Tuinieren in december 

* Geef planten in potten water en pas geplante hagen. Doe dit niet tijdens de vorst.

* Bladeren verwijderen, ook op het gras

* Niet op het gras lopen tijdens de vorst

* Bescherm vorstgevoelige planten 

* Gereedschap schoonmaken en/of laten slijpen

* Vogels voeren

* Plaats een ijsvrijhouder in de vijver

* Sneeuw van hagen en Coniferen verwijderen het voorkomt afbreken

* Isoleer de buitenkraan en sluit hem af 

* Kas en serredruiven snoeien


Jasminum nudiflorum of de winterjasmijn

De Winterjasmijn bloeit geel op de kale takken, van december tot april. Staat het liefst op een kalkarme grond. Standplaats kan in de schaduw, maar bloeit het rijkste in de zon. Tegen een warme muur, zullen de bloemen minder snel bevriezen. Als u de jasmijn helpt bij het klimmen, wordt hij 3 meter hoog. Doet u dat niet, dan zal de hoogte ongeveer 1,5 meter zijn. Snoeien doet u na de bloei, eind april. De takken die groen grijs van kleur en er dof uit zien, die snoeit u weg. Maar let op de Winterjasmijn bloeit op het hout van het voorgaande jaar. De beste snoeitijd is na de bloei, eind april. Vermeerderen door halfhoutige stekken in de zomer of het najaar, of een twijg afleggen. 
Vergeet u niet de beelden vorstvrij te laten overwinteren?
Sneeuw

Sneeuw op planten kunt u gewoon laten liggen. Zij beschermen de beplanting tegen de vorst. Op hagen en takken die gaan doorbuigen, veegt u de sneeuw eraf. Door het doorbuigen zullen er anders takken gaan breken.

Trachycarpus wagnerianus

Deze palm kan goed tegen de kou, maar niet tegen een natte grond. Kan bij een droge winter tot -18°C overleven. Er is uit ervaring gebleken dat de palm goed in een kuip te houden is mits hij in de winter dicht bij een muur wordt geplaatst. Door stevige wind, zullen de bladeren niet inscheuren. Is windbestendig. Standplaats zonnig tot volle zon en zeer goed gedraineerde grond. Is groenblijvend en kan ongeveer 5 m hoog worden. De beste groei is in de volle grond, door de hoge winterhardheid kan de palm gewoon buiten in de volle grond blijven staan. 


De Wagnerianus vindt zijn oorsprong in Japan en is door de Duitse horticulturist Wagner naar Europa gehaald. De Trachycarpus wagnerianus heeft een enorm wortelgestel om zich van voeding en water te voorzien. In een te kleine pot zal de palm zich daardoor niet gelukkig voelen. Bruin blad zo dicht mogelijk tegen de stam afknippen. Geef 1 x per jaar uitgebalanceerde mest. Vermeerderen door te zaaien.


Erica darleyensis 'White Perfection' = Voorjaarsheide

Vaste plant die bloeit wit in december/april en wintergroen is. Standplaats: Zon in droog-vochthoudende, turf en matig voedselrijke grond. Snoei na de bloei, maar niet tot op het kale hout. Wordt 25-45 hoog. Aantal per m2 is 5 stuks.
Helleborus niger 'HGC Josef Lemper' = Kerstroos

Bloeit wit rijpend tot groen van december/februari. Vaste plant, wintergroen  5-7 st. per m2. Vermeerderen door te zaaien en scheuren. Zaaien gaat het makkelijkste direct na het rijp worden van het zaad in juni. Scheuren doet u na de bloei, maar de hergroei zorgt vaak voor uitval. Snoei het oude blad weg om ziektes te voorkomen, maar ook om de bloemen nog beter te zien. Standplaats halfschaduw/schaduw in vochtige, kalkrijke, goed gedraineerde, humusrijke grond.


Afgevallen blad van een Roos

Laat afgevallen blad nooit op de aarde liggen rondom de Roos. Hierin kunnen zich virussen en schimmels bevinden. Gooi het blad in de prullenbak.
Mahonia Japonica = Mahoniestruik

Is winterhard tot 1,25 meter hoogte. Wintergroen en wil een plek in de zon/halfschaduw op een humusrijke plaats. Draagt geen doorns maar heeft wel hulstachtige bladeren. Heeft heerlijke geurende gele bloemen in begin december tot eind februari. Snoeien is niet nodig want het is een zeer langzame groeier. Doet men dit wel, snoei dan de tak terug tot aan de grond. Aantal 2 tot 5 stuks per m2. Vermeerderen door afleggen.