Plantadvies
 

Tuinieren in april 

* Kale plekken in het gazon inzaaien

* Gras maaien en bemesten

* Vijver opschonen

* Pomp in de vijver aanzetten

* Beplanting bemesten

* Zaaien

* Anijs, Venkel, Peterselie, bonenkruid zaaien

* Druif planten

* Let op de nachtvorst 

* Planten in de kas water geven 


Bloempotten vullen.

Om bloempotten makkelijk te beplanten, zet je de bloempot in of op een andere bloempot. Zo heb je twee handen vrij.
Acer palmatum ''butterfly'' = Japanse esdoorn

Uitspraak = A-TS-ER

Japanse esdoorn met witbonte bladeren en roze bladrand. Word 1 a 1,5 m hoog en breed. Geeft gevleugelde nootjes in april mei. Is traag groeiend en in de herfst kleurt de roze bladrand tot scharlaken rood. Is niet wintergroen wel winterhard. Standplaats zon met lichte schaduw, beschut en op goed doorlatende, humeuze zandgrond. Snoeien doet u zo weinig mogelijk. Doe dit dan laat in de winter of vroeg in de lente.

Acer shirasawanum 'Aureum' = Japanse esdoorn

Uitspraak = A-TS-ER

Wordt 3 m hoog en wil een standplaats in zon/halfschaduw die beschut ligt. In het najaar is het blad oranjerood. De bloemen verschijnen in mei en zijn geelgroen. Op lemige grond, zandgrond, of veengrond
Amelanchier lamarckii  = Krentenboom

Uitspraak = A-ME-LAN-SIER

Bloeit wit in april/mei en wordt 6 m hoog en 4 m breed. De vruchten (krenten) die verschijnen na de bloei, zijn zwart. Is winterhard en bladverliezend. Ze zijn eetbaar en smaken lekker zoet. Vogels vinden de vruchten zeer lekker. Standplaats zon/halfschaduw, op een iets zure grond. Mulch op de grond wordt op prijs gesteld. Snoeien is niet nodig. Snoeien doet u het beste in de winter.
Ribes Sanguineum 'King Edward VII' 

Uitspraak = RIE-BES

Bloeit rozerood in april/juni. Wordt 2 m hoog en is niet wintergroen. Snoei doet u na de bloei. Verwijder ieder jaar oude uitgebloeide takken. Standplaats half schaduw/zon, op alle gronden. 

Acer palmatum 'Jerre Schwartz' = Japanse Esdoorn

Uitspraak = A-TS-ER

Wordt 8-10 meter hoog. Is langzaam groeiend en men kan prima snoeien in september, om hem laag te houden. In het voorjaar rood blad verkleurend in de zomer naar groen. In de herfst van oranje naar rood kleurend. Is winterhard en niet wintergroen. Standplaats beschut in de zon of half schaduw, op losse bodems, humeuze zandgrond. Bloeit niet en is niet vruchtdragend.

Armeria maritima = Engels gras

Bloeit roze in april - juni en wordt 20 tot 20 cm hoog. Wil een plek in de zon half schaduw op lichte, zandige grond, die vrij droog. Is wintergroen. Om de paar jaar de planten delen en de jongere delen herplanten, houdt de plant gezond en voorkomt kale plekken in het hart. Vermeerderen door te delen.
Cytisus 'Golden sunlight = Brem

Uitspraak = SIE-TIE-SUS

De Cytisus 'Golden sunlight bloeit geel van april tot mei. Wordt 1,5 m hoog. Is wintergroen en goed winterhard. Standplaats zon/halfschaduw in neutrale tot zure grond. Is goed wind en zeewind bestendigt. Na de bloei kunt u de Brem terugsnoeien. Snoei niet tot op het oude hout. Bloeit op meerderjarig hout, maar niet tot het oude hout terugsnoeien. Krijgt olijfgroene zaaddozen ,die in de late herfst naar zwart verkleuren.

Pieris japonica Polar Passion = Rotsheide

Bloeit roze in april - mei en wordt 1 meter hoog. Standplaats half schaduw in een koele, vochtige en goed gedraineerde grond met voldoende humus. Is winterhard,  Mag gesnoeid worden, maar hoeft niet. Primula 'Gold Nugget = Sleutelbloem

Bloeit geel in het vroege voorjaar en wordt 25 cm hoog. Standplaats zon - half schaduw - schaduw op kalkrijke en vochtige grond. Is niet wintergroen en twee jarig. 

