Plantadvies
 


H

Hamamelis x intermedia `Arnhem`= Toverhazelaar   

Wordt 3-4 meter hoog. Heeft rode-oranje bloemen bij zachte winters in januari-februari en is bladverliezend. Bloeit op kaal hout en als het vriest stopt de bloei. De standplaats dient zon/lichte schaduw te zijn op lichte zure grond, bijvoorbeeld zandgrond. Geef in het voorjaar een kalkvrije bemesting en wat humus. In de zomers mag de grond niet te droog worden. De Toverhazelaar is een windbestuiver om een winter af te wachten voor de bevruchting plaats vind. In de zomer verschijnen de vruchten die als ze rijp zijn wel 10 meter weg schieten. Daarom noemen de Amerikanen de Toverhazelaar de knal hazelaar. Snoeien na de bloei.

Hamamelis mollis = Toverhazelaar 

Wordt 5 meter hoog. Bloeit geel bij zachte winters van januari - maart en is bladverliezend. Bloeit op kaal hout en als het vriest stopt de bloei. De standplaats dient zon/lichte schaduw te zijn op lichte zure grond, bijvoorbeeld zandgrond. Geef in het voorjaar een kalkvrije bemesting en wat humus. In de zomers mag de grond niet te droog worden. De Toverhazelaar is een windbestuiver om een winter af te wachten voor de bevruchting plaats vind. In de zomer verschijnen de vruchten die als ze rijp zijn wel 10 meter weg schieten. Daarom noemen de Amerikanen de Toverhazelaar de knal hazelaar. Snoeien na de bloei.

Hedera helix 'Goldheart' = Klimop

Bloeit in september/oktober en wordt 5 m hoog. Kan op alle gronden, vocht, normaal, droog. Standplaats: schaduw/halfzon/zon. Bodembedekkend, kruipend, opgaand. Alleen als de plant jong is, klimt en kruipt hij. Om te voorkomen dat hedera stopt met klimmen, moet je hem snoeien. De klimop behoudt op die manier zijn eeuwige jeugd. Vermeerderen: stekken nemen in de zomer, of afleggen.

Helleborus 'Atrorubens' = Nieskruid

Bloeit oud-roze in februari-april. Kan al in januari bloeien bij een milde winter. Hoogte 30 a 40 cm. Standplaats halfschaduw, goede tuingrond niet te nat. Is winterhard en wintergroen. Aantal 7 tot 9 stuks per m2. Na de bloei de uitgebloeide bloemen en lelijke bladeren verwijderen. Gooi dit niet op de composthoop. Vermeerderen door te delen na de bloei eind april of in de vroege herfst, of zaaien. Het duurt twee tot drie jaar voordat de zaailingen gaan bloeien.

Helleborus x ballardiae `HGC Maestro` , Kerstroos, Nieskruid

Vaste plant die roze/rood bloeit in januari/maart met rode stengels. Heeft een blauwgroene bladkleur is winterhard en wintergroen. Standplaats schaduw/halfschaduw op een droge, normale of stenige bodem. Verbeter de grond met compost, kalk en beendermeel. Laat de planten zoveel mogelijk met rust om meer bloemen te krijgen. Vermeerderen door te scheuren na de bloei of te zaaien. Zaaien geeft geen kleur vastigheid.

Helleboris niger = Kerstroos, Nieskruid

Vaste plant die roze/rood bloeit in januari/maart met rode stengels. Heeft een blauwgroene bladkleur is winterhard en wintergroen. Standplaats beetje zonnig/schaduw op een droge, normale of stenige bodem. Verbeter de grond met compost, kalk en beendermeel. Laat de planten zoveel mogelijk met rust om meer bloemen te krijgen. Vermeerderen door te scheuren na de bloei of te zaaien. Zaaien geeft geen kleur vastigheid. 5 stuks per vierkante meter.

