Plantadvies
 

B

Berberis thunbergii `Harlequin`= Japanse zuurbes

Bloeit geel in mei met rode kelkbladen en wordt 1 tot 1,5 m hoog. Geeft daarna vruchten die rood kleuren. De vruchten zijn bitter, maar na de eerste vorst kunt u ze gebruiken voor confituur en gelei bereidingen. Vogels vinden de vruchten heerlijk. De bladeren kleuren in de herfst naar paars/rood, is winterhard en bladverliezend. Standplaats zon/lichte schaduw op iedere grondsoort behalve een te kalkrijke bodem. Houdt van een vochtige bodem, maar kan wat droogte hebben. Snoeien doet u nadat het blad is gevallen. Kan last krijgen van roest, meeldauw, bladluizen en schimmelziektes. Vermeerderen door te zaaien of verhoutte of halfverhoutte stekken.

Bergenia- Schoenlappersplant 

Wintergroen op een plek in de zon tot half-schaduw. De grond dient bemest te zijn om mooiere planten te krijgen. Oud blad sterft als de plant in bloei komt. Er bestaan meerdere soorten en hybriden. Bloeien vanaf maart rood, roze en wit. Worden tussen de 30 tot 60 cm hoog en u plant er 6 per vierkante meter. 

Bergenia cordifolia = schoenlappersplant

Bloeit helder roze in maart/mei en wordt 40 a 50 cm hoog. Wil graag een plek in de zon/halfschaduw op een normale vochtige grond. Is wintergroen en winterhard. Na de bloei kunt de oude lelijke bladeren eraf halen. 7 - 9 stuks/m² Vermeerderen door te scheuren.

Buddleja davidii 'Black Knight' = Vlinderstruik

Bloeit donkerviolet (op de foto paars) in juli/september en wordt 1,75 hoog. Standplaats in de zon op neutrale grond. Is geurend en trekt bijen en vlinders aan. Goed winterhard en bladverliezend. Snoei de uitgebloeide aren of pluimen weg om een tweede bloei te stimuleren. In april na de vorstperiode kunt u de Vlinderstruik snoeien tot 50 cm boven de grond. Dit doet u als de bloemen zich alleen in de toppen bevinden tijdens de bloeiperiode. Vermeerderen door de toppen van de afgeknipte takken in het voorjaar in vochtige aarde steken.

Buddleja davidii ´Rêve de Papillon White`= Vlinderstruik

Bloeit wit in juli-oktober en wordt 1,50 a 2 m hoog. Standplaats in de zon op goede grond. Snoeien in maart - april, op knie hoogte. Kan - 20 graden verdragen en trekt bijen en vlinders aan tijdens de bloei.

Buddleja `Lilac Chip`= Vlinderstruik 

Bloeit lila in juli/september en wordt ongeveer 60 cm hoog en 80 cm breed. Is winterhard maar niet wintergroen. Standplaats zon/halfschaduw op alle grondsoorten  zolang het maar niet te nat is. Is een compacte, laagblijvende vlinderstruik die vlinders en bijen aantrekt. De zaden van Lilac Chip zijn steriel, dus kunnen niet uitzaaien. Tevens is de Buddleja `Lilac Chip`ook geschikt voor in een pot op het balkon, terras of de patio. Heeft weinig onderhoud nodig. Omstreeks eind maart voor 2/3  terug knippen.