Rhododendron 'Hino-crimson'  = Azalea

Bloeit rood in april en word 70 - 100 meter hoog. Wil een plek in de schaduw op zuurminnende en vochtige grond. Is wintergroen en winterhard.
Cytisus 'Windlesham Ruby' = Brem

Uitspraak = SIE-TIE-SUS

Bloeit in april-mei rozerood en wordt 1 tot 1,5 meter hoog en breed. Standplaats volle zon half schaduw. Is winterhard, maar niet wintergroen. Snoeien direct na de bloei, niet tot op het oude hout. Vermeerderen door halfrijpe stekken in de late zomer of vroege herfst en hardhouten stekken  in de winter.
Tuin idee

Een tuin moet je nooit in 1 keer overzien. Dat maakt het niet spannend. Bovendien oogt een kleine tuin niet groot. Want zeg nou zelf...nodigt dit niet uit om even om het hoekje te kijken?
Vinca Minor = Kleine maagdenpalm

Uitspraak = VIN-KA MIE-NOR

Bloeit blauw in april - juli en wordt 10 cm hoog en in bloei 15 cm. Standplaats zonnig tot schaduw. Zal in de zon rijkelijker bloeien. Is wintergroen en winterhard. Bodembedekker die onkruid onderdrukt. Aantal per m² 12

Lunaria annua = Judaspenning 

Tweejarige plant die paars bloeit in april/juni. Wordt 70 cm tot 1 meter hoog en is goed winterhard. Standplaats zon - halfschaduw op normale tot vochtige bodem, die neutraal is. Niet wintergroen. 7 stuks per vierkante meter. Vermeerderen door in juni - augustus ter plekke te zaaien.
Plekje aan het water

Heeft u een tuin aan het water, benut deze dan door een terras te maken. 
Acer palmatum 'Dissectum' = Japanse Esdoorn 

Uitspraak: A-TS-ER

Wordt 1,50 hoog en 2,50 breed. Het blad verkleurt in de herfst van geel tot oranje. Is langzaam groeiend en wil graag een standplaats op een humeuze bodem, in de zon of halfschaduw.


Rhododendron 'President Roosevelt' = Rododendron

Bloeit wit met een roze hart in april/mei en wordt 1 m tot 2 m hoog. Standplaats zon/halfschaduw/schaduw, in een zure turf en humus en goed doorlatende grond. Is wintergroen, goed winterhard, rijkbloeiend, verdraagt goed forse snoei, liefst direct na de bloei.
Aquilegia Spring Magic Rose en Ivoor = Akelei

Bloeit rose met wit al vroeg bij mooi weer in april/september en anders vanaf mei. Hebben een voorkeur voor vochtige, goed gedraineerde grond op een standplaats in zon/halfschaduw en niet te winderig. Wordt 25 cm tot 35 cm hoog en trekt bijen aan. Door kruisbestuiving komen er vele andere kleuren als nakomelingen. Is een winterharde meerjarige plant. Vermeerderen door te zaaien in de volle grond van april t/m juni. 
Regenton

Een regenton in de tuin geeft water zonder kalk wat goed is voor de beplanting. Bovendien is het zuinig in gebruik.
Saxifraga x arendsii Touran 'White' = Steenbreek

Bloeit wit in april/mei en wordt 10-20- cm hoog. Snoei na de bloei de bloemetjes terug om een compacte groei te behouden. Vaste plant, winterhard en wintergroen. Standplaats in de zon of half schaduw, liefst op een koele plek in een vochtige, goed gedraineerde, zanderige bodem. Geen volle middag zon. Kan niet goed tegen droogte, koude wind en drassige omstandigheden. Trekt vlinders aan, bodembedekker. 

Vormsnoei 

Saaie Coniferen geven op deze manier gesnoeid een prachtig gezicht.
Garagedeur
 Carex morrowii `Variegata` = Zegge

Uitspraak KA-REX MOR-RO-WIE

Wintergroen blad met lichte streep. Geeft lichtbruine aren in april-mei. Wordt 30-40- cm hoog. Standplaats dient zon, halfschaduw tot schaduw te zijn. De grond dient vochtig tot nat te zijn. U dient de Zegge niet terug te knippen. 7 stuks per vierkante meter. 
Actaea rubra = Christoffelkruid

Uitspraak: AK-TA-EEA RU-BRA

Pluimvormige witte bloemen in april-mei. Na de bloei vormen er prachtige rode bessen die giftig zijn. De hoogte is 640-80 cm, vaste plant, niet groenblijvend, op een plek die schaduw-halfschaduw is. Goede tuingrond en niet te droog. Vermeerderen door te delen of te zaaien. Per m2 7 stuks. 

