Plantadvies
 

 

Tuinieren in februari

* Als het weer toelaat kunt u het tuinhuisje of schuttingen repareren of plaatsen

* Terras, oprit en vlonders schoonspuiten

* Nestkastjes schoonmaken en ophangen

* Eind van de maand wanneer het niet vriest border opruimen

* Strooien van organische meststoffen tussen de planten en de moestuin

* Bomen en hagen planten als het niet vriest


Leucothoe axillaris 'Curly Red' = Druifheide

Uitspraak = LEU-KO-THOE

Leucothoe axillaris 'Curly Red' wordt 40 a 50 cm hoog. Krijgt in het najaar een roodbruine herfstkleur en kleurt in het voorjaar rozerood.  Is winterhard op een plek zonnig is. De grondsoort dient licht zurig, vochtig en goed doorlatend te zijn. Snoeien na de bloei door het oude hout regelmatig weg te knippen. Zo ontstaan er mooie jonge bladeren. Vermeerderen kan uit zomerstek. Aantal per vierkante meter 4 - 5.
Camelia japonica 'Oki No Nami'

Uitspraak = KA-MEE-LIE-JA

De Camelia Japonica wordt 1,5 meter tot 2 meter hoog en breed. Bloeit roze met strepen in februari/april en is bladhoudend en matig winterhard. De standplaats dient halfschaduw te zijn, beschut tegen de koude wind. In goed doorlatende, neutrale tot zure grond.
Helleborus 'Atrorubens' = Nieskruid

Bloeit oud-roze in februari-april. Kan al in januari bloeien bij een milde winter. Hoogte 30 a 40 cm. Standplaats halfschaduw, goede tuingrond niet te nat. Is winterhard en wintergroen. Aantal 7 tot 9 stuks per m2. Na de bloei de uitgebloeide bloemen en lelijke bladeren verwijderen. Gooi dit niet op de composthoop. Vermeerderen door te delen na de bloei eind april of in de vroege herfst, of zaaien. Het duurt twee tot drie jaar voordat de zaailingen gaan bloeien.
Handig
Primula dubbelbloemig = Sleutelbloem

Bloei o.a. roze van februari/oktober. Standplaats zonnig, in leemachtige vochtige bodem. Kan -2 graden verdragen.

Helleborus orientalis 'Tutu' = Oosters nieskruid

Vaste plant die bloeit lila, paars, roze in februari/april. Standplaats zon/halfschaduw in vochtige, kalkrijke, goed gedraineerde, humusrijke grond . Opstaande bloemen. De hoogte is 60 cm hoog en breed. Bloeit roze in februari/ april. Deze plant is goed winterhard. Snoei het oude blad weg om ziektes te voorkomen, maar ook om de bloemen nog beter te zien. 

Camellia japonica 'Hagoromo' = Camelia

Uitspraak = Kamelia

Bloei in februari - maartlicht roze tot wit. Hoogte 1,50 m is winterhard en matig winterhard. Wil een plek in de halfschaduw, windbeschut, zuurminnend en vochtige grond. De beste plek is het Noord-Westen. Knoppen lopen vorstschade op als het vriest. 
Cornus Mas = Gele kornoelje

Uitspraak - Kornus

Bloeit geel in februari - maart en wordt 5 - 6 meter hoog. De bloemen bloeien voordat de bladeren groeien. In de herfst kleurt het blad naar geel/oranje, Na de bloei rode bes die eetbaar is. De rijpe bessen zijn geschikt voor verwerking tot jam/gelei, confituur en vruchtenmoes. Standplaats zon/halfschaduw/schaduw. Grondsoort kalkrijk. Is winterhard en windbestendig. Snoeien doet u na de bloei, maar is niet nodig. Vermeerderen door middel van zaaien, afleggen en stekken. 

Camellia japonica 'Hagoromo' = Camelia

Bloei in februari - maartlicht roze tot wit. Hoogte 1,50 m is winterhard en matig winterhard. Wil een plek in de halfschaduw, windbeschut, zuurminnend en vochtige grond. De beste plek is het Noord-Westen. Knoppen lopen vorstschade op als het vriest. 
Crocus = Krokus

De krokus bloeit in vele kleuren. Geel, wit en paars. Het knolgewas verwildert en u hoeft het niet uit de grond te halen na de bloei. De eerste bloei is meestal in februari en gaat door tot eind maart. U plant ze  twee tot driemaal zo diep plant als de knol groot is. 
Zou het dan toch?

Zouden we dan toch....kunnen schaatsen dit jaar?