Plantadvies
 

M

Malva sylvestris 'Zebrina' = Groot kaasjeskruid 

Bloeit rood - roze in juni  - augustus en wordt 60 - 100 cm hoog. Standplaats zon - halfschaduw, op niet te vruchtbare, zo mogelijk kalkhoudende bodem. Is een winterharde vaste plant die niet wintergroen is. Vlinder lokkend en anti konijn plant. 7 stuks per m2. Vermeerderen door te zaaien in de  volle grond voor de winter. De kou moet over de zaden komen. Kieming vindt in het voorjaar plaats. 

Malus `Evereste`= Sierappel

Geeft in mei witte bloemen en wordt 5 a 6 meter hoog. Is niet wintergroen. Wil een plek in de zon op een voedzame, goed doorlatende grond. De bladeren verkleuren in de herfst naar oranjegeel. Vormt veel oranjerode appeltjes, die tot ver in de winter aanblijven.

Malus floribunda = Sierappel

Bloeit in mei-juni met wit/roze bloemen. Wordt 6 m hoog die opgaande groei vertoont en later een ronde vorm krijgt. In de zomer verschijnen er sierappels die geel en later rood verkleuren. De standplaats dient zon-half schaduw te zijn, op een vochtige goede niet te zure grond. Kan op klei, zand,veenachtige en kalkhoudende grond. Kan gesnoeid worden, maar niet teveel.

Malus 'Professor  Sprenger' = Sierappel

Geeft in mei witte bloemen die sterk geuren en wordt 5 a 6 meter hoog. is niet wintergroen, maar wel winterhard. Wil een plek in de zon op een drogere, voedzame, goed doorlatende grond. Vormt gele appeltjes die ver in de winter aanblijven. Het blad heeft een goudgele herfstverkleuring. Is licht schurftgevoelig engevoelig voor bloedluis. Onderhoud en snoeien in oktober november

Mahonia Japonica = Mahoniestruik

Is winterhard tot 1,25 meter hoogte. Wintergroen en wil een plek in de zon/halfschaduw op een humusrijke plaats. Draagt geen doorns maar heeft wel hulstachtige bladeren. Heeft heerlijke geurende gele bloemen in begin december tot eind februari. Snoeien is niet nodig want het is een zeer langzame groeier. Doet men dit wel, snoei dan de tak terug tot aan de grond. Aantal 2 tot 5 stuks per m2. Vermeerderen door afleggen.

Merendera jolanthae = Twijfel nog steeds over de nederlandse naam

Bloeit wit in februari/maart en wordt 10-12 cm hoog. Standplaats zon in goede tuingrond die niet te nat is. 

Muscari argaei `Album`= Blauwe druifjes

Zeer rijk wit bloeiend eind mei en wordt 15 cm hoog. Standplaats zon in goede tuingrond die niet te nat is.  

Muscari armeniacum = Blauw druifje

Bloeit blauw met een wit randje in april/mei en wordt 15-20 cm hoog. Standplaats zon in goede tuingrond die niet te nat is. 

Muscari azureum `Album`= Blauw druifje

Bloeit wit in maart/april en wordt 15-20 cm hoog. Standplaats zon in goede tuingrond die niet te nat is. 

Muscari botryoides = Blauw druifje

Bloeit blauw in april/mei en wordt 15-20 cm hoog. Standplaats zon in goede tuingrond die niet te nat is.  

Muscari botryoides `Album`= Blauw druifje

Bloeit wit in april/mei en wordt 15-20 cm hoog. Standplaats zon in goede tuingrond die niet te nat is.  

Muscari comosum = Kuifhyacint

Zachtviolet bloeiend in mei/juli en wordt 10-3-0 cm hoog.

Monarda = Bergamotplant

Bloei in diverse kleuren van juli/september. Standplaats volle zon/halfschaduw, op een matig vochtige, rijk humeuze grond. Gevoelig voor meeldauw en slakken. Sterk geurend dus trekt hij bijen en andere bestuivende insecten aan. U kunt van de gedroogde blaadjes thee zetten. Vermeerderen in het voorjaar door te delen, of zaaien.

Morisia monanthos `Fred Hemingway` = Morisia

Bloeit geel in maart/augustus en wordt 10 cm hoog. Standplaats in de zon. 

Myriophyllum Brasiliensis = Braziliaans Vederkruid 

Plaatsing in de vijver op 0 tot 80 cm diepte en wordt 10 t0t 15 cm hoog. Is een zuurstofplantje. Ze nemen voedingstoffen op en geven zuurstof af en verlangen een plekje in de halfschaduw-zon.