 


Rhodohypoxis `Twinkle star` = Bloeiend gras

Een zuid afrikaanse bolgewasje die wit, roze en rood  kan bloeien, in april/juli en 15 cm hoog word. Standplaats van zon tot schaduw op een iets zure grond die goed doorlaatbaar is. Meerjarig en winterhard. Vermeerderen door voorzichtig te delen na de bloei.
Angelonia = Zomer leeuwenbek

Bloeit van april/september in de kleuren paars, wit en lila en wordt ongeveer 50 cm hoog. Standplaats in de volle zon en de grond dient vochtig en humusrijk te zijn. Geef ik het groeiseizoen 1 x in de maand voeding. Niet winterhard dus in het voorjaar voorzichtig afharden. Wordt behandeld als 1-jarige. Men vindt de bladeren naar appels ruiken. Verwijder steeds de uitgebloeide bloemen. Vermeerderen door het nemen van stekken of uit zaad.
Skimmia japonica 'Fragrant Cloud' = Skimmia

Bloeit roomwit + groene waas in april/mei en wordt 1 m. hoog. Is wintergroen, winterhard tot - 15 graden en wil een plek in de lichte schaduw op een matig voedselrijk, zwak zuur tot licht zure grond. Kan bij nachtvorst in april-mei schade oplopen. Aantal per vierkante meter 1.
Cordyline australis ‘Red Star’

Winterhard tot ongeveer -5 °C. Zet de plant op een beschutte plek in de zon. Kan 3 meter hoog worden.
Hyacinthus orientalis = Hyacint

Bloeit in diverse kleuren in april/mei. Na twee jaar dien je de bollen te vervangen.
Magnolia

Magnolia`s zijn prachtig met hun mooie bloemen. Alleen als er vorst is, zullen de knoppen van vroegbloeiers bevriezen en bruin worden. Wist u dat de bloemen bijna allemaal eetbaar zijn? De Magnolia salicifolia smaakt naar citroen. De Magnolia hypoleuca naar ananas en de Magnolia x thompsoniana naar sinaasappel. Je kunt er ook siroop van maken. Kook de bloemen of de bloemblaadjes kort in een mengsel van water en suiker. 100 gram bloemblaadjes voor 1,5 deciliter water en 100 gram suiker. Of in de oven op 50 graden, dan bestrijkt u de bloemen met losgeklopt eiwit en strooit er dan suiker op.  
Prunus persica var. nucipersica = Nectarineboom

Een zelfbestuiver die veel vruchten kan leveren en bij de groep steenvruchten behoort. Wordt 4 tot 6 meter hoog. Bij veel vruchten kunt u er een aantal verwijderen, dan zullen de overgebleven groter groeien. Het vruchtvlees is sappig met een aroma die aangenaam is. Is goed winterhard, maar niet wintergroen. Let op de vorst die de bloesemknoppen kan doen bevriezen. Bloeit roze in april. Standplaats zonnig en in een kalkrijke grond die niet te nat is. Luchtig snoeien doet u in mei/augustus, dan hebben ze minder last van krulziekte. Vermeerderen door te zaaien, enten en oculeren.
Caltha palustris = Dotterbloem

Uitspraak: KAL-THA PA-LUS-TRIS

Bloeit geel in april/juni en houdt van een standplaats in de zon tot lichte schaduw langs de waterkant. Wordt 50 cm hoog, niet groenblijvend en wel winterhard. Na de bloei zullen de zaden wegdrijven in de vijver om elders langs de kant te ontkiemen. Soms geven ze in augustus een tweede nabloei. Vermeerderen door te zaaien of scheuren van de wortelstok. De Dotterbloem is licht giftig.
Parende padden

Wanneer het in het voorjaar paartijd is, klautert een langs komend mannetje op de rug van het vrouwtje. Hij pakt haar met zijn voorpootjes vast stevig onder haar oksels. Biologen noemen dat een amplexus. De mannetjes willen zich nog wel een vergissen en pakken dan een vis of een ander mannetje. Tevens is een triootje ook mogelijk en komt dan ook regelmatig voor. De mannetjes kunnen het vasthouden wel dagen lang volhouden, tot het vrouwtje haar eitjes afstaat. Als dit gebeurt, zal het mannetje de eitjes bevruchten.
Waldsteinia ternata = Goudaardbei

Bloeit geel in april/mei en wordt ongeveer 10 a 15 cm hoog. Standplaats zon/halfschaduw in goede tuingrond die niet te nat is. Is groenblijvend en winterhard. 8 tot 11 stuks/m² Vermeerderen door te delen of te scheuren.
Polygala chamaebuxus 'Grandiflora' - Vleugeltjesbloem

Bloeit geel en paars in april/augustus. Wordt 10 a 20 cm hoog en is een vaste plant. Is winterhard tot - 20 graden en wintergroen. Wil een plek in de halfschaduw op een droge tot normale bodem. 11 stuks per m2 Stengels na de bloei terug knippen. Vermeerderen door zaad.
Clematis montana 'Fragrant Spring' = Bosrank

