C

Callicarpa =  Schoonvrucht

De Callicarpa bestaat uit een geslacht van wel ongeveer 140 soorten struiken en bomen. Sommige zijn groenblijvende en andere bladverliezend. In de lente bloeit de Callicarpa met violetpaarse bloemetjes en in de herfst kleine steenvruchtjes. De winterhardheid varieert per soort. Snoeien doet u net na de winter. Let wel op de weersomstandigheden. Standplaats zon/half schaduw op een goed gedraineerde vochtige grond.De winterhardheid varieert sterk per soort . 

Caltha palustris var. 'Alba' = Gewone Dotterbloem

Bloeit in maart-april wit of geel en bereikt een hoogte van 30-40 cm. De standplaats dient vochtig en zonnig te zijn. Langs uw vijver tot 5 cm onder water planten. Is wintergroen, winterhard en u zet 3 - 5 stuks/m². Vermeerderen door te scheuren na de bloei.  

Camellia japonica 'Brushfield's Yellow' = Camelia

Traag groeiende struik die na tien jaar 1,50 cm hoog wordt. Is wintergroen, winterhard tot -18 graden en wil graag beschut in de lichte schaduw staan. Bloeit wit met een crème/geel hart in maart/april. Geef water dat kalkvrij is en geef kalkvrije organische mest. Omdat de Camelia zeer langzaam groeit in ons klimaat is snoeien overbodig. Als de knoppen zijn gevormd, stopt u met bemesten. 

Camellia japonica 'Margaret Davis' = Camelia 

Bloeit crème/wit met roze rand in maart/april en is bladhoudend. Wordt 2 m hoog en is goed winterhard. Het beste groeit de Camelia in een gematigd eerder vochtig klimaat. Geef water dat kalkvrij is en geef kalkvrije organische mest. Omdat de Camelia zeer langzaam groeit in ons klimaat is snoeien overbodig. Standplaats lichte schaduw. Als de knoppen zijn gevormd, stopt u met bemesten. U kunt ze vermeerderen door stekken of enten. 

Carex morrowii `Variegata` = Zegge

Wintergroen blad met lichte streep. Geeft lichtbruine aren in april-mei. Wordt 30-40- cm hoog. Standplaats dient zon, halfschaduw tot schaduw te zijn. De grond dient vochtig tot nat te zijn. U dient de Zegge niet terug te knippen. 7 stuks per vierkante meter. 

Choisya ternata = Choisya

Choisya ternata is wintergroen en afkomstig uit Mexico. Is vorstgevoelig en wil dus een standplaats die windbeschut is en op een zonnige plek. Hoogte is 2 meter en heeft geurende witte bloemen die vaak al verschijnen in april tot en met juni. Geeft in augustus nog wel eens tweede bloei. Houdt van voedzame, humusrijke grond die liefst zuur is. In de herfst kan de plant door topstek worden vermeerderd.

Clematis Early Sensation = Bosrank 

Bloeit wit in maart/april en wordt 2 m tot 2,5 m hoog. De bloemen geuren heerlijk. Geeft na de bloei vruchtpluizen. Op de bloemen komen vlinders en bijen af. Is groenblijvend en wil een plek in de volle zon, beschut tegen de koude wind. Is matig winterhard en heeft bescherming nodig tegen de vorst. Op een licht vochtige grond, die waterdoorlatend is. Geef in het voorjaar een gift van organische mest. Heeft geen snoei nodig. Wilt u snoeien, doe dit dan na de bloei. Bloemen worden gevormd op het het hout van vorig jaar

Clematis Evergreen Tai Yang = Bosrank

Groenblijvende klimmer die bloeit in april/juni. Wil een plek in de volle zon op een beschutte plek. Is winterhard tot - 10 graden. Snoei direct na de bloei de bloemen weg en de takken die snel groeien en slap hangen. Dan kan het zijn dat er een tweede bloei volgt in het najaar. Wordt 1 meter hoog.

Clematis montana 'Fragrant Spring' = Bosrank

Draagt bloemen die kleinbloemig zijn en licht-roze bloeien in april/mei. Lokt vlinders en bijen. Wil een standplaats in de lichte schaduw op een matig voedselrijke grond die vochtig is. Wordt 8 meter hoog, is winterhard tot - 20 graden, maar is niet wintergroen. Kan bij nachtvorst schade oplopen. Licht snoeien na de bloei. Aanbevolen aantal per vierkante meter : 1 Vermeerderen door iets verhoute stekken in juni/juli.

Clematis `Triternata Rubromarginata` = Bosrank

Bloeit met geurende paars/witte bloemen in juli-september. Standplaats half schaduw - zon, op een goede tuingrond die niet te nat is. Wordt 3 meter hoog, is bladverliezend in de winter en winterhard. Snoeien februari - maart. 3 planten per strekkende meter.  

Cordyline australis ‘Red Star’

Winterhard tot ongeveer -5 °C. Zet de plant op een beschutte plek in de zon. Kan 3 meter hoog worden.

Cyclamen

De bloeitijd ligt eraan welke u koopt. Is wintergroen en de grootte is verschillend Een Cyclaam moet een aantal jaar staan, wil deze rijkelijk bloeien. Standplaats humusrijke grond met goede drainage, niet in de felle zonlicht maar bv onder het bladerdek van een boom. Bescherm de Cyclaam tegen kou in de winter.  Plant de knollen oppervlakkig. Vermeerderen door te zaaien.