Tuinieren in januari

* Zijtakjes van de Wisteria snoeien tot 2 a 3 ogen

* Druivelaar snoeien

* Het planten van de Hamamelis = Toverhazelaargeeft nu kleur in de tuin

* Snoei de Bolacacia = (Robinia pseudoacacia `Umbraculifera`) zolang het niet vriest

* Knip de eenjarige twijgen van dakbomen af die omhoog groeien, tot ongeveer 1 a 3 centimeter vanaf de basis.

* Denk na over een ontwerp van uw tuin

* Haal sneeuw van uw gras als u er veel op loopt

* Laat sneeuw tussen de beplanting liggen voor isolatie

* Vergeet af en toe de ramen niet open te zetten bij vorstvrij weer,om uw kuipplanten te voorzien van frisse lucht

* Kijk de opgeborgen kuipplanten na of ze water nodig hebben

* U kunt bomen planten als het niet vriest

* Bij zacht weer kunt u fruitbomen en fruitstruiken planten

* Binnenshuis, in de serre of in de kas, kan men half januari o.a. al prima snijsla, spinazie, tuinkers  en kervel voorzaaien


Galanthus = Sneeuwklokje

Januari en februari zijn de maanden van de sneeuwklokjes. Er bestaan vele soorten. In zijn geheel is het sneeuwklokje giftig. na de bloei kan men het sneeuwklokje laten verwilderen. Als de groene zaaddozen geel aan het worden zijn en een beetje opengaan, dan kan men de zaden direct zaaien in de grond.


Bomen snoeien in januari

Bomen snoeien in januari kan prima. Zij zijn namelijk in winterrust. In principe hoef je een boom niet te snoeien, maar ik snap dat een boom ook niet altijd te groot mag worden als u hem in uw tuin heeft geplaatst. Let daarom op welke boom u plaatst. Past de boom wel in uw tuin? Pitvruchtbomen snoei je tussen januari en maart. Steenvruchtbomen snoei je niet in de winter, maar juist na de bloei. Bomen die je niet snoeit omdat zij gaan bloeden na de snoei, zijn de ABC bomen. De Acer, Betula en de Carpinus. Ook de notenboom Juglans gaat bloeden als je deze in de winter gaat snoeien.   


Helleboris niger = Kerstroos, Nieskruid

Vaste plant die roze/rood bloeit in januari/maart met rode stengels. Heeft een blauwgroene bladkleur is winterhard en wintergroen. Standplaats beetje zonnig/schaduw op een droge, normale of stenige bodem. Verbeter de grond met compost, kalk en beendermeel. Laat de planten zoveel mogelijk met rust om meer bloemen te krijgen. Vermeerderen door te scheuren na de bloei of te zaaien. Zaaien geeft geen kleur vastigheid.

De knoppen van de Helleborus zijn al goed zichtbaar.
Helleborus 'Penny's Pink' = Kerstroos, Nieskruid

Vaste plant die paars-roze bloeit in januari/april en wordt 40-50 cm hoog. Is wintergroen, winterhard en wil een plek in de halfschaduw.  5-7 st. per m2. Vermeerderen door te zaaien en scheuren. Zaaien gaat het makkelijkste direct na het rijp worden van het zaad in juni. Scheuren doet u na de bloei, maar de hergroei zorgt vaak voor uitval. Snoei het oude blad weg om ziektes te voorkomen, maar ook om de bloemen nog beter te zien. Planten in vochtige, kalkrijke, goed gedraineerde, humusrijke grond.