Plantadvies
 

L

Lamium purpureum = Paarse dovenetel 

Lichtpaarse bloemen in maart t/m oktober. De bladeren lijken op een brandnetel, maar prikken niet. Wordt 10 tot 30 cm hoog en is 1-jarig. Standplaats: zonnig tot half schaduw en de bodem dient matig droog, vochtig en voedselrijk te zijn. 

Laburnum anagyroides - Goudenregen 

Bloeit in mei-juni geel groeit als struik of een boom van 9 meter hoog. Is niet wintergroen, maar wel winterhard. De zaden en de vruchten zijn giftig. Groeit op alle grondsoorten, behalve op te natte bodem. De bodem dient doorlatend te zijn op een plek die halfschaduw is. Snoeien is niet nodig. Het volstaat met het verwijderen van dode takken. Holle takken die na het snoeien ontstaan, kunnen gaan rotten als er water in blijft staan. Vermeerderen door zaaien, maar komt vaak heel wild terug die nauwelijks bloeit. 

Laurus nobilis = Laurier 

Bloeit crème/wit in maart/mei en wil een standplaats in de zon/half schaduw. Grondsoort: goed doorlatende/ humusrijke grond, op een windvrije plek. Bescherming tegen de gure koude wind in de volle grond is nodig. Hoogte is 3 a 4 meter en om hem in bolvorm te houden snoeit u in april/juni. Als de Laurus nobilis in een pot staat, geeft u mest in het voorjaar en indien het nodig is verpot u in het voorjaar. Kan tegen - 5 graden vorst, maar heeft daarna bescherming nodig.

Lavandula angustifolia `Felice`= Lavendel 

Bloeit helder violet blauw in juni-september en wordt 60 cm hoog. Standplaats in de zon op een kalkrijke, goed gedraineerde grond. Jonge planten snoeit u 1 a 2 keer in het voorjaar de toppen eruit. In september snoeit u al de oude bloemen weg. Zo houdt u een frisse bossige Lavendel over die ouder wordt. Is een vaste plant die winterhard en wintergroen is . Vermeerderen door stekken in augustus.

Lavandula stoechas `Belle provence avignon`= Vlinderlavendel

Geurende paarse bloei in juni-september en wordt ongeveer 60 a 90 cm hoog. Standplaats in de zon op kalkrijke, goed gedraineerde grond. De bloemen zijn aantrekkelijk voor bijen en vlinders. Jonge planten snoeit u 1 a 2 keer in het voorjaar de toppen eruit. In september snoeit u al de oude bloemen weg. Zo houdt u een frisse bossige Lavendel over die ouder wordt. Is een vaste plant die winterhard en wintergroen is. Vermeerderen door stekken in augustus.

Lavatera Rosea = Struikmalva

Een zeer fraaie, rijkbloeiende plant. Deze niet wintergroene heester bloeit roze van mei/oktober en houdt van een zonnige, beschutte standplaats. De bloemtrossen geven de hele zomerperiode kleur aan de tuin. Hoogte 1,50 a 2 meter en 1,5 m breed. Grondsoort: goed doorlatende grond. De Lavatera in het voorjaar snoeien om vorstschade te vermijden. Lavatera bloeit op de jonge scheuten. Knip in maart alle takken terug tot ca 35 cm boven de grond. Snoeien boven een oog knipt, dat naar buiten wijst, zal de plant breed doen uitgroeien. Om smaller te laten groeien, knip je dus terug boven een binnenoog. Om de bloei te verlengen knip je telkens de uitgebloeide bloemen weg. Bescherm de wortels tegen vorstschade door een mulchlaag aan te brengen. 

Leucojum aestivum = Zomerklokje

Bloeit wit in mei/juni en wordt 20-35 cm hoog. Wil een vochtige beschutte plek in de lichte schaduw.

Leucothoe axillaris 'Curly Red' = Druifheide

Leucothoe axillaris 'Curly Red' wordt 40 a 50 cm hoog. Krijgt in het najaar een roodbruine herfstkleur en kleurt in het voorjaar rozerood.  Is winterhard op een plek zonnig is. De grondsoort dient licht zurig, vochtig en goed doorlatend te zijn. Snoeien na de bloei door het oude hout regelmatig weg te knippen. Zo ontstaan er mooie jonge bladeren. Vermeerderen kan uit zomerstek. Aantal per vierkante meter 4 - 5.

