Vermeerderen door te scheuren na de bloei. 
Clematis Early Sensation = Bosrank 

Bloeit wit in maart/april en wordt 2 m tot 2,5 m hoog. De bloemen geuren heerlijk. Geeft na de bloei vruchtpluizen. Op de bloemen komen vlinders en bijen af. Is groenblijvend en wil een plek in de volle zon, beschut tegen de koude wind. Is matig winterhard en heeft bescherming nodig tegen de vorst. Op een licht vochtige grond, die waterdoorlatend is. Geef in het voorjaar een gift van organische mest. Heeft geen snoei nodig. Wilt u snoeien, doe dit dan na de bloei. Bloemen worden gevormd op het het hout van vorig jaar. 

Bergenia cordifolia = schoenlappersplant

Bloeit helder roze in maart/mei en wordt 40 a 50 cm hoog. Wil graag een plek in de zon/halfschaduw op een normale vochtige grond. Is wintergroen en winterhard. Na de bloei kunt de oude lelijke bladeren eraf halen. 7 - 9 stuks/m² Vermeerderen door te scheuren.
Magnolia = Stermagnolia

Bloeit wit in maart-april. Wordt 4 meter hoog en 4,5 meter breed. Is bladverliezend en winterhard. Bloemen kunnen schade oplopen als er late nachtvorst aanwezig is. Wil een plek in de volle zon/lichte schaduw, op goede humusrijke, voedingsrijke en waterdoorlatende, kalkvrije bodem. Zo weinig mogelijk snoeien. Doe dit na de bloei. Is windbestendig, niet giftig en traag groeiend. 
Forsythia = Chinees klokje

Bloeit geel op meerjarig hout in maart/april. Het ligt eraan welke Forsythia u heeft, maar ze worden ongeveer tussen de 1,75 m tot 2,50 m hoog. Snoeien doet u na de bloei wanneer de eerste bladeren verschijnen. Let op het weer. Snoei oude, dode en grote takken weg tot aan de grond. Is winterhard en wil een plek in de volle zon of eventueel in de lichte schaduw. Houdt van voedselrijke, vochthoudende grond. Forsythia kan gestekt worden door middel van zomerstek. Neem vanaf juni/juli bebladerde scheuten-takken, van zo’n 10 a 15 cm lang en stop ze in een goede grond. Na enkele weken is de stek geworteld. 


 

VlindernectarVlindernectar is verkrijgbaar in het tuincentrum. 

Je lokt dan de vlinders naar je tuin. Heerlijk nog meer vrolijk gefladder in de tuin. Je giet het flesje onderin in het bakje van de gele vlinder. In de nectar zit suiker, kleine hoeveelheden eiwitten en vitamines. Mos

Mos op stenen kan prachtig zijn. Zie hier in mijn tuin. Mooi om te zien en het mag dan ook gewoon blijven zitten. 

Kerria japonica  = Ranonkelstruik

Winterharde struik die niet wintergroen is. Bloeit geel in het voorjaar en voor een tweede keer later in het jaar. Wordt ongeveer 1.75 m tot 2 m hoog. Wil een standplaats in de zon/halfschaduw in humusrijk, niet te droge grond. De worteluitlopers dienen regelmatig afgestoken te worden, anders komt hij overal in de tuin op. Snoei om de drie jaar na de eerste bloei ongeveer 1/3 van de takken tot vlak boven de grond terug. De heester blijft dan mooi van vorm. Vermeerderen door wortelstekken.Helleborus orientalis = Nieskruid

Vaste plant die 40 cm hoog wordt en in diverse kleuren bloeit. Paars, wit, groen en roze in maart/april. Standplaats halfschaduw, in kalkrijke grond. 5-7 per m² Vermeerderen door te scheuren of te zaaien.Rozen snoeien

In de maand maart kunt u het beste de rozen snoeien. Gebruik een snoeischaar die scherp is. Dit om wonden te voorkomen. 


Heesterroos snoeien: Snoei dood en kruisend hout weg. Snoei ieder jaar enkele takken weg om de heesterroos te verjongen. Laat het centrum open.


Snoeien van lage heesterrozen, trosrozen en miniatuurrozen: Snoei terug tot vijf a tien cm.  Laat het centrum open, zodat de wind de roos kan droog blazen als het heeft geregend.


Snoeien van een klimroos: Snoei de zijtakjes op gesteltakken terug tot 1 a 2 cm. Verouderde grijsgekleurde takken worden bij de basis helemaal weggenomen.
Pieris japonica 'Katsura' = Rotsheide

Bloeit roze met rood in maart/april en wordt 1 m hoog. Standplaats halfschaduw, beschut in rijke organische, licht zure tot matig vochtig, goed gedraineerde grond. Is winterhard en wintergroen. Uitgebloeide bloemen na de bloei verwijderen. Afsterving (phytophthora) en bladvlekkenziekte zijn af en toe een probleem.
Camellia japonica 'Margaret Davis' = Camelia

Bloeit crème/wit met roze rand in maart/april en is bladhoudend. Wordt 2 m hoog en is goed winterhard. Het beste groeit de Camelia in een gematigd eerder vochtig klimaat. Geef water dat kalkvrij is en geef kalkvrije organische mest. Omdat de Camelia zeer langzaam groeit in ons klimaat is snoeien overbodig. Standplaats lichte schaduw. Als de knoppen zijn gevormd, stopt u met bemesten. U kunt ze vermeerderen door stekken of enten.  Camellia japonica 'Brushfield's Yellow' = Camelia

Traag groeiende struik die na tien jaar 1,50 cm hoog wordt. Is wintergroen, winterhard tot -18 graden en wil graag beschut in de lichte schaduw staan. Bloeit wit met een crème/geel hart in maart/april. Geef water dat kalkvrij is en geef kalkvrije organische mest. Omdat de Camelia zeer langzaam groeit in ons klimaat is snoeien overbodig. Als de knoppen zijn gevormd, stopt u met bemesten. Lamium purpureum = Paarse dovenetel

Lichtpaarse bloemen in maart t/m oktober. De bladeren lijken op een brandnetel, maar prikken niet. Wordt 10 tot 30 cm hoog en is 1-jarig. Standplaats: zonnig tot halfschaduw en de bodem dient matig droog/vochtig en voedselrijk te zijn. Trekt bijen en vlinders aan. Vermeerderen via zaad. 
Laurus nobilis = Laurier 

Bloeit crème/wit in maart/mei en wil een standplaats in de zon/halfschaduw. Grondsoort: goed doorlatende/ humusrijke grond, op een windvrije plek. Bescherming tegen de gure koude wind in de volle grond is nodig. Hoogte is 3 a 4 meter en om hem in bolvorm te houden snoeit u in april/juni. Als de Laurus nobilis in een pot staat, geeft u mest in het voorjaar en indien het nodig is verpot u in het voorjaar. Kan tegen - 5 graden vorst, maar heeft daarna bescherming nodig.

Anemone blanda = Blauwe Anemoon, Oosterse Anemoon

Bloeit roze, paarsblauw en wit in maart-april. Wordt 10 tot 20 cm hoog op een zonnige plek. Heeft goede tuingrond nodig en staat graag niet te nat. Is niet wintergroen. Vermeerdering door verwildering van de bol. 9 - 16 stuks/m².