Helleborus niger 'HGC Josef Lemper' = Kerstroos, Nieskruid

Bloeit wit rijpend tot groen van december/februari. Vaste plant, wintergroen  5-7 st. per m2. Vermeerderen door te zaaien en scheuren. Zaaien gaat het makkelijkste direct na het rijp worden van het zaad in juni. Scheuren doet u na de bloei, maar de hergroei zorgt vaak voor uitval. Snoei het oude blad weg om ziektes te voorkomen, maar ook om de bloemen nog beter te zien. Standplaats halfschaduw/schaduw in vochtige, kalkrijke, goed gedraineerde, humusrijke grond.

Helleborus 'Penny's Pink' = Kerstroos, Nieskruid

Vaste plant die paars-roze bloeit in januari/april en wordt 40-50 cm hoog. Is wintergroen, winterhard en wil een plek in de halfschaduw.  5-7 st. per m2. Vermeerderen door te zaaien en scheuren. Zaaien gaat het makkelijkste direct na het rijp worden van het zaad in juni. Scheuren doet u na de bloei, maar de hergroei zorgt vaak voor uitval. Snoei het oude blad weg om ziektes te voorkomen, maar ook om de bloemen nog beter te zien. Planten in vochtige, kalkrijke, goed gedraineerde, humusrijke grond.

Helleborus orientalis = Nieskruid

Vaste plant die 40 cm hoog wordt en in diverse kleuren bloeit. Paars, wit, groen en roze in maart/april. Standplaats halfschaduw, in kalkrijke grond. 5-7 per m² Vermeerderen door te scheuren of te zaaien.

Helleborus orientalis 'Tutu' = Oosters nieskruid

Vaste plant die bloeit lila, paars, roze in februari/april. Standplaats zon/halfschaduw in vochtige, kalkrijke, goed gedraineerde, humusrijke grond . Opstaande bloemen. De hoogte is 60 cm hoog en breed. Bloeit roze in februari/ april. Deze plant is goed winterhard. Snoei het oude blad weg om ziektes te voorkomen, maar ook om de bloemen nog beter te zien.

Helleborus 'Penny's Pink' = Kerstroos, Nieskruid

Vaste plant die paars-roze bloeit in januari/april en wordt 40-50 cm hoog. Is wintergroen, winterhard en wil een plek in de halfschaduw.  5-7 st. per m2. Vermeerderen door te zaaien en scheuren. Zaaien gaat het makkelijkste direct na het rijp worden van het zaad in juni. Scheuren doet u na de bloei, maar de hergroei zorgt vaak voor uitval. Snoei het oude blad weg om ziektes te voorkomen, maar ook om de bloemen nog beter te zien. Planten in vochtige, kalkrijke, goed gedraineerde, humusrijke grond.

Helenium 'Moerheim Beauty' = Zonnekruid

Bloeit rood/bruin in juni/september en wordt 1 meter hoog. Standplaats dient in de zon te zijn op een normale niet te droge plek. Geef wel een jaarlijkse mestgift. De bloemen worden door de vlinders en bijen druk bezocht. Is een vaste plant die niet wintergroen is. Aantal per vierkante meter 5 stuks. Vermeerderen door te scheuren in het voorjaar.

Hibiscus syriacus 'Oiseau Bleu' = Altheastruik

Bloeit blauw van augustus/oktober en wordt 1,2 m tot 3 m hoog en 1,2 m breed. Is bladverliezend en bij regen sluit de bloem zich. Standplaats zon/halfschaduw op een goed doorlatende humusrijke grond. Snoeien in maart als de bloemen alleen in de toppen gaan groeien. Maandelijks bemesten tijdens de groeiseizoen.  

Hibiscus syriacus 'Woodbridge' = Altheastruik

Bloeit roze in augustus/oktober en wil een standplaats in de zon. Wordt 2,50 hoog, winterhard en bladverliezend. Snoeien als de struik te groot wordt, doet u in het vroege voorjaar. Vermeerderen door Hibiscus takken te stekken en in een pot binnenshuis laten overwinteren of zaaien.