Uitspraak = KLEE-MA-TIS

Draagt bloemen die kleinbloemig zijn en licht-roze bloeien in april/mei. Lokt vlinders en bijen. Wil een standplaats in de lichte schaduw op een matig voedselrijke grond die vochtig is. Wordt 8 meter hoog, is winterhard tot - 20 graden, maar is niet wintergroen. Kan bij nachtvorst schade oplopen. Licht snoeien na de bloei. Aanbevolen aantal per vierkante meter: Vermeerderen door iets verhoute stekken in juni/juli.
Saxifraga 'Peter Pan' = Steenbreek

Bloeit roze in april/mei. Wil een plek in de zon tot lichte schaduw, op een vochthoudende matig voedselrijke grond. Is wintergroen en wordt 15 cm hoog. Verdraagt - 25 graden en is zeer geschikt voor de rotstuin. Snoeien na de bloei van de bloemstengels. 8-11 st. per m2 Vermeerderen scheuren delen in het najaar, uitlopers/wortelstokken.
Iberis sempervirens = scheefkelk

Bloeit wit in april/juni. Is groenblijvend en wordt 25 cm hoog. Kan enigszins bescherming gebruiken tijdens de winter. Wil een plek in de zon/halfschaduw in goed ontwaterende grond. Snoei na de bloei terug, dan blijft de plant in een mooie vorm en misschien een tweede bloei. Vermeerderen d.m.v. scheuren.
Water in de tuin

Water in de tuin geeft een rustgevend gevoel om naar te kijken. Ook het horen van kabbelend water schijnt rustgevend te zijn. Bovendien trekt het weer dieren aan.
Dicentra spectabilis Alba = Gebroken hartje

Bloeit wit in april/juni en wordt 60 a 70 cm hoog. Is winterhard maar niet wintergroen en wil een standplaats in de halfschaduw. Op een voedselrijke, humusrijke en vochtige goed doorlatende grond. 5-7 planten per vierkante meter. Vermeerderen door te scheuren in oktober.
Dicentra spectabiles = Gebroken hartje, tranend hartje

Bloei roze/wit in april/mei. Wordt 50 a 75 cm hoog en is niet wintergroen maar wel winterhard. Wil een standplaats in de halfschaduw op humusrijke zandgrond die niet te droog is. Sterft na de bloei af. Snoeien na de bloei levert nieuw blad maar geen bloei. Bladeren worden snel lelijk. let dus op het plaatsen vooraan in een border. Aantal planten per m2 is 3 stuks. Vermeerderen door te scheuren in het najaar. 
Aubrieta = Blauwkussen

Bloeit in verschillende kleuren in april/juni en wordt 15 cm hoog. Is groenblijvend en winterhard. Een bodembedekker die op een zonnige standplaats wil, dat kalk, humus, zand bevat en goed doorlatend is. Na de bloei terugsnoeien geeft herbloei. Vermeerderen door te stekken of te stekken. Aantal planten per m2 is 9 stuks.
Clematis Evergreen Tai Yang = Bosrank

Groenblijvende klimmer die bloeit in april/juni. Wil een plek in de volle zon op een beschutte plek. Is winterhard tot - 10 graden. Snoei direct na de bloei de bloemen weg en de takken die snel groeien en slap hangen. Dan kan het zijn dat er een tweede bloei volgt in het najaar. Wordt 1 meter hoog.Weetjes over de clematis


* Gebruik veel voeding, omdat een clematis weelderig bloeit

* Zet de hals zo`n 10 cm diep in de grond

* Wil een koele voet

* Drinkt veel water

* De bovengrondse delen krijgen graag zon

* Kan het hele jaar geplant worden, behalve als het vriest

* Breng goed verteerd stalmest of tuincompost onder in het gat

* Konijnen en muizen kunnen de stengels aanvreten. Muizen gebruiken dit als nestmateriaal

* Pas op voor oorwormen. Zij boren gaten in de bloemknoppen en eten de bladeren en de stengels

* Clematis verwelkingsziekte. Alleen grootbloemige cultivars worden aangetast. C. viticella-typen hebben geen last van de verwelking ziekte.


* Een clematis heeft hulp nodig om te klimmen

Choisya ternata = Choisya

Choisya ternata is wintergroen en afkomstig uit Mexico. Is vorstgevoelig en wil dus een standplaats die windbeschut is en op een zonnige plek. Hoogte is 2 meter en heeft geurende witte bloemen die vaak al verschijnen in april tot en met juni. Geeft in augustus nog wel eens tweede bloei. Houdt van voedzame, humusrijke grond die liefst zuur is. In de herfst kan de plant door topstek worden vermeerderd.