Leucothoe ‘Zeblid’ = Leucothoe   

Geeft witte bloemetjes is mei en het jonge blad is paars, in de zomer groen en verkleurt in de winter tot rood. Wordt 30 cm hoog. De standplaats dient zon/lichte schaduw/half schaduw te zijn op een beschutte plek, in humusrijke, zure, vruchtbare grond. Hoe meer zon,  hoe mooier de bladverkleuring wordt in de herfst. De standplaats dient dan wel vochthoudend te zijn. Is winterhard en wintergroen. Snoei uitgebloeide takken na de bloei terug tot een krachtige zijscheut. Oudere takken kunnen tot de grond weg gesnoeid worden. Vermeerderen door een zomerstek.

Ligularia dentata 'Othello' = Tongkruiskruid

Bloeit geel in juli/september en wordt 1 m hoog. Is niet wintergroen en de standplaats dient zon/halfschaduw te zijn op een vochtige tot natte grond. Heeft opvallende bladeren, trekt bijen en vlinders aan. Is een vaste plant die te vermeerderen is door te delen. 5 stuks op 1 vierkante meter.

Lonicera Tatarica = Tataarse kamperfoelie

Bloeit licht roze in mei - juni en wordt 3 m hoog. Wil een plek in de zon - half schaduw. De vruchten rood en bolvormig in vorm. Deze vruchten verschijnen van half zomer tot vroege herfst. Op een grond die droog tot vochthoudend is en matig tot voedselrijk. Is winterhard maar niet wintergroen. Hoeft niet gesnoeid te worden, maar indien nodig doet u dit na de bloei.

Lonicera henryi 'Copper Beauty' = Kamperfoelie

Is redelijk wintergroen zolang het niet te hard vriest. Verliest bij strenge vorst zijn blad. Bloeit geel, roze met wit in de periode juni-september en wordt ongeveer 400 tot 500 cm hoog. De bloemen van deze klimplant zijn in trek bij insecten en de vruchtkleur blauwzwart. Heeft koperkleurig jong blad. Houdt van een humusrijke/normale grond, op zonnige en schaduwrijke plekken. Is niet zelfhechtend. Aantal per vierkante meter: 1. Snoeien doet u wee maal per jaar. Dit zorgt voor een mooie vertakking. Hierdoor zal deze mooi dicht groeien en zullen er geen kale plekken ontstaan. De eerste maal snoeit u in maart/april en de tweede maal in september. Om de plant te verjongen, snoei je de oude twijgen terug tot op zo’n 30 cm boven de grond. Vermeerderen verboden Kwekersrechtelijk beschermde plant onder nummer 2001-3111. Vermeerderen zonder licentie verboden.

Lonicera sempervirens = Pijpkamperfoelie

Bloeit oranjescharlaken in juni/augustus. Winterhard, niet wintergroen en wordt 3 m hoog. Standplaats halfschaduw, op alle gronden maar het liefst op klei met in het voorjaar een gift van klei. Zorg dat de voet koel en vochtig blijft. Als er gesnoeid dient te worden doet u dit na de bloei en oud hout verwijderen in de winter. Kan last krijgen van bladluis. Vermeerderen uit zomer of een winterstek, afleggen of zaaien.

Lunaria annua = Judaspenning 

Tweejarige plant die paars bloeit in april/juni. Wordt 70 cm tot 1 meter hoog en is goed winterhard. Standplaats zon - halfschaduw op normale tot vochtige bodem, die neutraal is. Niet wintergroen. 7 stuks per vierkante meter. Vermeerderen door in juni - augustus ter plekke te zaaien.

Lupinus 'Gallery Red' = Lupine

Bloeit rood in mei - juni en krijgt na de bloei lange peulen. Is winterhard, maar niet wintergroen. Wordt 45 tot 60 cm hoog en is niet lang levend.  Bloeit pas in het tweede jaar en wil graag op een plek in de zon - halfschaduw. Grondsoort: vruchtbaar - zuur, voldoende vochtig. Houdt niet van winters die nat zijn. Hertenbestendig.  4 stuks op 1 vierkante meter. Vermeerderen door te zaaien onder glas in mei - juni en ter plekke in juni - juli. Zaden aanvijlen of 24 uur voor weken.

Lychnis coronaria = Prikneus

Bloeit roze-wit of paars in juni/augustus. Wordt 50 tot 70 cm hoog. Standplaats in de zon - halfschaduw op een droge arme, goede voedselrijke grond. Is winterhard en wintergroen. Heeft grijsbehaard blad. Kortlevende vaste plant, die zich uitzaait. Vermeerderen door zaaien, stekken of scheuren. zelden last van ziektes of plagen

Lysimachia-punctata = Puntwederik 

Gele bloei in juni/augustus. Woekerende plant met veel ondergrondse uitlopers. Wordt 40 cm tot 1 m hoog. De standplaats dient zonnig tot licht beschaduwd te zijn, op vochtige, matig voedselrijke grond. Is niet wintergroen. 5 a 7 stuks op 1 vierkante meter. Vermeerderen door te delen en te scheuren.