Hippuris Vulgaris = Lidsteng

Wordt 20 tot 30 cm hoog en wil een plek in de zon-halfschaduw. Deze zuurstofplant wil een plek in de vijver, op een diepte van 0-60 cm onder water. Kan zich flink uitbreiden. Plaats de plant daarom in een mand.

Hydrangea arborescens `Invincibell`Pink Annabelle = Hortensia 

Bloeit roze in juni/september en wordt 1 m hoog en breed. Kan zon tot halfschaduw staan en is winterhard. De grond dient vochtig, vruchtbaar en doorlatend te zijn. Een plek in de volle zon moet voldoende vochtig zijn. Als u na de bloei deze Hydrangea terugsnoeit, komen er na 6 weken weer nieuwe bloemen.  

Hydrangea 'Blueberry Cheesecake' = Hortensia

Bloeit blauw in juli/september. Wordt 1 tot 1.20 m hoog en wil graag een plek in de zon half schaduw. Is winterhard, niet wintergroen en bloeit ieder jaar op nieuw hout. Kan in het voorjaar gesnoeid worden.

Hydrangea arborescens 'Annabelle' = Hortensia

Bloeit met grote witte bloemen in juni/september. Wordt 1,50 m hoog, is bladverliezend en winterhard. Standplaats zon/halfschaduw op kalkminnende, normale  vochtige bodem. Grote bloemen krijgt u door de struik in de lente tot 30 cm terug te snoeien. Kleinere bloemen krijgt u door niet te snoeien. Bij kleine bloemen zullen de takken niet doorbuigen. Vermeerderen door te stekken of af te leggen.

Hydrangea macrophylla Magical Coral = Hortensia

Bloei in juli/september roze/groen. Standplaats zon/halfschaduw, op een vochtig, goed doorlatende, matig vruchtbare, humusrijke grond. Wordt 1,25 hoog, is winterhard en niet wintergroen. In het voorjaar enkele lange staken wegsnoeien, zorgt voor een mooie groene struik. Op deze takken zullen pas het jaar daarop de bloemen gaan groeien.  

Hydrangea macrophylla `Teller` Rose = Hortensia

Uitspraak = HIE-DRAN-GEA

Bloeit van juni/oktober grote schermen met fertiele en infertiele bloemen. Standplaats licht tot halfschaduw. Is bladverliezend, wintervast en wordt 125 cm hoog en breed. Standplaats zure, normale, vochtige bodem op een lichte tot halfschaduw plek. 

Hydrocotyle `Nova zealandiae` = Waternavel

De Waternavel word 5 tot 10 cm hoog en wil een plek in de zon-halfschaduw. Plant de Waternavel 10 tot 80 cm onder water. Is normaal winterhard en dient als zuurstofplant voor in de vijver.

Hypericum inodorum"Magical Passion" = Hertshooi, Sint-janskruid

Bloeit geel van juli/oktober en wordt 70 cm hoog. Krijgt na de bloei helderrode bessen. Standplaats zon/halfschaduw, vruchtbare, goed doorlatende grond die voldoende vochtig blijft in het voorjaar en de zomer. Is groenblijvend en is zeer winterhard. Vermeerderen door een zomerstek. 

Hypericum 'Magical Beauty' = Hertshooi

Bloeit geel in juli/augustus en wordt 90 cm hoog. Standplaats in de zon/lichte schaduw op een vochthoudende tot vochtige bodem. Heeft na de bloei zalmkleurige bessen. Is winterhard en niet wintergroen. Snoeien als de heester gaat verhouten in maart/april. U kunt dit doen tot 30 cm boven de grond of enkele verhoute takken inkorten. Vermeerderen door te scheuren, in het voorjaar of in het najaar, winterstek / houtachtige stek, zomerstek of afleggen.